Dieta jajeczna zaliczana jest do diet ekspresowych, co oznacza, że gwarantuje szybki spadek wagi. Jej podstawę stanowią odpowiednio przygotowane jajka, które spożywa się 3 razy dziennie – na śniadanie, obiad i kolację. Chociaż same w sobie są źródłem wielu składników odżywczych oraz cennych witamin, to diety tej nie powinno się stosować przez długi czas. Dietetycy sugerują, że powinna trwać zaledwie 4 dni, chociaż jej twórcy przekonują, że może być stosowana przez okres dwóch tygodni. Podczas diety spożywa się jednak nie tylko jaja, ale też tłuszcze oraz świeże owoce i warzywa. Dowiedz się o niej nieco więcej!

Dieta jajeczna – na czym polega?

Na czym polega dieta jajeczna? Jej jadłospis składa się głównie z jajek można ich zjeść maksymalnie 6 każdego dnia. Powinny być ugotowane na twardo – nie dłużej niż 10 minut, tak aby nie dopuścić do utraty cennych wartości odżywczych. Na każdy posiłek zjada się dwa jajka. Dodatkowo do śniadania i kolacji dozwolone jest spożycie dowolnego owocu cytrusowego, na przykład grejpfruta lub pomarańczy. Natomiast do obiadu można dodać warzywa. Najlepiej jeżeli są to niskoskrobiowe warzywa zielone, takie jak brokuły, sałata, jarmuż czy cukinia. Nie powinno się włączać do diety ziemniaków, fasoli, grochu czy kukurydzy, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów.

Zobacz też:
Rodzaje diet, które są najbardziej popularne. Poznaj typy diet, aby skomponować zrównoważony jadłospis!

O jakich zasadach warto pamiętać?

Na diecie jajecznej należy przyjmować odpowiednie ilości napojów – najlepiej w formie wody mineralnej, ewentualnie w postaci zielonej herbaty. Dozwolone jest też picie czarnej kawy i herbaty w małych ilościach. Łącznie powinno się spożywać około 3 litrów płynu każdego dnia. Unikać należy soli i cukru, ponieważ sprzyjają zatrzymywaniu wody w organizmie. Należy też unikać gazowanych napojów, alkoholu oraz wszelkiego rodzaju słodyczy. Natomiast dietę można wzbogacić jedzeniem ryb oraz drobiu – najlepiej tylko raz na tydzień.

Dieta oparta na jajkach – jak działa?

Dlaczego podstawą tej diety odchudzającej są właśnie jajka? Ma na to wpływ kilka czynników – między innymi, bo są one niskokaloryczne. Jedno jajko ugotowane na twardo zawiera niespełna 70 kcal. W dodatku to źródło pełnowartościowego białka i witamin, na przykład A, D, E i K oraz wielu cennych pierwiastków. Jajka są sycące i na długi czas zaspokajają uczucie głodu. Jedząc na śniadanie 2 jajka na twardo, z pewnością bez żadnego problemu dotrwasz do kolejnego posiłku. Co więcej, stosowanie diety jajecznej jest niezwykle proste – jajka są dostępne w każdym sklepie. Nie trzeba też żadnych umiejętności kucharskich, aby je ugotować.

Jadłospis w diecie jajecznej

Jak może wyglądać przykładowy jadłospis diety jajecznej? Śniadanie rozpoczyna się od 2 jajek na twardo, czarnej kawy bez cukru oraz jabłka. Na obiad znowu należy zjeść 2 jajka oraz lekkostrawne warzywa, na przykład surówkę ze szpinaku, rukoli, brokuła i pomidora. Natomiast na kolację oprócz jajek powinieneś zjeść kilka gałązek selera naciowego i wypić sok z cytryny. Jak może wyglądać twoje kolejne 7 lub 14 dni na tej diecie? Podobnie warto jednak nieco wzbogacać dzienne posiłki w źródła tłuszczu, owoce, warzywa oraz mięso. W posiłkach nie powinno brakować też warzyw.

