Poznaj krótki spis treści tego artykułu: co to jest sacharoza, glukoza, fruktoza, jakie są właściwości sacharozy, w jakich produktach znajdziesz cukier, jakie są skutki nadmiaru cukru w diecie, a także zamienniki cukru w diecie. Ten spis treści pozwoli ci szybciej odnaleźć interesujące cię kwestie.
Co to jest sacharoza?
Sacharoza to dwucukier, który naturalnie występuje w roślinach. Mówiąc bardziej precyzyjnie, pozyskuje się ją z trzciny cukrowej i buraków cukrowych. Określa się ją jako substancję należącą do węglowodanów prostych. Składa się ona z fruktozy i galaktozy. Musisz wiedzieć, że naturalnie sacharoza występuje w wielu różnych owocach i warzywach, ale także w zbożu, choć w tych produktach jest jej znacznie mniej. Sacharoza świetnie rozpuszcza się w wodzie.
Interesujący może być fakt, że w Polsce sacharoza w użytku spożywczym pojawiła się dosyć późno, bo dopiero w XIX wieku. To właśnie wtedy cukier stał się powszechnie dostępny dla wszystkich i stanowił produkt codziennego użytku. Natomiast na świecie znany był już od setek lat.
Musisz wiedzieć, że spożywając biały cukier, nie dostarczasz do organizmu żadnych wartości odżywczych, a jedynie puste kalorie. Co więcej, 1 gram cukru to 4 kalorie. Czy aby na pewno warto go stosować w codziennej diecie? Na to pytanie znajdziesz odpowiedź w dalszej części artykułu.
Sacharoza – właściwości
Poznanie właściwości sacharozy pozwoli ci lepiej zrozumieć, czym jest biały cukier. Można ją scharakteryzować w kilku punktach:
- sacharoza to związek chemiczny, którego używa się do słodzenia napojów i różnych dań;
- znajduje się naturalnie w owocach, warzywach;
- dodawana jest także do ciast i słodyczy;
- występuje w postaci białych kryształków;
- nie wydziela żadnego zapachu;
- bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie;
- pozyskuje się ją z trzciny cukrowej, a także buraków cukrowych;
- końcowy produkt nie zawiera żadnych substancji odżywczych, a dostarcza do organizmu jedynie puste kalorie.
Zastosowanie sacharozy
Sacharoza znalazła zastosowanie głównie w przemyśle spożywczym, a to ze względu na swoje słodzące właściwości. Jest ona składnikiem praktycznie wszystkich sklepowych słodyczy. To jednak nie wszystko. Wykorzystuje się ją także w branży kosmetycznej. Kiedyś stanowiła jeden ze składników mydeł, natomiast dziś często używa się ją w peelingach. Osoby związane z branżą beauty nie mają wątpliwości co do tego, że sacharoza świetnie złuszcza martwy naskórek i sprawia, że skóra staje się miękka i gładka. Kobiety pokochały na przykład domowe peelingi cukrowe do ust.
Jak wykonać peeling z cukru?
Wystarczy, że połączysz ze sobą odrobinę miodu i cukru, a następnie wetrzesz mieszankę w usta. Po chwili zobaczysz, jak delikatne i gładkie stały się twoje usta. To z pewnością jedno z bardziej pozytywnych zastosowań cukru w naszym codziennym życiu. Z kolei w przypadku peelingów do ciała, cukier można połączyć z różnymi olejami, dzięki czemu złuszczamy martwy naskórek i pięknie nawilżamy skórę.
W jakich produktach znajdziesz biały cukier?
Wiesz już, że sacharoza występuje naturalnie w wielu owocach i warzywach. Pozyskiwana jest głównie z trzciny cukrowej i buraka cukrowego. To jednak nie wszystko, znajdziesz ją także w wielu przetworzonych produktach w sklepie spożywczym. Sprawdź, które produkty, a także warzywa i owoce są źródłem sacharozy.
Cukier znajdziesz między innymi w:
- owocach: morelach, ananasie, bananach, mandarynkach, mango;
- warzywach: burakach, groszku, marchewce, fasoli, czy kukurydzy;
- sklepowych słodyczach;
- ciastach;
- płatkach śniadaniowych;
- dżemach;
- sokach;
- jogurtach owocowych;
- lodach.
To tylko kilka z podstawowych produktów spożywczych, które zawierają spore ilości sacharozy. Tak naprawdę jest ona składnikiem większości gotowych produktów. Właśnie z tego względu bardzo ważne jest czytanie etykiet w sklepach, aby dokładnie wiedzieć, co kupujemy. Niestety, mimo rozwoju branży spożywczej i zwiększania się świadomości społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania, nadal niewiele osób zwraca uwagę na etykiety i wybiera zdrowe produkty. To temat, który wciąż wymaga szerokiej debaty, aby uświadamiać ludzi i wyrabiać w nich zdrowe nawyki, dzięki którym będą cieszyć się długim życiem.
