Dania lekkostrawne – dla kogo?

Terapia lekkostrawna stanowi przykład diety leczniczej skomponowanej odpowiednio, by nie drażnić błony śluzowej żołądka oraz nie obciążać go poprzez długotrwałe trawienie. To dieta głównie dla osób, u których występują problemy z układem pokarmowym i procesami trawiennymi. Dieta lekkostrawna polecana jest osobom z:

  • niestrawnością;
  • zapaleniem jelita;
  • owrzodzeniami dwunastnicy;
  • podrażnieniem błony śluzowej żołądka;
  • cierpiącym na częste biegunki.

Dania lekkostrawne są także dobrą opcją dla pacjentów po operacjach i dla osób starszych, ponieważ są łatwiej przyswajalne dla organizmu.

Dieta lekkostrawna – przykładowe produkty

Mianem jedzenia lekkostrawnego określa się produkty niskokaloryczne, ubogie w tłuszcz. Należą do nich:

  • produkty mleczne;
  • chleb pszenny;
  • kasze;
  • ryż;
  • makarony z rodzaju tych drobnoziarnistych.

Przy przyrządzaniu dań lekkostrawnych musisz unikać smażenia potraw i używania tłuszczów do gotowania. Większość posiłków rób na parze lub upiecz w piekarniku. Dla smaku możesz dodawać trochę masła.

Co to jest jedzenie lekkostrawne i czym się wyróżnia?

Dieta lekkostrawna bazuje na łatwych w przyswojeniu daniach. Wyklucza produkty i potrawy ciężkostrawne, które pozostają w żołądku przez długi czas. Podstawowym założeniem diety lekkostrawnej jest ułatwienie trawienia i dostarczenie dużej ilości energii. Lekkostrawne jedzenie poprawia pracę układu pokarmowego.

Zobacz też:
Kalarepa – niedoceniane źródło witamin i minerałów!

Dieta lekkostrawna wyklucza lub ogranicza ciężkostrawne produkty. Powinieneś zminimalizować spożycie:

  • błonników pokarmowych;
  • tłuszcz;
  • ostrych przypraw i octów;
  • związków gazotwórczych. 

Zalegają one w żołądku, więc potrzebują więcej czasu rozłożenie przez kwasy żołądkowe.

W podstawowej diecie lekkostrawnej produkty powinny dostarczać najwięcej energii z węglowodanów, bo aż 65%. Z kolei 12% energii powinno być dostarczanej z białek, a 30% z tłuszczów pochodzenia roślinnego. Dorosła osoba powinna przyjmować około 65 gram białka i 25g błonnika w ciągu dnia.

Dieta lekkostrawna – produkty zalecane

Do produktów, z których przyrządzisz pyszne potrawy lekkostrawne, zalicza się:

  • czerstwe pieczywo jasne;
  • kaszę (drobna);
  • ryż biały;
  • drobne makarony pszenne;
  • mleko;
  • jogurt;
  • kefir;
  • biały ser;
  • jaja gotowane;
  • kurczak;
  • chude ryby;
  • chude wędliny;
  • oleje roślinne;
  • marchewka;
  • kalafior;
  • buraki;
  • dynia;
  • cukinia;
  • szpinak;
  • ziemniaki;
  • sałatę;
  • cykorię;
  • natka pietruszki;
  • koperek;
  • pomidor bez skórki;
  • jabłka;
  • morele;
  • brzoskwinie;
  • banany;
  • miód.

Lekkostrawne jedzenie – kiedy zalecana jest dieta?

Jadłospis diety lekkostrawnej dostępny jest w różnych wersjach. Potrawy lekkostrawne różnią się bilansem energetycznym składników. Poszczególne rodzaje diety lekkostrawnej będą wskazane w zależności od choroby, na jaką cierpi dana osoba.

Dieta lekkostrawna podstawowa jest przeznaczona dla osób, które borykają się z problemami wynikającymi z nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu pokarmowego lub niestrawnością. 

Dieta lekkostrawna ograniczająca tłuszcz i błonnik w jedzeniu lekkostrawnym jest zalecana w przypadku występowania chorób trzustki i przewodów żółciowych.

