W ostatnich latach obserwuje się coraz większe zainteresowanie zdrową dietą.
Wraz ze wzrostem świadomości społeczeństwa, wiele osób postanawia wyeliminować ze swojego codziennego menu produkty uważane za szkodliwe – przykładem mogą być tłuszcze zwierzęce, takie jak masło czy smalec. Zamiast nich dużym powodzeniem cieszą się olej lniany, margaryna czy oliwa z oliwek. I właśnie na tym polega dieta dr Budwig – na zamianie przetworzonej żywności na zdrową. Zaliczana jest do diet leczniczych, ponieważ według jej twórców przynosi liczne korzyści zdrowotne i nawet może zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych. Poznaj jej najważniejsze założenia.

Dieta dr Budwig – na czym polega?

Twórczynią diety budwigowej była dr Johanna Budwig, od której nazwiska wzięła ona swoją nazwę. Żyła w latach 1909–2003 i w trakcie swojego życia zajmowała się biochemią – została aż siedmiokrotnie nominowana do nagrody Nobla. Była cenionym na całym świecie lekarzem, a spośród jej licznych osiągnięć można wymienić między innymi stworzenie diety, która dostarcza organizmowi przede wszystkim niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale też innych wartościowych składników. Dieta dr Budwig zawiera dobrej jakości białka, węglowodany, optymalne ilości błonnika oraz cenne witaminy i mikroelementy pochodzące z warzyw i owoców.

Zobacz też:
Dieta Dąbrowskiej, czyli post warzywno-owocowy. Na czym polega i dlaczego jest tak kontrowersyjna?

Komu jest polecana dieta dr Budwig?

Dieta dr Budwig może być stosowana przez każdego, polecana jest jednak zwłaszcza osobom, które cierpią na choroby cywilizacyjne oraz różnego rodzaju dolegliwości. Uważa się, że ma właściwości przeciwnowotworowe, dzięki czemu chętnie decydują się na nią chorujący na nowotwory, jako uzupełnienie leczenia przepisanego przez lekarza. Inną grupą pacjentów, do których skierowana jest ta dieta to osoby chore na przewlekłe choroby, takie jak cukrzyca, stłuszczenie wątroby czy schorzenia dotyczące układu krążenia. Może ona przynieść dobre efekty w walce z problemami skórnymi, wrzodami żołądka, zakażeniem pasożytami czy niektórymi chorobami autoimmunologicznymi.

Dieta dr Budwig – zasady

Jakie są główne założenia diety dr Budwig? Przede wszystkim wyeliminowanie niskiej jakości tłuszczów zwierzęcych, bogatych w kwasy omega-6. Z codziennego jadłospisu należy też wykreślić środki konserwujące i dodające smak, na przykład glutaminian sodu. Nie powinno się spożywać potraw smażonych, a także wysoko przetworzonych produktów żywnościowych, takich jak parówki lub konserwy. Natomiast polecane są produkty ekologiczne, pochodzące ze sprawdzonych farm i hodowli, w których nie stosuje się szkodliwych nawozów. Oprócz stosowania się do ścisłych wymagań żywnościowych konieczne jest częste przebywanie na świeżym powietrzu i wystawianie się na działanie promieni słonecznych.

Jakie produkty należy spożywać w diecie dr Budwig?

Jednymi z najważniejszych produktów w diecie budwigowej są tłuszcze, a dokładniej oleje roślinne tłoczone na zimno, które są bogate w cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3. Kolejnym ważnym składnikiem jest wysokiej jakości białko – szczególnie polecanym produktem jest chudy twaróg. Oprócz tego poleca się spożywanie dużych ilości warzyw i owoców w różnej formie – świeżej, gotowanej, suszonej lub jako soki. Wskazane są też węglowodany złożone takie jak płatki owsiane, orzechy, pełnoziarniste kasze i produkty mleczne, pozbawione tłuszczu. Co najważniejsze, każdy sam może opracować dietę opartą na tych składnikach, według własnych preferencji.

