Dieta lekkostrawna jest leczniczym sposobem żywienia, wskazywanym osobom chorym, osłabionym lub seniorom. Dzięki niej układ trawienny zostaje odciążony, ma szansę na regenerację i lepszą pracę w przyszłości. Jeżeli zastanawiasz się, jakie są zasady prawidłowego żywienia na diecie lekkostrawnej, które produkty i techniki kulinarne są dozwolone oraz jak wygląda przykładowy jadłospis, zapoznaj się z poniższym tekstem!

Zasady diety lekkostrawnej

Dieta lekkostrawna, nazywana także łatwostrawną, to modyfikacja tradycyjnego sposobu żywienia. Najważniejsza jest eliminacja produktów, które mogą być zbyt tłuste, wzdymające i trudne do strawienia dla organizmu. Podstawowym zadaniem diety lekkostrawnej jest:

  • ogólna poprawa zdrowia;
  • załagodzenie dolegliwości w układzie pokarmowym;
  • odciążenie przewodu pokarmowego lub chorego narządu.

Poza eliminacją poszczególnych produktów i potraw bardzo duże znaczenie ma także sposób przygotowania posiłków. Zazwyczaj zaleca się gotowanie na parze, w wodzie, pieczenie w folii lub specjalnym rękawie. Powinno się natomiast unikać duszenia, smażenia, wędzenia, grillowania i przyrządzania dań marynowanych oraz tych w panierce lub zasmażce. Małe objętościowo potrawy należy spożywać o regularnych porach, najlepiej 4–5 razy dziennie, dokładnie przeżuwając każdy kęs.

Dla kogo jest lekkostrawna dieta?

Dieta lekkostrawna jest dietą, którą stosuje się w różnych przypadkach. Może stanowić rodzaj diety leczniczej, pomagając w zwalczaniu dolegliwości zdrowotnych, jak uniemożliwiając ich wystąpienie. Niekiedy zaleca się ją także osobom starszym i tym, które z różnych powodów są przykute do łóżka. Stosowanie diety lekkostrawnej zaleca się:

  • w przypadku zbliżającej się operacji przewodu pokarmowego (np. z powodu stanu zapalnego błony śluzowej żołądka) i w okresie rekonwalescencji;
  • przy infekcji bakteryjnej lub wirusowej z wysoką gorączką;
  • przy dolegliwościach żołądka i jelita grubego, takich jak zespół jelita drażliwego, gazy, wzdęcia, biegunki, refluks;
  • przy chorobach trzustki;
  • przy chorobach nerek i układu moczowego;
  • w przypadku ostrego zapalenia płuc i opłucnej lub przy długotrwałych schorzeniach układu oddechowego z rozedmą;
  • w przypadku przynależności do grona pacjentów onkologicznych – spożywanie większej ilości potraw na bazie białej mąki może pomóc w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała;
  • w przypadku seniorów – układ pokarmowy u osób starszych nie trawi już tak dobrze niektórych potraw.
Zobacz też:
Jeżeli męczy cię refluks, dieta może okazać się bardzo pomocna! Poznaj najnowsze zalecenia, które przyniosą ci ulgę

Co możesz jeść na diecie lekkostrawnej?

Jakie zatem produkty zaleca się na łatwostrawnej diecie? Do listy z dozwolonym jedzeniem zalicza się przede wszystkim:

  • produkty zbożowe – kuskus, kasza manna, biały ryż, drobny makaron, jasne pieczywo;
  • mleko i produkty mleczne – mogą to być kefir, jogurt naturalny, zsiadłe lub słodkie mleko;
  • chude mięso i niektóre gatunki ryb – mogą to być np. pstrąg, dorsz, chude wędliny, chude części drobiu, cielęciny i królika; czasami zaleca się także mięso i ryby z niewielką zawartością tłuszczu (wołowina, dziczyzna, makrela, sardynka, leszcz);
  • tłuszcze, takie jak słodka śmietana, oleje na zimno i masło;
  • jajka – omlet na parze, jajecznica lub gotowane na miękko;
  • warzywa – ziemniaki, buraki, młoda fasolka szparagowa, szpinak, dynia, kabaczek, marchew, zielona sałata, pomidor bez skórki; w umiarkowanych ilościach mogą to być także kalafior, brokuł i kalarepa;
  • dojrzałe owoce, bez pestek i skóry: jabłka, morele, melony, pomarańcze, brzoskwinie;
  • cukier i słodycze – miód, dżemy;
  • desery – kisiel, biszkopty, musy, galaretki;
  • napoje – niegazowana woda, kompoty (tylko z dozwolonych owoców), niektóre soki (rozcieńczone).