Dieta bogatobiałkowa to opcja dla osób po operacjach i chemioterapii. Wysokobiałkowe obiady lekkostrawne sprawdzą się u osób z chorobami wątroby i problemami z tarczycą.

Zobacz też:
Schudnięcie dzięki czekoladzie? Zaskakujące wyniki badań

Dieta lekkostrawna niskobiałkowa będzie idealna przy chorobach wątroby, jak również w przypadku zaburzenia funkcjonowania nerek. Z kolei półpłynna forma diety to opcja przy chorobach jamy ustnej i przełyku. W momencie, gdy utrudnione jest gryzienie i przełykanie sprawdzą się zupy lekkostrawne i zmiksowane dania.

Jak spożywać potrawy lekkostrawne?

Po pierwsze, podziel posiłki się na kilka mniejszych porcji, np. na pięć dań lekkostrawnych o niewielkiej objętości. W ten sposób dostarczysz energię na cały dzień, a twój układ trawienny będzie funkcjonował poprawnie. Nie obciążysz go bowiem zbyt dużą ilością jedzenia. Pierwszy posiłek zjedz dopiero godzinę po przebudzeniu, zaś ostatni nie później niż na kilka godzin przed snem. Z opcji na kolację lekkostrawną należy wykluczyć owoce i słodycze. Posiłki lekkostrawne przygotuj i zjedz tego samego dnia. Przeżuwaj dokładnie każdy kęs i nie pij w trakcie jedzenia ani bezpośrednio po nim. Pij półtora litra płynów dziennie, najlepiej wody lub słabej herbaty bez cukru.

Czego unikać w daniach lekkostrawnych?

Dobrej jakości olej możesz dodawać do potraw lekkostrawnych, ale już po ich przygotowaniu. Zminimalizuj używanie soli. Włącz do jadłospisu warzywa lekkostrawne. Jedz je przynajmniej trzy razy dziennie, zaś słodkie rzeczy jedynie dwa razy na tydzień. Spożywaj 3 porcje chudej ryby tygodniowo. Przy diecie lekkostrawnej unikaj produktów, które wzmagają produkcję soków trawiennych i żółci oraz powodują wzdęcia i uczucie ciężkości. Zrezygnuj z napojów alkoholowych.

Dania lekkostrawne – jadłospis na siedem dni

Poniżej prezentujemy przykładowy jadłospis potraw. poznaj nasze pomysły na lekkostrawne śniadanie, obiad i kolację, a także na pyszne zupy lekkostrawne.

Zobacz też:
Sorbitol – czy jest kaloryczny? W jakich produktach znajdziesz sorbitol?

Dzień 1 

Na śniadanie lekkostrawne możesz zjeść kanapki z plasterkiem chudego mięsa, obranymi warzywami i sałatą. Pieczywo posmaruj margaryną roślinną. Na drugie śniadanie zjedz owoce, np. pieczone jabłko. Owoc dobrze jest obrać ze skórki. W ramach lekkostrawnego obiadu zjedz pstrąga duszonego na parze. Podaj go z ugotowanymi słodkimi marchewkami podlanymi po przygotowaniu łyżeczką masła. Do tego dodaj ugotowany na miękko ziemniak. Na podwieczorek zjedz jogurt naturalny, który wspomaga proces trawienny. Na kolację lekkostrawną przygotuj krem z dyni z dodatkiem chudej śmietanki lub mleka kokosowego .

Dzień 2

Na smaczne, lekkostrawne śniadanie przygotuj trzy jajka na miękko lub półmiękko, jeśli nie lubisz zbyt płynnego żółtka. Do tego możesz zjeść kromkę ciemnego pieczywa i obrane dwa pomidory, skropione oliwą. Na drugie śniadanie zjedz wymieszany twarożek z jogurtem naturalnym i miodem, najlepiej chudy i jedynie około 100 g, ponieważ twaróg jest produktem kwaśnym. Na obiad ugotuj drobną kaszę jaglaną lub kuskus z duszonym gulaszem wołowym. Przed kolacją możesz zjeść dwie nektarynki lub brzoskwinie, ale bez skórki. Lekkostrawną kolacją będzie duszony szpinak z gotowaną piersią z kurczaka i dodatkiem kaszy jaglanej.

