Kolonoskopia nie kojarzy się najlepiej. Warto jednak wykonać ją w celach diagnostycznych. Dieta przed kolonoskopią nie jest niczym skomplikowanym. Najważniejsze jest trzymanie się wytycznych przed tym badaniem. Zwiększy to wiarygodność wyników i zmniejszy ewentualne skutki uboczne. Przeczytaj artykuł i przekonaj się, że warto zadbać o własne zdrowie.

Kolonoskopia – jak wygląda?

Kolonoskopia to badanie endoskopowe dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Polega na wprowadzeniu do odbytnicy endoskopu. Ma on wbudowana kamerę oraz wytwarza własne światło. Jelito jest dokładnie badane przez lekarza. Monitor, dzięki dużemu powiększeniu obrazu, ułatwia pracę specjaliście. W ten sposób można potwierdzić lub wykluczyć stany zapalne czy nowotwory. Jeśli zostanie znaleziony polip, może on zostać od razu usunięty. Często wykonuje się kolonoskopię pod narkozą.

Wskazania do wykonania badania, jakim jest kolonoskopia

Choć najczęściej problemy z jelitem mają osoby w kwiecie wieku, to należy zachować czujność i skonsultować niepokojące objawy z lekarzem. Osoby po 50. roku życia są kierowane profilaktycznie na szereg badań, a jednym z nich jest kolonoskopia.

Istnieje kilka podstawowych wskazań do tego zabiegu:

  • nowotwory – ryzyko raka jelita grubego w rodzinie;
  • stwierdzone polipy w jelitach;
  • krwawienia z odbytnicy;
  • anemia (niedokrwistość);
  • przewlekłe zaparcia lub biegunki;
  • problemy z wchłanianiem substancji odżywczych;
  • choroba Leśniowskiego-Crohna.
Zobacz też:
Dieta oczyszczająca dodaje energii i poprawia samopoczucie – dowiedz się, jak powinno wyglądać prawidłowe usuwanie toksyn z organizmu

Jak powinna wyglądać dieta przed kolonoskopią?

Dieta przed kolonoskopią powinna być wprowadzona już na tydzień przed badaniem. Powinno się wykluczyć każdy ciężkostrawny produkt. Podstawową sprawą jest to, żeby gotować, a nie smażyć. Zastosowanie odpowiedniej diety wyeliminuje wzdęcia czy bóle brzucha. Najlepiej skonsultować się z lekarzem, żeby zadbać o prawidłowe przygotowanie do badania. Bardzo ważna jest odpowiednia ilość dostarczanych płynów. Podstawą jest picie wody i unikanie wszelkich napojów gazowanych. Dieta przed kolonoskopią jest bardzo ważna i nie powinno się jej lekceważyć.

Przygotowanie do kolonoskopii – czego unikać

Przed badaniem pacjent musi się odpowiednio przygotować i zmienić swój jadłospis, żeby efektywnie oczyścić jelita. Należy jeść zdrowo oraz według jasnych wytycznych. W tym celu warto zmniejszyć porcje dań, jednak istnieje kilka podstawowych produktów, które dieta przed kolonoskopią wyklucza.

Są to:

  • warzywa i owoce zawierające drobne pestki, na przykład maliny, kiwi, pomidory, ogórki, winogrono;
  • siemię lniane;
  • chleb pełnoziarnisty oraz wszelakie ziarna, szczególnie słonecznik oraz mak;
  • przetwory z powyższych owoców oraz warzyw;
  • buraki mogące zmienić kolor błony śluzowej jelita.

Należy zaprzestać suplementacji żelaza i przyjmowania leków zaburzających krzepnięcie krwi. Oczywiście wszystko pod kontrolą lekarza!

Dieta 2 dni przed badaniem, czyli dieta ubogoresztkowa

To czas, kiedy wprowadza się kolejne ograniczenia związane z produktami spożywczymi. Co bardzo istotne, należy wyeliminować błonnik, ponieważ nie jest on trawiony przez ludzki organizm. W codziennym odżywianiu składnik ten jest bardzo zdrowy i powinien znajdować się przynajmniej w jednym posiłku. Natomiast dieta przed kolonoskopią jest wyjątkiem i ta substancja nie jest wskazana.

