Uczucie cofania się treści żołądkowej do przełyku, ból i pieczenie w okolicach mostka, czkawka, kwaśny lub gorzki smak w ustach – to najczęstsze objawy zgagi, które mogą utrudniać normalne funkcjonowanie. Szczególnie dokuczliwe są czasie ciąży. Czy zgagę da się wyleczyć? Podpowiadamy, co zrobić, żeby pokonać uporczywe dolegliwości.

Co to jest i jak powstaje zgaga?

Do cofania się treści żołądkowej dochodzi, gdy dolny zwieracz przełyku nie pracuje w sposób prawidłowy. Chorzy skarżą się na ucisk w klatce piersiowej (bardzo często myląc go z innymi objawami np. chorób kardiologicznych), palenie w przełyku i nasilone odbijanie. Zgaga może powodować niewielki dyskomfort, który nie ma większego wpływu na wykonywanie codziennych obowiązków, ale w niektórych przypadkach ból i uczucie pieczenia mogą być tak silne, że chory nie jest w stanie normalnie funkcjonować. Dlatego problemu nie należy bagatelizować. Zgaga jest jednym z objawów choroby refluksowej przełyku. Nieleczona może prowadzić m.in. do powstawania owrzodzeń.

Najczęstsze przyczyny zgagi to:

  • spożywanie tłustych, wysoko przetworzonych i ciężkostrawnych posiłków,
  • picie napojów gazowanych,
  • spożywanie zbyt dużej ilości kawy lub napojów zawierających kofeinę,
  • zbyt szybkie spożywanie posiłków,
  • nadużywanie alkoholu i palenie tytoniu,
  • przyjmowanie niektórych leków.

Problemy z zarzucaniem treści żołądkowej częściej mają osoby z nadwagą lub otyłością. Na tę dolegliwość skarżą się także kobiety w ciąży (szczególnie w I i III trymestrze).

Sposoby na zgagę – domowe i apteczne

Istnieje wiele domowych sposobów na zgagę. Osobom cierpiącym na dolegliwości ze strony układu pokarmowego najczęściej poleca się napary z ziół (np. rumianku, kminku, kopru włoskiego czy imbiru lekarskiego). Dobrym sposobem na pozbycie się uporczywych dolegliwości jest spożycie kilku migdałów, wypicie szklanki mleka, kefiru, soku z marchwi lub buraka (te warzywa posiadają odczyn zasadowy łagodzący ból i pieczenie). W leczeniu zgagi często stosuje się także preparaty dostępne bez recepty w postaci tabletek do rozgryzania i żucia oraz leki dojelitowe zmniejszające ilość kwasu solnego w żołądku.

Więcej na ten temat radzenia sobie ze zgagą znajdziesz w tym artykule www.aptekagemini.pl/poradnik/ciaza-i-porod/jak-sobie-radzic-ze-zgaga-ciazy/

Jak zapobiegać zgadze?

Co zrobić, żeby w przyszłości uniknąć cofania się treści żołądkowej do przełyku? Przede wszystkim – zmienić styl życia i zwrócić większą uwagę na to, co ląduje na naszych talerzach. W diecie powinno się znaleźć więcej dań lekkostrawnych, gotowanych lub pieczonych, a mniej smażonych. Chorzy powinni unikać produktów, które działają rozluźniająco na dolny zwieracz przełyku. Są to m.in. czekolada, cebula, cytrusy i pomidory. Osoby często odczuwające ból i pieczenie w przełyku powinny zrezygnować z pikantnych potraw i mocno ograniczyć spożywanie kawy i mocnej herbaty. Warto także zwrócić uwagę na częstotliwość posiłków. Jeść mniej, a częściej i bez pośpiechu.

Zgaga to jeden z najczęstszych problemów, na który skarżą się kobiety w ciąży. Dlaczego wówczas dochodzi do rozluźnienia dolnego zwieracza przełyku? To wpływ m.in. progesteronu, hormonu umożliwiającego zagnieżdżenie się zarodka w błonie śluzowej macicy. W ostatnim trymestrze zgagę może powodować ucisk macicy na żołądek. Jak powstrzymać ból i pieczenie domowymi sposobami? Jednym z najskuteczniejszych, naturalnych sposobów na zgagę (a także nudności i wymioty) jest korzeń imbiru, który można rzuć lub zrobić z niego napar. Doraźną ulgę może przynieść także spożycie siemienia lnianego w postaci wywaru. Gdy dolegliwości są bardzo uporczywe, warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę, który pomoże dobrać najlepsze metody leczenia.