Dzień 3

W ramach śniadania zjedz płatki ryżowe na mleku z dodatkiem owoców (np. borówkami). Drugie śniadanie to kanapki z pieczywa żytniego z masłem, chudą wędliną, sałatą i obranym pomidorem. Na lekkostrawny obiad przygotuj pieczonego w folii indyka. Zapiecz go w piekarniku z obraną cukinią. Na pyszny, lekkostrawny podwieczorek wypij dwie szklanki chudej maślanki, a na kolację zjedz wegańskie danie z duszonej komosy ryżowej z pomidorami, cukinią bez skórki z dodatkiem bazylii oraz oleju kokosowego.

Zobacz też:
Czy warto jeść orzeszki ziemne? Poznaj bliżej ich prozdrowotne właściwości

Dzień 4

Rano zjedz jajecznice na parze z wędliną i liśćmi szpinaku. Na lekkostrawny lunch sięgnij po obraną gruszkę i kilka biszkoptów. W ramach obiadu zjedz zupę krem z pieczonych warzyw lekkostrawnych z drobiowymi pulpecikami. Na podwieczorek zdecyduj się na ugotowaną fasolkę szparagową, a na kolację lekkostrawną na kanapki podobne do tych z poprzednich dni.

Dzień 5

Śniadaniem idealnym w diecielekkostrawnej będzie owsianka ze świeżymi owocami. Na drugie śniadanie ugotuj kaszkę manną na mleku z sokiem malinowym. Jako lekkostrawne danie obiadowe zjedz wegańskie placuszki z marchwi, podane z kaszą kuskus. Na podwieczorek wypij dowolny smoothie z warzyw. Na kolację zrób drobną kaszę ze szpinakiem duszonym z jajkiem i wymieszanym jogurtem naturalnym.

Dzień 6

Na śniadanie zjedz omlet z dwóch jajek z dodatkiem młodego szpinaku i plasterkami wędliny drobiowej. Później na lunch sięgnij po jogurt naturalny z brzoskwinią bez skórki (może być świeża lub z zalewy z puszki). Na lekkostrawne danie obiadowe uduś pstrąga z dodatkiem tymianku, podawaj go z gotowaną marchwią i ziemniakami. Na podwieczorek mogą być sucharki rozmoczone w mleku. Na kolację sprawdzi się lekkostrawna zupa cukiniowa.

Dzień 7

Śniadanie w siódmym dniu diety lekkostrawnej to gotowane na półmiękko jajka, do tego fasolka szparagowa na parze i kromka chleba żytniego. Drugie śniadanie to kanapki z chudą szynką, obranym ze skórki pomidorem i rukolą. Lekkostrawna potrawa na obiad to gotowany ryż krótkoziarnisty z sosem pomidorowym i mięsnymi klopsami. W ramach podwieczorku lekkostrawnego przygotuj koktajl z maślanki i banana. Natomiast jako danie lekkostrawne na kolację zjedz gotowaną pierś z kurczaka w towarzystwie puree z rozgotowanego brokuła z dodatkiem masła.

Zobacz też:
Zsiadłe mleko – jak je zrobić samemu?

Na przykładzie powyższego jadłospisu potraw lekkostrawnych widać, że powinieneś unikać dodawania tłuszczu podczas gotowania. Pamiętaj także o obieraniu owoców i warzyw ze skórki. Poza tym, ważne jest, by jedzenie lekkostrawne było zawsze świeże i zbalansowane. Dania lekkostrawne mają dostarczać niezbędne wartości odżywcze w małych porcjach.

Zobacz także:

O autorze

Adam Zieliński

Student ostatniego roku medycyny kultywujący rodzinne tradycje i wartości związane z wykonywaniem zawodów medycznych. Chęć i możliwość niesienia pomocy innym to więcej niż profesja, to prawdziwa pasja, podobnie jak dzielenie się zdobytą wiedzą. Prywatnie mąż i tata dwuletniego letniego syna, dla którego chce być wzorem do naśladowania.

Zobacz wszystkie artykuły