Niezależnie od tego, jakimi powodami się kierujesz, pamiętaj, by zadbać o odpowiednie zbilansowanie jadłospisu, wyrównanie braków spowodowanych eliminacją białek mleka, mając na uwadze, że przetwory mleczne są niezrównanym źródłem wapnia. Bez odpowiedniego zbilansowania dieta bez nabiału może stać się na przykład przyczyną krzywicy. Sprawdź, jak bezpiecznie rezygnować z produktów mlecznych i czym je zastąpić.

Eliminacja nabiału

Odpowiedzią na pytania, czym zastąpić nabiał, jest dieta bez nabiału. Wiele osób, słysząc, że mają nietolerancję laktozy, traktuje to jak wyrok. Nagle pojawia się potrzeba rezygnacji ze swoich ulubionych potraw i produktów. Nie należy jednak panikować, ponieważ w sklepach jest wiele produktów, którymi można zastąpić alergen. Trzeba jedynie poszukać, stosując się do zasady sprawdzania etykiet produktowych.

Funkcje wapnia w organizmie

Wapń jest głównym składnikiem, na którym należy się skupić przy zamianie produktów w diecie. Jak zapewne każdy zdaje sobie sprawę, jest głównym składnikiem budulcowym zębów i kości, odgrywając także nieocenioną rolę w:

  • pracy mięśni;
  • procesie krzepnięcia krwi;
  • przewodzeniu impulsów nerwowych;
  • regulacji ciśnienia tętniczego;
  • pracy serca.
Zobacz też:
Dieta sokowa – słynie z oczyszczania organizmu. Czy naprawdę jest taka skuteczna?

Co się dzieje, kiedy organizm nie otrzymuje odpowiedniej dawki wapnia?

Aby utrzymać stały poziom stężenia wapnia we krwi, organizm będzie musiał pobierać go z kości oraz zębów. Do tego nie można dopuścić. Zapotrzebowanie na wapń jest różne w zależności od kilku czynników:

  • wieku;
  • płci;
  • stanu – ciąży.

Normy spożycia są różne, inne jest dzienne zapotrzebowanie na wapń dziecka, a inne osoby dorosłej, a waha się od 200 mg do 1200 mg. Najniższa dawka dotyczy niemowląt, najwyższa zaś kobiet i mężczyzn po 65. roku życia. Kobiety w okresie menopauzy koniecznie muszą zacząć suplementację, by nie doprowadzić do osteoporozy.

Na jakie choroby można zapaść przy nieodpowiedniej ilości wapnia w diecie?

Niedobór wapnia prowadzi do wielu problemów zdrowotnych – neurologicznych, dermatologicznych i kardiologicznych. Pośród licznych konsekwencji jego niedoboru można zachorować na:

  • tężyczkę (mrowienie skóry, drżenie mięśni);
  • depresję;
  • wypryski skórne;
  • niewydolność serca;
  • łamliwość paznokci i włosów;
  • pląsawicę;
  • parkinsonizm;
  • zaćmę.

Wykluczony nabiałutrzeba więc bezwzględnie zastąpić innymi produktami.

Objawy w alergii nietolerancji pokarmowej

Dolegliwości po spożyciu produktów to:

  • wzdęcia;
  • dolegliwości ze strony układu pokarmowego;
  • nadmierne powstawania gazów;
  • nudności;
  • biegunki;
  • uczucie pełności w żołądku;
  • bóle brzucha.

Dieta bezmleczna – jak wykluczyć i czym zastąpić nabiał w nietolerancji laktozy?

W produktach dozwolonych w diecie bezmlecznej znajdą się wszystkie pokarmy ogólnie zalecane w zasadach zdrowego odżywiania, z wyłączeniem produktów zawierających białka mleka i samego mleka. Zatem w diecie znajdą miejsce:

  • makarony;
  • ryż biały i brązowy;
  • wszelkiego rodzaju kasze;
  • warzywa;
  • owoce;
  • oleje roślinne;
  • awokado;
  • ryby;
  • orzechy etc.
Zobacz też:
Dieta matki karmiącej piersią – jadłospis oraz wszelkie niezbędne informacje

Aby w diecie eliminacyjnej zastąpić nabiał tak, by organizm funkcjonował prawidłowo, warto skorzystać z produktów bogatych w wapń,jak:

  • rośliny strączkowe;
  • soja;
  • migdały;
  • nasiona chia;
  • sezam;
  • tofu;
  • zielone warzywa (brokuły, jarmuż, szpinak);
  • kasza jaglana;
  • komosa;
  • szarłat inaczej zwany amarantusem.

Z jakich produktów bezwzględnie należy zrezygnować w diecie bez mleka?

Dieta bezmleczna nakłada obowiązek wycofania niektórych pokarmów. Zaliczają się do nich:

  • maślanki i kefiry;
  • serki homogenizowane;
  • jogurty;
  • mleka skondensowane;
  • mleka w proszku;
  • mleka w folii, kartoniku, butelce lub prosto od krowy;
  • śmietany i śmietanki.

Dobrze byłoby zacząć czytać etykiety, bo to z nich dowiesz się, czy dany produkt zawiera mleko. Na przykład mleko znajduje się w wielu produktach, takich jak choćby:

  • chleb i ogólnie pieczywo;
  • słodycze i ciasta;
  • wędliny.

