Palczatka cytrynowa, lepiej znana jako trawa cytrynowa, to właśnie gatunek trawy. Jest jednak nietypowa i w niczym nie przypomina zielonych trawników. Dorasta do sporych rozmiarów, a przy tym charakteryzuje ją wspaniały aromat i smak. Cytrynowa trawa używana jest w medycynie, perfumerii, kosmetyce i przemyśle spożywczym. Cieszy się coraz większą popularnością w wielu krajach świata – i słusznie! Poznaj ją bliżej i dowiedz się, czemu zawdzięcza swoją sławę.

Palczatka cytrynowa – pochodzenie

Trawa cytrynowa pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Palczatka cytrynowa dobrze radzi sobie też w rejonach Morza Śródziemnego. Obecnie jest hodowana w wielu ciepłych rejonach świata. Rośnie w gęstych, krzaczastych kępach, które potrafią dorastać nawet do 3 metrów. Cytrynowa trawa ma ostre brzegi, źdźbła drobne i zielono-czerwone kwiatostany, które wyrastają na ich szczycie. 

Trawa cytrynowa – uprawa

Uprawa trawy cytrynowej wiąże się przede wszystkim z zapewnieniem jej gorącego klimatu. Lubi wysoką temperaturę i źle znosi mrozy. Zdecydowanie nie jest przystosowana do tego, by przetrwać polskie zimy. Możesz trzymać ją w ogrodzie lub na balkonie – ale tylko w lato. Trawa cytrynowa będzie się świetnie prezentować w doniczce w domu przez cały rok. Co istotne, możesz użyć samodzielnie wyhodowanej rośliny do gotowania!

Zobacz też:
Właściwości soku z kiszonych buraków. Czy są jakieś przeciwwskazania?

Trawa cytrynowa – przyprawa

Trawa cytrynowa jako przyprawa nadaje potrawom bardzo ciekawy smak. Jak sama nazwa wskazuje, ma cytrynowy zapach, z wyczuwalną nutą imbirową. W kuchni używa się zarówno jej bulwy, jak i zielonych pędów. W sklepach dostępna jest jako roślina świeża, suszona lub w formie zmielonego proszku. Ciekawą opcją do wykorzystania w kuchni są marynowane pędy trawy cytrynowej. Eksperymentuj, by znaleźć swoją ulubioną wersję.

Trawa cytrynowa – do czego używać?

Zastanawiasz się, do czego wykorzystać trawę cytrynową? Jest to dość uniwersalna roślina, z którą warto poeksperymentować. Możesz dodać ją do:

  • herbaty;
  • wody;
  • lemoniady;
  • napojów alkoholowych. 

Trawa cytrynowa to przyprawa, która świetnie pasuje do dań azjatyckich. Szczególnie dobrze łączy się z mlekiem kokosowym, kurczakiem i warzywnym curry. Możesz dodawać ją do przeróżnych zup, ryb, owoców morza, ryżu, makaronu, czy też słodkich deserów.

Trawa cytrynowa w formie olejku

Trawa cytrynowa dostępna jest nie tylko pod postacią świeżej, suszonej lub mielonej przyprawy, lecz także w formie olejku. Możesz stosować go na skórę, ale tylko po rozcieńczeniu w innym oleju nośnym (na przykład z pestek winogron). W przeciwnym razie może podrażnić skórę. Warto też dodać kilka kropel olejku do odprężającej kąpieli lub użyć go do aromaterapii – w kominie lub dyfuzorze.

Trawa cytrynowa – właściwości olejku

Korzystne właściwości trawy cytrynowej znajdziesz głównie w olejku lemongrasowym. Ma potwierdzone działanie odstraszające komary, meszki i inne owady. Co więcej:

  • działa bakteriobójczo i grzybobójczo;
  • wycisza i poprawia nastrój;
  • działa łagodząco na bóle mięśni i głowy.
Zobacz też:
Jak obrać mango? Kilka prostych sposobów

To wszystko dzięki cennej substancji o nazwie cytral. Stanowi on przeciętnie 65-85% zawartości olejku z trawy cytrynowej. Wykazuje ogromne działanie prozdrowotne. W medycynie ludowej tej rośliny używano nawet do leczenia owrzodzeń i stanów zapalnych.

Trawa cytrynowa – właściwości lecznicze

Właściwości lecznicze trawy cytrynowej znane są w Azji i Ameryce Południowej od setek lat. W medycynie naturalnej jest to lek na niestrawność i brak apetytu. Niektóre kultury przypisały jej też właściwości:

  • przeciwkaszlowe;
  • rozkurczowe;
  • przeciwreumatyczne;
  • łagodzące bóle głowy i brzucha;
  • rozjaśniające umysł;
  • poprawiające koncentrację.

Współczesna medycyna potwierdziła, że trawa cytrynowa obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Korzystnie wpływa też na poziom glukozy w organizmie.

Trawa cytrynowa – gdzie kupić?

Po lekturze masz pewnie ochotę wypróbować roślinę we własnej kuchni. Zastanawiasz się, gdzie kupić trawę cytrynową? Przyprawa jest dostępna w różnej formie w hipermarketach i dobrze wyposażonych sklepach azjatyckich. Trawa cytrynowa pod różnymi postaciami sprzedawana jest też w sklepach ze zdrową żywnością, zielarniach i sklepach internetowych. Cena za świeżą roślinę wynosi przeciętnie około 10 zł za 100 gramów. Pojedyncze opakowanie suszonej przyprawy kosztuje około 3 zł.
Trawa cytrynowa to bardzo aromatyczna roślina, która urozmaici smak niemal każdej potrawy. W kuchni wschodniej stosowana jest od wieków. Czas, aby zagościła też w twojej diecie! Oprócz wspaniałego cytrusowego smaku ma też wiele dobroczynnych właściwości. Wprowadź trawę cytrynową do swojej diety, by cieszyć się lepszym zdrowiem i samopoczuciem.

Zobacz też:
Co poza pysznym smakiem skrywają w sobie pistacje

Zobacz także:

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz wszystkie artykuły