Semiwegetarianizm – co to jest?

Wokół diet ograniczających spożycie mięsa krąży w dzisiejszych czasach wiele mitów. Nie zawsze oznaczają one duże wyrzeczenia czy ryzyko anemii. Wiele badań wykazało, że przeciętny człowiek spożywa zbyt dużo produktów zwierzęcych w tygodniu. Dieta z dużą ilością mięs – szczególnie tłustych, przetworzonych lub gorszej jakości – może mieć katastrofalne skutki dla twojego zdrowia. 

Dieta semiwegetariańska wyłącza z jadłospisu przeważnie mięso czerwone, czyli wieprzowinę i wołowinę. Drób i ryby są raczej dopuszczalne. Nie jest to dieta pokrewna wegańskiej, a więc jaja, miód, mleko i nabiał są jak najbardziej jej częścią. Istnieją dwa odłamy tego sposobu odżywiania:

  • pollowegetarianizm – włączenie do jadłospisu drobiu,
  • pescowegetarianizm – ograniczenie spożycia mięsa wyłącznie do ryb.

Czym semiwegetarianizm różni się od wegetarianizmu i weganizmu? Wegetarianizm całkowicie wyklucza z diety produkty mięsne. Natomiast weganizm to dieta całkowicie roślinna – nie dopuszcza jedzenia żadnych produktów zwierzęcych. Weganizm wyklucza więc też produkty mleczne, jaja i miód. W przypadkach, gdy ma on podłoże czysto etyczne, niechętnie kupuje się też produkty skórzane, futrzane oraz testowane na zwierzętach.

Decyzja o przejściu na semiwegetarianizm może mieć różne podłoża – zdrowotne lub etyczne. Jest to często etap przejściowy przed wegetarianizmem. Można w ten sposób stopniowo odzwyczajać się od mięsa, aby ostatecznie całkowicie wykluczyć je ze swojej diety. Może to też oznaczać sporadyczne spożywanie mięsa – na przykład do kilku razy w tygodniu lub miesiącu. Jeżeli rozważasz zdrowsze odżywianie, warto spróbować semiwegetarianizmu. Jest to świetny sposób na włączenie do swojej diety większej ilości świeżych warzyw i owoców.

Zobacz też:
Insulinooporność – dieta podstawą leczenia

Korzyści stosowania diety semiwegetariańskiej

Przeciętny Polak spożywa dziennie i tygodniowo znacznie więcej mięsa niż jest to konieczne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania. Czerwone mięso jest źródłem dużej ilości cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Częste spożywanie jego dużych ilości wiąże się z ryzykiem powstawania różnych chorób sercowo-naczyniowych.

Mięso wysokoprzetworzone lub pochodzące z niepewnych źródeł może zawierać związki rakotwórcze. Ma też negatywny wpływ na florę bakteryjną jelit. Dieta semiwegetariańska ma na celu zredukowanie spożycia mięsa do minimum. Jest to doskonały sposób na wprowadzenie do jadłospisu większej różnorodności. Ułatwia utrzymanie bardziej zbilansowanego menu z wystarczającą ilością wartości odżywczych i witamin. Niedobór warzyw w diecie jest częstym problemem. Może mieć on zdecydowanie poważniejsze konsekwencje zdrowotne niż ograniczenie mięsa.

Korzyści płynące z diety semiwegetariańskiej są ogromne. Pozwala ona oczyścić organizm z toksyn, ułatwia odchudzanie oraz zmniejsza ryzyko powstawania niektórych chorób. Warto przy tym zrezygnować także z żywności wysoce przetworzonej. Jest to jednak zasada dotycząca ogólnego zdrowia – nie samej diety semiwegetariańskiej.

Semiwegetarianizm – co jeść?

Myślisz nad przejściem na semiwegetarianizm? Co jeść na takiej diecie? Odpowiedź jest bardzo prosta. Nie musisz drastycznie zmieniać swojego sposobu żywienia. Jest to jedynie niewielka modyfikacja tradycyjnych przepisów. Wprawdzie głównymi składnikami diety powinny być warzywa i owoce. Nie oznacza to jednak ciągłych sałatek i koktajli.

W większości przepisów wystarczy zaledwie drobna zmiana. Możesz zastąpić ciężkie, czerwone mięsa drobiem. Spróbuj także czasem całkowicie pominąć mięso z dania. Leczo, bigos lub gulasz warzywny mogą być równie aromatyczne i sycące. Semiwegetarianizm jest w swojej naturze zbliżony do diety śródziemnomorskiej. Przepisy z tej części świata mogą więc być dla ciebie inspiracją.

Zobacz też:
Dieta niskotłuszczowa – przykładowy jadłospis w diecie, przeciwwskazania

Pamiętaj, aby w twojej diecie nie zabrakło zdrowych tłuszczów. Ułatwiają przyswajanie witamin A, D, E i K. Wspierają też funkcjonowanie całego organizmu. Nie pomijaj też produktów pełnoziarnistych. Witaminy i minerały zawarte w ciemnych chlebach, makaronach i kaszach są niezwykle cenne. 

Jeśli chodzi o warzywa i owoce, twoje możliwości są praktycznie nieograniczone. Najważniejsza jest właśnie różnorodność. Nie obawiaj się eksperymentować z nowymi smakami. W ten sposób dania nie będą ci się nudzić. Co więcej, dostarczysz swojemu ciału wszystkich niezbędnych wartości odżywczych. Zrobisz to też łatwiej niż na diecie przeważnie mięsnej! Próbuj nowych smaków i pamiętaj – możesz sięgać po drób i ryby, gdy tylko najdzie cię na nie ochota. Natomiast, jeżeli dieta bezmięsna ci się spodoba, być może wypróbujesz wegetarianizmu lub weganizmu? Baw się nowymi przepisami i dbaj o swoje zdrowie!

Zobacz także:

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz wszystkie artykuły