Karmazyn to nie jeden, ale aż kilkadziesiąt różnych, blisko ze sobą spokrewnionych, gatunków ryb. Te średniej wielkości zwierzęta spotykane są najczęściej w zimnych wodach. Dowiedz się, czym się charakteryzują, jak wyglądają i czy warto je jeść.

Karmazyn – kolor i wygląd

Karmazyn ma owalne, czerwone ciało. Jego kolor, jak możemy się domyślić po jego nazwie, to różne odcienie czerwieni. Barwa zależy przede wszystkim od obszaru jego przebywania. Jej brzuch jest zwykle jasnoczerwony lub prawie biały. Niektóre osobniki mają obszary ciemniejszego wybarwienia. 

karmazyn - karmazyn - kolor i wygląd

Najczęściej spotykane są osobniki o długości mniej więcej 40 centymetrów, ważące 2 kilogramy. Tusza może jednak osiągać nawet 50 centymetrów i 6 kilogramów! Ma dość dużą głowę i bardzo uwydatnione oczy, które pozwalają jej widzieć w ciemnych głębinach. Ten drapieżny gatunek ma kształt podobny do orzecha migdałowego, ze spłaszczonymi bokami.

Karmazyn ryba – właściwości i wartości odżywcze

Pamiętaj, że karmazyn jest gatunkiem zagrożonym. W związku z tym kupuj ją tylko od zaufanych dostawców, z certyfikatem legalnego połowu. Jest często wykorzystywany w kuchni ze względu na swoje korzystne właściwości zdrowotne. Przede wszystkim, ma niską zawartość tłuszczu i cholesterolu. 

Zobacz też:
Do czego wykorzystuje się izomalt? Wszystko, co musisz wiedzieć o tym alternatywnym słodziku

Wartości odżywcze karmazyna

Różne źródła podają nieco odmienne wartości w kwestii dokładnych właściwości. Przeciętnie, jego właściwości odżywcze na 100 gramów mięsa wyglądają następująco:

  • 79-106 kalorii;
  • 1,50-3,5 grama tłuszczu;
  • około 15 gramów białka;
  • około 52 gramów cholesterolu.

Zapewnia także dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Jest to też znakomite, naturalne źródło następujących składników:

  • fosforu;
  • selenu;
  • witaminy B12;
  • wapnia;
  • witaminy D;
  • kwasy omega-3.

Jak ryba karmazyn wpływa na zdrowie?

Mięso karmazyna zawiera elementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i utrzymania go w zdrowiu. Wapń i witamina D zapewniają zdrowe kości i zęby. Fosfor pomaga utrzymać odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową. Odgrywa także ważną rolę w procesach przemian energetycznych. Selen wspiera odporność, chroni organizm przed wolnymi rodnikami i niektórymi nowotworami. Natomiast B12 wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Uczestniczy przy wytwarzaniu czerwonych krwinek i metabolizowaniu żywności.

Jak widzisz, warto włączyć tę rybę do swojej diety. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na nią w postaci wędzonej, surowej albo mrożonej, możesz cieszyć się jego pysznym smakiem na różne sposoby.

Karmazyn – jak przyrządzić?

Dzięki niskiej zawartości tłuszczu jest to lekka, krucha i delikatna ryba. Karmazyn świetnie smakuje w postaci pieczonej, grillowanej lub po gotowaniu na parze. Możesz dodawać go do pożywnych sosów oraz zup rybnych. Możesz też przyrządzić popularne w Azji curry z karmazynem. Wypróbuj go też koniecznie w wersji duszonej z sezonowymi warzywami i kaszą.

Zobacz też:
Co poza pysznym smakiem skrywają w sobie pistacje
karmazyn - Karmazyn – jak przyrządzić?

Różne kulinarne pomysły na karmazyna wędzonego

Prawdziwym przysmakiem jest karmazyn wędzony. Stanowi on pyszny dodatek do kanapek. Najlepiej smakuje podany w towarzystwie pomidora, ogórka, świeżej sałaty i awokado. Możesz też zastąpić nim wędzonego łososia. Nie bój się eksperymentować — dodawaj go do sałatki, przyozdabiaj pietruszką, orzechami lub jedz samodzielnie. Twoim jedynym ograniczeniem jest inwencja twórcza!

Karmazyn – ryba idealna na dietę

Dzięki swoim właściwościom i smakowi to ryba zalecana przy odchudzaniu. Jest to zdecydowanie zdrowszy zamiennik mięsa czerwonego lub nawet białego. Nie akumuluje w swoich tkankach związków rtęci, co sprawia, że nadaje się praktycznie dla każdego, także dla kobiet w ciąży. Filety z karmazyna można polecić każdemu.

Karmazyn — cena. Gdzie kupić?

Karmazyn niestety nie należy do najpopularniejszych w Polsce ryb. Lepiej znany jest, chociażby w Azji, gdzie wcale nie występuje w naturze. Cena za jego kilogram waha się pomiędzy 25, a nawet 100 złotych. W grę wchodzi jakość, świeżość i certyfikat połowu ryby. Aby cieszyć się tą wyjątkową rybą w swojej kuchni, warto znaleźć zaufanego dostawcę. Wcale nie musi być on najdroższy! Ważne jest jednak, aby postawić na jak najlepszą jakość.

Dostępność karmazynów w Polsce jest stosunkowo niewielka. Być może kupisz ją w pobliskim sklepie. Jeżeli nie, warto poszukać w sklepach internetowych. Taki zakup jest prosty, a przy okazji możesz łatwo porównać różne oferty.

Karmazyn wydaje się egzotycznym przysmakiem, choć w rzeczywistości zamieszkuje tereny stosunkowo niewiele oddalone od Polski. Niestety nie jest on powszechnie dostępny na półkach sklepowych. Mimo to warto zadbać o włączenie go do swojej diety. Karmazyn zawiera prawdziwe bogactwo składników odżywczych i właściwości prozdrowotnych.

Zobacz też:
Sok z aronii – sposób na zdrowie w zasięgu ręki

Zobacz także:

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz wszystkie artykuły