Na świecie istnieje kilkaset odmian różnych papryk – w tym sporo ostrych jej rodzajów. Papryka jalapeno z pewnością należy do grona najpopularniejszych. Obecnie można ją dostać praktycznie w każdym sklepie. Choć w Polsce dostępna jest raczej w formie marynowanej, nie można powiedzieć, że nie jest chętnie kupowana. Jest to pyszny dodatek do dań, szczególnie (choć nie tylko) kuchni meksykańskiej. Dodaje się ją m.in. do sosów, zup, mięsa i potraw warzywnych.

Jalapeno – papryka ostra

Papryka jalapeno zaliczana jest do grupy papryk chili, czyli ostrych. Swój pikantny smak zawdzięcza zawartości kapsaicyny. Substancja ta działa drażniąco i rozgrzewająco. Owoce papryczki jalapeno są niewielkie i osiągają około 5-9 cm. Kształt tego warzywa jest podłóżny, zwężający się pod koniec. Można znaleźć też czerwone jalapeno, choć najbardziej popularna i częściej dostępna w sklepach odmiana ma barwę zieloną. 

Zobacz też:
Garam masala – aromatyczna mieszanka ziół prosto z Indii

Smak i sposoby przyrządzania papryki jalapeno

Poziom ostrości tej papryki zależy od wielu różnych czynników. Najbardziej wpływają na nią jest klimat i warunki, w których była ona uprawiana. Na jej smak wpływa też sam sposób przyrządzenia. Im jest dłużej gotowana lub bardziej przetwarzana, tym mniej ostra się stanie. Najbardziej pikantne są nasiona papryki jalapeno. Podobnie jest w przypadku innych papryk chili. Ta zielona odmiana wyróżnia się na tle innych swoją lekko kwaskową nutą smakową. Znakomicie znosi suszenie, marynowanie, pieczenie, wędzenie, a nawet mielenie. Możesz oczywiście też jeść ją na surowo, choć jest wówczas najostrzejsza.

Uprawa jalapeno

Papryczki jalapeno pochodzą z Meksyku. Pierwsze uprawy tego warzywa pochodzą z miasta Xalapa w stanie Veracruz. Do dziś jest ono jednym z głównych producentów tej rośliny. Ta pyszna zielona ostra papryka dotarła do Europy dopiero w XV wieku. Umożliwił to Krzysztof Kolumb, który dotarł do Ameryki w 1492 roku. Sprowadził on wówczas do Starego Świata wiele różnych dóbr, w tym właśnie paprykę jalapeno. Od tego czasu, jej dostawy były regularnie dostarczane do Europy.

Papryka jalapeno – ile dojrzewa?

Jedna roślina daje przeciętnie około 30 owoców w ciągu swojego jednorocznego życia. Wzrost i dojrzewanie papryczki jalapeno trwa około 70-80 dni. Czerwone jalapeno to po prostu bardziej dojrzałe warzywo. Ma ono jednak gorsze walory smakowe niż zielona ostra papryka. 

Optymalne warunki do zasiania jalapeno

Mimo że uprawa jalapeno jest najbardziej rozpowszechniona w Ameryce, nie oznacza to wcale, że tylko tam może wyrosnąć. Warzywo na mniejszą skalę wyrasta także w Europie, a nawet w Polsce. Papryka jalapeno wymaga stale dużego ciepła. Roślina nie może być narażona na temperaturę niższą niż 15°C. Z tego względu, w warunkach europejskich może rosnąć tylko w lecie lub w warunkach szklarniowych. Jeśli zabierasz się za uprawę jalapeno na własną rękę, wybierz stanowisko ciepłe, słoneczne i osłonięte od podmuchów wiatru.

Zobacz też:
Mąka z tapioki – idealny zamiennik mąki pszennej dla alergików i nie tylko!

Jak hodować zieloną ostrą paprykę?

Uprawa jalapeno nie powiedzie się bez odpowiednio wilgotnego podłoża. Ziemia musi być stale nieco mokra, ale przepuszczalna. Przelanie tych roślin jest tak samo groźne, jak ich przesuszenie. W obu przypadkach papryka obumrze. Podczas uprawy pamiętaj też o regularnym nawożeniu. Aby wyrosły dorodne i zdrowe papryczki jalapeno, dokarmiaj roślinę biohumusem lub nawozem mniej więcej raz na tydzień lub dwa tygodnie.

Papryka jalapeno nasiona

Papryka jalapeno rośnie z nasion. Najlepiej wysiać je w okolicach lutego lub marca. Posadź je jednak w mieszkaniu lub szklarni, bo temperatura zewnętrzna w tym okresie nie sprzyja prawidłowemu wzrostowi rośliny. Jeśli chcesz przyspieszyć jej kiełkowanie, nasiona papryki jalapeno możesz najpierw namoczyć. Wystarczy im jedna doba w ciepłym miejscu. 

