Skorzonera to warzywo mało znane w Polsce. Jego unikalny smak i bogactwo wartości odżywczych sprawiają jednak, że coraz częściej gości w lokalnej kuchni. Zawartość inuliny pomaga zwalczyć cholesterol i cukrzycę. Co jeszcze warto wiedzieć o tym warzywie?

Skorzonera to roślina znana też pod nazwami: wężymord, czarny korzeń i zimowe szparagi. Posiada wiele wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Ten jadalny korzeń jest w Polsce mało znany. Obecnie zyskuje jednak na popularności – i słusznie. Dietetycy polecają skorzonerę każdemu. Szczególnie wartościowa jest przy dolegliwościach trawiennych i nadciśnieniu. 

Skorzonera – co to jest?

Wężymord bierze swoją nazwę ze starych wierzeń twierdzących, że owo warzywo potrafi zwalczyć jad węża. Skorzonera to gatunek z rodziny roślin astrowatych. Naturalnie rośnie w południowej i środkowej Europie oraz na Bliskim Wschodzie.

Jadalna część skorzonery to korzeń, który osiąga czasem aż 30 centymetrów długości. Skóra wężymordu jest brunatna lub ciemnobrązowa, a miąższ biały. Roślina wydziela klejący sok, który barwi ręce.

Skorzonera – uprawa

Uprawa skorzonery wymaga dobrej, żyznej gleby. Ziemia powinna być:

  •  bogata w próchnicę; 
  • pulchna;
  • o odczynie obojętnym lub zasadowym. 

Najlepiej sprawdzi się do niej podłoże piaszczysto-gliniaste. Jeśli chcesz zabrać się za samodzielną uprawę skorzonery, najlepiej wysiej jej nasiona w połowie marca. Dobrze sprawdzą się rzędy oddalone od siebie o około 30 centymetrów. Nasiona wkładaj do gleby na głębokość około 3 centymetrów.

Po około 2-3 tygodniach skorzonera powinna zacząć kiełkować. Ważne, abyś zapewnił warzywu odpowiednie nawodnienie w od czerwca do sierpnia. Zbiory wężymordu przypadają z kolei na październik. 

Skorzonera – właściwości

Zanim dowiesz się, jak jeść skorzonerę, przekonaj się dlaczego warto ją kupować. Skorzonera jest bogata w witaminy i minerały. Zawiera witaminę A, C, E, K i witaminy z grupy B. Znajdziesz w niej też minerały: cynk, chlor, fosfor, magnez, mangan, potas, selen i żelazo. 

Zimowe szparagi jako broń na zły cholesterol

Skorzonera zawiera inulinę związek, który reguluje poziom złego cholesterolu we krwi. Wężymord jest wartościowym dodatkiem do diety dla każdego. Skorzystasz z niego szczególnie, jeżeli cierpisz na podwyższone ciśnienie tętnicze, cholesterol, cukrzycę lub zaburzenia trawienne. Połączenie inuliny i błonnika pokarmowego pomaga oczyścić organizm z zalegających w nim toksyn. 

Skorzonera – smak

Smak skorzonery jest zbliżony do lekko mączystych szparagów. Dlatego też znany jest pod nazwą “zimowe szparagi”. Początkowo uprawiano skorzonerę jako lekarstwo na ukąszenie żmii i węży. Dopiero w XIX wieku zdobyła popularność jako przysmak kulinarny. Wytrawny smak skorzonery dobrze pasuje do dań obiadowych. Możesz ją gotować podobnie jak szparagi lub usmażyć w panierce, czy też cieście naleśnikowym.

Skorzonera – jak jeść?

Zacznij od obrania korzenia skorzonery. Ze względu na problematyczne obieranie tego warzywa, najlepiej założyć do tego specjalne rękawiczki. Uchronią one twoje ręce przed klejącym, barwiącym sokiem. Obrane warzywo szybko ciemnieje i z tego względu najlepiej od razu umieścić je w wodzie z dodatkiem soku cytrynowego.

Jak można przyrządzić skorzonerę?

Przepisy na skorzonerę wymagają wstępnego gotowania warzywa. Obrany wężymord gotuj w osolonej i posłodzonej wodzie przez około 25-30 minut. Sprawdź jej twardość widelcem. Możesz też piec skorzonerę w piekarniku lub dodawać do omletów, czy też jajecznicy. Skorzonera doskonale smakuje podawana w podobny sposób jak szparagi – z beszamelem lub bułką tartą.

Skorzonera – gdzie kupić?

Niestety, mimo swoich cennych właściwości, skorzonera nie jest zbyt popularna w Polsce. Trudno znaleźć to warzywo w sklepach, nawet tych dobrze zaopatrzonych. Spróbuj poszukać jej w dużych hipermarketach z szerokim wyborem nietypowych warzyw. Jeśli nie masz gdzie kupić skorzonerę lokalnie, możesz zamówić ją przez internet. Jest ona zwykle dostępna w sklepach ekologicznych i tych ze zdrową żywnością.

Skorzonera – cena

Ze względu na ograniczoną dostępność tego warzywa, cena skorzonery jest dość wysoka. Kilogram skorzonery kosztuje mniej więcej 20-25 złotych. U niektórych dostawców możesz spotkać się z niższą ceną. Upewnij się jednak, że kupujesz sprawdzony produkt dobrego pochodzenia. Możesz też spróbować uprawy skorzonery na własną rękę. Nie jest to trudne ani drogie. Wymaga jednak czasu i żyznej ziemi.

Aby znaleźć skorzonerę, musisz się nieco napracować, ale jej smak i liczne właściwości prozdrowotne są tego warte. Gdy raz spróbujesz skorzonery, na stałe zagości w twoim jadłospisie. Przygotuj zimowe szparagi, aby zaskoczyć domowników lub gości.

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz inne artykuły autora