Obecnie roślinne zamienniki mleka stają się coraz popularniejsze. Wynika to z większego zainteresowania ludzi zdrowym odżywianiem. Dieta wegańska, która wyklucza produkty pochodzenia zwierzęcego, również zyskuje zwolenników. Mleko ryżowe jest jedną z tańszych, szeroko dostępnych i zdrowych substytutów mleka krowiego. Domowe mleko ryżowe możesz łatwo przygotować samodzielnie, a to sklepowe jest niedrogie. Czy jest też zdrowe?
Mleko ryżowe – właściwości
Czy mleko ryżowe jest zdrowe? Warto odpowiedzieć na pytanie, co zyskasz, jeśli kupisz napój ryżowy. Właściwości tego mleka korzystne dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Możesz spożywać ten rodzaj mleka, jeśli cierpisz na niedobór enzymu laktaza lub masz uczulenie na białko mleka. Mleko ryżowe nie zawiera laktozy ani żadnych składników zwierzęcych.
Czym jest napój ryżowy? Właściwości i smak
Nazwa opisywanego napoju jest potoczna i dość umowna. Nie jest to bowiem mleko, ale napój. Produkuje się go przeważnie z brązowego ryżu. Płyn uzyskany w procesie przetwarzania jego ziaren jest biały lub żółtawy. Jego wygląd i konsystencja przypomina krowie mleko. Smak napoju ryżowego jest jednak inny, bo neutralny i nieco słodki.
Wartości odżywcze napoju ryżowego
100 ml niesłodzonego mleka ryżowego zawiera:
- około 45 kcal;
- zaledwie 0,3 g białka;
- tylko 1 g tłuszczu;
- 9 g węglowodanów.
Możesz trafić na napoje ryżowe o właściwościach dodanych. Niektórzy producenci wzbogacają bowiem sprzedawane przez nich produkty. Dążą oni do tego, aby osiągnąć podobne lub lepszych właściwości niż krowie mleko. Często dodają wapno, żelazo, witaminę D i A oraz witaminy z grupy B. Takie mleko ryżowe jest zdrowe, a co więcej – nie zawiera cholesterolu.
Napój ryżowy – przeciwwskazania
Jeśli chorujesz na cukrzycę, mleko ryżowe niestety nie jest dla ciebie wskazane. Duża zawartość skrobi oznacza wysoki indeks glikemiczny. Podwyższy to twój poziom cukru we krwi. Kupując gotowe mleko ryżowe, uważaj na przetworzone i szkodliwe tłuszcze trans oraz niekorzystne dodane słodziki. Naturalny napój ryżowy ma dużo manganu, selenu i witamin z grupy B. Produkty oferowane przez różnych producentów różnią się nieco właściwościami.
Mleko ryżowe – przepis
Zastanawiasz się, jak zrobić mleko ryżowe? Ten wegański napój jest bardzo prosty do przyrządzenia. Dzięki przepisowi na mleko ryżowe zaoszczędzisz pieniądze, ponieważ ceny produktów w sklepie są często zawyżone.
Skład mleka ryżowego
Domowe mleko ryżowe – skład:
- ryż;
- woda;
- opcjonalnie: sól, cukier, ekstrakt waniliowy.
Pamiętaj, aby przed przystąpieniem do produkcji napoju ryżowego, dokładnie wypłukać ziarna pod bieżącą wodą. Domowe mleko ryżowe możesz wykonać na trzy różne sposoby:
- namocz szklankę ryżu przez około 8 godzin w litrze przefiltrowanej wody. Możesz zrobić to przez noc. Rano zmiksuj powstałą mieszankę i przecedź, oddzielając grudki;
- jedną szklankę ryżu zalej 6 szklankami wody. Gotuj przez 2 godziny, a następnie zmiksuj i przecedź;
- szklankę ugotowanego ryżu (mogą być to na przykład pozostałości z obiadu) zalej 4 szklankami wrzącej wody. Dokładnie zmiksuj i przecedź mieszankę.
Niezależnie od tego, którą z powyższych metod wybierzesz, otrzymasz pyszne, kremowe mleko ryżowe. Możesz wzbogacić je szczyptą soli, cukrem trzcinowym, syropem z agawy, cukrem lub ekstraktem waniliowym.
Napój ryżowy własnej produkcji jako zamiennik mleka
W wersji domowej napój ryżowy pozbawiony jest właściwości mleka krowiego. Jeżeli chcesz traktować je jako zamiennik tradycyjnego mleka, lepiej kupować fortyfikowany napój ryżowy. Jeżeli zależy ci na większej ilości błonnika, do domowej produkcji użyj brązowego ryżu zamiast białego.
Fortyfikowane mleko ryżowe jest dobrym zamiennikiem krowiego mleka. Jego wodnista konsystencja i słodkawy smak sprawiają jednak, że nie zastąpi zwykłego mleka w każdej sytuacji. Mimo wszystko ma korzystne dla zdrowia właściwości i nada się np. do płatków, deserów i koktajli. Dodaj mleko ryżowe do mocnej kawy, aby lekko ją dosłodzić i rozrzedzić.