Kalarepa – właściwości

Unikalne właściwości kalarepy sprawiają, że jest to jedno z cenniejszych warzyw. Zdecydowanie powinna na stałe zagościć w twoim jadłospisie. Odżywcze wartości kalarepy są wyjątkowo cenne dla zdrowia i przy odchudzaniu. Liczne witaminy kalarepy sprawiają, że jest to nie tylko pyszna przekąska, ale też roślina niezbędna w diecie, o działaniu leczniczym.

Kalarepa ma właściwości antygrzybiczne i bakteriobójcze. Posiada izotiocyjaniany i indole, czyli związki bakterio i grzybobójcze. Kalarepa pomaga w zwalczaniu bakterii H. pylori, która przyczynia się do wytworzenia wrzodów żołądka i dwunastnicy. Spożywaj kalarepę regularnie, by zapobiec powstawaniu różnych chorób na podobnym podłożu. 

Dzięki zawartości luteiny, kalarepa pomaga też zachować zdrowy wzrok. Luteina to żółty barwnik znajdujący się naturalnie w niektórych produktach. W tym warzywie maskowana jest przez wyraźniejszą zieleń chlorofilu, jednak nadal jest obecna. Związek ten gromadzi się w naszym organizmie w żółtej plamce oka. To miejsce jest odpowiedzialne za proces prawidłowego widzenia. Obecność luteiny chroni oko przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA i UVB. 

Kalarepa a właściwości antynowotworowe

Kalarepa posiada również właściwości antynowotworowe. Jest to wspólna cecha wszystkich warzyw liściastych z tej rodziny. Regularne spożywanie kalarepy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi i pomóc leczyć tę chorobę. Nie jest to oczywiście cudowny lek na raka. Może jednak spowolnić jego postępowanie i wesprzeć leczenie. Warto wkomponować ją do swojej diety, szczególnie w ramach profilaktyki.

Zobacz też:
Zamiennik cukru – wybieramy najzdrowszy!

Kalarepa na surowo czy gotowana? 

Kalarepę można przyrządzać na wiele sposobów: gotować, smażyć, piec. Najwięcej prozdrowotnych składników zawiera jednak zdecydowanie surowa kalarepa. Jej cenne właściwości znikają jednak podczas obróbki termicznej. Niekorzystnie działa na nią także krojenie kalarepy metalowym nożem. Jeśli zastanawiasz się, jak jeść kalarepę w najzdrowszej postaci, to zdecydowanie wybierz kalarepę na surowo.

Kalarepa – kalorie i wartości odżywcze 

Ile kalorii ma kalarepa i jakie ma właściwości odżywcze? Oto dane! W 100 gramach kalarepy znajduje się:

  • kalorie – 27-29 kcal;
  • białko – 1.70 gram;
  • tłuszcz – 0.10 gram;
  • węglowodany – 6.40 gram;
  • cukry – 2.70 gram;
  • błonnik – 3 g.

Kalarepa – witaminy

Wspomnieliśmy już wcześniej, że kalarepa to cenne źródło witamin i minerałów. Jakie witaminy zawiera kalarepa? Oto lista: 

  • witamina C – 62/54 mg. W 100 gramach zawarte jest praktycznie całe dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Witamina C jest niezbędna dla wielu procesów organizmu, w tym m.in. utrzymanie prawidłowej odporności;
  • tiamina – 0.050/0.040 mg. Skutecznie wspomaga prawidłową pracę serca i mięśni.
  • ryboflawina – 0.020/0.020 mg. Wspomaga układ odpornościowy i przeciwdziała depresji. Pomaga też utrzymać prawidłowe nawilżenie oczu;
  • niacyna – 0.400/0.390 mg. Znana jest także jako witamina PP lub kwas nikotynowy. Przyczynia się do odpowiedniego działania mózgu i układu nerwowego. Odpowiada za syntezę niektórych hormonów i wzmacnia odporność. Pomaga też polepszyć samopoczucie i łagodzić stany lękowe;
  • witamina B6 – 0.150/0.154 mg. Jest niezbędna dla prawidłowego działania układu nerwowego. Zapewnia również prawidłową przemianę materii;
  • kwas foliowy – 16/12 µg. Ma wiele wartościowych właściwości, w tym synteza DNA, regulacja poziomu homocysteiny, wspieranie płodności i leczenie niedokrwistości;
  • witamina A – 36/35 IU. Niezbędna do utrzymania prawidłowego wzroku, zdrowej skóry i odporności. Wykazuje też działanie antynowotworowe;
  • witamina E – 0.48/0.52 mg. Bardzo korzystna dla skóry, pomaga opóźniać procesy starzenia. Działa jako przeciwutleniacz i korzystnie wpływa na płodność;
  • witamina K – 0.1/0.1 µg. Jest to składnik potrzebny wątrobie. Pomaga wspierać prawidłowe krzepnięcie krwi i białka. Wspiera też układ sercowo-naczyniowy.
Zobacz też:
Jajko – wartości odżywcze. Co dokładnie kryje się pod jego skorupką?

