Te małe, niepozorne orzeszki są bogate w cenne wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Orzechy makadamia mają też największą zawartość tłuszczu wśród wszystkich orzechów. Nazwa „makadamia” pochodzi od nazwiska znanego naukowca – Johna Macadama. Jednak to nie jemu zawdzięczamy to odkrycie, ponieważ dokonał tego botanik Allan Cunningham podczas swojej podróży po kontynencie australijskim. Badania wykazują, że Aborygeni mogli znać to drzewo już 60 tysięcy lat temu! Sprawdź, dlaczego te orzeszki są częstym składnikiem kosmetyków. Przeczytaj!

Orzechy macadamia – uprawa i pochodzenie

Orzech macadamia to owoc drzewa o takiej samej nazwie. Roślina ta należy do rodziny srebrnikowatych. Obecnie istnieje kilka gatunków tych drzew, z czego 2 uprawiane są do komercyjnej produkcji orzechów. Wszystkie wymagają ciepłego klimatu i odpowiednich warunków, aby rosnąć. Drzewa mogą osiągać nawet do 12 metrów wysokości. 

Wyhodowanie orzechów nie jest takie proste. Drzewom należy zapewnić odpowiednie warunki przez długi okres, zanim zrodzi ono owoce. Przeważnie dzieje się to po 5-10 latach, a zbiory możliwe są tylko kilka razy w roku. Uprawa w Polsce jest całkowicie niemożliwa. Te drzewa potrzebują dużo ciepła i wilgoci. Nie tolerują natomiast mrozu ani mocnego cienia.

Zobacz też:
Orzechy brazylijskie – cenny skarb z lasów amazonii. Czy brazylijskie orzechy są zdrowe?

Orzechy makadamia – gdzie rosną?

Drzewa orzechowe makadamia rosną dziko głównie w Australii. To właśnie w tym kraju orzechy makadamia zostały odkryte. Można je też spotkać w Nowej Kaledonii i na Sulawesi. Są również uprawiane na terenach Hawajów i w Afryce Południowej. 

Należą do drzew wiecznie zielonych. Kwitną drobnymi kwiatkami, które przeobrażają się w owoce, czyli orzechy. To właśnie dla nich są uprawiane. Głównym producentem orzeszków jest obecnie Australia, a od 2010 roku także RPA. W ciągu roku te kraje wytwarzają nawet tysięcy 100 orzechów. 

Orzechy makadamia – wartości odżywcze

Jeśli kiedykolwiek próbowałeś orzechów macadamia, zapewne znasz ich delikatny, lekko maślany smak. Zawdzięczają go dużej zawartości tłuszczów. Ale to nie jedyne, co w sobie skrywają. W 100 gramach orzechów makadamia znajdziesz też następujące witaminy i minerały:

  • 1,2 mg witaminy C;
  • 1,2 mg tiaminy;
  • 0,16 mg ryboflawiny;
  • 2,5 mg niacyny;
  • 0,3 g witaminy B6;
  • 11 µg kwasu foliowego;
  • 0,5 mg witaminy E;
  • 85 mg wapnia;
  • 3,7 g żelaza;
  • 130 mg magnezu;
  • prawie 190 mg fosforu;
  • 370 mg potasu;
  • 5 mg sodu;
  • 1,3 mg cynku.

Orzechy makadamia – kcal 

Orzechy makadamia mają bardzo dużo kalorii, ponieważ składają się głównie z tłuszczów. Oznacza to, że w 100 gramach tego produktu znajduje się aż 700 kcal! Ich dokładny skład na 100 gramów wygląda następująco:

  • niecałe 8 g białka;
  • około 75 g tłuszczów, z czego:
    • około 12 g tłuszczów nasyconych;
    • niecałe 60 g tłuszczów jednonienasyconych;
    • 1,5 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych;
  • 14 g węglowodanów, a w tym 4,5 g cukrów prostych;
  • 8,5 g błonnika.
Zobacz też:
Zsiadłe mleko – jak je zrobić samemu?

Taka ilość tłuszczu i kalorii może wyglądać przerażająco, szczególnie dla osób na diecie. Jednak garstka orzechów makadamia nikomu nie zaszkodzi! Wręcz przeciwnie – są bardzo zdrowe!

Orzechy makadamia – właściwości

Orzechy macadamia zawierają mnóstwo zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu pomagają w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu. Wspierają też prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Tym samym chronią twój organizm przed niedokrwieniem i zawałem serca.

Prozdrowotne właściwości orzechów makadamia

Dobre tłuszcze orzechów makadamia mają właściwości wspierające pracę mózgu. Pomagają z koncentracją i wspomagają dobrą pracę pamięci. Spożywane regularnie, mogą obniżyć poziom stresu w twoim organizmie. Działanie to zawdzięczasz dużej ilości witamin z grupy B. Biorą one udział w regulowaniu procesów metabolicznych i wspierają układ nerwowy.

Orzechy macadamia a dieta

Co ciekawe, kaloryczność tych orzechów wcale nie przeszkadza w odchudzaniu. Wręcz przeciwnie – spożywane z umiarem pomagają ustabilizować metabolizm. Ze względu na swój unikalny skład świetnie nadają się do diety ketogenicznej, czyli wysokotłuszczowej i niskowęglowodanowej. 

