Początkowo dieta pudełkowa, jak często potocznie nazywana jest tego rodzaju działalność, funkcjonowała na terenach największych miast w Polsce, z ewentualnym rozszerzeniem na tzw. obszary podmiejskie, będące naturalnym przedłużeniem wielkich ośrodków miejskich. W miarę upływu czasu, kiedy zainteresowanie usługą sukcesywnie wzrastało, a do grona potencjalnych klientów dołączała coraz większa liczba osób z mniejszych miejscowości, wiele firm zdecydowało się na rozszerzenie granic obsługiwanych stref. Głównym czynnikiem warunkującym taki kierunek rozwoju był oczywiście wzrost opłacalności wprowadzenia biznesu na terytorium, na którym zaobserwowano rosnący popyt. W poniższym artykule znajduje się odpowiedź na pytanie, co stoi za tak ogromnym sukcesem, który odnotowano w tej branży w stosunkowo krótkim czasie.

Największe zalety diety pudełkowej

Zalet, jakimi charakteryzuje się usługa cateringu dietetycznego jest co najmniej kilka, co nie powinno dziwić w związku z faktem, iż zainteresowanych absolutnie nie brakuje. Jakie są zatem najczęściej wymieniane plusy korzystania z diety pudełkowej, które sprawiają, że rozwiązanie to jest tak wygodne?

Oszczędność czasu 

Dzisiejszy świat skonstruowany jest w taki sposób, że życie wielu osób wymaga funkcjonowania w niekończącym się pośpiechu, co automatycznie przekłada się na brak czasu, często uniemożliwiający wykonywanie wielu podstawowych czynności. Jedną z takich czynności, którą zdarza nam się zaniedbywać najczęściej, jest codzienne przygotowywanie posiłków. W wielu przypadkach prowadzi to niestety do podejmowania złych wyborów żywieniowych, które przejawiają się poprzez regularne jedzenie fast-foodów oraz brak usystematyzowanego rytmu spożywania pokarmów. Taki styl życia może na dłuższą metę stanowić realne zagrożenie dla zdrowia człowieka, ponieważ zarówno duże ilości mocno przetworzonych produktów w diecie, jak i charakteryzująca je znikoma zawartość składników odżywczych w ogromnym stopniu przyczyniają się do dolegliwości takich jak chociażby nadwaga czy choroby układu sercowo-naczyniowego (jak np. miażdżyca). 

Zobacz też:
Dieta na obniżenie cholesterolu – zasady

Catering dietetyczny stanowi wręcz idealne wyjście z podbramkowej sytuacji, jaką jest natłok zajęć i obowiązków. Dzięki zdrowemu cateringowi mamy pewność, że nasza codzienna dieta jest prawidłowo zbilansowana, bez konieczności poświęcania tej kwestii dodatkowego czasu.

Elastyczność

Drugą cechą, zdecydowanie działającą na korzyść diet pudełkowych, jest możliwość dostosowania cateringu całkowicie pod indywidualne upodobania zamawiającego. Dostosować można zarówno wersję diety (np. wykluczenie części produktów ze względu na wszelkiego rodzaju nietolerancje pokarmowe), jak również jej kaloryczność. Dodatkowo, korzystając chociażby z usług cateringu dietetycznego Body Chief, klient ma możliwość wglądu do oferowanego menu jeszcze przed złożeniem zamówienia.

Zobacz także:

O autorze

Adam Zieliński

Student ostatniego roku medycyny kultywujący rodzinne tradycje i wartości związane z wykonywaniem zawodów medycznych. Chęć i możliwość niesienia pomocy innym to więcej niż profesja, to prawdziwa pasja, podobnie jak dzielenie się zdobytą wiedzą. Prywatnie mąż i tata dwuletniego letniego syna, dla którego chce być wzorem do naśladowania.

Zobacz wszystkie artykuły