Drzewo moringa, czyli cudowne drzewo lub drzewo długiego życia

Większość odkryć w medycynie naturalnej i konwencjonalnej zawdzięczamy naszym  przodkom i licznym badaniom. Natura daje praktycznie nieskończone zasoby do zdrowego odżywiania i leczenia przeróżnych schorzeń. Jedną z takich roślin jest drzewo moringa, znane jest też jako cudowne drzewo lub drzewo długiego życia. Nazwę tę zawdzięcza swoim wyjątkowym właściwościom leczniczym i odżywczym. Wykorzystywane są wszystkie dobroczynne części tej rośliny. Zalicza się ją do kategorii tzw. superfoods, czyli super-żywności. Oznacza to, że jest ona jednym z najzdrowszych produktów na świecie. Liście moringa można spożywać w formie naturalnej lub jako przetworzony suplement diety

Drzewo moringa – pochodzenie i cechy charakterystyczne

Moringa to roślina wywodząca się z Indii. Zdążyła się jednak już rozprzestrzenić na teren całej Azji. Występuje też w Afryce i Ameryce Południowej. Znana jest już od czasów starożytnych. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom, szybko rozprzestrzeniła się do wielu innych krajów świata. Na przestrzeni lat i po licznych badaniach, stwierdzono, że istnieje 14 rodzajów tej rośliny. Najpowszechniejszym rodzajem jest moringa olejodajna. Znana jest też pod nazwą drzewa chrzanowego. Nazwa ta wiąże się ze specyficzną charakterystyką korzeni drzewa. Jeśli zechcesz ich spróbować, przekonasz się, że mają smak podobny do zwykłego chrzanu. Drzewo moringa ma unikalny kształt. Dzięki wieloletniej adaptacji, jest wyjątkowo odporna na susze. 

Zobacz też:
Maltodekstryna – subtelna słodycz pochodzenia roślinnego. Czy ta substancja jest szkodliwa?

Moringa naturalnie rośnie w górach Himalajach. Surowy, górski klimat wcale jej nie przeszkadza. Dorasta do ogromnych wymiarów – nawet do około 10 metrów. Z drzewa rozprzestrzeniają się liczne pęczki, owalne liście i kwiaty. Mają one piękne, kremowe zabarwienie. Według historyków, pierwszy raz użyte zostały w medycynie ajurwedyjskiej około 3 tysiące lat temu. 

Drzewo moringa ma bardzo cenne ziarna, z których wytwarza się olej. Natomiast kora przydaje się do wytwarzania liny i papieru. Odpady wytwarzane w procesie przerabiania tego surowca także mogą być wykorzystywane. Sprawdzają się w przemyśle jako wydajny, ekologiczny nawóz. Całość drzewa moringi może być używana jako biomasa. Poprzez jej rozkład wytwarzana jest alternatywna, ekologiczna energia.

Moringa – właściwości

Według starożytnych podań, dobroczynny skład moringi pomaga leczyć aż 300 różnych chorób. Od lat stosowano ją, między innymi, na:

  • astmę;
  • epilepsję;
  • czerwonkę bakteryjną;
  • zawroty głowy;
  • bakterie pasożytnicze;
  • jako antidotum na jad pająka i skorpiona. 

Unikalne składniki moringi skutecznie pomagają walczyć z niedożywieniem. 

Herbata z moringi lub suszony suplement diety jest świetnym uzupełnieniem zrównoważonej diety. Drzewo moringa zawiera wszystkie najważniejsze dla człowieka aminokwasy, kwasy tłuszczowe i witaminy.

Moringa ma właściwości silnie przeciwutleniające. Badania laboratoryjne potwierdziły obecność aż 46 substancji antyoksydacyjnych. Dzięki nim moringa pozwala skutecznie pozbyć się z organizmu wolnych rodników. Są to produkty uboczne reakcji oksydacyjnych. Podwyższona ilość przyspiesza starzenie się organizmu. Co więcej, mogą powodować miażdżycę, a nawet guzy nowotworowe. 

Zobacz też:
Jak przestać jeść słodycze? Poznaj skuteczne sposoby, jak oduczyć się jedzenia słodkości

Roślina ta efektywnie reguluje także pracę tarczycy. Regularnie zażywając moringę, przyczyniasz się do ochrony tego narządu. Przeciwdziałasz w ten sposób problemom z metabolizmem, wahaniom nastroju, depresji i nieprawidłowościom ciśnienia tętniczego.

Liście moringa – ściema czy prawda?

Tak wiele korzystnych właściwości wydaje się wręcz niemożliwe. Wiele osób nie jest przekonanych, czy moringa faktycznie jest warta swojej ceny. Aby odpowiedzieć na pytanie, czy liście moringa to ściema, trzeba spojrzeć na fakty. Co zawiera w sobie moringa? Czy jakiekolwiek naturalne składniki mogą dawać takie efekty?

Większość powyższych właściwości zostało potwierdzonych naukowo. Co więcej, wykryto także obecność zeatyny. Jest to antyoksydant, który ułatwia przyswajanie witamin i minerałów. Naukowcy udowodnili, że moringa może być używana do tworzenia leków na: anemię, gorączkę, katar i właściwie wszystkie choroby dróg oddechowych. Salwesterol zawarty w liściach moringi działa jak naturalny antybiotyk. 

Co zawierają liście moringa?

Liście moringi są prawdziwą skarbnicą aktywnych, dobroczynnych substancji. Moringa jako herbata lub suplement diety dostarczy ci niesamowitą dawkę przeciwutleniaczy, aminokwasów oraz związków przeciwzapalnych. Białko pochodzące z tej rośliny jest bardzo łatwo przyswajalne dla organizmu. 

