Szkodliwość imbiru jest co prawda ograniczona, nie jest jednak nieistniejąca. Chociaż zazwyczaj uważany za bardzo zdrowy, w niektórych formach może być groźny dla naszego zdrowia. Istnieją też osoby, które w ogóle nie powinny go spożywać. Sprawdź, czy do nich należysz.
Kłącze imbiru jest powszechnie używane za mające właściwości prozdrowotne. Pozwala polepszyć efekty odchudzania. Znalazł dla siebie zastosowanie w bardzo wielu dziedzinach dzięki wspaniałemu aromatowi za który odpowiadają olejki eteryczne. Zawarty w nim gingerol odpowiada z kolei za właściwości przeciwzapalne imbiru. Jednakże imbir może być szkodliwy, jeśli spożywamy go zbyt dużo, a także w przypadku niektórych chorób i ciąży. Z naszego artykułu dowiesz się najważniejszych rzeczy o tym korzeniu.
Imbir – właściwości lecznicze
Korzystne właściwości imbiru sprawiają, że roślinę tę powszechnie wykorzystuje się od wieków. Imbir:
- rozgrzewa (szczególnie w formie naparu);
- ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwwirusowe i wykrztuśne;
- powstrzymuje wymioty i pomaga na mdłości i różne dolegliwości związane z trawieniem;
- łagodzi bóle gardła, głowy i menstruacyjne;
- łagodzi kaszel, wzdęcia i problemy żołądkowe;
- poprawia krążenie;
- zmniejsza opuchliznę;
- łagodzi objawy przeziębienia;
- poprawia trawienie wspomagając wytwarzanie śliny i soków żołądkowych;
- zwiększa koncentrację.
Korzeń imbiru można jeść na mnóstwo sposobów, chociażby przygotowując herbatę z imbirem. Popularny jest świeży imbir (zawiera węglowodany), marynowany, mielony, kandyzowany, a także m.in. w postaci syropu. Choć niewiele osób o tym wie, możliwa jest także uprawa imbiru w domu. Na stronie https://agropedia.pl/imbir-uprawa znajdziesz wszelkie informacje na temat uprawy.
Jednak mimo walorów smakowych i właściwości leczniczych imbiru, przeciwwskazania do jego spożycia istnieją i nie należy ich ignorować. Nie stosując się do zaleceń spożycia, możesz narazić się na działanie uboczne imbiru. Jeśli zauważysz, że po zjedzeniu tego korzenia, świeżego lub sproszkowanego, źle się czujesz, koniecznie przestań go spożywać i najlepiej skonsultuj się z lekarzem.
Imbir – przeciwwskazania do spożycia
Imbir nie powinien być stosowany przez osoby, które cierpią na jakiekolwiek schorzenia układu pokarmowego. Jeżeli masz wrzody żołądka lub dwunastnicy albo refluks, nadmiar imbiru będzie powodował niepożądane skutki. Szkodliwość imbiru odczujesz także, jeśli cierpisz na:
- hemofilię – przeciwwskazania do spożycia imbiru w tym przypadku są bardzo poważne. Korzeń może wchodzić w interakcję z zażywanymi lekami;
- niedociśnienie lub nadciśnienie tętnicze – przyprawa wpływa na sposób działania beta-blokerów i preparatów leczniczych.
Imbir w ciąży to zły pomysł!
Szkodliwość imbiru u kobiet w ciąży została potwierdzona. Częste spożywanie imbiru ma skutki uboczne o poważnych konsekwencjach. W niektórych przypadkach może powodować problemy z rozwojem płodu. Zdarzały się też sytuacje, w których jedzenie nadmiernej ilości imbiru przez kobiety w ciąży powodowało przedwczesny poród. Istnieją również przeciwwskazania do stosowania imbiru przez kobiety karmiące piersią. Jeśli jesteś jedną z nich, powinnaś zaprzestać spożywania tej przyprawy. Jej intensywny smak zmienia smak produkowanego przez ciebie pokarmu. Jeżeli w twoim organizmie znajduje się nadmiar imbiru, skutki może odczuwać twoje dziecko. Korzeń może wywołać u maluchów dolegliwości żołądkowe. W małych ilościach natomiast imbir ma korzystne właściwości dla kobiet w ciąży. Pomaga opanować nudności i poprawia odporność.
Za dużo imbiru? Objawy przedawkowania
Czy można przedawkować imbir? Owszem. W dużych ilościach imbir powoduje skutki uboczne. Gdy spożyjesz za dużo imbiru, objawy mogą być dość uciążliwe. Jest to możliwe, nawet gdy nie masz żadnych przeciwwskazań do jego spożycia.
Imbir – działanie uboczne
- Podrażnienie języka, błon śluzowych jamy ustnej, przełyku i żołądka,
- nasilanie objawów refluksu, wrzodów żołądka i dwunastnicy,
- osłabianie lub zaburzenia działania niektórych leków,
- obniżanie krzepliwości krwi,
- obniżanie poziomu cukru we krwi, co może być szkodliwe, jeżeli cierpisz na cukrzycę,
- obniżanie ciśnienia,
- zwiększenie ryzyka odwodnienia przy biegunkach.
Jakie są objawy spożycia za dużej ilości imbiru? Roślina ta jest pełna różnych substancji aktywnych. W związku z tym możesz odczuwać nudności, senność lub zawroty głowy po przedawkowaniu. Nieprzyjemne kołatanie serca też zalicza się do skutków ubocznych zbyt dużej ilości spożytego imbiru. Mimo to, w rozsądnych dawkach, imbir ma przede wszystkim korzystne działanie dla organizmu. Pomaga łagodzić rozmaite nieprzyjemne objawy. Przy tym jest smaczny i nadaje się zarówno do dań, jak i do deserów. W małych ilościach nie powinien zaszkodzić kobietom w ciąży ani karmiącym matkom.
Artykuł napisany przy współpracy z serwisem Agropedia.pl.
Zobacz także:
- Goździki na ból zęba – jak stosować?
- Guma guar i jej szkodliwość – fakt czy mit?
- Leki na nadciśnienie – rodzaje i efekty działania. Jak wybrać bezpieczny lek dla siebie?
- Regulator kwasowości – co to takiego? Czy kwasek cytrynowy jest szkodliwy?
- Pierzga pszczela – jakie właściwości ma ten naturalny superfood?
Nie wiedziałam, że mogą być jakieś przeciwskazania, jeśli chodzi o spożywanie imbiru, ale cóż… człowiek uczy się całe życie. Cieszę się więc, że nabyłam tę wiedzę teraz, a nie kiedyś 🙂 Czym więcej wiem, tym lepiej 🙂