Migdałowe mleko możesz wykorzystywać właściwie do wszystkich dań, do których wcześniej używałeś mleka krowiego. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść płatki śniadaniowe czy owsiankę na mleku migdałowym. Coraz więcej ludzi sięga po napoje roślinne przede wszystkim ze względu na ich wartości odżywcze, ale także ze względu na wyjątkowy smak. Jeśli do tej pory nie słyszałeś o tym świetnym zamienniku mleka krowiego, z pewnością w twojej głowie pojawiło się wiele pytań. Jakie właściwości i wartości odżywcze ma mleko migdałowe? Czy jest kaloryczne? Do czego można je dodawać? Na te i wiele innych pytań znajdziesz odpowiedź w dalszej części artykułu. 

Czym dokładnie jest mleko migdałowe?

Mleko migdałowe stosowane jest jako zamiennik mleka krowiego. Polecane jest przede wszystkim osobom, które ze względu na alergie nie mogą spożywać mleka krowiego. Idealne będzie także dla wegan, wegetarian i osób, które wykluczają z diety nabiał. Mleko migdałowe to napój roślinny o biało-kremowym kolorze i bardzo charakterystycznym orzechowym smaku. Jego skład to po prostu migdały i woda. Określanie tego produktu, jako mleka, nie do końca jest prawidłowym nazewnictwem. Zdecydowanie bardziej trafnym określeniem jest napój migdałowy.

Zobacz też:
Jakie właściwości ma spirulina i dlaczego uznawana jest za superżywność?

Ciekawostką może być fakt, że mleko migdałowe było znane już w starożytności i spożywano je w czasie postu, gdy należało zrezygnować z mleka krowiego i wielu innych produktów. Jednak w tamtym czasie było one dobrem luksusowym i jedynie nieliczni mogli sobie na nie pozwolić. Było składnikiem dań przygotowywanych wyłącznie dla najbogatszych osób. 

Mleko migdałowe – wartości odżywcze

Wiesz już, czym jest mleko migdałowe. Czas spojrzeć na wartości odżywcze tego produktu.  A jest ich naprawdę wiele, dlatego po mleko migdałowe często sięgają osoby bardzo dbające o swój organizm. Jeśli chodzi o wartości odżywcze w mleku migdałowym, wszystko zależy od tego, czy wybierzesz gotowy produkt ze sklepu, czy może postanowisz przygotować go we własnej kuchni. Zapewne wiesz, że druga wersja będzie znacznie zdrowsza, bo przygotujesz ją bez zbędnych dodatków. Stworzenie tego słodkiego napoju samodzielnie jest bardzo proste. Na końcu poznasz sprawdzony sposób na przygotowanie mleka migdałowego w domu. Jeśli jednak wybierasz gotowy produkt, koniecznie zwróć uwagę na skład. Niektóre produkty mogą zawierać cukier i inne niepotrzebne dodatki. 

Produkt ten nie zawiera laktozy. W mleku migdałowym znajdziesz za to wiele witamin i minerałów, takich jak: 

  • A, D, E i witaminy z grupy B;
  • wapń;
  • fosfor;
  • selen;
  • magnez;
  • żelazo;
  • potas;
  • nienasycone kwasy tłuszczowe.

Ile kalorii ma mleko migdałowe?

Migdałowe mleko jest szczególnie cenione jest przez osoby na diecie, ponieważ ma znacznie mniej kalorii w porównaniu do mleka krowiego. W przypadku produktu bez dodatku cukru zazwyczaj ma około 24 kalorie na 100 ml. 

Zobacz też:
W jakich artykułach spożywczych znajdziesz naturalne probiotyki?

Mleko migdałowe – właściwości

Czy mleko migdałowe jest zdrowe? Jakie korzyści przyniesie ci włączenie do swojej diety mleka migdałowego? Znamy odpowiedź na te pytania! Już wiesz, że migdały mają wiele cennych witamin i minerałów, jednak zrobiony z nich napój migdałowy nie jest już, aż tak odżywczy. Oczywiście nie oznacza to, że nie jest zdrowy. Jednak niewłaściwe jest przypisywanie mu wszystkich właściwości migdałów. 

