Czym jest trądzik? Trądzik różowaty jest chorobą o charakterze przewlekłym. Polega na pogarszającej się kondycji skóry, stanach zapalnych coraz bardziej widocznych zwłaszcza w obszarze czoła, nosa, brodzie i policzkach. Występuje u osób dorosłych, najczęściej powyżej 30. roku życia. Dotyka częściej kobiety, ale u mężczyzn jej przebieg jest wyraźnie zaostrzony. Dodatkowo bardziej narażone są na trądzik różowaty osoby z jasną karnacją skóry i problemami łojotokowymi. Trądzik różowaty – dieta w jego leczeniu ma bardzo istotne znaczenie. Oprócz niej ważna jest też pielęgnacja cery trądzikowej i leczenie farmakologiczne.

Jakie są przyczyny trądziku różowatego?

Przyczyny powstania trądziku różowatego są różne. Podstawowe, które mają najistotniejszy wpływ na występowanie tego typu zmian skórnych to:

  • zaburzenia hormonalne (insulina i testosteron);
  • genetyczne predyspozycje, które objawiają się już wcześniej chorobami skóry.

Dodatkowymi czynnikami, które mogą być współodpowiedzialne za choroby skóry twarzy i mogą zaogniać zmiany trądzikowe, są stres, choroby układu pokarmowego (zakażenie bakterią Helicobacter pylori, nieżyt żołądka), leki, niewłaściwa pielęgnacja cery trądzikowej (lub jej brak), alkohol i zła dieta.

Zobacz też:
Dieta GAPS, czyli jadłospis dla osób cierpiących na zespół psychologiczno-jelitowy

Co zwiększa prawdopodobieństwo powstania zmian skórnych?

Istnieje szereg czynników, które mogą pogarszać stan zapalny skóry trądzikowej. Nasilenie widocznych objawów mogą powodować:

  • zmiany temperatur, zwłaszcza na wyższą;
  • spożywanie pikantnych potraw;
  • promienie słoneczne padające bezpośrednio na skórę bez właściwej ochrony;
  • woda chlorowana.

Większe prawdopodobieństwo pojawienia się trądziku różowatego jest wśród osób wcześniej zmagających się z różnego rodzaju problemami skórnymi w wieku nastoletnim, także z trądzikiem pospolitym, czy łojotokowym zapaleniem skóry.

Objawy trądziku czynią tę chorobę bardzo uciążliwą

Na twarz zwracamy szczególną uwagę w kontakcie z innymi. Złego stanu skóry nie da się więc nie zauważyć, czy zignorować. Osoby chorujące na trądzik różowaty zdają sobie sprawę z tego jeszcze bardziej i często powoduje to u nich ogromne kompleksy. Utrudniają im one normalne funkcjonowanie i często powodują wycofanie się z życia społecznego. Już pierwsze objawy trądziku różowatego powinny być sygnałem do konsultacji ze specjalistą. Znaczny dyskomfort u chorego powodują:

  • zaczerwienienia;
  • napięta i nadwrażliwa skóra;
  • rozszerzone naczynia krwionośne;
  • świąd i pieczenie.

Dla własnego komfortu psychicznego i fizycznego najlepiej jak najwcześniej je minimalizować.

Nie bagatelizuj objawów, nieleczone będą się nasilać

Najlepiej zasięgnąć porady lekarza dermatologa, który oceni stan skóry. Może zlecić dodatkowe badania i konsultacje. Pozostawienie tych objawów bez diagnostyki będzie powodem nasilenia się choroby, a symptomy pojawiające się na skórze mogą mieć coraz cięższy przebieg. W zaawansowanym stadium trądziku różowatym pojawiają się krostki i grudki, zmienia się wyraźnie ziarnistość skóry, a rumień zamienia się w stały. Wykwity skórne zwłaszcza u mężczyzn mogą przybierać postać przerostów.

Zobacz też:
Witarianizm, czyli dieta surowa – hit czy kit?

Czym się różnią trądzik młodzieńczy, pospolity i trądzik różowaty?

