Skąd wiadomo, kiedy banan czerwony jest dojrzały? Ma wtedy czerwono-brązową skórkę, na której nieco trudniej dostrzec zmiany niż na żółtych bananach. Te niewielkie, grube owoce są w pełni dojrzałe, gdy zaczynają pojawiać się na nich czarne plamki. Głęboki, ciemny kolor świadczy o gotowości do spożycia. Wtedy mamy pewność, że owoc nie będzie cierpki.

Czerwone banany – właściwości odżywcze

czerwone banany kiść

Właściwości czerwonych bananów (podobnie jak bananów żółtych) sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Jest to znakomite źródło wielu witamin, przeciwutleniaczy i minerałów. Banan czerwony zawiera:

  • witaminę A – wpływa na prawidłowy wzrost i umożliwia dobre widzenie;
  • witaminę C – polepsza odporność, chroni przed nowotworami i jest niezbędna w tworzeniu tkanki łącznej;
  • witaminę E – ma właściwości antyoksydacyjne, zalecana jest osobom z podwyższonym cholesterolem;
  • witaminę K – przeciwbakteryjna, przeciwgrzybicza i przeciwzapalna, zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi;
  • witaminy z grupy B – każda z nich ma unikalną funkcję; jako ogół wpływają na właściwe funkcjonowanie układu nerwowego;
  • wapno – podstawowy składnik tkanki łącznej, kości i zębów;
  • żelazo – chroni przed infekcjami, utrzymuje prawidłowe funkcje fizyczne i intelektualne oraz wchodzi w skład ważnych białek;
  • magnez – uczestniczy w aż 300 różnych procesach, np. dodaje energii, polepsza koncentrację, reguluje ciśnienie i poprawia trawienie;
  • fosfor – budulec kości i zębów oraz nośnik informacji genetycznych;
  • potas – kontroluje ciśnienie krwi, pracę nerek i usuwa zbędne produkty przemiany materii;
  • cynk – niezbędny składnik syntezy białka, odpowiada za kurczliwość mięśni i produkcję insuliny;
  • sód – reguluje gospodarkę wodną organizmu.
Zobacz też:
Biała herbata – poznaj cesarzową wśród herbat. Czy naprawdę jest taka zdrowa?

Przy tym wszystkim czerwone banany mają także dużą zawartość zdrowych węglowodanów i błonnika, który wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego. To prawdziwa bomba odżywcza! Właściwości czerwonych bananów działają pozytywnie na organizm od wewnątrz i na zewnątrz. Możesz je jeść na surowo jako przekąskę, ale również smażyć, piec, mrozić i używać jako maseczki.

Czerwone banany – smak

czerwone banany kiście

Mniejsze i droższe, ale też słodsze niż żółta odmiana. Wyższa cena wiąże się z tym, że czerwone banany są trudniejsze w transporcie. Szybciej się psują i nie mogą być zbyt długo przechowywane ani przewożone. Mimo to warto spróbować tych egzotycznych owoców.

Smak czerwonych bananów porównywany jest ze zwykłymi bananami, wzbogacony o nuty malin lub mango. Banan czerwony zawiera więcej cukru i kalorii, ale też potasu i witaminy C. Miąższ jest delikatny, kremowy i przypomina owocowy mus. Nieco maślany smak czerwonych bananów sprawia, że są one idealne do deserów czy sałatek.

Banan czerwony – jak należy go jeść?

czerwone banany obrany owoc

Codzienne spożywanie czerwonych bananów korzystnie wpłynie na zdrowie. Banan czerwony jest owocem niezwykle uniwersalnym. Jak jeść czerwone banany? Najprościej – na surowo. Ale istnieje też wiele innych sposobów na włączenie tego wartościowego owocu w swoją codzienną dietę.

Czerwone banany – przepis 

Popularne i proste w przygotowaniu są czerwone banany smażone na maśle lub pieczone z dodatkiem miodu. Dzięki swojej wysokiej zawartości białka i musowej konsystencji, można stosować je jako zamiennik mąki do ciast i naleśników. Dobrze dodać banan czerwony do owocowo-warzywnych koktajli oraz domowych lodów. 

Zobacz też:
Laktitol – niskokaloryczny zamiennik cukr

Pyszny przepis z czerwonych bananów to rozgrzewająca zapiekanka bananowa z dodatkiem sezonowych polskich jabłek. 

  1. Zacznij od obrania i pokrojenia świeżych, czerwonych bananów. Skrop je sokiem wyciśniętym z cytryny. 
  2. Dokładnie umyte jabłko pokrój w cieniutkie plasterki. 
  3. Wymieszaj cynamon, kardamon, chili i brązowy cukier. Dla zdrowszej alternatywy cukier możesz zastąpić miodem lub syropem klonowym albo całkowicie pominąć słodzik.
  4. Nasmaruj dowolne naczynie żaroodporne masłem i ułóż w nim banan czerwony przekładany jabłkiem. 
  5. Posyp owoce mieszanką przypraw i piecz bez przykrycia przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
czerwone banany owoc

Jeśli masz ochotę na coś słodszego, możesz dodać do owoców kruszonkę z płatków owsianych. Ten prosty przepis z czerwonych bananów świetnie sprawdzi się jako ocieplenie jesiennych i zimowych wieczorów.

Choć w Polsce dopiero zaczyna się je odkrywać, czerwone banany to prawdziwy skarb. Mają liczne właściwości zdrowotne. Ich konsystencja i smak pozwalają na prawdziwie uniwersalne zastosowanie w kuchni. Spróbuj czerwonych bananów już dziś i ciesz się ich pysznym smakiem oraz lepszym zdrowiem.

Zobacz także:

About the Author

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

View All Articles