Uwielbiasz zielony miąższ z awokado? Jeżeli ten owoc często gości w twojej diecie, prawdopodobnie często też wyrzucasz pestkę z awokado. Nie wszystkie pestki owocowe są jadalne. Jednak ta ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Nie wyrzucaj więc pestek awokado! Jak je jeść i jak wykorzystać poza kuchnią? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, co można zrobić z pestki awokado po spożyciu owocu. Niektóre jej zastosowania mogą cię zaskoczyć!

Pestka z awokado – zastosowanie

Zastanawiasz się, czy pestka z awokado jest jadalna? Jak najbardziej – jest! Myślisz pewnie, jak jeść pestkę awokado. Przecież jest twarda i nieapetyczna… Być może, ale po zmieleniu możesz dodać ją praktycznie do każdego dania, deseru czy też koktajlu. Trzymaj proszek w słoiczku i używaj go na co dzień. Dopiero przy regularnym, codziennym spożywaniu w pełni skorzystasz z odżywczych właściwości zmielonej pestki. 

Pestka z awokado do herbaty

Czy wiesz, że pestkę awokado możesz też wykorzystać do zaparzenia herbaty? Zawarte w niej związki fenolowe są podobne do tych w zielonej herbacie. Wystarczy zalać sproszkowaną lub pokrojoną na kawałki pestkę wrzącą wodą. Zaparzaj napar pod przykryciem przez około 10 minut, aby wydobyć wszystkie zdrowotne właściwości. Pestka z awokado nie ma szczególnie przyjemnego smaku, dlatego warto dodać do takiej herbaty inne rośliny i zioła. Świetnie sprawdzą się tu na przykład płatki róż lub słodzik w postaci naturalnego syropu lub miodu.

Zobacz też:
Detoks organizmu – jak usunąć toksyny i cieszyć się silniejszym układem trawiennym?

Pestka z awokado – jak wykorzystać?

Jak jeść pestki awokado? Przecież nie da się jej po prostu ugryźć. Co zrobić z pestką awokado, aby cieszyć się jej dobroczynnym działaniem na organizm? Wyciągnij ją z owocu i zostaw na słońcu na około 2-3 dni. Po tym czasie weź ją do ręki. Jeżeli pestka z awokado jest zauważalnie lżejsza, możesz przejść do kolejnego kroku. Jeśli nie – pozostaw ją na słońcu nieco dłużej. Musi się jeszcze nieco podsuszyć.

Zastosowanie suszonej pestki awokado

Lekką i wysuszoną pestkę z awokado przełóż do blendera lub młynka do kawy. Powinny poradzić sobie ze zmieleniem jej na drobny proszek. Możesz wykorzystywać go do:

  • koktajli;
  • musów;
  • owsianek;
  • sałatek;
  • deserów;
  • peelingu do ciała.

Co zrobić z pestką awokado poza kuchnią?

Czy istnieją jeszcze jakieś sposoby na to, jak wykorzystać pestkę z awokado? W ostatnim czasie modne stało się hodowanie własnej roślinki z resztek owocu. Nie jest to wcale takie trudne! Zwróć uwagę na to, aby kupić dobrej jakości awokado, które będzie dojrzałe. Wyciągnij z niego pestkę, obierz z wierzchniej (ciemnej) warstwy i włóż do wody – spiczastą częścią do góry. Możesz wbić wykałaczki, aby pestka z awokado cały czas była tylko częściowo zanurzona w wodzie. Jednak takie uszkodzenie jej struktury zwiększa prawdopodobieństwo zakażenia i gnicia.

Jak wyhodować z pestki awokado własną roślinkę?

Pestka z awokado zanurzona do połowy w wodzie przez około 3-4 tygodnie powinna zacząć wypuszczać korzeń. Kiedy zrobi się on dość spory, a z góry zacznie wystawać łodyga, możesz przesadzić roślinkę do ziemi. Podłoże powinno być przepuszczalne i wilgotne, a stanowisko ciepłe i jasne.

Zobacz też:
Domowe sposoby na uczulenie skórne – jak łagodzić objawy alergii skórnej? Poznaj domowe sposoby na wysypkę u dzieci i dorosłych!

Pestka awokado – właściwości

Wbrew pozorom pestka z awokado ma wiele zastosowań. Warto z nich korzystać i dodać ją do swojej diety. Dzięki temu skorzystasz z jej licznych prozdrowotnych i leczniczych właściwości. Jak dokładnie działa ten superfood? Oto jej właściwości:

  • pestka z awokado zawiera aż 70% więcej antyoksydantów niż reszta owocu. Te przeciwutleniacze chronią skórę przed starzeniem i wspomagają produkcję kolagenu;
  • luteina zawarta w pestce chroni wzrok przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
  • duża ilość błonnika pomaga w odchudzaniu – zmniejsza apetyt i sprawia, że dłużej czujesz sytość. Co więcej, błonnik skutecznie reguluje procesy trawienne – przeciwdziała biegunkom i zaparciom;
  • zawarte w niej witaminy A i E wzmacniają włosy i paznokcie oraz pomagają zadbać o cerę;
  • odżywcze właściwości pestki awokado w połączeniu z jej twardą strukturą sprawiają, że świetnie sprawdzi się jako peeling do ciała. Aby go wykonać, zmiel pestkę i dodaj do proszku olej kokosowy. Użyj tej pasty do oczyszczania ciała mniej więcej raz na tydzień. W ten sposób odżywisz swoją skórę i opóźnisz jej starzenie;
  • kwas foliowy pomaga usprawnić funkcjonowanie całego organizmu – niedobór tej substancji zaburza procesy metaboliczne, rozwój i wzrost;
  • według naukowców pestka z awokado wykazuje też działanie owadobójcze, przeciwmiażdżycowe, przeciwbakteryjne i grzybobójcze. 

Pestki z awokado – właściwości lecznicze

Antyoksydanty zawarte w pestce awokado przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników i unieszkodliwiają te już istniejące. Za właściwości lecznicze pestki z awokado można też uznać spowalnienie procesu starzenia się organizmu i wsparcie systemu odpornościowego. Zawarte w niej składniki mineralne wzmacniają serce, regulują poziom cukru we krwi i wspomagają funkcjonowanie oczu. Pestka z awokado ma też zastosowanie przy łagodzeniu bólów menstruacyjnych, ponieważ działa rozkurczowo. Może też chronić przed cukrzycą, hipercholesterolemią, nadciśnieniem i stanami zapalnymi.
Jeżeli w twoim domu pestka z awokado do tej pory po prostu lądowała w koszu – czas to zmienić! Ta niepozorna i często pomijana część owocu jest zaliczana do prawdziwych superfoodów. Możesz dodawać ją praktycznie do każdego dania. Nie zmieni znacząco smaku potrawy, za to ty odczujesz jej prozdrowotne działanie. Pestka z awokado może też posłużyć jako nasionko do wyhodowania pięknego drzewka. Po kilku latach z takiej rośliny będziesz mieć własne owoce awokado!

Zobacz też:
Co zrobić, by cienkie włosy wyglądały zdrowo? Sprawdzone sposoby

To również Cię powinno zainteresować: https://gardeneo.pl

Zobacz także:

About the Author

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

View All Articles