Maltoza to tak zwany cukier słodowy. Jak możesz się więc domyślić, charakteryzuje ją słodki smak, zbliżony do zwykłego cukru. Nie jest to jednak to samo – ani pod względem smaku, ani składu.
Czym dokładnie różnią się od siebie te dwie substancje? Która jest lepsza dla twojego zdrowia? Co to jest maltoza i gdzie występuje? Czytaj dalej, aby poznać odpowiedzi na te nurtujące pytania.
Syrop maltozowy – co to jest?
Maltoza jest zaliczana do cukrów prostych. Znajdziemy ją też pod nazwą „cukier słodowy” – co w dużej mierze odpowiada jej profilowi smakowemu. Jest jednak nieco mniej słodka od sacharozy. Występuje w formie bezbarwnych kryształków, o słodkości około 60% zwykłego, białego cukru. Nie oznacza to jednak wcale, że jest korzystniejsza dla twojego zdrowia. Powinni na nią szczególnie uważać osoby chore na cukrzycę. Niech niski poziom słodkości cię nie zmyli! Dodane do żywności powodują gwałtowniejszy wzrost glukozy we krwi niż zwykły cukier.
Maltoza – wzór
Czas na odrobinę chemii. Maltoza to organiczny związek chemiczny z grupy węglowodanów. Jest to disacharyd, który ma dwie reszty D-glukozy. Są one połączone ze sobą wiązaniem α-1,4 glikozydowym. Disacharydy to cukry złożone z dwóch cząsteczek monosacharydów. Podobną budowę mają też sacharoza i laktoza. To tzw. cukier redukujący. Wzór na nią wygląda następująco: C12H22O11
Hydroliza maltozy
Maltoza jest jednym z końcowych produktów, które otrzymuje się po hydrolizie skrobi. A co dzieje się, gdy to właśnie ten składnik zostaje poddany tej samej reakcji? Jej hydroliza sprawia, że powstaje zwykła glukoza. Do przeprowadzenia tej reakcji potrzebna jest też obecność kwasu lub enzymu maltazy. Najprostszymi słowami – hydroliza tej substancji pozwala otrzymać glukozę, czyli cukier prosty.
Maltoza – gdzie ją znajdziemy?
Maltoza jest powszechnie wykorzystywana w przemyśle spożywczym. A gdzie znajdziemy ją naturalnie? Rzadko można ją spotkać odizolowaną. Jest przeważnie w budowie polisacharydów: skrobi, glikogenu, celulozy. Znajduje się więc we wszystkich roślinach zawierających skrobię.
Jej czysta forma powstaje podczas rozkładu złożonych węglowodanów – szczególnie skrobi zbóż. Gdy te zaczynają proces fermentacji lub kiełkowania, enzymy rozkładają skrobię na cukry prostsze.
Maltoza – gdzie znajduje się naturalnie?
Znajdziesz ją:
- w nektarze, pyłku i kiełkach nasion owoców, m.in. brzoskwiń, gruszek;
- w niektórych warzywach, np. batatach;
- w wielu zbożach: pszenicy, orkiszu, kukurydzy, jęczmieniu, ryżu brązowym;
- w słodzie.
Maltoza – właściwości
Jakie są właściwości maltozy, które umożliwiają jej tak szerokie zastosowanie? Przede wszystkim, jest to substancja łatwo rozpuszczalna w wodzie. W postaci rozgrzanego syropu bardzo długo utrzymuje swoją temperaturę. Dlatego łatwo o poparzenia skóry podczas pracy z nią.
Skutki nadmiernego spożywania maltozy
Jest to substancja dość dobrze przyswajalna przez organizm. Mimo wszystko lepiej uważać na to, ile jej spożywasz. Ulega fermentacji, dlatego może powodować nieprzyjemne wzdęcia. Jest też wysoce kaloryczna i zaburza gospodarkę insulinową. Jest to szczególnie groźne działanie dla cukrzyków.
Maltoza a cukrzyca i inne choroby
Składa się ona z dwóch cząsteczek glukozy, więc ma wysoki indeks glikemiczny. Po jej spożyciu poziom glukozy we krwi gwałtownie wzrasta. Jest ona mniej słodka niż cukier stołowy, ale szybciej podnosi poziom insuliny. Jest to niebezpieczne nie tylko dla chorych na cukrzycę. Jak każdy rodzaj cukru spożywana w nadmiarze może prowadzić do:
- otyłości;
- cukrzycy;
- nowotworów;
- próchnicy;
- chorób serca i układu krążenia;
- depresji i problemów z pamięcią.
Maltoza – zastosowanie
Słodki smak maltozy sprawia, że sprawdza się ona jako słodzik do wielu różnych produktów spożywczych. Jej zastosowanie w przemyśle jest dość szerokie. Stanowi świetny składnik pożywek bakterii. Wchodzi w skład wielu odżywek dla dzieci i osób niedożywionych. Jest naturalną substancją słodzącą, którą można używać jako zamiennika białego cukru. W formie słodzika można ją kupić w formie drobnych kryształków lub gęstego, ciemnego syropu.
Maltoza – zastosowanie w produktach spożywczych
Dodaje się ją do:
- piwa;
- żelek, lizaków i innych słodyczy;
- napojów owocowych;
- deserów na bazie nabiału;
- różnych sosów.
Maltoza w swojej naturalnej postaci nie ma tak szkodliwego wpływu na twój organizm, ale jako sztuczny dodatek do żywności jest znacznie mniej korzystna dla zdrowia. W niewielkiej ilości ten cukier złożony nie ma żadnego negatywnego wpływu na twój organizm – o ile nie chorujesz na cukrzycę. Jeśli chodzi o syrop maltozowy, lepiej go unikać. Nie ma on żadnego pozytywnego wpływu na twoje zdrowie.
Zobacz także:
- Czy maltitol jest bezpieczny dla zdrowia? E965 – lepszy zamienniku cukru?
- Cukier kokosowy – zdrowy hit czy modny kit? Sprawdź, jaki ma indeks glikemiczny i czy może zastąpić biały cukier
- Syrop glukozowy – szkodliwy i zbędny słodzik czy praktyczny dodatek w żywności?
- Czy warto zamienić cukier na mannitol? Poznaj właściwości tego słodzika
- Laktitol – niskokaloryczny zamiennik cukr