Czym są bataty?

Bataty to po prostu słodkie ziemniaki. Stanowią bogate źródło węglowodanów i wielu cennych witamin i minerałów. Właśnie z tego względu zdecydowanie warto włączyć je do swojej codziennej diety. Istnieje na świecie aż 400 odmian batatów, które różnią się od siebie między innymi smakiem, kolorem i niektórymi właściwościami. Jednak bez względu na odmianę to świetne warzywo, które powinno znaleźć się w twojej diecie, także w postaci pysznych i zdrowych frytek z batatów! 

Właściwości zdrowotne batatów

Bataty mają niski indeks glikemiczny i są lekkostrawne. Indeks glikemiczny określa wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Właśnie ze względu na niski indeks glikemiczny polecane są między innymi osobom chorującym na cukrzycę. 

Dlaczego warto jeść frytki z batatów i inne potrawy zawierające to warzywo? 

Bataty zawierają dużo węglowodanów i bardzo cennego dla twojego organizmu błonnika. Bez wątpienia stanowią świetne źródło energii. Oprócz tego znajdziesz w nich:

  • witaminę C, E, witaminy z grupy B;
  • beta-karoten;
  • potas;
  • magnez;
  • wapń;
  • fosfor. 
Zobacz też:
Garam masala – aromatyczna mieszanka ziół prosto z Indii

Włączenie tych warzyw, w tym także wspomnianych frytek z batatów do codziennej diety z pewnością przyniesie wiele korzyści dla twojego organizmu. Zawarte w batatach składniki mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, pomagają w leczeniu astmy i innych chorób układu oddechowego, a także chorób układu krążenia, korzystnie mogą wpływać także na wzrok. To tylko niektóre z cennych właściwości słodkich ziemniaków!

Potrawy z batatem w roli głównej

Bataty to słodkie ziemniaki, które idealnie nadają się do wielu różnych potraw. Możesz z powodzeniem używać ich do klasycznych potraw, ale także do deserów ze względu na ich słodki smak. Świetnie sprawdzą się do faszerowania ich różnymi dodatkami, możesz także zapiekać je w piekarniku z różnymi ziołami, tworzyć z nich przepyszne placki, puree, makaron z batata, zupy krem, zapiekanki, sałatki, papryki faszerowane batatem i szpinakiem, a nawet szakszukę. Jeśli chodzi o desery i dania na słodko, bataty idealnie sprawdzą się jako składnik wytrawnych muffinów, tarty i wielu innych wyśmienitych dań. 

Frytki z batata – przysmak małych i dużych!

Na szczególną uwagę zasługują frytki z batata, które podbijają serca wszystkich smakoszy. W dalszej części dowiesz się, jak zrobić frytki z batatów. Baw się w swojej kuchni z tym wyjątkowym składnikiem. Użyj wyobraźni i komponuj unikalne smaki według własnych upodobań. Z pewnością twoje dania zachwycą wszystkich gości i rodzinę! 

Frytki z batatów – przepis

Bataty możesz spożywać ze skórką lub bez skórki, ale ważne jest, aby dokładnie je wcześniej umyć. Potraw z batatami w roli głównej jest wiele, ale serca wszystkich podbijają frytki z batatów. Zdecydowanie różnią się od frytek z klasycznych ziemniaków ze względu na wyjątkowy słodki smak. Frytki z batata są pyszne i rozpływają się w ustach. Jeszcze lepiej smakują, gdy są dobrze przyprawione. Za chwilę dowiesz się, jak piec bataty, a także jak zrobić najlepsze smażone frytki z batatów!

Zobacz też:
Naturalne spalacze tłuszczu prosto z Twojej kuchni!