Makadamia – orzechy w kosmetyce

Olej z makadamia jest często stosowany w przeróżnych kosmetykach do ciała i włosów. Skutecznie regeneruje uszkodzoną skórę i jej warstwę lipidową. Orzechy makadamia przeciwdziałają też nadmiernej utracie wody ze skóry. Intensywnie nawilżają, poprawiają elastyczność, zmiękczają i wygładzają. Dodane do maski, odżywki lub szamponu sprawią, że twoje włosy staną się lśniące i niezwykle miłe w dotyku.

Co więcej, orzech makadamia ma właściwości antyoksydacyjne. Chroni twoją skórę przed utlenianiem się komórek. Co to właściwie znaczy? Wyciąg z owoców makadamia opóźnia procesy starzenia się skóry i ogranicza działanie wolnych rodników.

Zobacz też:
Karmazyn – co to za ryba i jakie ma wartości odżywcze? Sprawdź, jak ją przyrządzić!

Orzechy macadamia – ile dziennie?

Traktuj orzechy jako zdrową przekąskę. Powinny być zamiennikiem chipsów lub paluszków – nie dodatkiem do nich. Ile orzechów macadamia dziennie powinieneś jeść? Zalecana porcja to 10 sztuk. Możesz tyle spożywać codziennie, bez obaw że przytyjesz – oczywiście w połączeniu ze zdrową dietą. Jeśli jednak ich kaloryczność cię odstrasza, wystarczy zjeść garść orzechów kilka razy w tygodniu. Warto też dołączyć do diety inne rodzaje orzechów. Wszystkie mają zdrowe tłuszcze i inne cenne składniki.

Orzechy makadamia – cena

Pamiętaj, że orzechy makadamia sprowadzane są do Polski z odległych zakątków świata. Dlatego też są dość kosztowne. Cena kilograma orzechów makadamia wynosi około 100 zł. Mniejsze opakowania są oczywiście tańsze, lecz mniej opłacalne przy zakupie dużych ilości. Skąd wziąć te pyszne orzechy? Możesz kupić je stacjonarnie w większych supermarketach lub sklepach ze zdrową żywnością. Warto też przejrzeć sklepy internetowe w poszukiwaniu korzystnych ofert.

Orzechy makadamia na wagę

Wiele osób decyduje się na zakup orzechów makadamia na wagę. Ma to wiele plusów:

  • ograniczenie ilości wytwarzanych śmieci;
  • okazjonalnie niższa cena;
  • możliwość kupna dokładnie takiej ilości, jaka jest ci akurat potrzebna.

Musisz jednak pamiętać, że takie orzechy reagują z tlenem i szybko tracą wiele swoich prozdrowotnych właściwości. Co więcej, trudno monitorować ich świeżość. Pleśń, która rośnie na orzechach, jest bardzo szkodliwa dla zdrowia. Dlatego zawsze upewnij się, że przekąski, które kupujesz, są świeże.

Zobacz też:
Ciasto drożdżowe – przepis babci. Upiecz idealny placek drożdżowy!

Rozłupywanie i przechowywanie orzechów makadamia

Orzechy macadamia są najczęściej dostępne w formie już rozłupanej. Stąd też ich wysoka cena – jest to bowiem dość skomplikowany proces. Do ich rozłupania nie wystarczy zwykły dziadek do orzechów. Zewnętrzna łuska musi zostać ściągnięta w ciągu pierwszych 24 godzin od zbioru. 

Następnie orzechy są poddawane procesowi suszenia, który trwa od 2 do 3 tygodni. Na koniec należy jeszcze ściągnąć twardą łupinę. Najprościej zrobić to w sposób zautomatyzowany, z użyciem odpowiednich maszyn. Skorupa musi być poddana naciskowi o wartości aż 130 kg, aby mogła pęknąć!

Opakowanie otwartych i obranych orzechów makadamia najlepiej przechowywać w lodówce. Tam nie utracą swojego koloru, smaku i świeżości. Natomiast orzechy zakupione w łupinach mogą być przechowywane nawet około roku. Jednak do ich obrania będzie ci potrzebny młotek i sporo cierpliwości.

Orzech macadamia – ciekawostki

  • Te orzechy były używane przez Aborygenów jako środek płatniczy. Wierzono w ich wartość i silną moc prozdrowotną, m.in. pobudzającą produkcję mleka karmiącej piersią matki.
  • Orzechy makadamia są zbierane dopiero po upadku na ziemię – nie zrywa się ich z drzewa.
  • Są one bardzo trujące dla psów.
  • Orzech macadamia to jeden z ulubionych przysmaków angielskiej królowej Elżbiety.
  • Te zdrowe przekąski mają nawet swoje święto, które przypada na 4 września.

Mimo swojej kaloryczności i wysokiej zawartości tłuszczu orzechy makadamia są bardzo korzystne dla zdrowia. Warto dodać je do swojej diety, nawet tej redukcyjnej. Pomagają ustabilizować wiele procesów w ciele. Są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i wielu składników mineralnych. Nadają się do spożycia w formie przekąski, jako składnik wypieków, a odpowiednio przetworzone znajdują zastosowanie nawet w kosmetyce.

Zobacz też:
Mąka z tapioki – idealny zamiennik mąki pszennej dla alergików i nie tylko!

Zobacz także:

About the Author

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

View All Articles