Skąd wiadomo, kiedy banan czerwony jest dojrzały? Ma wtedy czerwono-brązową skórkę, na której nieco trudniej dostrzec zmiany niż na żółtych bananach. Te niewielkie, grube owoce są w pełni dojrzałe, gdy zaczynają pojawiać się na nich czarne plamki. Głęboki, ciemny kolor świadczy o gotowości do spożycia. Wtedy mamy pewność, że owoc nie będzie cierpki.
Czerwone banany – właściwości odżywcze
Właściwości czerwonych bananów (podobnie jak bananów żółtych) sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Jest to znakomite źródło wielu witamin, przeciwutleniaczy i minerałów. Banan czerwony zawiera:
- witaminę A – wpływa na prawidłowy wzrost i umożliwia dobre widzenie;
- witaminę C – polepsza odporność, chroni przed nowotworami i jest niezbędna w tworzeniu tkanki łącznej;
- witaminę E – ma właściwości antyoksydacyjne, zalecana jest osobom z podwyższonym cholesterolem;
- witaminę K – przeciwbakteryjna, przeciwgrzybicza i przeciwzapalna, zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi;
- witaminy z grupy B – każda z nich ma unikalną funkcję; jako ogół wpływają na właściwe funkcjonowanie układu nerwowego;
- wapno – podstawowy składnik tkanki łącznej, kości i zębów;
- żelazo – chroni przed infekcjami, utrzymuje prawidłowe funkcje fizyczne i intelektualne oraz wchodzi w skład ważnych białek;
- magnez – uczestniczy w aż 300 różnych procesach, np. dodaje energii, polepsza koncentrację, reguluje ciśnienie i poprawia trawienie;
- fosfor – budulec kości i zębów oraz nośnik informacji genetycznych;
- potas – kontroluje ciśnienie krwi, pracę nerek i usuwa zbędne produkty przemiany materii;
- cynk – niezbędny składnik syntezy białka, odpowiada za kurczliwość mięśni i produkcję insuliny;
- sód – reguluje gospodarkę wodną organizmu.
Przy tym wszystkim czerwone banany mają także dużą zawartość zdrowych węglowodanów i błonnika, który wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego. To prawdziwa bomba odżywcza! Właściwości czerwonych bananów działają pozytywnie na organizm od wewnątrz i na zewnątrz. Możesz je jeść na surowo jako przekąskę, ale również smażyć, piec, mrozić i używać jako maseczki.
Czerwone banany – smak
Mniejsze i droższe, ale też słodsze niż żółta odmiana. Wyższa cena wiąże się z tym, że czerwone banany są trudniejsze w transporcie. Szybciej się psują i nie mogą być zbyt długo przechowywane ani przewożone. Mimo to warto spróbować tych egzotycznych owoców.
Smak czerwonych bananów porównywany jest ze zwykłymi bananami, wzbogacony o nuty malin lub mango. Banan czerwony zawiera więcej cukru i kalorii, ale też potasu i witaminy C. Miąższ jest delikatny, kremowy i przypomina owocowy mus. Nieco maślany smak czerwonych bananów sprawia, że są one idealne do deserów czy sałatek.
Banan czerwony – jak należy go jeść?
Codzienne spożywanie czerwonych bananów korzystnie wpłynie na zdrowie. Banan czerwony jest owocem niezwykle uniwersalnym. Jak jeść czerwone banany? Najprościej – na surowo. Ale istnieje też wiele innych sposobów na włączenie tego wartościowego owocu w swoją codzienną dietę.
Czerwone banany – przepis
Popularne i proste w przygotowaniu są czerwone banany smażone na maśle lub pieczone z dodatkiem miodu. Dzięki swojej wysokiej zawartości białka i musowej konsystencji, można stosować je jako zamiennik mąki do ciast i naleśników. Dobrze dodać banan czerwony do owocowo-warzywnych koktajli oraz domowych lodów.
Pyszny przepis z czerwonych bananów to rozgrzewająca zapiekanka bananowa z dodatkiem sezonowych polskich jabłek.
- Zacznij od obrania i pokrojenia świeżych, czerwonych bananów. Skrop je sokiem wyciśniętym z cytryny.
- Dokładnie umyte jabłko pokrój w cieniutkie plasterki.
- Wymieszaj cynamon, kardamon, chili i brązowy cukier. Dla zdrowszej alternatywy cukier możesz zastąpić miodem lub syropem klonowym albo całkowicie pominąć słodzik.
- Nasmaruj dowolne naczynie żaroodporne masłem i ułóż w nim banan czerwony przekładany jabłkiem.
- Posyp owoce mieszanką przypraw i piecz bez przykrycia przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeśli masz ochotę na coś słodszego, możesz dodać do owoców kruszonkę z płatków owsianych. Ten prosty przepis z czerwonych bananów świetnie sprawdzi się jako ocieplenie jesiennych i zimowych wieczorów.
Choć w Polsce dopiero zaczyna się je odkrywać, czerwone banany to prawdziwy skarb. Mają liczne właściwości zdrowotne. Ich konsystencja i smak pozwalają na prawdziwie uniwersalne zastosowanie w kuchni. Spróbuj czerwonych bananów już dziś i ciesz się ich pysznym smakiem oraz lepszym zdrowiem.
Zobacz także:
- Czerymoja (flaszowiec peruwiański) – najsmaczniejszy owoc świata! Jak i z czym go jeść?
- Smoczy owoc – wszystko, co musisz wiedzieć o pitajach
- Pigwa – właściwości i zastosowanie. Co takiego znajduje się w tych żółtych owocach?
- Awokado – jakie właściwości i wartości odżywcze ma „gruszka aligatora”?
- Syrop z kwiatów czarnego bzu – naturalny środek na zdrowie
Nie wiedziałam, że istnieją czerwone banany. To niesamowite, że jako ludzie o tak wielu rzeczach nie mamy zielonego pojęcia. Fajne jest też to, że w dzisiejszych czasach wiele nie trzeba, aby się czegoś dowiedzieć.