Należy także sprawdzać je pod kątem zawartości białka mleka krowiego, hydrolizowanego białka zwierzęcego, mleka w proszku i serwatki – o tym dowiesz się właśnie, dokładnie poznając treść etykiety.

Rezygnacja z nabiału – co wprowadzić zamiast mleka?

Wiele osób przyzwyczajonych do jedzenia na śniadanie musli z mlekiem, jogurtów z owocami, czy też po prostu kanapek z twarożkiem zasmuca fakt rezygnacji z nabiału i mleka. Warto jednak wiedzieć, że w sklepach dostępne jest mleko na przykład migdałowe, owsiane, sojowe, kokosowe, jaglane i ryżowe, równie smaczne. Mleko roślinne z pewnością bez trudu posłuży do przygotowania budyniu, musli, owsianki czy też do zabielenia kawy. Można go używać przy wypiekach, ciastach typu naleśnikowe, a także doskonale sprawdzi się w ulubionym omlecie. Dobrze jest szukać w sklepach produktów wegańskich, z których także można skorzystać w diecie bezmlecznej. W sklepach są najczęściej wydzielone półki wegańskie, co ma klientom ułatwić wyszukiwanie.

Zobacz też:
Trądzik różowaty – dieta w leczeniu trądziku połączona z odpowiednią pielęgnacją cery. Jakich produktów unikać?

Jeśli na twoim stole dotychczas często pojawiały się jogurty, nie musisz się martwić, ponieważ można je zastąpić serkiem tofu, produktami sojowymi lub smacznym jogurtem ryżowym. Dostępne w sklepach pasty do kanapek typu hummus, pasta z oliwek czy suszonych pomidorów zastąpią twarogi i serki. Wiele z nich zrobisz samodzielnie, zatem nie martw się alergią na mleko, ale zajmij się eliminacją nabiału, wprowadzając zdrowe produkty.

Czy owcze i kozie mleko może być zamiennikiem mleka krowiego?

Ani owcze, ani mleko kozie nie może być zamiennikiem dla mleka krowiego, koniecznie o tym pamiętaj. Mimo że ma inne proporcje białek, jednak ich skład jest bardzo podobny, na przykład mleko kozie posiada mniej kazeiny niż krowie. Może się zdarzyć tak, że osoba mająca problemy z alergią uczulona jest wyłącznie na białka mleka krowiego i wtedy kozi nabiał może być stosowany.

Jak sobie radzić z wprowadzeniem diety bezmlecznej?

Nie każdemu z łatwością przychodzi przyrządzanie posiłków z pominięciem mleka i jego przetworów. Układaniem diety powinien się zająć dietetyk, który uwzględni wszelkie niedobory i w zamian wstawi odpowiednie produkty je wyrównujące. Dziś świat należy do ludzi głównie zabieganych i dla takich osób firmy cateringowe starają się stworzyć korzystne warunki. Mowa tu o diecie pudełkowej, tzw. cateringu dietetycznym.

Dieta pudełkowa doskonałym sposobem na wykluczenie nabiału z diety

Firmy cateringowe dokładają wszelkich starań, by osoby z nietolerancją laktozy mogły u nich zamawiać pełne zestawy posiłków. Nie każdy wie, jak stosować dietę, dlatego też dietę bez nabiału można zamówić z dostawą do domu. Firmy cateringowe mają zatrudnionych dietetyków i doskonale wiedzą czym zastąpić produkty zakazane. Dzięki temu każdy może skorzystać z dobrze zbilansowanej diety, bez ryzyka braku wapnia w diecie. Dieta pudełkowa to sposób na uregulowane i dobrze zaplanowane żywienie oraz możliwość osiągnięcia poprawy stanu zdrowia.

Zobacz też:
Dieta cukrzycowa – jak się odżywiać przy cukrzycy typu I lub II?

Alergie i nietolerancje

Alergie znane są od wielu lat, niemniej nietolerancja pokarmowa pojawiła się na początku 90. lat ubiegłego wieku. Prawdopodobna przyczyną tego było dodawanie coraz to większej ilości chemii do jedzenia. Początkowo uważano, że nietolerancja pokarmowa to wymysł. Z czasem okazało się, że problem rzeczywiście istnieje i nie jest typową alergią.

Nietolerancja pokarmowa jest nadwrażliwością organizmu na określony składnik pokarmowy, natomiast alergia jest reakcją obronną układu immunologicznego na ściśle określony czynnik alergizujący.

Spożywanie pokarmów o stałych godzinach pomoże w usprawnieniu pracy jelit, a częstsze posiłki zmniejszą ryzyko podjadania. Ogromnym plusem każdej diety jest powracająca energia, a dieta bez nabiału z dostawą pod same drzwi przygotowywana jest z indywidualnym podejściem do każdego klienta, zapewniając zestaw pełnowartościowych posiłków.

Zobacz także:

O autorze

Barbara Wójcik

Absolwentka studiów medycznych z wieloletnim doświadczeniem zawodowym. Lata pracy jako lekarz rodzinny nauczyły ją wrażliwości, odpowiedzialności za podejmowane decyzje terapeutyczne i umiejętności uważnego słuchania pacjenta. Prywatnie zajmuje się wychowywaniem swojej 5 letniej córki i udzielaniem porad na forach medycznych.

Zobacz wszystkie artykuły