We Włoszech parmezan znany jest jako „król serów”. Ten twardy, jasnożółty ser zasłynął na całym świecie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi. Jest on bardzo wyrazisty (opisywany często jako owocowo-orzechowy), a przy tym lekko pikantny. W konsystencji jest kruchy i ziarnisty. Ser parmezan, jak każdy ser żółty, zawiera sporo tłuszczu. Jednak kryje w sobie też bogactwo witamin oraz niepowtarzalny, aromatyczny smak.

Co to jest parmezan?

Nazwę prawdopodobnie musiałeś kiedyś usłyszeć. Czy wiesz jednak, co to jest parmezan? Być może dotychczas nigdy go nie próbowałeś. Wiele osób w swoim życiu jadło bowiem tylko podróbki tego szlachetnego sera. Parmezan to ser twardy typu podpuszczkowego. Do jego wytwarzania potrzebne jest świeże krowie mleko. Najpierw był produkowany we Włoszech w XI-XIII wieku przez benedyktynów i cystersów. Ser parmezan pochodzi z Włoch, z regionu Emilia-Romania. Produkuje się go m.in. w Parmie i Reggio nell’Emilia.

Ser parmezan i jego produkcja współcześnie

W dzisiejszych czasach włoski ser parmezan wyrabiany jest przez około 5000 gospodarstw prywatnych. Dostarczają one mleko do specjalnych serowarni. Zakładów wytwarzających parmezan jest około 460. Co ciekawe, tego typu ser produkuje się tylko z mleka jednej rasy krowy. Jest to reggiana. Prawdziwy, włoski ser parmezan wytwarzany tradycyjnie ma specjalny stempel, który potwierdza jego autentyczność.

Zobacz też:
Orzechy laskowe – co kryje się w tej małej, brązowej skorupce? Poznaj prozdrowotne właściwości owoców leszczyny

Czy parmezan jest zdrowy?

Jako jeden z twardych serów żółtych ser parmezan ma w sobie bardzo dużo tłuszczu. Z tego powodu powinieneś unikać spożywania jego dużych ilości. Jednakże, w niewielkich porcjach, dostarczy ci wartościowych składników odżywczych. Parmezan jest serem, który długo dojrzewa. W tym czasie tłuszcze rozkładają się na krótkie łańcuchy kwasów tłuszczowych. Dzięki temu są one znacznie łatwiej przyswajalne przez twój organizm.

Zdrowotne blaski i cienie sera parmezan

Czy parmezan jest zdrowy? Trudno o jednoznaczną odpowiedź na to pytanie. Wiele tłuszczu zawartego w tym serze nie jest korzystne dla twojego zdrowia. Jednak ser parmezan ma również duże ilości zdrowego wapnia. Jest to znakomite, naturalne źródło witamin B12, B2, A oraz fosforu, cynku, i innych minerałów. Miej na uwadze, że odznacza się niestety wysoką zawartość sodu. Jeśli twoja dieta jest obfita w produkty słone i tłuste, parmezan nie będzie korzystnym dodatkiem. W przeciwnym wypadku może mieć pozytywny wpływ na twoje zdrowie.

Prozdrowotne właściwości parmezanu

W spożywaniu tego sera najważniejszy jest umiar. Niewielkie ilości tego „króla serów” są zdecydowanie wskazane przez dietetyków jako część zdrowej i zrównoważonej diety. Zalety z regularnego jedzenia niedużych ilości parmezanu to:

  • wsparcie flory bakteryjnej jelit;
  • korzystny wpływ na wzrok;
  • śladowa ilość cukru mlecznego, co sprawia, że ser nadaje się też dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy;
  • remineralizacja szkliwa zębowego – wysoka zawartość wapnia może wypełnić braki w emalii;
  • wzmocnione kości, zęby, włosy i paznokcie;
  • zapobieganie osteoporozie.
Zobacz też:
Brak apetytu – poznaj najbardziej prawdopodobne przyczyny zaburzenia łaknienia. Dowiedz się, jak walczyć z brakiem uczucia głodu!

Parmezan – wartości odżywcze

Ser parmezan może ci dostarczyć dużo sodu, wapnia, fosforu, cynku i jodu. W mniejszej ilości znajdziesz w nim też miedź, żelazo, magnez oraz potas. Zawiera też sporo witaminy A, retinolu i karotenu oraz nieco witamin z grupy B. 

Parmezan – wartości odżywcze na 100 gramów produktu:

  • 452 kcal;
  • 41,5 g białka;
  • 0,1 g węglowodanów;
  • 32 g tłuszczy, w tym 20,65 g nasyconych kwasów tłuszczowych;
  • 19,4 g wody;
  • 0,39 mg witaminy B2 (około 30% zalecanego dziennego spożycia);
  • 0,0016 mg witaminy B12 (prawie 70% zalecanego dziennego spożycia);
  • 0,253 mg witaminy A (około 30% zalecanego dziennego spożycia).