Papryka jalapeno – co zrobić, by wyrosła?

Nasiona papryki jalapeno wysiewaj w doniczkach, po 2-3 sztuki w jednym zagłębieniu. Wystarczy umiejscowić je na głębokości 0,5 cm. Na pierwsze kiełki musisz poczekać od 1 do 6 tygodni. Zapewnij tej roślinie dobrej jakości przepuszczalną, żyzną ziemię oraz temperaturę w granicach 20-26°C. Jalapeno to papryka, która nie znosi przeciągów, ani nagłych zmian temperatury.

Papryczki jalapeno – wartości odżywcze

Oprócz pysznego i niezwykłego smaku papryczki jalapeno mają też cenne właściwości zdrowotne. Są bogate w witaminy i kapsaicynę. W 100 gramach tego warzywa znajduje się:

  • 240% twojego dziennego zapotrzebowania na witaminę C;
  • 39% zapotrzebowania na witaminę B6;
  • 32% zapotrzebowania na witaminę A.
Zobacz też:
Czy warto jeść orzeszki ziemne? Poznaj bliżej ich prozdrowotne właściwości

Ta zielona ostra papryka daje także witaminy B1, B2, B3 i K. Znajdziesz w niej też białko, tłuszcz, węglowodany, dużo błonnika, cukry i minerały: 

  • fosfor;
  • magnez;
  • mangan;
  • potas;
  • sód;
  • wapń;
  • żelazo.

Papryka jalapeno – właściwości

Intensywnie ostry smak tej papryczki nie odpowiada każdemu. Jest to jednak rzecz, do której możesz się przyzwyczaić. Zdecydowanie warto wprowadzić paprykę jalapeno do swojego jadłospisu. Wymienione wyżej składniki odżywcze mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Regularnie spożywana ostra papryczka ma pozytywny wpływ na wiele funkcji twojego organizmu.

Papryka jalapeno a zdrowie

Jeszcze w starożytności zielone i czerwone jalapeno używano do zwalczania różnych dolegliwości. Rzekomo pomagały na różnego rodzaju bóle, kaszel, a nawet astmę. Nie są to jednak właściwości potwierdzone naukowo. Mimo to papryczki jalapeno są bardzo korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia.

Wpływ jalapeno na odchudzanie

Kapsaicyna zawarta w ostrych papryczkach korzystnie działa na metabolizm. Podnosi także temperaturę ciała, dzięki czemu to warzywo skutecznie wspomaga odchudzanie. Papryka jalapeno hamuje apetyt, sprawiając, że jesz mniejsze porcje. Jednocześnie zwiększa produkcję hormonu szczęścia w twoim organizmie. 

Działanie papryczki jalapeno na wzrok i skórę

Witamina A wspiera zdrowie oczu, zmniejszając ryzyko powstawania zaćmy i plamki żółtej. Zwalcza wolne rodniki, poprawia wygląd skóry i redukuje oznaki starzenia się. Jalapeno to papryka, która posiada dużą ilość przeciwutleniaczy. Zawarte w niej kwasy fenolowe i flawonoidy mają niezwykle silne działanie antyoksydacyjne. 

Zobacz też:
Mleko bez laktozy – czy jest zdrowe? Czy warto zamienić zwykłe mleko na bezlaktozowe?

Inne właściwości prozdrowotne papryczki jalapeno

Papryka jalapeno ma potwierdzone właściwości antynowotworowe. Zawiera wiele związków bioaktywnych. Są wśród nich polifenole, flawonoidy, kapsaicyna oraz witamina A i C, które działają przeciwnowotworowo. Nie jest to oczywiście żaden lek na raka, aczkolwiek wspiera organizm w walce z komórkami nowotworowymi. 

Związki zawarte w tym warzywie wspierają też układ krążenia. Mieszkańcy krajów, gdzie jalapeno jest popularne, mają niższe ciśnienie krwi. Papryka jalapeno korzystnie wpływa na gospodarkę glukozowo-insulinową. Pomaga ciału regulować poziom glukozy we krwi.
Papryka jalapeno będzie znakomitym dodatkiem do twojej diety, jeśli lubisz ostre potrawy. To warzywo rozgrzewa organizm i pobudza go do sprawniejszego działania. Skutecznie wspomaga odchudzanie i przyspiesza metabolizm. Przekonaj się, jakim pysznym dodatkiem do dań jest ta wyjątkowa ostra papryczka.

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz wszystkie artykuły