Większość osób dąży do poprawy zdrowia i chce mieć zgrabną sylwetkę. To z myślą o nich powstały różne rodzaje diet. Dobrze zbilansowana dieta dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Z tego artykułu dowiesz się, jakie są najlepsze diety do osiągnięcia konkretnych rezultatów.

Najczęściej stosowane rodzaje diet. Typy i zasady diet

Liczne rodzaje diet są dowodem na to, że od sposobu żywienia zależy kondycja organizmu i wygląd sylwetki. Trzeba dbać o to, aby w codziennym jadłospisie nie zabrakło odpowiednich składników żywieniowych. Dobrze skomponowana dieta uwzględnia dzienne zapotrzebowanie kaloryczne i dostarcza organizmowi wszelkich niezbędnych makroskładników. Plan żywieniowy trzeba również dostosować do ewentualnych schorzeń lub nietolerancji na jakieś składniki. Przykładowo w przypadku problemów z wątrobą lub kamicy pęcherzyka żółciowego wskazana jest dieta z ograniczeniem tłuszczu. Przedstawiamy teraz najczęściej stosowane rodzaje diet.

Dieta śródziemnomorska

To jedna z najzdrowszych i najlepszych diet! Zalecane są w niej:

  • warzywa;
  • pełnoziarniste produkty zbożowe;
  • owoce;
  • orzechy;
  • zioła;
  • zdrowe tłuszcze – głównie oliwa z oliwek.

Wiele badań naukowych potwierdza jej pozytywny wpływ na zdrowie. Uważa się nawet, że przestrzeganie zaleceń diety śródziemnomorskiej może zapobiegać zachorowaniu na raka jelita grubego, prostaty i trzustki. Choć nie jest to typowa dieta odchudzająca ani dieta niskotłuszczowa, to pomaga utrzymać prawidłową masę ciała i zapobiega dolegliwościom ze strony układu pokarmowego.

Zobacz też:
Dieta zupowa – sposób na smukłą sylwetkę i zdrowie. Jak przygotować jadłospis z zupami?

Dieta Dukana

To bardzo popularna dieta odchudzająca, ponieważ pozwala w krótkim czasie schudnąć, bez nieprzyjemnego uczucia głodu i dyskomfortu. Sprawdza się u osób z otyłością i nadwagą. Może jednak obciążać organizm, dlatego nie powinny jej stosować osoby, które cierpią na jakieś schorzenia. Ten rodzaj diety polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów na rzecz zwiększenia podaży białka. W pierwszej fazie diety trzeba jeść wyłącznie produkty wysokobiałkowe, a w kolejnej łączyć produkty białkowe z warzywami. Ostatni etap diety ma na celu ustabilizowanie organizmu.

Dieta DASH

Nie wymaga zbyt wielu wyrzeczeń, jest zdrowa i pomaga walczyć z nadciśnieniem. To dieta z ograniczeniem spożycia soli, czerwonego mięsa, białego pieczywa i słodyczy.

Podczas diety DASH trzeba spożywać:

  • warzywa i owoce,
  • produkty pełnoziarniste,
  • chudy nabiał i chude mięso,
  • tłuszcze roślinne,
  • orzechy i nasiona.

Pierwsze efekty są już widoczne po miesiącu. To najlepsza dieta na dobre ciśnienie i właściwy poziom cukru we krwi, a przy okazji pozwala zrzucić parę zbędnych kilogramów.

Dieta bezglutenowa i dieta bez laktozy

Z powodów zdrowotnych niektóre osoby muszą wykluczyć z jadłospisu niektóre składniki i dla nich są przewidziane szczególne rodzaje diety. W diecie bezglutenowej całkowicie eliminuje się gluten (zawarty w pszenicy, życie i jęczmieniu). Podstawą jadłospisu są warzywa i owoce, kasze, mięso, ryby i jaja. Kupując produkty przetworzone, trzeba zwracać uwagę na to, czy są wolne od glutenu.

Osoby zmagające się z nietolerancją laktozy powinny unikać mleka i produktów mlecznych, takich jak jogurty, masło, lody i śmietana. Laktoza może się znajdować także w ciastach, gotowych daniach, pieczywie i wędlinach. Zamiast zwykłego mleka można pić mleko roślinne, a zamiennikiem śmietany może być mleczko kokosowe.

Zobacz też:
Dieta okienkowa to sposób na utrzymanie odpowiedniej wagi i odzyskanie zdrowia – sprawdź, czy to coś dla ciebie

Dieta wegańska i dieta wegetariańska

Coraz większą popularność obecnie zyskują diety ograniczające produkty pochodzenia zwierzęcego.