Zobacz też:
Dieta lekkostrawna po operacji – przykładowy jadłospis żywieniowy

Efekty diety jajecznej

Jakie są powszechnie wymieniane efekty stosowania diety opartej na gotowanych jajkach? Przede wszystkim, spadek masy ciała. W tydzień czasu można stracić nawet do 5 kilogramów. Jest to możliwe, ponieważ zakłada ona spory deficyt kaloryczny, który zawsze prowadzi do spadku wagi. To jednak niejedyne zalety stosowania tej diety. Dzięki temu, że przewiduje ona jedzenie produktów spożywczych o wysokiej zawartości białka, podnosi termogenezę, a tym samym zwiększa wydatek energetyczny organizmu, związany ze spadkiem kilogramów. W dodatku przyspiesza procesy przemiany materii.

Odmiana diety jajecznej

Można wyróżnić kilka wersji tej diety – przykładem jest dieta jajeczno-grejpfrutowa. Stanowi ona nieco zmodyfikowaną wersję tradycyjnej odmiany, ponieważ do każdego posiłku oprócz jajek zjada się pół grejpfruta. W tym przypadku też warto spożywać około 3 litry wody dziennie. Czas trwania diety jest podobny. Niektórej jej wersje przewidują spożywanie nabiału, szczególnie chudego sera i kefirów. Jeszcze inne odmiany, pozwalają na spożywanie jajek w innej, nieco atrakcyjniejszej formie, na przykład faszerowane grzybami – najważniejszą zasadą jest to, aby nie były gotowane dłużej niż 10 minut.

Czy dieta jajeczna jest bezpieczna dla zdrowia?

Chciałbyś rozpocząć swoją przygodę z tym rodzajem diety, ale zastanawiasz się, jaki ma wpływ na zdrowie? Jest to tzw. monodieta, czyli restrykcyjny sposób żywienia, który wiąże się z wyeliminowaniem wielu produktów. Nie jest więc przeznaczona do ciągłego stosowania. Nie jest polecana każdemu, między innymi dlatego, że spożywanie dużych ilości jajek zwiększa poziom cholesterolu. Dietetycy z amerykańskiej kliniki Mayo przekonują, że stosowana przez krótki czas nie powinna odbić się negatywnie na zdrowiu, chociaż w razie wątpliwości, zawsze warto skonsultować się z lekarzem.

Zobacz też:
Dieta przy Hashimoto. Co jeść, a czego unikać w jadłospisie przy chorobie hashimoto?

Zalety i wady diety jajecznej

Do najważniejszych zalet diety jajecznej należy szybka utrata wagi. Spożywane w jej trakcie jajka są bogate w białko, dzięki czemu dają uczucie sytości, a osoba odchudzająca się, nie czuje dużego głodu, jak ma to miejsce w przypadku diet wysokowęglowodanowych. Natomiast wadą z pewnością jest brak wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz bardzo duży deficyt kaloryczny, co może powodować złe samopoczucie. Istnieje też ryzyko wystąpienia problemów trawiennych. Niska zawartość węglowodanów powoduje problemy z koncentracją.

Szybka utrata wagi a efekt jojo

Dieta jajeczna to dieta bardzo restrykcyjną. Przewiduje spożywanie 6 jajek dziennie, co nie dostarcza organizmowi odpowiedniej ilość kalorii – z jednej strony powoduje to spektakularne efekty, jednak z drugiej może przyczynić się do szybkiego powrotu kilogramów. Jak uniknąć wystąpienia efektu jojo? Warto zadbać o dodatkową aktywność fizyczną, która będzie zapobiegać utracie masy mięśniowej. Po zakończeniu diety nie powinno się wracać do starych nawyków żywieniowych – najlepiej kontynuować dietę z lekkim deficytem kalorycznym, jednak lepiej zbilansowaną Taką, w której nie zabraknie cennych składników odżywczych.

Dieta jajeczna, podobnie jak każda inna monodieta przynosi szybkie efekty, jednak nie powinna być stosowana przez długi czas. Może być doskonałym wstępem do racjonalnego odchudzania lub krótką kuracją przed ważnym wydarzeniem, na którym chcesz wyglądać szczuplej.

Zobacz także:

Zobacz też:
Dieta niskowęglowodanowa (low carb). Jak ułożyć jadłospis?

O autorze

Barbara Wójcik

Absolwentka studiów medycznych z wieloletnim doświadczeniem zawodowym. Lata pracy jako lekarz rodzinny nauczyły ją wrażliwości, odpowiedzialności za podejmowane decyzje terapeutyczne i umiejętności uważnego słuchania pacjenta. Prywatnie zajmuje się wychowywaniem swojej 5 letniej córki i udzielaniem porad na forach medycznych.

Zobacz wszystkie artykuły