Awokado – owoc o niezwykłej mocy

Pochodzący głównie z Meksyku owoc awokado to popularny dodatek do wielu potraw. Zawiera mało cukrów, wzmocni za to twój organizm solidną porcją kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz omega-9. Takie właściwości awokado sprawiają, że możesz je jeść np. w trakcie stosowania diety ketogenicznej, bazującej przede wszystkim na tłuszczach. Jakie własciwości i wartości odżywcze ma owoc awokado? 

Skąd pochodzi awokado? 

Nazywane „smaczliwką”, do polskich sklepów trafia głównie z Hiszpanii, Izraela lub z RPA. Największe uprawy awokado spotkasz jednak w Meksyku, Chile oraz w Peru. Ten egzotyczny owoc swym kształtem przypomina gruszkę, a że pokryty jest zieloną, chropowatą skórką, często nazywany jest „gruszką aligatora”. 

Awokado a wartości odżywcze

Owoce awokado są rewelacyjnym źródłem wielu substancji odżywczych. Co zawiera w sobie ten pyszny owoc?

Awokado – tłuszcze o wyjątkowej mocy 

Owoc awokado to przede wszystkim tłuszcze. Stanowią one nawet 30% składników odżywczych i sprawiają, że owoc ten posiada dość charakterystyczny smak i kremową konsystencję. Choć tłuszcze źle się kojarzą to te, które znajdziesz w awokado, pomogą ci w utrzymaniu dobrej formy. Są to bowiem jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-9 oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega 6. To dzięki nim awokado może cię chronić przed miażdżycą oraz stanami zapalnymi. 

Zobacz też:
Schudnięcie dzięki czekoladzie? Zaskakujące wyniki badań

Awokado – witaminy dla zdrowia i urody 

W owocach awokado nie brak też witamin. To dobre źródło witamin z grupy B oraz tak ważnych dla twojego układu odpornościowego substancji, jak witaminy A, C oraz E. Witaminy te są jednocześnie silnymi przeciwutleniaczami, mogą zatem odegrać ważną rolę w profilaktyce wielu chorób wywołanych przez wolne rodniki. 

Co jeszcze znajdziesz w awokado?

O odżywczej wartości awokado decydują nie tylko tłuszcze i witaminy, ale i szereg innych składników, mogących wspierać cię w walce o utrzymanie dobrej formy. Znajdziesz tu:

  • sporo cennych minerałów, m.in. potasu i fosforu.
  • porcję błonnika oraz lizyny, znanej ze skuteczności w walce z wolnymi rodnikami;
  • skwalen, mogący cię uchronić przed problemami ze złym cholesterolem. 

Jakie są zalety regularnego spożywania owocu awokado? 

Właściwości zdrowotne awokado mogą cię zaskoczyć. Na jakie korzyści możesz liczyć? Dieta, w której nie brakuje owoców awokado pomoże ci:

  • obniżyć ciśnienie; 
  • uporać się ze zbyt wysokim cholesterolem;
  • poprawić wzrok;
  • ochronić skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV;
  • obniżyć poziom cukru we krwi;
  • zmniejszyć ryzyko pojawienia się chorób serca;
  • złagodzić dolegliwości towarzyszące chorobie wrzodowej. 

Sięganie po owoce awokado pomaga również w utrzymaniu sprawności umysłowej oraz dobrego nastroju, co jest zasługą kwasu foliowego i wartościowych kwasów tłuszczowych. W awokado znajdziesz też sporo silnych przeciwutleniaczy, dzięki czemu spowolnisz proces starzenia się. 

Awokado a odchudzanie – czy istnieje tu zależność?

Choć awokado jest tłustym i kalorycznym owocem, może ułatwić ci walkę ze zbędnymi kilogramami. Awokado syci, dzięki czemu ochroni cię przed podjadaniem. O korzystnym wpływie awokado na kurację odchudzającą wpływa też spora ilość błonnika, czyli substancji, która nie tylko hamuje uczucie głodu, ale też pomaga w oczyszczaniu przewodu pokarmowego z resztek jedzenia.  

Zobacz też:
Lekkie i pyszne ciasto marchewkowe fit – przepis

Awokado – jak jeść ten owoc? 

