Ten egzotyczny owoc coraz częściej zaczyna pojawiać się na polskich półkach sklepowych. Zastanawiasz się, co to za owoc, skąd pochodzi i jak się go je? Odpowiemy na wszystkie pytania związane z owocem cherymoja. Być może odkryjesz w ten sposób swój nowy ulubiony owoc.
Cherimoya – uprawa
Flaszowiec peruwiański to gatunek drzewa magnoliowego, który dorasta do 8 metrów wysokości. To stosunkowo niedużo jak na drzewo owocowe. Ma liście o dużym, jajowatym kształcie. Korona flaszowca jest gęsta i rozłożysta, utworzona z wielu pędów. Jego kwiaty rosną w kątach liści i mają biało-zielony kolor. Pochodzi z Ameryki Południowej (m.in. Peru) i Centralnej, ale uprawiany jest także m.in. w ciepłych krajach Europy. Można go też spotkać w Afryce Zachodniej, na Jawie i na południu Hiszpanii.
Uprawa czerymoja wiąże się z nakładem czasu i pracy, podobnie jak w przypadku innych drzew owocowych. Drzewo flaszowca peruwiańskiego owocuje dopiero około 4. lub 6. roku życia. Rocznie roślina produkuje plon często nie większy niż około 30 owoców. Czerimoya jest wrażliwa na nacisk, obicia i źle znosi transport. Dlatego w Polsce dostępna jest dość rzadko.
Owoce flaszowca, czyli czerymoja, są mięsiste, ważą maksymalnie 4 kg i mierzą do 12 cm średnicy. Są one prawie okrągłe, lekko sercowate. Czerymoja pokryta jest zieloną lub czasem brązowawą skórką. Na pierwszy rzut oka przypomina ona smoczą łuskę. Jej wnętrze wypełnia słodki, aromatyczny miąższ, konsystencją przypominający budyń.
Czerimoya – właściwości
Czerymoja nazywana jest często antymikrobiotykiem. Tę nazwę zawdzięcza swoim właściwościom zwalczającym pasożyty w organizmie. Zawiera dużą ilość fruktozy i probiotyków. Dzięki temu doskonale wspomaga poprawną pracę jelit. W konsekwencji przyczynia się do sprawniejszego działania układu pokarmowego oraz reguluje rytm codziennych wypróżnień.
Owoc cherimoya jest niskokaloryczny, a jednocześnie daje długie uczucie sytości. Co więcej, cherymoja ma właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne. Wspomaga układ krążenia i zawiera dużą ilość witamin.
W 100 gramach czerymoi znajduje się:
- 75 kcal,
- 0,7 g tłuszczu,
- 18 g węglowodanów,
- 13 g cukrów,
- 3 g błonnika,
- 1,6 g białka,
- 7 mg sodu,
- aż 287 mg potasu,
- 17 mg magnezu,
- 10 mg wapnia,
- oraz 0,3 mg żelaza.
Czerymoja to cenne źródło witamin A, E, C oraz grupy witamin B (najwięcej B6). Jedz ją regularnie, aby dostarczyć organizmowi cenne mikroelementy. Częste spożycie wzmacnia odporność, działa przeciwnowotworowo oraz koi układ nerwowy.
Czerymoja – smak
Cherimoya ma słodki smak i można ją spożywać na surowo. Mark Twain, jedząc ją niegdyś na Hawajach oznajmił, że cherymoja to najsmaczniejszy owoc świata. Jest to oczywiście kwestia względna. Czy się z nim zgadzasz? Spróbuj, aby się przekonać. Jedno jest pewne – owoc cherimoya ma wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Co więcej, każda jego odmiana smakuje nieco inaczej.
Czerymoja ma smak, który przywodzi na myśl bitą śmietanę lub słodki mus z nutami truskawki, banana, ananasa, brzoskwini i gruszki. Najczęściej określa się go jako budyniowy. Ten rzekomo najsmaczniejszy owoc świata znany jest w Anglii jako „custard apple”, czyli krem jabłkowy.
Jak rozpoznać, kiedy cherimoya jest dojrzała? W sklepie wybieraj owoce, które są ciężkie i miękkie. Odpowiednia konsystencja przypomina w dotyku dojrzałe awokado. Jeżeli owoce sklepowe są zbyt surowe, możesz pozostawić je na słonecznym parapecie. Przez kilka dni dojrzeją wystarczająco, aby nadawały się do spożycia.
Czerymoja – jak jeść
Jak jeść czerymoję i co z niej zrobić? Dojrzały owoc najpierw przekrój na pół. Możesz wyciągnąć jego kremowy miąższ łyżeczką i zjeść na surowo, uważając na czarne pestki czerymoji, które są niejadalne. Polecamy spróbować schłodzenia owocu – wówczas kremowy flaszowiec peruwiański smakuje niemal jak lody!
Każdy wielbiciel słodkości z pewnością rozkocha się w pysznym owocu czerimoyi. Można go wykorzystać do przyrządzania naleśników, gofrów, koktajli owocowych, jogurtów lub lodów. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do owocowych sałatek, galaretek lub składnik słodkiego musu. Wypróbuj cherymoję do domowych deserów, aby zaskoczyć domowników – to prawdziwa uczta dla zmysłów.
Skoro wiesz już, jak jeść czerymoję, pozostaje pytanie – z czym ją łączyć? Do cherimoyi dobrze pasują przyprawy: kardamon, cynamon i wanilia. Natomiast jeśli chcesz przełamać jej nieco mdły smak, zestaw ją z cytrusami. Kwaśne owoce stanowią dla niej ciekawy kontrast. Bez względu na to, na jaki przepis się zdecydujesz, cherimoya z pewnością regularnie zagości w twojej diecie.
Czerymoja – pestki
W delikatnym, słodkim miąższu czerymoi znajdują się sporej wielkości czarne pestki. Nie nadają się one do spożycia. Pamiętaj, aby je wypluwać w trakcie jedzenia lub wyciągnąć przed delektowaniem się owocem. Pestki czerymoji oraz jej skórka mają lekko toksyczne właściwości. Zawarty w nich sok może powodować ślepotę w rezultacie kontaktu z oczami!
Zobacz także:
- Smoczy owoc – wszystko, co musisz wiedzieć o pitajach
- Czerwone banany – właściwości owoców. Kiedy banan czerwony jest dojrzały?
- Pigwa – właściwości i zastosowanie. Co takiego znajduje się w tych żółtych owocach?
- Prosty i szybki sposób na obieranie ananasa
- Awokado – jakie właściwości i wartości odżywcze ma „gruszka aligatora”?
Czerymoja? Nigdy wcześniej o tym nie słyszałam, ale cieszę się, że już wiem 🙂 Odkryłam Waszą stronę kilka dni temu i przeczytałam już naprawdę wiele ciekawych artykułów, które opublikowaliście.