Jak sama nazwa wskazuje trądzik młodzieńczy to typowy objaw choroby w okresie dojrzewania. Powodem powstawania stanów zapalnych są zmiany hormonalne zachodzące w tym wieku, które zakłócają prawidłowe działanie mikroflory skóry. W wyniku tego namnażają się bakterie, a osłabiona bariera ochronna skóry nie radzi sobie z pojawiającymi się stanami zapalnymi. Trądzik młodzieńczy zanika z wiekiem. Należy jednak zwrócić uwagę na właściwą pielęgnację, gdyż zmiany zapalne mogą pozostawić na niej trwałe blizny.

Trądzik to choroba skóry dorosłych

Trądzik pospolity (acne vulgaris) dotyka nie tylko nastolatków. Oprócz zmian na twarzy pojawiają się także stany zapalne na plecach. Często jest mylony z trądzikiem różowatym (acne rosacea). Wśród objawów tego pierwszego dodatkowo pojawiają się zaskórniki. U podstaw tych dwóch różnych chorób skóry (które mogą występować jednocześnie) leżą podobne przyczyny. Kuracja też powinna przebiegać podobnie, czyli z naciskiem na pielęgnację, odpowiednią dietę łagodzącą objawy i leki.

Właściwa pielęgnacja skóry w leczeniu trądziku. Domowe sposoby na trądzik różowaty

Istotną częścią łagodzenia objawów i rozwoju choroby jest leczenie farmakologiczne pod opieką lekarza. Dodatkowym ważnym czynnikiem jest unikanie czynników potęgujących symptomy. Ogromny wpływ na stan skóry ma także jej pielęgnacja. Stosowane na co dzień kosmetyki powinny być łagodne. Zabiegi złuszczające i oczyszczające powinien wykonywać dermatolog, lekarz medycyny estetycznej z odpowiednią wiedzą, aby nie pogorszyć cery.

Zobacz też:
Zdrowa dieta – co powinieneś jeść, żeby schudnąć i być zdrowym? Jak powinien wyglądać twój jadłospis?

Trądzik różowaty – dieta a trądzik, czyli jak powinien wyglądać jadłospis w leczeniu cery trądzikowej? Które produkty zmniejszają objawy?

Stosowana w leczeniu trądziku różowatego dieta wspomagająca powinna obfitować w produkty o działaniu przeciwzapalnym. Postaw na:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe (płatki owsiane) i pieczywo;
  • oleje roślinne, ryby morskie i owoce morza, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3;
  • warzywa i owoce, które dostarczają błonnika (zwłaszcza rośliny strączkowe). Są też bogate w witaminy antyoksydacyjne i przeciwutleniacze jak witaminy A, C i E, selen, cynk i beta-karoten.

Należy zwrócić szczególną uwagę na produkty o wysokim indeksie glikemicznym, ma on bowiem wpływ na pojawianie się stanów zapalnych.

Co powoduje nasilenie objawów, czyli czego unikać w diecie przy trądziku różowatym?

Z pewnością ma znaczenie sposób przygotowywania posiłków. Nie zaleca się jeść dań smażonych, tłustych, bardzo gorących z dodatkiem ostrych przypraw. Dlatego najlepiej wyeliminować jedzenie typu fast food. Lepiej też unikać słodzonych napojów gazowanych i alkoholu. W diecie na trądzik powinno się unikać spożywania cukrów prostych (słodyczy). Dla osób z trądzikiem niewskazane są także zbyt mocna kawa, czekolada, potrawy zawierające histaminę i konserwanty.

Terapia trądziku różowatego opiera się w dużej mierze na łagodzeniu objawów i zapobieganiu zaostrzeniom choroby. Ogromny wpływ na stan naszej skóry ma zbilansowana dieta. Dlatego warto w leczeniu wspomóc się wiedzą dietetyka, który wie najlepiej, jak powinna wyglądać zdrowa dieta na trądzik różowaty.

Zobacz także:

Zobacz też:
Lekka dieta po świętach? Oto najlepszy sposób!

O autorze

Barbara Wójcik

Absolwentka studiów medycznych z wieloletnim doświadczeniem zawodowym. Lata pracy jako lekarz rodzinny nauczyły ją wrażliwości, odpowiedzialności za podejmowane decyzje terapeutyczne i umiejętności uważnego słuchania pacjenta. Prywatnie zajmuje się wychowywaniem swojej 5 letniej córki i udzielaniem porad na forach medycznych.

Zobacz wszystkie artykuły