Wartości odżywcze parmezanu sprawiają, że jest to jeden ze zdrowszych twardych serów żółtych. Możesz go jeść, nawet jeżeli cierpisz na nietolerancję laktozy. Pamiętaj jednak, aby nie popaść w skrajność – duże ilości tego sera nie służą twojemu zdrowiu. Jeśli jednak dodasz niewielką porcję parmezanu do swojej codziennej diety, będzie to korzystne.

Do czego możesz dodać parmezan?

Warto jeść włoski ser parmezan nie tylko ze względu na jego właściwości zdrowotne, lecz również te smakowe. Oryginalny, tradycyjny parmezan ma niepowtarzalny aromat, smak i konsystencję. Dzięki swojej twardości i kruchości, świetnie nadaje się do tarcia. Chcesz spróbować tego sera, ale nie wiesz, do czego parmezan może być stosowany? Ser parmezan stanowi idealną posypkę do wielu różnych dań. Możesz dodawać go do makaronów, ryżu, sałatek, zapiekanek, mięs, warzyw, a nawet do chleba. Możesz go rozdrabniać na drobne wiórki lub cieniutkie plasterki.

Zobacz też:
Odchudzanie a układ odpornościowy - jak zadbać o sylwetkę bez naruszania odporności?

Najczęstsze kompozycje z parmezanem

Parmezan pasuje praktycznie do każdego sosu makaronowego. Idealnie komponuje się z pomidorami lub pesto. Wypróbuj go jako dodatek do zup, grzanek, pizzy, pieczonych i nadziewanych warzyw. Ser parmezan pysznie smakuje jako dodatek do win, owoców i krakersów.

Parmezan – cena

Ten rodzaj sera niestety nie należy do najtańszych. Wysoka cena za kg parmezanu spowodowana jest pochodzeniem i sposobem produkcji tego sera. Oprócz rasy krów i rodzaju mleka istotny jest też czas dojrzewania. W przypadku parmezanu wynosi on od minimum 4 miesięcy nawet do kilku lat. Według ekspertów istotny jest też okres warzenia sera. Rzekomo najsmaczniejszy ser powstaje w czerwcu albo lipcu. Do wytworzenia 1 kilograma sera, potrzeba aż około 15 litrów najwyższej jakości surowego mleka. 

Cena sera parmezan a jego wiek

Cena „młodego” sera dojrzewającego około roku jest znacznie niższa od dwuletniego lub trzyletniego parmezanu. Wiek sera rozpoznasz po kolorze jego pieczęci:

  • czerwony – 18 miesięcy;
  • srebrny – 22 miesiące;
  • złoty – 30 miesięcy lub więcej.

Za kawałek parmezanu ważący 200 gramów zapłacisz mniej więcej 25-35 złotych. Niekiedy bardziej opłaca się kupić większe opakowanie parmezanu. Cena za kg wynosi przeważnie około 90-150 zł. Oryginalny włoski ser parmezan długodojrzewający może być oczywiście znacznie droższy.

Gdzie możesz kupić parmezan?

Ser parmezan możesz kupić w wybranych sklepach spożywczych. Jest jednak dość rzadko dostępny i w małych ilościach. Na polskich półkach sklepowych częściej gości ser Grana Padano. Jest on wyrabiany podobną metodą, ale z innego mleka. Jego cena jest zdecydowanie niższa, a dostępność większa. Możesz zamówić oryginalny, włoski parmezan przez internet, od sprawdzonego dostawcy. Czasem dostępny jest też w niektórych sklepach, które sprzedają dobrej jakości produkty. Pakowany tarty ser parmezan jest częściej dostępny niż większe kawałki.
Parmezan trudno porównać do jakiegokolwiek innego rodzaju sera. Nie bez powodu zyskał miano królewskiego sera. Jest to produkt bardzo wysokiej jakości, trudny do podrobienia. Wytwarza się go z najwyższej jakości mleka i tylko we Włoszech. Z tego powodu niełatwo kupić ser parmezan, a jego cena jest bardzo wysoka. Warto jednak jeść go regularnie ze względu na jego bogate wartości odżywcze. Jeśli nigdy nie jadłeś parmezanu, koniecznie wypróbuj ten włoski przysmak.

Zobacz też:
Maltodekstryna – subtelna słodycz pochodzenia roślinnego. Czy ta substancja jest szkodliwa?

Zobacz także:

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz wszystkie artykuły