Zakażenie Helicobacter pylori dotyczy prawdopodobnie 3/4 ludności. Uważa się, że jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych patogenów na świecie. Dieta przy Helicobacter pylori pomaga w zmniejszeniu bólu żołądka, który jest głównym objawem infekcji. Przyspiesza także proces usuwania bakterii z organizmu. Sprawdź, co powinno się jeść, a czego należy unikać.

Helicobacter pylori – jak się można zarazić?

Jeśli zakażenie bakterią nie jest leczone, jej kolonizacja w organizmie trwa przez całe życie. Helicobacter pylori zaliczana jest do bakterii gram ujemnych, zaopatrzona w 2–6 jednobiegunowych osłoniętych wici, mających na zakończeniu wyróżniającą się bańkę. To właśnie wici nadają ruch, umożliwiając przemieszczanie się w warstwach śluzu pokrywających komórki nabłonka żołądka. Gatunki, które występują u człowieka, dzielą się na dwie linie:

  • gatunki helicobacter żołądkowe;
  • gatunki helicobacter nieżołądkowe (jelitowo-wątrobowe).

Gatunki żołądkowe przystosowały się do warunków poprzez wytwarzanie enzymu, który pozwala na ich przeżycie w niezmiernie kwaśnym środowisku.

Zobacz też:
Dieta online – indywidualna dieta dla każdego

Jak dochodzi do zakażenia Helicobacter pylori?

Dokładne mechanizmy mówiące o tym, jak dochodzi do zakażenia, nie są w pełni znane. Zarażeni tą bakterią są prawie wyłącznie ludzie, bardzo rzadko znajdowano dowody na występowanie u zwierząt domowych. Ich posiadanie może być jednak jednym z czynników ryzyka. Bakterią można się zarazić w prosty sposób, poprzez przeniesienie drogą ustno-ustną lub kałowo-ustną. Bakterię helicobacter znaleziono w ślinie, wydzielinach żołądkowych, kale oraz wymiocinach. Inne źródła podają także możliwość zakażenia się skażoną żywnością, jako że patogen może krótki czas przetrwać w lodówce.

Czy zarażenie bakterią zawsze przebiega objawowo?

Bardzo ważna jest podczas leczenia dieta przy Helicobacter pylori. Należy pamiętać, że w większości przypadków zakażenie ma charakter bezobjawowy. Tylko u około 20–30% populacji występują objawy dyspeptyczne.

Objawy przy zakażeniu Helicobacter pylori

Bakterie Helicobacter pylori powodują zapalenie błony śluzowej żołądka u wszystkich osób, niemniej nie wszyscy posiadają objawy kliniczne. Najczęściej występującymi objawami są:

  • wzdęcia;
  • zaparcia;
  • zgaga;
  • odbijanie się;
  • brak apetytu;
  • ból brzucha;
  • mdłości;
  • niestrawność;
  • wymioty;
  • nudności;
  • bóle w nadbrzuszu;
  • gorączka;
  • biegunka;
  • chudnięcie;
  • pogorszenie samopoczucia.

Jakie choroby wywołuje bakteria helicobacter?

Zakażenie tą bakterią, brak leczenia oraz wprowadzonej diety może spowodować, że pacjent zachoruje na chorobę wrzodową, gruczolakoraka żołądka, chłoniaka tkanki limfatycznej związanego z błoną śluzową żołądka, raka żołądka. Każdy powinien zdawać sobie sprawę, jak ważne jest przebadanie się oraz wprowadzenie leczenia i diety.

Zobacz też:
Dieta przeciwzapalna – porady i niezbędne informacje

Dieta przy Helicobacter pylori

Dieta przy Helicobacter pylori powinna być wsparciem dla leczenia farmakologicznego. Leczenie finalnie ma usunąć bakterie z żołądka. Celem wprowadzenia diety jest ułatwienie regeneracji:

  • uszkodzonej błony śluzowej dwunastnicy;
  • uszkodzonej błony śluzowej żołądka.

Regularność oraz liczba posiłków w ciągu doby

Regularność posiłków ma tutaj niemałe znaczenie, nie można dopuszczać do przejedzenia ani uczucia głodu. Zarówno przejedzenie, jak i głód mogą spowodować nadprodukcję kwasu. Należy pilnować, aby między posiłkami były przerwy od 2 do 3 godzin. Natomiast jeśli chodzi o ilość posiłków, powinno się planować je tak, aby było ich minimum od 4 do 6 w ciągu doby. Pierwszy z posiłków, należy zjeść krótko po przebudzeniu, natomiast ostatni nie później niż 2 do 3 godzin przed snem.