Zobacz też:
Czy dieta 2000 kcal to skuteczna dieta redukcyjna? Sprawdź przykładowy jadłospis 2000 kcal

Źródła kwasów omega-3 w diecie dr Budwig

Siemię lniane oraz olej lniany są bardzo ważnymi składnikami diety dr Budwig. Przede wszystkim, ze względu na swoje cenne właściwości i bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej lniany jest zaliczany do tzw. superfoods. Okazuje się, że pozytywnie wpływa na urodę, wzmacniając włosy i paznokcie oraz poprawiając cerę. Ponadto zmniejsza poziom złego cholesterolu oraz zapobiega rozwojowi komórek rakowych. Poprawia też pamięć, wspiera układ krążenia i zmniejsza stany zapalne w organizmie. Aby dostarczyć sobie jak najwięcej cennych wartości, najlepiej spożywać zmielone siemię lniane.

Jak jeść siemię lniane?

Istnieje kilka sposobów, aby włączyć do swojego dziennego jadłospisu nasiona lnu. Jednym z nich jest jedzenie świeżo zmielonego siemienia lnianego – należy pamiętać, żeby je zmielić bezpośrednio przed spożyciem lub ewentualnie przechowywać w lodówce przez kilka dni. Jest to ważne, ponieważ zawarte w nim kwasy omega-3 szybko się utleniają i tracą swoje wartości. Innym sposobem jest polewanie posiłków olejem lnianym tłoczonym na zimno – wystarczy jedna łyżka oleju dziennie, aby dostarczyć organizmowi wiele cennych składników i odczuć pozytywne zmiany.

Pasta twarogowa jako ważny element diety

Pasta dr Budwig to kolejny, bardzo ważny element diety. Niekiedy nazywana jest ona nawet dietą olejowo-białkową, ponieważ olej i ser to dwa podstawowe produkty, które należy spożywać niemal każdego dnia. Najlepiej jeżeli jest to ekologiczny biały ser bez konserwantów, z pewnego źródła – na przykład wiejskiej hodowli. Dlaczego warto wprowadzić go do swojego jadłospisu? Jest bogaty w wiele składników mineralnych i witamin oraz mało kaloryczny. Dodatkowo, dzięki wysokiej zawartości białka, łatwo zaspokaja głód i na długo daje uczucie sytości.

Zobacz też:
Trądzik różowaty – dieta w leczeniu trądziku połączona z odpowiednią pielęgnacją cery. Jakich produktów unikać?

Przepis na pastę budwigową

Pasta twarogowa składa się z 3 głównych składników – białego sera, oleju lnianego oraz kefiru lub jogurtu. Powinny to być produkty świeże i ekologiczne. Trzeba je zmiksować na gładką masę, co zajmuje około 3–5 minut. Jest to przepis na jej podstawową wersję – nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej niektóre składniki według upodobań. Można ją przyrządzić na słodko, dodając miód i banany lub na ostro, z czosnkiem i ostrą papryczką. Jeszcze inną wersją jest pasta budwig z ziołami i przyprawami, na przykład pieprzem, solą, majerankiem czy natką pietruszki. Pastę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Soki na diecie dr Budwig

Swoją dietę zdrowotną możesz wzbogacić także w soki, które są doskonałym źródłem witamin i cennych mikroelementów. Zaleca się szczególnie sok z papai i ananasa ze względu na obecność papainy i naturalnych przeciwutleniaczy. Ponadto warto pić sok z marchwi, a w okresie jesienno-zimowym soki z kiszonej kapusty. Nie mogą to być jednak produkty przetworzone kupowane w sklepach, ale świeżo wyciskane, domowej roboty. Wystarczy szklanka dowolnego soku dziennie, aby osiągnąć doskonałe efekty – w tym dostarczyć organizmowi wiele witamin i oczyścić go z toksyn.

Wiesz już, na czym polega dieta dr Budwig i kto może z niej korzystać. Dieta ta pomaga w dostarczaniu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Wprowadzenie jej do swojego życia pomoże zmienić niezdrowe nawyki żywieniowe.

Zobacz także:

Zobacz też:
Dieta zupowa – sposób na smukłą sylwetkę i zdrowie. Jak przygotować jadłospis z zupami?

O autorze

Barbara Wójcik

Absolwentka studiów medycznych z wieloletnim doświadczeniem zawodowym. Lata pracy jako lekarz rodzinny nauczyły ją wrażliwości, odpowiedzialności za podejmowane decyzje terapeutyczne i umiejętności uważnego słuchania pacjenta. Prywatnie zajmuje się wychowywaniem swojej 5 letniej córki i udzielaniem porad na forach medycznych.

Zobacz wszystkie artykuły