Refluks żołądkowo-przełykowy to przypadłość, która jest dobrze znana bardzo szerokiej grupie osób – nawet co piąty Polak doświadcza przykrych objawów refluksu obniżających komfort życia. Jest to choroba bezpośrednio związana z systemem trawiennym i wiąże się z zarzucaniem treści pokarmowej z żołądka aż do przełyku. Na szczęście istnieje wiele skutecznych sposobów, aby przynieść sobie nieco ulgi w uciążliwych dolegliwościach – oprócz leków na zgagę warto dokonać zmian w sposobie żywienia. Czym powinna charakteryzować się dieta na refluks? Przedstawiamy podstawowe informacje na jej temat oraz kilka praktycznych wskazówek.

Choroba refluksowa – co powinieneś o niej wiedzieć?

Niemal każdemu z nas zdarzyło się odczuć dyskomfort w przełyku, szczególnie po zjedzeniu zbyt obfitego posiłku. Co jednak powinieneś wiedzieć na temat choroby refluksowej żołądka? U podłoża tego schorzenia leży obniżone napięcie dolnego zwieracza przełyku – w normalnych warunkach powinien on działać jak wrota, doprowadzając do szczelnego zamknięcia tego narządu. Niekiedy jednak kwaśna treść żołądkowa cofa się z powrotem do przełyku, powodując stan zapalny błony śluzowej. Właśnie wtedy pojawia się zgaga, czyli uczucie palenia spowodowane przez kwas solny i enzymy trawienne, które cofają się aż do przełyku. Stan taki powoduje nieprzyjemne objawy oraz może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem – nie powinno się więc go ignorować.

Zobacz też:
Dieta cud – efektywne odchudzanie. Prawda czy mit?

Choroba refluksowa przełyku – objawy

Objawy refluksu żołądkowo-przełykowego są bardzo charakterystyczne. Pierwszym z nich jest palenie w przełyku, które znacząco potrafi obniżać komfort życia oraz odbierać radość ze spożywania posiłków. Chorym mogą jedna towarzyszyć inne, przykre objawy, na przykład kwaśne odbijanie, chrypka, kaszel czy uczucie ciała obcego w gardle. Bardzo często pojawia się też uczucie pieczenia za mostkiem oraz ból w klatce piersiowej, który niekiedy może nawet być pomylony z zawałem – dzieje się tak, ponieważ promieniuje on z żołądka na okoliczne tkanki. Jeżeli objawy te pojawiają się jedynie kilka razy w roku, nie musisz się obawiać, jeżeli jednak towarzyszą ci coraz częściej, prawdopodobnie świadczą o chorobie refluksowej żołądka. Gdy jest to właśnie refluks, dieta oraz zmiana stylu życia okaże się najlepszym wyjściem.

Refluks – dieta. Co może nasilać objawy choroby?

Jeżeli zmagasz się z nieprzyjemnym pieczeniem w przełyku, musisz wiedzieć, że niektóre czynniki mogą nasilać objawy – na przykład palenie papierosów, które upośledza oczyszczanie przełyku raz zmniejsza napięcie w jego dolnej części. Nie wskazane jest też spożywanie alkoholu oraz owoców cytrusowych. Posiłki powinny być spożywane regularne, jednak w mniejszych porcjach, co pomaga unikać nadmiernego obciążania żołądka. Warto pamiętać, aby nie przyjmować pozycji leżącej przynajmniej 2–3 godziny po posiłku i unikać w tym czasie intensywnych ćwiczeń, chociaż ogólnie ruch jest bardzo wskazany. Posiłki należy spożywać bez pośpiechu, w spokojnej atmosferze, pamiętając o dokładnym i powolnym przegryzaniu pokarmu.

Zobacz też:
Dieta redukcyjna – zasady tworzenia jadłospisu. Co jeść na redukcji?

Dieta przy refluksie – czego unikać?

Refluks żołądkowy to przypadłość, której objawy można zminimalizować za pomocą odpowiedniej diety. Aby unikać cofania się treści żołądkowej do przełyku, trzeba jednak wykluczyć z diety niektóre produkty – są to między innymi napoje gazowane lub soki. Zawierają one naturalne kwasy owocowe, przez co mogą zaostrzać kwaśny refluks, zwiększając wydzielanie kwasu żołądkowego. Najlepszym wyjściem jest picie wody niegazowanej – nie powinno się jednak robić tego w zbyt dużych ilościach podczas posiłków, aby nie doprowadzić do rozwodnienia kwasów żołądkowych, które są niezbędne do trawienia. Unikać należy też smażenia, które jest ciężko strawne – o wiele lepszym rozwiązaniem jest gotowanie na parze lub pieczenie. Zamiast tłustych mięs, warto wybierać te chude – na przykład kurczak, indyk czy ryby.

