Mąka z kasztanów to wyjątkowy produkt, bogaty w wartości odżywcze. Jest to gatunek mąki orzechowej o niskiej zawartości tłuszczu, natomiast z dużą ilością białka i węglowodanów. Mąka z kasztanów jadalnych nie zawiera glutenu i jest bardzo plastyczna. Świetnie sprawdzi się więc jako zamiennik mąki pszennej w przepisach bezglutenowych. Sprawdź, jakie jeszcze zastosowania i właściwości ma mąka z kasztanów jadalnych.
Mąka z kasztanów – charakterystyka
Mąka z kasztanów zrobiona jest ze zmielonych kasztanów jadalnych. Jej smak jest słodkawy i lekko orzechowy. Struktura natomiast przypomina tę mąki pszennej. Dzięki temu wyroby z niej posiadają podobną plastyczność. Jednak właściwości mąki kasztanowej sprawiają, że jest to wyrób znacznie bardziej korzystny dla zdrowia.
Mąkę kasztanową możesz wykonać w domu! Najpierw upiecz kasztany jadalne jak zwykle. Następnie dokładnie je wysusz w piekarniku, w temperaturze nieprzekraczającej 50 stopni. Kiedy będą już całkowicie suche, zmiel kasztany w młynku do kawy lub blenderze. Muszą mieć teksturę drobnej mąki, a zatem konieczne jest urządzenie o dużej mocy. W ten sposób przygotowana mąka kasztanowa może być przechowywana w szczelnym opakowaniu maksymalnie do 6 miesięcy.
Mąka kasztanowa – właściwości
Czy mąka kasztanowa ma właściwości lecznicze? Być może to za dużo powiedziane. Jednak z pewnością pozytywnie wpływa na zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Sprawdź, dlaczego w twojej kuchni przyda się mąka kasztanowa. Właściwości, które ją wyróżniają, z pewnością zachęcą cię do użycia jej w domowych potrawach.
Mąkę z kasztanów charakteryzują wysokiej jakości białka. Zawarte są w niej także cenne aminokwasy, węglowodany, kwasy tłuszczowe i błonnik. Co więcej, jest to źródło miedzi, potasu, fosforu, magnezu i witaminy B6.
- Mąka z kasztanów jadalnych ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Dzięki temu usprawnia działanie układu pokarmowego i zmniejsza ilość cholesterolu we krwi.
- Zawiera przeciwutleniacze oraz jednonienasycone i wielonienasycone tłuszcze. Dzięki temu redukuje ryzyko powstawania chorób układu sercowo-naczyniowego.
- Potas pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
- Żelazo jest bezcenne w walce z anemią.
- Bogata w miedź mąka kasztanowa korzystnie wpływa na układ immunologiczny. Zapobiega też chorobom serca i układu krążenia oraz poprawia pracę mózgu.
- Dzięki magnezowi i fosforowi korzystnie wpływa na prawidłową budowę kości i metabolizm.
- Chroni przed działaniem wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się skóry oraz powodują schorzenia układu krążenia, cukrzycę i nowotwory.
Czy jesteś już zdecydowany/a, aby zamienić w swojej kuchni mąkę pszenną na kasztanową? Sprawdź, do czego nadaje się mąka kasztanowa.
Mąka z kasztanów jadalnych – zastosowanie
Jest to produkt o dużej uniwersalności – znajdzie swoje zastosowanie zarówno w daniach słonych, jak i słodkich. Można też mieszać ją z innymi mąkami, na przykład z ryżową. W ten sposób potrawy jeszcze bardziej zyskają na jakości. Swoje zastosowanie mąka kasztanowa znajdzie w:
- pieczeniu ciast, ciasteczek, tortów i muffinek,
- wypiekach chleba oraz słonych przekąsek,
- smażeniu naleśników, placuszków, racuchów, omletów i gofrów,
- skutecznym zagęszczaniu wszelkich zup i sosów,
- przygotowaniu ciasta na pierogi i makarony.
Jeśli chodzi o to, do czego nadaje się mąka kasztanowa – ogranicza cię właściwie własna wyobraźnia. Jej unikalny smak i korzystne właściwości zdrowotne sprawiają, że mąka kasztanowa staje się coraz bardziej popularna.
Mąka kasztanowa – cena
Niestety, jak same kasztany jadalne, mąka z nich nie jest produktem tanim ani łatwo dostępnym w Polsce. Cena mąki kasztanowej wynosi pomiędzy 10, a 25 zł za 250 g. Warto jednak choć raz kupić ten produkt, aby go wypróbować. Mąka kasztanowa może posmakować Ci w takim stopniu, że jej cena nie okaże się przeszkodą. Dostępna jest w sklepach ekologicznych i ze zdrową żywnością – zarówno stacjonarnie, jak i przez Internet.
Zobacz także:
- Mączka chleba świętojańskiego – zdrowa czy szkodliwa? Wiedz, co jesz
- Mąka z tapioki – idealny zamiennik mąki pszennej dla alergików i nie tylko!
- Olej krokoszowy – cudowna substancja prosto z Bliskiego Wschodu
- Laktitol – niskokaloryczny zamiennik cukr
- Pigwa – właściwości i zastosowanie. Co takiego znajduje się w tych żółtych owocach?
Nie wiedziałam, że takie coś jak mąka kasztanowa w ogóle istnieje. Niesamowite, że człowiek może żyć na tym świecie tak wiele lat i nie mieć pojęcia o tak, wydaje się, podstawowych rzeczach.