Zobacz też:
Jak wyczyścić przypaloną patelnię?

Poniższa lista przedstawia to, czego jeszcze należy unikać w tej diecie:

  • tłuste mięso i ryby;
  • sosy;
  • owoce i warzywa;
  • mleko i przetwory mleczne;
  • alkohol;
  • mocna kawa/herbata.

A co jest wskazane, aby dieta przed kolonoskopią była skuteczna? Są to:

  • białe pieczywo;
  • makaron pszenny;
  • ryż;
  • kleik;
  • kisiel;
  • chude mięso gotowane;
  • bulion (najlepiej warzywny);
  • jasna herbata;
  • woda (podstawa zdrowego odżywiania).

Co jeść dzień przed badaniem?

Dozwolone jest lekkie śniadanie. Ważne jest, aby dieta była uboga w błonnik, a każdy produkt lekkostrawny. Od około południa żaden posiłek nie może być stały, tylko płynny lub półpłynny. Polecany jest klarowny i przecedzony bulion czy kisiel. W tym dniu wprowadza się również środek przeczyszczający przypisany przez lekarza prowadzącego. Dzięki temu dieta przed kolonoskopią jest skuteczna, ponieważ prawidłowo zostanie oczyszczone jelito. Wieczorem należy przyjąć pierwszą dawkę odpowiednich leków. Ich smak jest nieprzyjemny, dlatego można dodać odrobinę soku z cytryny, co jest jedynym dozwolonym produktem zmieniającym smak. Taki roztwór, mimo swojej prostoty, będzie przyjemniejszy do wypicia. Od tego momentu nie można już nic jeść. Można jedynie pić wodę lub słabą herbatę.

Kolonoskopia – dzień badania

Dieta przed kolonoskopią musi być dostosowana indywidualnie, zależnie od godziny planowanego badania. Najistotniejszy jest fakt, żeby na 4 godziny przed badaniem nic już nie pić. Należy bezwzględnie przestrzegać tego zalecenia. Można ssać landrynki, jeśli osłabienie jest zbyt duże. Badanie jelita grubego dość mocno obciąża cały organizm pacjenta. Stres, leki oraz głód powodują znaczne osłabienie, dlatego należy mieć przy sobie osobę towarzyszącą, która zawiezie cię na zabieg oraz odbierze po nim.

Zobacz też:
Rola dietetyka w promocji zdrowia

Co można jeść po kolonoskopii?

Dieta po kolonoskopii nie jest już bardzo restrykcyjna. Na dwie godziny po badaniu nie powinno się nic jeść. Potem wskazana jest dieta lekkostrawna, którą najlepiej stosować przez kilka kolejnych dni. Warto zadbać o regularność posiłków i o to, żeby porcje były niewielkie. Pozwoli to na prawidłową pracę jelit.

Wielu pacjentów ma bóle brzucha po badaniu, a związane jest to ze zbyt dużą ilością powietrza pozostałego po wprowadzaniu endoskopu do jelita grubego. Dozwolone są wówczas leki rozkurczowe.

Prawidłowe przygotowanie do kolonoskopii to podstawa. Badanie przeprowadza się zazwyczaj pod znieczuleniem, dlatego nie należy się go obawiać. Wyniki nie są dostępne od razu, natomiast lekarz prowadzący może poinformować o tym, czy pobrano wycinki jelita do dalszej diagnostyki. Dieta przed kolonoskopią i po niej powinna bazować na dużej ilości wody niegazowanej.

Zobacz także:

O autorze

Alicja Ławiak

Od zawsze interesuje się zdrowym odżywianiem. Za pomocą samej diety dzięki własnym przepisom, schudła w pół roku po porodzie 10 kg. Od roku wegetarianka. Odkrywa nowe smaki, dzięki przyprawom, które jak twierdzi: „To podstawa w gotowaniu. Lubi przeglądać blogi kulinarne, czerpiąc w ten sposób inspiracje w kuchni.

Zobacz wszystkie artykuły