Przygotowanie posiłków

Przygotowanie posiłków powinno odbywać się za pomocą:

  • gotowania na parze;
  • gotowania w wodzie;
  • pieczenia w folii w piekarniku;
  • oraz duszenia.

Jakie produkty najlepiej spożywać w diecie przy Helicobacter pylori?

Część substancji, jak izotiocyjaniany, olejki eteryczne, polifenole lub laktoferyna działają w leczeniu helicobacter bakteriobójczo i bakteriostatycznie. Niektóre z nich hamują działalność ureazy (enzymu dzięki, któremu bakteria jest w stanie przetrwać). Dobrze jest w codziennym jadłospisie zawrzeć produkty, które posiadają wymienione składniki, tym bardziej że produkty są łatwo dostępne.

Jakie składniki spożywać?

  • warzywa kapustne, takie jak kapusta, brokuł, kalarepa, kalafior, rzepa czy brukselka, w swym składzie mają izotiocyjany o właściwościach antynowotworowych;
  • owoce jagodowe – jagody, maliny, truskawki, borówka amerykańska, jeżyny i żurawina, które zawierają polifenole pomagające w zwalczaniu bakterii, wykazujące silną aktywność bakteriostatyczną;
  • miód – hamuje aktywność ureazy oraz posiada działanie bakteriostatyczne;
  • zielona herbata – poprzez katechinę silnie hamuje działanie ureazy;
  • przyprawy i zioła – na przykład imbir, kardamon, cynamon, szałwia, cząber, lebiodka, anyż, kminek, kolendra, rozmaryn, majeranek, pietruszka i oregano silnie hamują wzrost bakterii Helicobacter pylori poprzez olejki eteryczne, jakie mają w swoim składzie;
  • przetwory mleczne – na przykład mleko zawiera laktoferynę (białko o właściwościach antybakteryjnych), a kefir lub jogurt ma w swym składzie probiotyki.
Zobacz też:
Dieta śródziemnomorska – zasady i przykładowy jadłospis. Jak wygląda śródziemnomorska piramida żywieniowa?

Suplementacja probiotykami

Suplementacja probiotykami może pozytywnie wspomóc antybiotykoterapię, poprzez zmniejszenie częstotliwości niepożądanych działań ze strony układu pokarmowego i poprzez zwiększenie dynamizmu eradykacji. Kiedy występują nasilone objawy, dobrze jest zastosować dietę lekkostrawną z wyłączeniem spożycia produktów nasilających objawy.

Jakich produktów nie należy jeść w diecie przy zakażeniu Helicobacter pylori?

Na pewno nie powinno się używać:

  • mocnych wywarów;
  • smażonych potraw;
  • alkoholu;
  • mocnej herbaty;
  • kawy;
  • napojów gazowanych;
  • ostrych przypraw.

Przyjmowanie płynów

W ciągu dnia powinno się wypijać od 2 do 3 litrów płynów i to najlepiej pomiędzy posiłkami. Powinno się jeść powoli, dokładnie przeżuwać każdy kęs. Nie należy popijać w trakcie posiłku, godzinę po zjedzeniu i pół godziny przed zjedzeniem. Napoje powinny mieć umiarkowaną temperaturę, a wypijać można słabą zieloną herbatę, herbatki ziołowe, na przykład z dziurawca i rumianku oraz kawę zbożową z mlekiem.

Posiłki w diecie

Przykładowy jadłospis może wyglądać następująco:

  • I śniadanie – jaglanka na mleku;
  • II śniadanie – koktajl z mango i kurkumy;
  • obiad – indyk gotowany z dodatkiem brokuła, pieczarek i kaszy gryczanej;
  • podwieczorek – jogurt z suszoną żurawiną, z dodatkiem sezamu;
  • kolacja – pasta z awokado, czerwonej cebuli i pomidora.

Posiłki nie stanowią większego problemu, jeśli chodzi o ich przygotowanie.

Dieta przy Helicobacter pylori powinna być skonsultowana ze specjalistą. Po zakończeniu leczenia farmakologicznego powoli można wprowadzać posiłki, jakie spożywane były przed dietą. Leczenie dzieci powinno odbywać się na takich samych zasadach, jak u dorosłych.

Zobacz też:
Dieta cud – efektywne odchudzanie. Prawda czy mit?

Zobacz także:

O autorze

Barbara Wójcik

Absolwentka studiów medycznych z wieloletnim doświadczeniem zawodowym. Lata pracy jako lekarz rodzinny nauczyły ją wrażliwości, odpowiedzialności za podejmowane decyzje terapeutyczne i umiejętności uważnego słuchania pacjenta. Prywatnie zajmuje się wychowywaniem swojej 5 letniej córki i udzielaniem porad na forach medycznych.

Zobacz wszystkie artykuły