Po pierwsze ten zamiennik mleka krowiego jest niskokaloryczny, co jest korzystne dla osób, które się odchudzają. Nie musisz rezygnować z pysznej kawy, będąc na diecie. Wystarczy biały cukier zamienić na erytrol bez kalorii, a krowie mleko na mleko migdałowe. Takie drobne zabiegi pozwolą ci znacznie obniżyć ilość kalorii w ciągu dnia. Po drugie produkt ten nie będzie powodował skoków poziomu cukru we krwi. Oprócz tego mleko migdałowe pomaga zachować zdrowe zęby i kości. Zawarte w nim witaminy wpływają także na poprawę odporności, samopoczucia, opóźnienie procesów starzenia, obniżenie cholesterolu i lepsze funkcjonowanie układu nerwowego. 

Czy warto samodzielnie robić mleko migdałowe?

W sklepach nie znajdziesz mleka migdałowego z czystym składem. W wielu produktach jest przede wszystkim cukier i wiele innych dodatków, które mają sprawić, że napój ten będzie smakował, jak mleko krowie. Nie są to do końca zdrowe i wartościowe warianty mleka. Właśnie z tego względu warto rozważyć zrobienie samodzielnie mleka migdałowego we własnej kuchni! Satysfakcja i dobra zabawa gwarantowana. Poznaj wyjątkowy przepis na mleko migdałowe!

Zobacz też:
Do czego wykorzystuje się izomalt? Wszystko, co musisz wiedzieć o tym alternatywnym słodziku

Mleko migdałowe – przepis

Przygotuj wcześniej 200 g migdałów i 2 litry przegotowanej wody. Pierwszym krokiem jest namoczenie migdałów w misce z wodą, najlepiej przez całą noc. Następnie wylej wodę, a namoczone migdały przełóż do blendera i zalej wodą. Po zblendowaniu przelej uzyskaną masę na ściereczkę, którą należy trzymać nad miską lub garnkiem. Wyciśnij masę – w ten sposób uzyskasz mleko migdałowe. Tak przygotowany produkt możesz przechowywać w lodówce przez około 2 do 3 dni. Pamiętaj, że miazgi migdałowej, która została ci po wyciśnięciu mleka, nie musisz wyrzucać! Możesz wykorzystać ją do słodkich wypieków. Jak widzisz, samodzielne przygotowanie mleka migdałowego, to nic trudnego. 

Mleko migdałowe  – do czego użyć?

Zastanawiasz się, do czego możesz wykorzystać mleko migdałowe? To świetny dodatek do kawy, ale także do pysznych i przede wszystkim zdrowych owsianek z dodatkami. Świetnie sprawdzi się również jako baza do koktajli z owocami. Ciesz się wyjątkowym smakiem pysznych smoothie. Idealne będzie także do wszelkich wypieków, w których pierwotnie używa się mleka krowiego. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamienić je na mleko migdałowe. 

Wiesz już, czym jest mleko migdałowe i jak przygotować je we własnej kuchni. To świetny i zdrowy zamiennik krowiego mleka, który możesz dodawać do dań i do kawy. Nie musisz już z niczego rezygnować. Napoje roślinne zyskują coraz większą popularność, ze względu na swoje właściwości i pozytywny wpływ na organizm. Dołącz do grona zadowolonych osób, które stosują w codziennej diecie mleka roślinne.

Zobacz też:
Mleko sojowe – najzdrowsze mleko roślinne?

Zobacz także:

O autorze

Justyna Jakubczyk

Miłośniczka zdrowego stylu życia i treningu siłowego. Pisanie to jej pasja i praca, którą uwielbia ponad wszystko. Słowa pozwalają jej przenieść się do krainy nieograniczonej kreatywności. Wtedy może realizować swoje szalone pomysły.

Zobacz wszystkie artykuły