Refluks dieta – produkty zalecane?

Co powinien uwzględniać jadłospis przy chorobie refluksowej przełyku? Dobrym rozwiązaniem jest pieczywo – na przykład typu graham. Nie może ono być zbyt ciężkie, należy więc unikać pełnoziarnistych chlebów z nasionami. Dieta przy refluksie może uwzględniać duże ilości nabiału – na przykład chudego mleka lub jogurtów. Produkty te oczyszczają przełyk oraz spłukują kwaśne treści żołądkowe, dzięki czemu neutralizują jej treść, przyczyniając się do szybkiego ustąpienia objawów. Dieta refluksowa obejmuje też jajka, zarówno gotowane na miękko, twardo, jak i jajecznicę na parze. Polecane są wszelkiego rodzaju chude wędliny i ryby.

Zobacz też:
Dieta niskowęglowodanowa (low carb). Jak ułożyć jadłospis?

Co jeść przy chorobie refluksowej żołądka?

Co jeszcze powinna uwzględniać dieta przy chorobie refluksowej? Między innymi masło w niewielkich ilościach oraz oleje roślinne. Z powodzeniem możesz jeść gotowane ziemniaki oraz łagodne sosy zaprawiane jogurtem lub chudym mlekiem. Dozwolone są niemal wszystkie warzywa, jednak oprócz pomidorów i ich przetworów oraz cebuli i warzyw strączkowych, które mogą nasilać nieprzyjemne objawy. Jeśli chodzi o owoce, lepiej unikać cytrusów – wskazanym rozwiązaniem są te mało kwaśne lub w postaci pieczonej czy też gotowanej. Czekoladę i wyroby czekoladowe najlepiej zastąpić miodem. Natomiast ostre przyprawy, takie jak pieprz, chrzan czy musztarda, tymi nieco bardziej delikatnymi.

Refluks – dieta i styl życia

Nie tylko odpowiednia dieta w refluksie może przynieść pożądaną poprawę samopoczucia, ale również zmiana stylu życia. Jakie są aktualne zalecenia ekspertów? Przede wszystkim utrzymanie prawidłowej masy ciała – otyłość oraz nadwaga mogą nasilić objawy refluksu żołądkowo-przełykowego. W niektórych sytuacjach konieczne może być skorzystanie z pomocy dietetyka, który pomoże ustalić przykładowy jadłospis z myślą o tej dolegliwości i utracie nadmiernych kilogramów. Warto wprowadzić do codziennego trybu życia aktywność fizyczną. Zmiana diety i stylu życia z pewnością przyniesie pożądaną poprawę. Jeżeli jednak to nie wystarczy, konieczne może okazać się leczenie refluksu pod opieką lekarza.

Nieleczona choroba refluksowa – czym może grozić?

Nieleczona choroba refluksowa może prowadzić do poważnych powikłań. Regularne zarzucanie treści żołądkowej do przełyku jest bardzo niebezpieczne, ponieważ powoduje uszkodzenie błony śluzowej przełyku. Niepokojące są też objawy, takie jak ból przy przełykaniu, częste wymioty, utrata masy ciała oraz krwawienie z przewodu pokarmowego. Nieleczony refluks negatywnie wpływa zarówno na układ oddechowy, jak i narządy laryngologiczne. Może przyczyniać się do próchnicy oraz nawracającego zapalenia dziąseł.

Zobacz też:
Dieta lekkostrawna – zasady, zalecenia i przykładowy jadłospis łatwostrawnych posiłków

Zobacz także:

O autorze

Barbara Wójcik

Absolwentka studiów medycznych z wieloletnim doświadczeniem zawodowym. Lata pracy jako lekarz rodzinny nauczyły ją wrażliwości, odpowiedzialności za podejmowane decyzje terapeutyczne i umiejętności uważnego słuchania pacjenta. Prywatnie zajmuje się wychowywaniem swojej 5 letniej córki i udzielaniem porad na forach medycznych.

Zobacz wszystkie artykuły