Uwielbiasz zielony miąższ z awokado? Jeżeli ten owoc często gości w twojej diecie, prawdopodobnie często też wyrzucasz pestkę z awokado. Nie wszystkie pestki owocowe są jadalne. Jednak ta ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Nie wyrzucaj więc pestek awokado! Jak je jeść i jak wykorzystać poza kuchnią? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, co można zrobić z pestki awokado po spożyciu owocu. Niektóre jej zastosowania mogą cię zaskoczyć!
Pestka z awokado – zastosowanie
Zastanawiasz się, czy pestka z awokado jest jadalna? Jak najbardziej – jest! Myślisz pewnie, jak jeść pestkę awokado. Przecież jest twarda i nieapetyczna… Być może, ale po zmieleniu możesz dodać ją praktycznie do każdego dania, deseru czy też koktajlu. Trzymaj proszek w słoiczku i używaj go na co dzień. Dopiero przy regularnym, codziennym spożywaniu w pełni skorzystasz z odżywczych właściwości zmielonej pestki.
Pestka z awokado do herbaty
Czy wiesz, że pestkę awokado możesz też wykorzystać do zaparzenia herbaty? Zawarte w niej związki fenolowe są podobne do tych w zielonej herbacie. Wystarczy zalać sproszkowaną lub pokrojoną na kawałki pestkę wrzącą wodą. Zaparzaj napar pod przykryciem przez około 10 minut, aby wydobyć wszystkie zdrowotne właściwości. Pestka z awokado nie ma szczególnie przyjemnego smaku, dlatego warto dodać do takiej herbaty inne rośliny i zioła. Świetnie sprawdzą się tu na przykład płatki róż lub słodzik w postaci naturalnego syropu lub miodu.
Pestka z awokado – jak wykorzystać?
Jak jeść pestki awokado? Przecież nie da się jej po prostu ugryźć. Co zrobić z pestką awokado, aby cieszyć się jej dobroczynnym działaniem na organizm? Wyciągnij ją z owocu i zostaw na słońcu na około 2-3 dni. Po tym czasie weź ją do ręki. Jeżeli pestka z awokado jest zauważalnie lżejsza, możesz przejść do kolejnego kroku. Jeśli nie – pozostaw ją na słońcu nieco dłużej. Musi się jeszcze nieco podsuszyć.
Zastosowanie suszonej pestki awokado
Lekką i wysuszoną pestkę z awokado przełóż do blendera lub młynka do kawy. Powinny poradzić sobie ze zmieleniem jej na drobny proszek. Możesz wykorzystywać go do:
- koktajli;
- musów;
- owsianek;
- sałatek;
- deserów;
- peelingu do ciała.
Co zrobić z pestką awokado poza kuchnią?
Czy istnieją jeszcze jakieś sposoby na to, jak wykorzystać pestkę z awokado? W ostatnim czasie modne stało się hodowanie własnej roślinki z resztek owocu. Nie jest to wcale takie trudne! Zwróć uwagę na to, aby kupić dobrej jakości awokado, które będzie dojrzałe. Wyciągnij z niego pestkę, obierz z wierzchniej (ciemnej) warstwy i włóż do wody – spiczastą częścią do góry. Możesz wbić wykałaczki, aby pestka z awokado cały czas była tylko częściowo zanurzona w wodzie. Jednak takie uszkodzenie jej struktury zwiększa prawdopodobieństwo zakażenia i gnicia.
Jak wyhodować z pestki awokado własną roślinkę?
Pestka z awokado zanurzona do połowy w wodzie przez około 3-4 tygodnie powinna zacząć wypuszczać korzeń. Kiedy zrobi się on dość spory, a z góry zacznie wystawać łodyga, możesz przesadzić roślinkę do ziemi. Podłoże powinno być przepuszczalne i wilgotne, a stanowisko – ciepłe i jasne.
Pestka awokado – właściwości
Wbrew pozorom pestka z awokado ma wiele zastosowań. Warto z nich korzystać i dodać ją do swojej diety. Dzięki temu skorzystasz z jej licznych prozdrowotnych i leczniczych właściwości. Jak dokładnie działa ten superfood? Oto jej właściwości:
- pestka z awokado zawiera aż 70% więcej antyoksydantów niż reszta owocu. Te przeciwutleniacze chronią skórę przed starzeniem i wspomagają produkcję kolagenu;
- luteina zawarta w pestce chroni wzrok przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
- duża ilość błonnika pomaga w odchudzaniu – zmniejsza apetyt i sprawia, że dłużej czujesz sytość. Co więcej, błonnik skutecznie reguluje procesy trawienne – przeciwdziała biegunkom i zaparciom;
- zawarte w niej witaminy A i E wzmacniają włosy i paznokcie oraz pomagają zadbać o cerę;
- odżywcze właściwości pestki awokado w połączeniu z jej twardą strukturą sprawiają, że świetnie sprawdzi się jako peeling do ciała. Aby go wykonać, zmiel pestkę i dodaj do proszku olej kokosowy. Użyj tej pasty do oczyszczania ciała mniej więcej raz na tydzień. W ten sposób odżywisz swoją skórę i opóźnisz jej starzenie;
- kwas foliowy pomaga usprawnić funkcjonowanie całego organizmu – niedobór tej substancji zaburza procesy metaboliczne, rozwój i wzrost;
- według naukowców pestka z awokado wykazuje też działanie owadobójcze, przeciwmiażdżycowe, przeciwbakteryjne i grzybobójcze.
Pestki z awokado – właściwości lecznicze
Antyoksydanty zawarte w pestce awokado przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników i unieszkodliwiają te już istniejące. Za właściwości lecznicze pestki z awokado można też uznać spowalnienie procesu starzenia się organizmu i wsparcie systemu odpornościowego. Zawarte w niej składniki mineralne wzmacniają serce, regulują poziom cukru we krwi i wspomagają funkcjonowanie oczu. Pestka z awokado ma też zastosowanie przy łagodzeniu bólów menstruacyjnych, ponieważ działa rozkurczowo. Może też chronić przed cukrzycą, hipercholesterolemią, nadciśnieniem i stanami zapalnymi.
Jeżeli w twoim domu pestka z awokado do tej pory po prostu lądowała w koszu – czas to zmienić! Ta niepozorna i często pomijana część owocu jest zaliczana do prawdziwych superfoodów. Możesz dodawać ją praktycznie do każdego dania. Nie zmieni znacząco smaku potrawy, za to ty odczujesz jej prozdrowotne działanie. Pestka z awokado może też posłużyć jako nasionko do wyhodowania pięknego drzewka. Po kilku latach z takiej rośliny będziesz mieć własne owoce awokado!
To również Cię powinno zainteresować: https://gardeneo.pl
Zobacz także:
- Awokado – jakie właściwości i wartości odżywcze ma „gruszka aligatora”?
- Jak obrać mango? Kilka prostych sposobów
- Pigwa – właściwości i zastosowanie. Co takiego znajduje się w tych żółtych owocach?
- Awokado w letniej kuchni: 4 przekąski i sosy z awokado w roli głównej
- Czerymoja (flaszowiec peruwiański) – najsmaczniejszy owoc świata! Jak i z czym go jeść?