Liście moringa – skład i właściwości 

Poniżej przedstawiamy skład liści moringi na 100 gram:

  • kalorie – świeże liście moringa 92 kcal, suszone 205 kcal;
  • węglowodany – świeże liście moringa 12,5 g, suszone 38,2 g;
  • białko – świeże liście moringa 6,7 g, suszone 27,1 g;
  • tłuszcz – świeże liście moringa 1,7 g, suszone 2,3 g;
  • błonnik – świeże liście moringa 0,9 g, suszone 19,2 g.
Zobacz też:
Jak objawia się niedobór witaminy D? Może mieć poważne skutki!

Witaminy:

  • Witamina A – świeże liście moringa 6,78 mg, suszone 18,9 mg;
  • Witamina B1 – świeże liście moringa 0,06 mg, suszone 2,64 mg;
  • Witamina B2 – świeże liście moringa 0,05 mg, suszone 20,5 mg;
  • Witamina B3 – świeże liście moringa 0,8 mg, suszone 17,3 mg;
  • Witamina C – świeże liście moringa 220 mg, suszone 17,3 mg.

Minerały:

  • Wapń – świeże liście moringa 400 mg, suszone 2,003 mg;
  • Miedź – świeże liście moringa 0,07 mg, suszone 0,57 mg;
  • Żelazo – świeże liście moringa 0,85 mg, suszone 28,2 mg;
  • Magnez – świeże liście moringa 42 mg, suszone 368 mg;
  • Fosfor – świeże liście moringa 70 mg, suszone 204 mg;
  • Potas – świeże liście moringa 259 mg, suszone 1,324 mg;
  • Cynk – świeże liście moringa 0,16 mg, suszone 3,29 mg.

Liście moringa w kuchni

Moringa to nie tylko niesmaczne lekarstwo. Części drzewa moringa mogą być używane w kuchni. Liście moringa są ciekawym dodatkiem do sałatek. Nasiona mogą być przyrządzane podobnie jak znany w Polsce groszek. W kuchni indyjskiej powszechnie wykorzystuje się młode strąki. Traktowane są one jak gotowe do jedzenia warzywa. W smaku i konsystencji przypominają szparagi. 

Możesz wykorzystać także liście moringi w wersji sproszkowanej. W takim przypadku nie odczujesz ich walorów smakowych. Nadasz jednak potrawom bogactwa wartości odżywczych ukrytych w morindze. Zaleca się dawkę około 2-3 łyżeczek moringi tygodniowo. Wyższa dawka raczej nie zaszkodzi, choć jest polecana osobom z niedoborem witamin. Jeśli cierpisz na taką dolegliwość, możesz spożywać pół łyżeczki sproszkowanej moringi dziennie. Nie stosuj tej kuracji dłużej niż około 2-3 dni. Moringa ma silne działanie, a nadwyżka niektórych substancji też nie jest korzystna.

Zobacz też:
Oponka na brzuchu – jak z nią walczyć? Czego nie jeść i jakie ćwiczenia wykonywać, by się jej pozbyć?

Moringa olejodajna

Nie tylko same liście moringi są cennym surowcem. Z nasion rośliny wytwarza się cenny olej. Powstaje on po skomplikowanej obróbce mechaniczno-termicznej. Jego głównym składnikiem jest kwas oleinowy. Stanowi on aż 70% łącznej masy wszystkich kwasów tłuszczowych. Dlaczego jest to korzystne dla zdrowia? 

Substancja ta ma niską wartość liczby jodowej i kwasowej. Zastanawiasz się, co to właściwie znaczy? Tłuszcz ten jest bardziej stabilny i posiada bogatszy skład niż większość popularnych olei. Im wyższa liczba jodowa, tym dany olej jest bardziej podatny na utlenianie i jełczenie. Dlatego moringa olejodajna ma lepszej jakości olej niż jakakolwiek inna roślina. Przewyższa nawet popularną i korzystną dla zdrowia oliwę z oliwek.

Moringa ma właściwości, które sprawiają, że jest ona niezwykle cenna w kosmetyce. Olejek z moringi jest cudownym dodatkiem do kremów i balsamów. Moringa wygładza skórę, nawilża i pielęgnuje. Może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi produktami. Pomaga bardzo skutecznie utrzymać zapachy na dłużej.

To wcale nie koniec licznych zastosowań drzewa moringi. Białka w nim zawarte mają dodatni ładunek, który przyciąga do siebie bakterie. Ta właściwość sprawia, że moringa olejodajna pomaga zredukować szkodliwe substancje w wodzie nawet o 90%. Liście stanowią też pożywną paszę dla zwierząt hodowlanych. Natomiast kora drzewa moringi zawiera niebieski barwnik wykorzystywany do celów estetycznych.

Gdzie kupić moringę?

Moringa dostępna jest w różnych wersjach: moringa herbata, świeże liście moringi, tabletki lub liście sproszkowane. Za tabletki trzeba zapłacić pomiędzy 20, a 100 zł. Co więcej, zawierają one często niepotrzebne wypełniacze i utrwalacze. Dlatego nie jest to najlepszy wybór. Prawdopodobnie najkorzystniejsze będą suche lub sproszkowane liście moringi. Mają one najszersze zastosowanie. Ich wartości odżywcze utrzymują się przez długi czas. Biorąc pod uwagę korzystne właściwości, cena takiego proszku nie jest wygórowana. Przeważnie wynosi około 15 zł za 150 gramów. Najlepszym miejscem na znalezienie ekologicznej moringi są sklepy ze zdrową lub egzotyczną żywnością. Jeżeli w twojej okolicy moringa nie jest dostępna, możesz zamówić ją przez Internet.

Zobacz też:
Waskularyzacja – jak uwidocznić żyły na mięśniach? Czy waskularyzacja jest bezpieczna?

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz wszystkie artykuły