Frytki z batatów z piekarnika krok po kroku

Jak zrobić frytki z batatów z piekarnika? To banalnie proste zadanie, z którym poradzi sobie każdy amator. Jeśli nie gotujesz zbyt często, przepis na frytki z batatów to coś dla ciebie! Zaskoczysz wszystkich swoich gości oryginalnością i wyjątkowym smakiem. Oto przepis na frytki z batatów z piekarnika krok po kroku:

  1. najpierw nagrzej piekarnik do 200 stopni;
  2. pokrój umyte wcześniej bataty w łódki, paski lub talarki. Wszystko zależy od tego, jaką formę pieczonych ziemniaków wolisz;
  3. blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nim frytki z batatów;
  4. możesz polać je odrobiną oleju lub oliwy i posypać ziołami;
  5. piecz je przez około 15 minut w 200 stopniach i kontroluj, czy są już gotowe. 

Długość pieczenia frytek z batata zależy przede wszystkim od tego, jak grubo pokroisz słodkie ziemniaki. Może okazać się, że 15 minut to za mało. Gdy ziemniaki się zarumienią, możesz wyjąć je z piekarnika i posypać solą. Możesz podawać je z ulubionym sosem. Frytki z batatów to idealna, zdrowa przekąska, 

Frytki z batatów smażone – przepis

Smażone frytki z batatów będą zdecydowanie mniej zdrową wersją niż frytki z batatów pieczone w piekarniku. Jednak od czasu do czasu można również pozwolić sobie na przekąskę w tej wersji. Jak je zrobić? To proste! Oto przepis na smażone frytki z batatów:

  1. Umyj i pokrój bataty w paski lub łódki, a następnie smaż na głębokim oleju aż się zarumienią;
  2. Następnie przełóż je na ręcznik papierowy, który trochę wchłonie tłuszcz; 
  3. Gotowe i chrupiące bataty również możesz podawać z ulubionym sosem. 
Zobacz też:
Czerwone banany – smak egzotyki! Dlaczego warto je jeść?

Czy frytki z batatów smażone są zdrowe? 

Frytki z batatów smażone są dość tłuste, a same bataty nie będą stanowiły już tak wartościowego posiłku. Smażone frytki z batatów są zdecydowanie bardziej ciężkostrawne i zawierają więcej kalorii. Co może mieć spore znaczenie dla osób, które dbają o linię lub są w trakcie diety redukcyjnej. Jednak jeśli masz taką możliwość, możesz użyć nowoczesnych urządzeń, takich jak beztłuszczowa frytkownica. W ten sposób uzyskasz pyszne i chrupiące frytki, bez dodatku tłuszczu. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na danie w tej wersji, ponieważ trzeba posiadać to konkretne urządzenie. 

Jakie przyprawy do batatów?

Frytki z batatów to jeden z najbardziej popularnych sposobów przyrządzania. Ale nie jedyny. Bataty możesz także gotować lub grillować. To naprawdę świetne warzywo, które warto wykorzystać w swoim codziennym gotowaniu. Idealnie komponują się z nieoczywistymi przyprawami, jak:

  • cynamon;
  • goździki;
  • chilli;
  • rozmaryn. 

Bataty to świetna, słodka alternatywa dla klasycznych ziemniaków. Twoje potrawy nie muszą być nudne. Wystarczy, że postawisz na oryginalne produkty, takiej jak frytki z batatów. Oprócz tego, że to idealne urozmaicenie klasycznych dań, to bataty zawierają również wiele cennych witamin i minerałów. Włączenie ich do diety, z pewnością przyniesie wiele korzyści dla organizmu. Czas spędzony w kuchni powinien być świetną zabawą. Twórz nowe potrawy i unikalne kompozycje. Frytki z batatów z piekarnika i smażone z pewnością przypadną do gustu wszystkim znajomym i rodzinie podczas wspólnych wieczorów!

Zobacz też:
Olej krokoszowy – cudowna substancja prosto z Bliskiego Wschodu

O autorze

Justyna Jakubczyk

Miłośniczka zdrowego stylu życia i treningu siłowego. Pisanie to jej pasja i praca, którą uwielbia ponad wszystko. Słowa pozwalają jej przenieść się do krainy nieograniczonej kreatywności. Wtedy może realizować swoje szalone pomysły.

Zobacz inne artykuły autora