Wegetarianizm to całkowite wykluczenie mięsa z diety. Często jest podyktowany etyką i dbałością o środowisko oraz zdrowie. Weganizm oparty jest zaś wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego. Wyklucza nie tylko spożycie produktów zwierzęcych, czyli mięsa i ryb, lecz również produktów odzwierzęcych – mleka, jaj, a nawet miodu. Osoby stosujące taką dietę mogą się spodziewać spadku masy ciała i ogólnej poprawy zdrowia, ze względu na zwiększone ilości błonnika, witamin i magnezu.

Dieta ketogeniczna

Wśród rodzajów diet warto wymienić także ten. To sposób odżywiania, którego podstawą jest tłuszcz i jednoczesne ograniczenie węglowodanów. Zabronione są:

  • cukry;
  • niektóre owoce;
  • ziarna;
  • skrobia.

Plusem diety ketogenicznej jest szybki spadek masy ciała i poprawa samopoczucia. Taka dieta wspomaga walkę z insulinoopornością, zapewnia uczucie sytości i ogranicza apetyt na słodycze. Jednak duża ilość tłuszczów może prowadzić do rozregulowania perystaltyki jelit.

Dieta Kwaśniewskiego

Głównym celem tej diety jest eliminacja produktów węglowodanowych. Zamiast nich zaleca się spożywanie tłuszczy pochodzenia zwierzęcego. Stosując dietę Kwaśniewskiego, można zaobserwować obniżenie masy ciała już po dwóch tygodniach. Podobną dietą, często stosowaną za granicą, jest dieta Atkinsa.

Dieta kopenhaska

To rodzaj diety niskowęglowodanowej, która trwa tylko 13 dni. Pomaga zrzucić zbędne kilogramy, ale jej dłuższe stosowanie mogłoby mieć negatywny wpływ na zdrowie. Polega na obniżeniu ilości spożywanych kalorii, tak, aby organizm sięgnął do rezerw energii zmagazynowanych w tkance tłuszczowej. Każdego dnia można zjeść jedynie 3 posiłki w ściśle określonych porach, a podjadanie między posiłkami jest zabronione. Jadłospis opiera się głównie na warzywach, jajkach i chudym mięsie.

Zobacz też:
Biała dieta po wybielaniu zębów – czym jest, jak układać menu? Produkty zalecane i przeciwwskazane

Dieta paleo

W tej diecie dominuje mięso, warzywa, owce i tłuszcze. Ten rodzaj diety oznacza jedzenie nieprzetworzonej żywności, najlepiej sezonowej i ekologicznej. Wyklucza spożycie takich pokarmów jak nabiał, produkty zbożowe i rośliny strączkowe. Posiłki mają być większe objętościowo, za to spożywane rzadziej. Integralnym elementem tej diety jest aktywność fizyczna.

Dieta na cukrzycę – dieta o niskim indeksie glikemicznym

Dieta oparta o produkty o niskim indeksie glikemicznym to sposób żywienia zalecany osobom, które muszą kontrolować poziom glukozy we krwi lub mają nadwagę. Produkty z niskim IG, to takie, których indeks wynosi mniej niż 55. W tej grupie znajduje się większość warzyw, niektóre z owoców i nieoczyszczone produkty zbożowe. Odpowiednio skomponowana dieta pozwala obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Którą dietę wybrać na redukcję masy ciała? Skuteczne odchudzanie

Instytut Żywności i Żywienia ustalił, że optymalna liczba posiłków na dobę to 5. Zdrowa dieta dostarcza organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych. Z tego powodu diety z niską podażą kalorii nie są zdrowe, zwłaszcza stosowane przez dłuższy czas. Zapobieganie nadwadze powinno się odbywać przez poprawę żywienia i aktywności fizycznej.

Znasz już podstawowe rodzaje diet i wiesz, jakie przynoszą efekty. Pamiętaj jednak, że wszelkie większe zmiany w codziennym jadłospisie najlepiej jest przeprowadzać pod kontrolą doświadczonego dietetyka.

Zobacz także:

Zobacz też:
Dieta ubogoresztkowa – co można jeść? Polecamy dania i produkty

O autorze

Natalia Sikora

Jej talent do pisania odkryła nauczycielka języka polskiego już w szkole podstawowej. Pasjonuje ją temat wpływu odżywiania na zdrowie. W tej dziedzinie ciągle się rozwija przez udział w kursach dietetycznych. Aby odkrywać nowe smaki, wyrusza do Azji i Ameryki Południowej. Fanka diety śródziemnomorskiej.

Zobacz wszystkie artykuły