Choć wartość odżywcza awokado, podobnie jak jego cena, jest wysoka, nie każdy uzna ten owoc za przysmak. Spotkasz się pewnie z opiniami, iż jego smak jest mdły i nijaki. Jeśli jednak znajdziesz ciekawe przepisy, uczynisz z niego ciekawy składnik wielu potraw. 

Jak jeść awokado? Pomysłów na dania jest sporo. 

Najpopularniejsze przysmaki z awokado

Owoc ten może się pojawić na twojej kanapce lub toście, możesz go też użyć jako dodatku do burgera. Z awokado możesz też przygotować pyszne puree, które stanie się ciekawą alternatywą dla ziemniaków. Awokado możesz też z powodzeniem dodawać do sałatek owocowych oraz sałatek warzywnych. 

Możesz też postawić na najpopularniejsze rozwiązanie i przygotować guacamole, czyli pastę, którą zajadali się już Aztekowie. Taką meksykańską salsę możesz przygotować z dojrzałego awokado połączonego z solą i limonką. Ten podstawowy przepis możesz rozszerzyć o takie dodatki, jak papryczki jalapeno, chilli lub kolendra. Pasta taka będzie świetnym dodatkiem do nachosów, które świetnie sprawdzą się podczas spotkań ze znajomymi.

W jaki sposób możesz wykorzystać pestkę z awokado?

Bardzo charakterystyczną cechą tych owoców jest duża pestka, która zazwyczaj trafia do śmietnika. To błąd, gdyż i w tej części awokado znajdziesz wiele cennych dla zdrowia i urody substancji. Zdaniem niektórych naukowców ekstrakt z tej pestki może się okazać świetnym wsparciem w walce ze stanami zapalnymi oraz chorobami układu krążenia. 

Zobacz też:
Uzależnienie od jedzenia – przyczyny i objawy. Jak można je pokonać?

W jaki sposób możesz ją wykorzystać? Możesz ją wysuszyć, zmielić w młynku do kawy, a następnie połączyć z olejem kokosowym. Powstałą w ten sposób maseczkę do twarzy możesz wykorzystać do walki z pierwszymi objawami starzenia się skóry. Zmielone pestki z awokado możesz też potraktować jako dodatek do diety, np. zup lub sałatek. A jeśli nie zniechęci cię gorzki smak, możesz pestkę z awokado przemienić w zdrową herbatę poprawiającą trawienie. 

Skąd się wzięła moda na awokado i jakie są zagrożenia z nią związane?  

Choć awokado jest wartościowym owocem, musisz mieć świadomość, z jakimi kosztami wiąże się jego masowa uprawa. Awokado potrzebuje bardzo dużo wody oraz przestrzeni. Najgorzej sytuacja wygląda w Meksyku, głównym producencie tych owoców.  W tym kraju uprawianie awokado stało się główną przyczyną rosnącego wylesiania, a im większe zapotrzebowanie, tym więcej lasów przemienia się w plantacje tych owoców. Często dzieje się to z pogwałceniem prawa, jak np. w meksykańskim stanie Michoacán i zasila konta karteli narkotykowych, dla których masowa produkcja awokado jest kolejną szansą na szybki zysk. 

Czy można połączyć chęć wzbogacenia swojej diety o egzotyczny przysmak z ochroną środowiska? Kompromisem może być sięganie po awokado „od czasu do czasu” oraz maksymalne wykorzystywanie całego owocu. Zwróć też uwagę, skąd pochodzi wybrany przez ciebie owoc. Awokado uprawiane jest przecież na mniejszą skalę i w RPA, i w Izraelu. Z jego plantacjami można się też spotkać w Hiszpanii. W tych krajach uprawy awokado nie wzbudzają aż tak wielkich kontrowersji, choć i tu wiążą się z dużym zużyciem wody.

Zobacz też:
Ile kalorii ma kebab? Przekonaj się, czy możesz jeść tę turecką potrawę bez ograniczeń!

Zobacz także:

O autorze

Mirosława Jankowiak

Absolwentka Technikum Gastronomicznego w Bytomiu i historii na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Miłośniczka podróży, przyrody i aktywnego wypoczynku. Podróżnicze i historyczne pasje łączy z pracą przewodnika turystycznego. W wolnym czasie poszerza swoją wiedzę na temat zdrowego stylu życia i diet, ze szczególnym uwzględnieniem diety roślinnej.

Zobacz wszystkie artykuły