Do produktów ciężkostrawnych i takich, których nie powinno się spożywać na diecie, należą natomiast:

  • produkty zbożowe, takie jak pieczywo pełnoziarniste, razowe, cukiernicze i żytnie na zakwasie, grube płatki zbożowe i kasze (pęczak, gryczana);
  • tłuste mięso i ryby, np. tłuste części dziczyzny, wieprzowiny, wołowiny, a także łosoś;
  • tłuszcze używane do smażenia potraw, twarda margaryna do pieczenia;
  • jajka – gotowane na twardo i smażone;
  • ostre przyprawy;
  • warzywa – m.in. nasiona roślin strączkowych, czosnek, kapusta, cebula;
  • wszystkie owoce, które nie zostały wymienione powyżej;
  • gazowane napoje (w tym także gazowana woda), alkohol.
Zobacz też:
Dieta przy Helicobacter pylori – leczenie zakażenia. Jaką stosować dietę? Co jeść, a czego unikać?

Podczas wprowadzania diety lekkostrawnej często wskazuje się na ograniczenie w niej błonnika pokarmowego. Wynika to z faktu, że jego zbyt duża ilość może niepotrzebnie podrażniać jelita. Z drugiej strony nie od dzisiaj wiadomo, że zawartość błonnika w żywieniu jest konieczna dla prawidłowej pracy układu trawiennego. Aby została zachowana właściwa perystaltyka jelit, wchłanianie wody i rozluźnianie masy kałowej, należy pamiętać o spożywaniu ok. 25 g włókna pokarmowego na dobę.

Ponadto warto pamiętać, że zawartość poszczególnych produktów lekkostrawnych jest uzależniona od problemów, z jakimi się borykasz. Dietetyk może zalecić różne modyfikacje sposobu żywienia; w przypadku problemów z otyłością liczyć się będzie także deficyt kaloryczny, z kolei pacjentom z chorobami wątroby i woreczka żółciowego może zostać wskazana dieta wątrobowa.

Dieta łatwostrawna – przykładowy jadłospis

Poniżej podajemy przykładowy dzienny plan posiłków dla osób na diecie lekkostrawnej. Należy przy tym mieć na uwadze, że jadłospis u poszczególnych osób może różnić się w zależności od problemów, z jakimi się borykają.

  1. Śniadanie: pszenna bułka z masłem, chudą wędliną, pomidorem bez skórki i zieloną sałatą. Do tej kompot z jabłek.
  2. Drugie śniadanie: twaróg z jogurtem i miodem;
  3. Obiad: purée ziemniaczane, indyk pieczony w rękawie, jarzyny. Do popicia sok, kompot lub niegazowana woda;
  4. Podwieczorek: mus jabłkowy z odrobiną cynamonu;
  5. Kolacja: jajko gotowane na miękko, kanapka z naturalnym serkiem homogenizowanym.

Dieta lekkostrawna – podsumowanie

Osoby będące na diecie lekkostrawnej powinny pamiętać o przestrzeganiu powyższych zaleceń i uważnym obserwowaniu reakcji swojego organizmu na spożywane produkty. Chociaż niektóre produkty są podczas niej niewskazane, nie oznacza to, że jest to dieta monotonna czy niesmaczna, wręcz przeciwnie – przy odrobinie kreatywności można wyczarować naprawdę smaczne i pełnowartościowe posiłki!

Zobacz też:
Dieta przy biegunce u dzieci i dorosłych – przyczyny, objawy i zalecenia

Zobacz także:

About the Author

Barbara Wójcik

Absolwentka studiów medycznych z wieloletnim doświadczeniem zawodowym. Lata pracy jako lekarz rodzinny nauczyły ją wrażliwości, odpowiedzialności za podejmowane decyzje terapeutyczne i umiejętności uważnego słuchania pacjenta. Prywatnie zajmuje się wychowywaniem swojej 5 letniej córki i udzielaniem porad na forach medycznych.

View All Articles