Kalarepa – minerały

Składniki mineralne, które występują w kalarepie, to przede wszystkim:

  • wapń – 24/25 mg;
  • żelazo – 0.40/0.40 mg;
  • Magnez – 19/19 mg;
  • Fosfor – 46/45 mg;
  • Potas – 360/340 mg;
  • Sód – 20/21 mg;
  • Cynk – 0.03/0.31 mg.

Jak jeść kalarepę?

Sezon na kalarepę rozpoczyna się na wiosnę, jednak na półkach sklepowych jest ona dostępna przez cały rok. Jest to roślina dwuletnia, a czas jej wzrostu wynosi zaledwie dwa miesiące. Kalarepa na surowo posiada najwięcej swoich dobroczynnych właściwości. Możesz dodać ją do świeżej sałatki lub jeść samą jako przekąskę. Świetnie smakuje w połączeniu z innymi warzywami, ziołami, przyprawami, a także z olejami roślinnymi i dressingami. Jest to pyszny dodatek do leczo i dań orientalnych. 

Jak jeść kalarepę w innej formie? Możesz wypróbować przepisy na ciepło. Kalarepa dobrze znosi duszenie, pieczenie, zapiekanie oraz gotowanie. Ciekawym pomysłem na obiad są kalarepy z farszem, podobnym jak do papryki. Jest to też pyszny dodatek do zup, surówek i zapiekanek. Wypróbuj węgierski przepis na kalarepę pokrojoną w paski i ugotowaną z białym, gorącym sosem. Bardzo smaczna jest kiszona lub marynowana kalarepa. Pokrojona w słupki lub plasterki, będzie pysznym przetworem na zimę. 

Liście kalarepy – czy są jadalne?

Liście kalarepy są jadalne. Jedz je na surowo, poszatkowane lub dodaj do sałatki. Liście kalarepy są bogate w żelazo, dlatego to polecany dodatek do diety dla anemików i osób zmagających się z niedokrwistością. Mają również mnóstwo chlorofilu, który wykazuje właściwości oczyszczające, redukujące stany zapalne i przyspieszające gojenie się ran. Detoks z wykorzystaniem liści kalarepy jest polecany osobom na każdej diecie. Wspierają one pracę wątroby i pomagają usuwać toksyny z ciała. 

Zobacz też:
Ciasto drożdżowe – przepis babci. Upiecz idealny placek drożdżowy!

Dodatkowo, regulują perystaltykę jelit, hamują stany zapalne i przyspieszają gojenie się ran. Łodygi warzywa też są jadalne, choć zawierają mniej cennych substancji niż liście.

Liście kalarepy mogą też być wykorzystane jako alternatywa dla kapusty do robienia gołąbków. Są elastyczne i nie łamią się łatwo, dlatego świetnie spełnią swoje zadanie przy owijaniu warzyw lub farszu. 

Kalarepa na odchudzanie

Kalarepa i odchudzanie to zgrany duet. Kalorie tego warzywa są znikome. Dodatkowo, kalarepa jest niskokaloryczna, a zatem świetnie się sprawdzi jako zdrowa przekąska między posiłkami. Możesz zamienić na nią chipsy i słodycze. Jej chrupka konsystencja skutecznie zaspokoi ochotę na coś pysznego. Zawarty w niej błonnik doda ci uczucia sytości i pomoże usprawnić pracę jelit.

Kalarepa – indeks glikemiczny

Dzięki temu, że kalarepa ma bardzo niski indeks glikemiczny, polecana jest diabetykom. Należy ona do grupy warzyw o zawartości 5-10 procent węglowodanów, dlatego cukrzycy mogą ją spożywać właściwie bez ograniczeń. 

Obojętnie, czy dążysz do odchudzania, jesteś na diecie cukrzycowej czy szukasz sposobów na zdrowsze odżywianie, kalarepa jest warzywem, które powinieneś włączyć do swojego jadłospisu. Warto jeść ją nawet codziennie, na surowo – w dowolnych ilościach.

Zobacz także:

Zobacz też:
Co najlepiej jeść po treningu? Czy powinno się jeść po siłowni?

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz wszystkie artykuły