Czy należy całkowicie wyeliminować sacharozę z diety?
Tak naprawdę biały sklepowy cukier nie dostarcza ci żadnych składników odżywczych. Spożywając go, dostarczasz do organizmu jedynie puste kalorie. Oczywiście nie należy popadać w skrajności. Jeśli zachowasz umiar i będziesz spożywać sacharozę, świadomie i z umiarem, nie powinno wpłynąć to negatywnie na twoje zdrowie. Jednak wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, ile białego cukru dziennie zjada. W naszej świadomości funkcjonuje przekonanie, że cukier to jedynie białe kryształki, którymi słodzimy herbatę. Zupełnie zapominamy, że jego ogromne ilości są także w napojach, sokach, słodyczach i wielu innych produktach.
Do czego może doprowadzić nadmiar cukru w diecie?
Przede wszystkim do wielu groźnych chorób. Pierwszą z nich jest oczywiście otyłość. Nie da się zaprzeczyć, że nadmiar cukru w diecie jest jedną z licznych przyczyn pojawienia się otyłości zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Z kolei otyłość i cukier mogą przyczynić się do zwiększenia się ryzyka zachorowania na cukrzycę czy choroby serca. To jednak nie wszystko, bo nadmiar białego cukru w diecie prowadzi również do obniżenia nastroju, zaburzeń jelitowych, czy nawracających stanów zapalnych w organizmie. Nie da się zaprzeczyć, że nadmiar sacharozy w diecie wpływa bardzo negatywnie na zdrowie człowieka.
Zamienniki cukru w diecie
Całe szczęście, jeśli chcesz zachować dobre zdrowie i zadbać o siebie, rezygnując z białego cukru, nie musisz rezygnować również ze słodzenia herbaty czy pysznych słodkich wypieków! Wystarczy, że zastosujesz w diecie zamienniki cukru, a jest ich wiele. To świetna alternatywa dla osób, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Niektóre z nich w ogóle nie zawierają kalorii. Czytaj dalej, a dowiesz się, jakie zamienniki sacharozy warto stosować w codziennej diecie.
Erytrytol
Erytrytol, nazywany także erytrolem jest jednym z najlepszych zamienników cukru w diecie. To słodzik, który nie zawiera kalorii, co oznacza, że idealnie nadaje się dla osób na diecie redukcyjnej. Wyglądem przypomina klasyczny biały cukier, jednak jest od niego mniej słodki. Oznacza to, że aby uzyskać ten sam efekt, musisz użyć go trochę więcej, niż gdybyś używał białego cukru. Co więcej, jego indeks glikemiczny wynosi 0, dlatego dobry jest także dla diabetyków. Występuje także naturalnie w niektórych owocach w niewielkiej ilości.
Stewia
Stewia to kolejna substancja słodząca, która z powodzeniem może zastąpić biały cukier. Jej zaletą jest to, że jest słodsza od cukru, a posiada niewiele kalorii. Szczególnie polecana jest do słodkich domowych wypieków.
Ksylitol
Na uwagę zasługuje także ksylitol. To świetny zamiennik białego cukru. Pozyskiwany jest z kory brzozy. Jeśli chodzi o jego poziom słodkości, porównywalny jest on do białego cukru. Jednak zawiera aż o 40% mniej kalorii!
Sacharoza występuje w większości produktów spożywczych, z którymi mamy do czynienia na co dzień. Znajduje się nie tylko w przetworzonych produktach, ale także w owocach i warzywach. Jednak zdecydowanie lepszym wyborem dla twojego organizmu będzie zjedzenie zdrowego jabłka, które oprócz cukru zawiera także szereg witamin niż zjedzenie czekolady wypełnionej jedynie cukrem i innymi zbędnymi substancjami. W ten sposób nie dostarczysz organizmowi żadnych wartościowych składników. Nadmiar cukru w diecie może powodować szereg groźnych chorób. Zbyt duża ilość cukru w diecie jest jednym z powodów otyłości, a ta z kolei prowadzi do kolejnych chorób, które mogą zagrażać życiu. Właśnie z tego względu bardzo ważne jest ograniczenie cukru w codziennej diecie. Oczywiście nie powinno się popadać w skrajności i rezygnować ze wszystkiego, co lubimy. Warto jednak rozważyć świetne zamienniki cukru, które sprawdzą się na co dzień.
Dzisiaj przychodzi do mnie koleżanka, która naprawdę wyjątkowo zdaje się dbać o swoje zdrowie. Bierze dużo witamin, odżywia się zdrowo itp, więc chętnie polecę jej Waszą stronę, żeby mogła z niej czerpać wiedzę 🙂