Pitaja, czyli smoczy owoc, znana jest ludziom od starożytności. Dziś wydaje się nowym, fantastycznym odkryciem. Owoc smoka wygląda i smakuje bardzo ciekawie. Ma on liczne właściwości zdrowotne. Sprawdź, gdzie możesz go kupić i jak go jeść.

Smoczy owoc znany jest też pod nazwą „truskawkowa gruszka”, ze względu na smak i konsystencję. Przypomina owoce kiwi, choć jego smak jest bardziej mdły, a skórka bardziej finezyjna. Pitaja to owoc kaktusa, z którego wyrastają duże, białe kwiaty. Kwitną one tylko w nocy, kilka razy w roku. Owoce zbiera się po jego przekwitnięciu. Choć w Polsce jest mało znana, pitaja coraz częściej pojawia się w sklepach – i słusznie. Ten owoc z czarnymi pestkami ma ciekawy smak i korzystne dla zdrowia właściwości.

Owoc smoka – pochodzenie i odmiany

Owoc pitaja pozyskiwany jest z niektórych kaktusów. Pochodzi z Ameryki Południowej. Obecnie uprawiany jest w Azji – Wietnamie, na Filipinach, w Izraelu, Chinach i Malezji. Pitaja wspaniale się prezentuje na półkach sklepowych. Jest to piękny, owalny owoc z jaskrawo różową skórką. Znajdują się na niej jasnozielone liście, a miąższ jest biały, z czarnymi pestkami. Ten owoc z czarnymi pestkami występuje też w odmianach z żółtą skórką lub z intensywnie różowym miąższem. 

Zobacz też:
Czy warto zamienić cukier na mannitol? Poznaj właściwości tego słodzika

Owoc bardzo s(m)oczysty

Smoczy owoc jest bardzo soczysty – składa się aż w 80% z wody. W niektórych krajach robi się z niego wino i soki. Są one bardzo orzeźwiające i ciekawe w smaku. Pitaja występuje w różnych wielkościach – od około 150 do 600 gramów (liczone wraz ze skórką). 

Smoczy owoc – właściwości

Smoczy owoc zawiera dużą ilość związków betalainowych, które zapobiegają utlenianiu tłuszczów. Pitaje też silne działanie przeciwutleniające. Skutecznie chronią czerwone krwinki. Badania laboratoryjne na myszach wykazały, że owoc pitaja może przeciwdziałać kardiotoksyczności przy chemioterapii oraz chronić przed otyłością i insulonoodpornością. Kardiotoksyczność to zjawisko zachodzące w trakcie leczenia nowotworów. Są to niekorzystne zmiany w układzie sercowo-naczyniowym pacjenta. Nie ma jednak żadnego potwierdzenia, że to działanie pitai przekłada się na organizm ludzki.

Smoczy owoc, czyli trochę liczb

Owoc smoka w 100 gramach zawiera:

  • 52 kilokalorie;
  • 1,1 grama białka;
  • 0,4 grama tłuszczów;
  • 11 gramów węglowodanów;
  • 3 gramy błonnika;
  • 20,5 mg witaminy C;
  • 0,04 mg witaminy B1;
  • 0,05 mg witaminy B2;
  • 0,16 mg witaminy B3;
  • 0,029 mg witaminy B6;
  • 8,5 mg wapnia;
  • 1,9 mg żelaza;
  • 22,5 mg fosforu.

Owoc pitaja jako składnik diety odchudzającej

Smoczy owoc jest niskokaloryczny, dzięki czemu świetnie sprawdzi się podczas odchudzania. Właściwie nie ma żadnych przeciwwskazań co do częstotliwości spożywania tego owocu. Może go jeść praktycznie każdy. Ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej jest bardzo niskie. Właściwości antyoksydacyjne w połączeniu z witaminami i minerałami sprawiają, że pitaja jest bardzo korzystna dla zdrowia.

Zobacz też:
Dieta płynna – skuteczna metoda na wzmocnienie organizmu, odchudzanie i oczyszczanie jelit

Pitaja – smak

Smak pitai spożywanej samodzielnie jest dość mdły. Jedzenie samej pitai może nie być szczególnie przyjemne. Próbując ją, odczujesz delikatnie słodkie, egzotyczne akcenty. Dzięki nim smak pitai idealnie sprawdzi się w połączeniu z innymi tropikalnymi owocami. Owoc smoka jest świetnym dodatkiem do napojów, soków, deserów lub alkoholu. W krajach azjatyckich popularny jest też napar z kwiatów pitai. 

Pitaja – jak jeść?

Owoc smoka ma ciekawy wygląd i smak. Zastanawiasz się, jak jeść pitaję? Nie musisz wcale specjalnie przygotowywać tego owocu. Dobrze smakuje schłodzony i możesz po prostu przekroić go na pół, by jeść miąższ bezpośrednio, za pomocą łyżeczki. Niektórym takie podanie jednak nie smakuje. Możesz wypróbować ciekawe przepisy na desery i dania z pitają.

Skórka owocu jest niejadalna. Obierz ją ostrym nożem, lub przekrój na pół i wyciągaj z niej delikatny miąższ. Możesz zastosować skórkę lub miąższ pitai jako dekorację dań lub stołu. Wygląd smoczego owocu jest niestety o wiele ciekawszy niż jego smak.

Z czym możesz jeść smoczy owoc?

Smoczy owoc doskonale komponuje się z mango, bananem, limonką, a nawet czekoladą. Pokrój miąższ na plasterki, kostki lub kuleczki i dodaj do sałatki owocowej. Możesz też skropić pitaję sokiem z cytryny lub limonki, aby nadać jej bardziej wyrazisty smak. Ten owoc z czarnymi pestkami może wizualnie i smakowo wzbogacić każdy koktajl lub shake owocowy.

Smoczy owoc – cena

Jaka jest cena smoczego owocu i gdzie go kupić? Pitaja kosztuje zwykle kilkanaście złotych za kilogram. Dostępna jest też w wersji sproszkowanej, choć taki produkt jest nawet dwukrotnie droższy. Wybierając smoczy owoc ze sklepu, upewnij się, że jest on dojrzały. Owoc smoka jest gotowy do spożycia, gdy ma gładką skórkę. Niedojrzała pitaja jest bardzo twarda, a przejrzała ma czarne plamy. Szukaj tego owocu w dużych, dobrze zaopatrzonych supermarketach. Jest on dość rzadko dostępny, ponieważ nie cieszy się w Polsce popularnością.

Zobacz też:
Co najlepiej jeść po treningu? Czy powinno się jeść po siłowni?

Smoczy owoc może być wartościowym dodatkiem do twojej diety. Dzięki temu egzotycznemu przysmakowi, poczujesz się jak na tropikach. Jeśli szukasz sposobu na urozmaicenie owocowych sałatek lub napojów, pitaja będzie pysznym i zdrowym dodatkiem. Jest to owoc, który z pewnością warto wypróbować.

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz wszystkie artykuły