Co to jest dieta norweska?

Na początku trzeba podkreślić, że dieta norweska należy do grupy bardzo restrykcyjnych diet. Stosując ją, z pewnością możesz, w krótkim czasie stracić zbędne kilogramy, jednak ucierpi na tym również twoje zdrowie. Należy spożywać wyłącznie konkretne produkty zalecane w tej diecie, natomiast mniejszą wagę przywiązuje się już do ilości tych produktów. Dieta norweska ma powodować przyspieszenie przemiany materii i zmniejszenie apetytu. 

Jakie są zasady diety norweskiej?

Pierwszą zasadą jest to, że dieta norweska powinna trwać 14 dni, bez żadnych odstępstw od jadłospisu. Kolejną z zasad diety norweskiej jest spożywanie wyłącznie trzech posiłków dziennie, czyli śniadania, drugiego śniadania i obiadu. Brakuje w tym planie kolacji, co jest zabiegiem celowym. Następną regułą jest systematyczność, należy stosować dietę ściśle przez dwa tygodnie, a posiłki spożywać o tych samych porach. 

Dozwolone produkty w diecie norweskiej 

Produkty, które możesz spożywać na diecie norweskiej: 

  1. grejpfruty;
  2.  jajka;
  3. seler naciowy;
  4. pomidory;
  5. ogórki;
  6. chleb razowy;
  7. gotowana lub grillowana pierś z kurczaka. 

Jednak podstawą diety norweskiej są przede wszystkim gotowane jajka i grejpfruty, które spożywa się codziennie. Będąc na diecie norweskiej, powinieneś wykluczyć z jadłospisu śmietanę, olej, masło i sól. 

Zobacz też:
Dieta detox, czyli dieta oczyszczająca z toksyn i usprawniająca pracę jelit. Oczyść organizm dietą sokową, wykorzystaj dietą pudełkową

Jakich efektów możesz się spodziewać?

Jeśli wybrałeś dietę norweską, efekty z pewnością cię zadowolą. Zwolennicy diety norweskiej twierdzą, że stosując się do jej rygorystycznych zasad, można schudnąć aż 10 kg w 14 dni! Efekty są spektakularne, jednak przy tak szybkiej utracie kilogramów, gwarantowany jest również efekt jojo. Zdecydowanie ciężko będzie ci utrzymać tę wagę uzyskaną po dwóch tygodniach diety, gdy wrócisz do normalnego odżywiania. Przy tak rygorystycznych dietach, które tak naprawdę są głodówką, niezwykle trudno jest uniknąć efektu jojo. Po dwóch tygodniach dostarczania do organizmu tak małych ilości kalorii będzie on domagał się nadrobienia strat, a twój apetyt drastycznie wzrośnie. Pojawia się więc pytanie, czy na pewno warto męczyć się dwa tygodnie dla chwilowego efektu? Może lepiej wprowadzić zdrowy tryb życia i cieszyć się stopniowymi efektami, które zostaną na lata. Decyzja oczywiście należy do ciebie. 

Warto także zaznaczyć, że w tak krótkim czasie nie tracisz wyłącznie tkanki tłuszczowej, której tak bardzo chcesz się pozbyć. Spadek wagi to przede wszystkim efekt utraty wody i masy mięśniowej. 

Jakie mogą być skutki uboczne diety norweskiej?

Wiesz już, że stosując dietę norweską, możesz schudnąć nawet 10 kg w 2 tygodnie. Przy czym, optymalne tempo chudnięcia wynosi od 0,5 do 1 kg tygodniowo. Z tego względu nie trudno zauważyć, że dieta norweska nie jest zdrowa. Wykluczając wiele wartościowych artykułów z diety i opierając ją jedynie na kilku stale powtarzających się produktach, narażasz swój organizm na niedobory witamin i minerałów. To z kolei będzie wpływać negatywnie na funkcjonowanie całego twojego organizmu. Już w trakcie stosowanie diety norweskiej możesz spodziewać się wielu dolegliwości, które będą właśnie skutkiem ubocznym wybranej diety. W pierwszych dniach możesz zauważyć duży spadek energii, brak siły, znużenie i senność, ból głowy, rozdrażnienie. Przemyśl, czy nie lepiej poczekać nieco dłużej na rezultaty, ale jednak bez wyniszczania organizmu i… bez efektu jojo!

Zobacz też:
Dieta na brzuch – zasady odchudzania. Czego unikać?

Przykładowy jadłospis diety norweskiej

Woda to podstawa, szczególnie w przypadku tak restrykcyjnych diet, jak norweska. Pij dziennie minimum 2 litry tego płynu. Jadłospis jest prosty, ponieważ produktów, które możesz spożywać, jest bardzo mało. Dieta norweska jest bardzo monotonna, więc propozycji posiłków jest niewiele. 

Przykładowe posiłki na diecie norweskiej

Śniadanie: 3 gotowane jajka lub 2 jajka i gotowany szpinak.

II śniadanie: 3 gotowane jajka i grejpfrut, herbata lub 2 jajka i kromka chleba.

Obiad: 3 gotowane jajka, surówka z warzyw bez żadnych dodatkowych sosów, 1 kromka chleba, kawa lub gotowana pierś z kurczaka, sałatka z warzyw lub delikatna zupa jarzynowa.

Dieta norweska zdobyła popularność ze względu na to, że teoretycznie daje bardzo szybkie efekty w postaci utraty kilogramów na wadze. Jest to bardzo rygorystyczna dieta oparta na kilku powtarzających się produktach. Powinna trwać dwa tygodnie, po których możesz zobaczyć na wadze nawet 10 kg mniej. Jednak w większości, taka zmiana będzie oznaczała utratę mięśni i wody, a nie tkanki tłuszczowej. Po dietach opartych na głodówce ciężko jest wrócić stopniowo do normalnego odżywiania i uniknąć efektu jojo. Skutkiem ubocznym diety norweskiej jest przede wszystkim pozbawienie organizmu cennych składników odżywczych, ale też inne nieprzyjemne dolegliwości, o których wspominaliśmy w artykule. Przemyśl, czy te szybkie i pozorne efekty warte są aż takich wyrzeczeń. Naszym zdaniem zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zdrowa i zbilansowana dieta redukcyjna.

Zobacz także:

Zobacz też:
Zbilansowana dieta – jak stworzyć prawidłowy plan żywieniowy w spożywanych posiłkach?

O autorze

Justyna Jakubczyk

Miłośniczka zdrowego stylu życia i treningu siłowego. Pisanie to jej pasja i praca, którą uwielbia ponad wszystko. Słowa pozwalają jej przenieść się do krainy nieograniczonej kreatywności. Wtedy może realizować swoje szalone pomysły.

Zobacz wszystkie artykuły