Hemoglobina to ważne białko, które wchodzi w skład czerwonych krwinek. Jej głównym zadaniem jest przenoszenie tlenu do komórek. Dlatego tak ważne, aby jej stężenie utrzymane było na prawidłowym poziomie. Bez niej, tkanki nie otrzymują odpowiedniej ilości tlenu. W ten sposób dochodzi do niebezpiecznej dla zdrowia anemii, czyli niedokrwistości. Poznaj domowe sposoby na podniesienie hemoglobiny i zapobieganie anemii.
Zapotrzebowanie na żelazo i odpowiedni poziom hemoglobiny
W jaki sposób hemoglobina związana jest z żelazem? Otóż pierwiastek ten wchodzi w jej skład. To jednak nie koniec jego ważnych funkcji i właściwości. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego działania enzymów komórkowych. Co więcej, tworzy mioglobinę, czyli białko mięśni, które umożliwia pobieranie tlenu z krwi. Ten składnik mineralny jest też niezbędny do budowania naturalnej odporności.
Dzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi 18 mg u kobiet i 10 mg u mężczyzn. U ciężarnych ta wartość zwiększa się do 26 mg żelaza na dobę. Natomiast optymalne stężenie hemoglobiny dla kobiet wynosi 12-16 g/dl, a dla ciężarnych 11-14 g/dl. U mężczyzn norma jest nieco wyższa – 14-18 g/dl.
Wyróżnia się dwa rodzaje żelaza: hemowe i niehemowe. Pierwsze z nich jest substancją pochodzenia zwierzęcego i jest łatwiej przyswajalne przez organizm. Drugie, pochodzenia roślinnego, jest nieco gorzej przyswajalne, lecz parametr ten można zwiększyć. Więcej o domowych sposobach na podniesienie hemoglobiny i usprawnienia wchłaniania żelaza dowiesz się poniżej.
Objawy anemii – jak rozpoznać obniżony poziom żelaza we krwi?
Warto regularnie wykonywać badania krwi, które pozwolą ci w jasny i precyzyjny sposób rozpoznać niski poziom hemoglobiny we krwi. Obniżenie stężenia żelaza w organizmie możesz też rozpoznać dzięki kilku typowym dla tej sytuacji objawom. Należą do nich:
- osłabienie i brak sił;
- zawroty głowy;
- zaburzenia koncentracji;
- duszności;
- gorsza odporność;
- blada skóra i błony śluzowe;
- sucha skóra.
Nie są to jednak dolegliwości jednoznacznie wskazujące na niedobór krwinek czerwonych – powodów takiego samopoczucia może być więcej. Dlatego warto udać się na morfologię lub inne badania w celu dokładnego zdiagnozowania problemu.
Domowe sposoby na podniesienie hemoglobiny – jak zwiększyć przyswajalność żelaza?
Wchłanianie żelaza przez organizm waha się na poziomie zaledwie 5-35%. Jest to dość niski wynik w porównaniu z niektórymi innymi składnikami mineralnymi i witaminami. Dlatego warto poznać sposoby na zwiększenie jego przyswajalności.
Domowe sposoby na podniesienie poziomu hemoglobiny i zwiększenie wchłanialności żelaza:
- oprócz żelaza, za odpowiednią produkcję hemoglobiny odpowiadają też witamina C i kwas foliowy. Na leczenie anemii świetnie sprawdzi się sok z buraka i jabłka – zwiększa wchłanianie żelaza i dostarcza jego sporą ilość. Warto osłodzić ten napój miodem, który wspomoże trawienie i usprawni przyswajanie składników odżywczych. Podobne właściwości ma też sok z granatu;
- w kwestii poprawienia przyswajalności żelaza i zwiększenia poziomu hemoglobiny, ważne jest nie tylko dołączenie niektórych produktów do jadłospisu, ale też wyeliminowanie innych. Dieta przy anemii powinna ograniczać kawę i herbatę, alkohol oraz żywność o wysokiej zawartości wapnia, które hamuje wchłanianie żelaza;
- produkcja hemoglobiny zwiększa się też podczas aktywności fizycznej. Ruch sprawia, że organizm sam wytwarza jej większą ilość, aby w ten sposób sprostać większemu zapotrzebowaniu na tlen.
Dieta w anemii – produkty bogate w żelazo
Aby szybko i skutecznie zwiększyć poziom żelaza we krwi, najlepiej sięgać po produkty pochodzenia zwierzęcego, z których pierwiastek ten znacznie lepiej się wchłania. Najbogatsze w ten składnik są wątróbka i nerki. Charakteryzują się one jednak dużą zawartością tłuszczu, dlatego nie zaleca się spożywania ich dużej ilości. Najlepsze więc będą mięsa czerwone z ekologicznych hodowli oraz ryby o sprawdzonym pochodzeniu, ze zrównoważonego połowu i wód wolnych od zanieczyszczeń.
Domowe sposoby na podniesienie poziomu hemoglobiny i żelaza to dbanie o odpowiednią ilość poniższych produktów w swojej diecie:
- rośliny strączkowe – takie jak ciecierzyca, soczewica, fasola;
- orzechy i pestki;
- zielone warzywa – szpinak, kozieradka;
- migdały – zawierają witaminę E, witaminę B i białko. Obniżają cholesterol i stres, a także regulują poziom cukru we krwi. Wystarczy garść żelaza, aby dostarczyć ci całe twoje dzienne zapotrzebowanie na żelazo;
- ziarna zbóż – jęczmień, ryż, kukurydza, kasza gryczana;
- owoce morza;
- kaszanka;
- suszone pomidory;
- suszone owoce – brzoskwinie, rodzynki;
- zioła – bazylia azjatycka, mięta, pokrzywa, dzięgiel chiński, kolendra, natka pietruszki, liść laurowy, trybula;
- kwas foliowy znajdziesz m.in. w soczewicy, fasoli, groszku, ananasie, orzeszkach ziemnych;
- witamina C znajduje się w owocach dzikiej róży, czarnych porzeczkach, papryce, kapuście, cytrusach, truskawkach oraz wielu innych owocach i warzywach;
- melasa – w jednej łyżce znajduje się aż 19% rekomendowanej dziennej dawki żelaza.
Możliwa jest też suplementacja żelaza, lecz powinna być ona zawsze skonsultowana z lekarzem. Pamiętaj, że nadmiar tego pierwiastka może być równie niebezpieczny jak jego niedobór.
Hemoglobina jest substancją niezbędną do dostarczania tlenu wszystkim komórkom w ciele. W jej skład wchodzi witamina C, kwas foliowy, a przede wszystkim żelazo. Najskuteczniejsze domowe sposoby na podniesienie hemoglobiny wiążą się ze zwiększeniem ilości tych substancji w diecie, a także zadbanie o ich prawidłowe przyswajanie. Nie stosuj dodatkowej suplementacji bez wyraźnego zalecenia lekarza, gdyż nadmiar żelaza również może mieć negatywne skutki na twoim zdrowiu.
Zobacz także:
- Dieta bogata w żelazo – dlaczego jest ważna i jak powinna wyglądać?
- Domowe sposoby na obniżenie ciśnienia krwi – jak obniżyć ciśnienie tętnicze krwi?
- Domowe sposoby na gorączkę
- Jak obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne?
- Domowe sposoby na kołatanie serca – przyczyny i metody leczenia. Poznaj naturalne sposoby na zaburzenia rytmu pracy serca!