Maltodekstryna – co to i jak powstaje?

Zastanawiasz się, co to właściwie jest maltodekstryna? Ten wielocukier składa się przede wszystkim z cząsteczek glukozy. Przeważnie w ogóle nie czuć jej smaku. Czasami wyczuwalna jest jednak jej subtelna słodycz. Maltodekstryna pozyskiwana jest przez enzymatyczną hydrolizę:

  • skrobi kukurydzianej;
  • ziemniaczanej;
  • tapiokowej;
  • owsianej;
  • innych. 

Używa się w tym celu enzymów α-amylazy. Substancje te dzielą łańcuchy skleikowanej skrobi na krótsze fragmenty. Otrzymany produkt zostaje następnie wysuszony. W efekcie powstaje biały proszek – maltodekstryna.

Maltodekstryna to substancja pochodzenia roślinnego. W postaci, w jakiej ją spożywasz, jest wysoce przetworzona. Sposób wytwarzania jest podobny do procesu trawienia skrobi przez ludzi. Sprawia to, że maltodekstryna jest łatwo przyswajalna mimo stopnia przetworzenia. Maltodekstryna nie posiada szczególnych właściwości smakowych. Jej duża ilość pozostawia w ustach nieco słodkawy lub skrobiowy posmak. 

Maltodekstryna – właściwości

Maltodekstryna świetnie rozpuszcza się w wodzie. Powstają z niego trwałe żele i emulsje, które sprawiają, że kupowane przez ciebie jedzenie ma lepszą konsystencję. Jej kolejnym atutem jest to, że znakomicie łączy się z tłuszczem. Co więcej, przeciwdziała wytrącaniu się kryształów oraz znakomicie nadaje się kapsułkowania. Są to właściwości, które sprawiły, że maltodekstryna jest jednym z popularniejszych dodatków do żywności. Używa się jej do produkcji jedzenia, ale również w farmaceutyce. Początek jej stosowania datuje się na lata 50-te XX wieku. Od tego czasu, stale dodawana są nowe sposoby używania tej substancji. 

Maltodekstryna należy do węglowodanów złożonych. Jej zaletą jest łatwostrawność. Organizm rozkłada ją szybko i sprawnie. Stanowi ona znakomite źródło energii. Posiada wyjątkowo wysoki indeks glikemiczny – wynosi on aż 105. Dlatego nie zaleca się jej nadmiernego spożycia cukrzykom i osobom cierpiącym na nadwagę. Co to jest maltodekstryna i z czego się składa? Czytaj dalej, aby się dowiedzieć.

Maltodekstryna – wartości odżywcze w 100 gramach

  • 382 kalorie;
  • 0 g tłuszczu;
  • 95,5 g węglowodanów, w tym 6,6 g cukru;
  • 0 g błonnika;
  • 0 g białka;
  • 0,04 g soli.

Maltodekstryna – zastosowanie

Wiesz już, co to jest maltodekstryna. Dowiedz się, gdzie dokładnie się znajduje i czemu służy. Maltodekstryna jest obecna praktycznie w każdym produkcie przetworzonym. Maltodekstryna służy jako składnik:

  • wiążący;
  • stabilizujący;
  • wypełniający;
  • spulchniający;
  • nadający odpowiednią teksturę. 

Pomaga uzyskać pożądany smak, zapach, kolor, aromat i poziom tłuszczu. Znakomicie nadaje się do kapsułkowania aromatów, wiązania wilgoci emulgacji, przedłużania trwałości i zapobiega krystalizacji.

W jakich produktach znajdziesz maltodekstrynę?

To produkty, w których znajdziesz maltodekstrynę:

  • wypieki i wyroby cukiernicze. Maltodekstryna poprawia teksturę ciast. Wpływają na ich miękkość, lepkość, kruchość i stopień porowatości. Skutecznie zapobiega wysuszaniu się gotowych wyrobów cukierniczych. Jednocześnie przedłuża trwałość wypieków. Substancję tę znajdziesz często w ciastach drożdżowych, biszkoptach, waflach, sucharach, nadzieniach i kremach; 
  • produkty stworzone z myślą o małych dzieciach i niemowlętach. Maltodekstryna jest łatwiej przyswajalnym odpowiednikiem skrobi. Wbrew popularnej opinii, nie jest to uzależniający zamiennik cukru. Stanowi raczej źródło niezbędnej energii dla dzieci w okresie wczesnego rozwoju;
  • nabiał i produkty mleczne. Maltodekstryna jest popularnym dodatkiem do sosów, lodów, deserów mlecznych, jogurtów smakowych, różnych rodzajów sera, a także do masła i margaryny. Jest wykorzystywana zamiast oleju w produktach niskotłuszczowych i light. W mlecznych mrożonkach, substancja ta sprawdza się do zwiększenia punktu zamrażania. W ten sposób sprawia, że nie pojawiają się kryształki lodu, a topnienie przebiega sprawniej;
  • żywność przetworzona typu instant. Dotyczy to wszelkich sosów, zup, deserów i kremów. Maltodekstryna służy jako emulgator i stabilizator. Jednocześnie znacznie ułatwia rozpuszczanie; 
  • izotoniki i napoje regeneracyjne. Napoje przeznaczone typowo dla sportowców często zawierają maltodekstrynę. Dostarcza ona dużą ilość energii organizmowi. Jednocześnie pomaga zmniejszyć ilość dodawanego cukru;
  • wszelkie jedzenie niskokaloryczne. Dzięki unikalnym właściwościom maltodekstryny, może być ona skutecznie stosowana w miejsce oleju. Nie pogarsza to walorów smakowych, ani nie zmienia w większym stopniu właściwości jedzenia. Jest to efektywny sposób na zmniejszenie kaloryczności produktów;
  • wyroby mięsne. Maltodekstryna jest niezastąpionym składnikiem solanek saletrzanych. Roztwory tego typu stanowią pożywienie dla bakterii, które umożliwiają mięsu dojrzewać. Z tego względu znajdziesz maltodekstrynę w wielu wędlinach, szynkach oraz innych pakowanych mięsach;
  • dodatkowo, maltodekstrynę zawierają też słodycze, karmelki, owoce w puszkach, konserwy, słodziki, suplementy diety, produkty w proszku, a nawet niektóre leki.

Maltodekstryna – szkodliwość

Szkodliwość maltodekstryny jest stosunkowo niska. Jeśli ograniczysz jej dzienne spożycie, nie odczujesz żadnych złych konsekwencji. Pamiętaj, że maltodekstryna posiada bardzo dużo kalorii. Postaraj się jej unikać, jeżeli się odchudzasz. Jeśli natomiast twoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne jest wysokie, nie musisz jej ograniczać. Dla sportowców odżywka białkowa z maltodekstryną może okazać się świetnym dodatkiem. W małej ilości znakomicie sprawdzi się przed lub po intensywnych ćwiczeniach.

Czy można podawać produkty z maltodekstryną dzieciom?

Maltodekstryna nie wykazuje szkodliwego działania u dzieci. Często dodawana jest do mleka modyfikowanego dla niemowląt. Jest to uzasadnione, ponieważ stanowi źródło szybko przyswajalnej energii. Starszym dzieciom nie jest ona jednak szczególnie potrzebna. Warto zastąpić ją naturalnymi produktami o mniejszej zawartości cukru i kalorii. W nadmiernej ilości może powodować tycie i doprowadzić do nadwagi.

Maltodekstryna – przeciwwskazania

Istnieją badania, które wskazują na szkodliwość maltodekstryny na florę bakteryjną układu pokarmowego. Podnosi ona poziom cukru we krwi, przez co nie jest przeznaczona dla każdego. Na rynku dostępny jest też rodzaj maltodekstryny, który nie ulega trawieniu. Ewentualne zagrożenia związane z jej spożyciem dotyczą jednak tylko osób uczulonych. Jeżeli nie masz pewności, czy cierpisz na alergię, skonsultuj się ze swoim lekarzem.Kupując leki lub produkty spożywcze, zwracaj uwagę na ilość zawartej w nich maltodekstryny. Nadmierne spożycie może wiązać się z niepożądanymi skutkami ubocznymi. Nawet jeżeli stosujesz ją jako suplement sportowy, staraj się nie przekraczać dawki 70 gram maksymalnie 3 razy dziennie. Nie zaleca się zażywania jej przed snem. Powoduje ona dość silne pobudzenie, które może skutkować problemami z zasypianiem.

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz inne artykuły autora