Czy twoją uwagę przykuły kiedyś fioletowe ziemniaki na półkach sklepowych? Coraz częściej pojawiają się one w zwykłych warzywniakach i hipermarketach. Czy oprócz nietypowego koloru wyróżnia je coś jeszcze? Tak zwane ziemniaki truflowe mają więcej wartości odżywczych niż ta zwykła, czyli jasna odmiana. Dowiedz się, co takiego w sobie skrywają!
Ziemniaki fioletowe – czym różnią się od tych zwykłych?
Niebieskie ziemniaki odróżniają się od innych odmian przede wszystkim swoim kolorem. Mają fioletową skórkę i środek. Oznacza to, że wartości odżywcze naturalnego fioletu pozostaną nawet po obraniu warzywa ze skórki. Ten piękny kolor ziemniaki uzyskują dzięki antocyjanom. Są to barwniki, które występują w naturze i wykazują unikalne właściwości lecznicze. Ziemniaki fioletowe są charakterystyczne również dzięki podłużnym kształtom i niewielkim bruzdom wzdłuż bulwy.
Fioletowe ziemniaki – uprawa i pochodzenie
Fioletowe ziemniaki występują w kilku różnych odmianach. Najbardziej znana jest ta francuska – vitelotte. Tak naprawdę te ziemniaki truflowe pochodzą z Chile i Peru. Jednak od wielu lat uprawia się je we Francji, szczególnie na północy – w Pikardii. Pierwsze źródła, które opisują tę odmianę, są datowane na początek XIX wieku.
Uprawa niebieskich ziemniaków
Uprawa fioletowych ziemniaków nie różni się zbytnio od tej w przypadku tradycyjnych bulw. Najlepiej czują się w przepuszczalnej, wilgotnej glebie. Możesz nawet posadzić je samodzielnie! Będą rosły w wiadrach, workach lub większych donicach – ale też w gruncie na zewnątrz. Jeśli chcesz, by urosło kilka sztuk dla własnego użytku, nie trzeba będzie się przy tym szczególnie napracować. Wystarczy położyć tzw. sadzeniaka na płaskim gruncie i obsypać go ziemią do wysokości około 15 cm. Zachowaj odstęp około 30 cm pomiędzy sadzonkami.
Kiedy sadzić fioletowe ziemniaki i jak o nie dbać?
Uprawę fioletowych ziemniaków zacznij pod koniec kwietnia.
Wystarczą 4 miesiące podlewania i wyrywania chwastów. Czasem przyda ci się preparat zwalczający stonki lub inne szkodniki. Twoje pierwsze i własnoręcznie posadzone fioletowe ziemniaki powinny być gotowe do zbiorów, gdy ich pędy zaczną usychać. Wystarczy już tylko wyciągnąć je z ziemi, obrać i przyrządzić!
Ziemniaki truflowe – właściwości dobre dla zdrowia
Spożywanie kolorowych warzyw zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Ziemniaki fioletowe redukują poziom interleukiny 6, czyli białka, które przyczynia się do rozwoju raka okrężnicy. Te unikalne warzywa zawierają mnóstwo składników odżywczych – więcej niż ich jasne odpowiedniki. Regularne ich spożywanie pomaga obniżać ciśnienie krwi. Natomiast antocyjany zawarte w barwniku tych ziemniaków są bardzo skutecznym przeciwutleniaczem. Oznacza to, że mogą one chronić przed wystąpieniem miażdżycy i niektórych nowotworów.
Wartości odżywcze niebieskich ziemniaków
W 100 gramach fioletowych ziemniaków znajduje się:
- około 60 kcal;
- 10-25% skrobi;
- prawie 0 g tłuszczu;
- 1-2 g błonnika;
- około 400 mg potasu;
- 15 mg witaminy C;
- 13 µg kwasu foliowego.
Fioletowe ziemniaki a cukrzyca
Ziemniaki fioletowe są bogate w antocyjany, karotenoidy, kwas fenolowy, minerały i witaminy. Wszystko to opóźnia proces starzenia się organizmu i obniża ciśnienie krwi. Jednak nie powinny ich jeść osoby chore na cukrzycę. Fioletowe ziemniaki mają bowiem dość wysoki indeks glikemiczny.
Fioletowe ziemniaki – jak gotować?
Masz ochotę spróbować to nietypowe warzywo? Pewnie zastanawiasz się, jak gotować fioletowe ziemniaki? Nie ma w tym nic trudnego! Możesz przyrządzić je dokładnie tak samo, jak jasne ziemniaki. Ta fioletowa odmiana charakteryzuje się maślanym, kremowym i lekko orzechowym smakiem. Grubą skórkę lepiej obrać, choć wcale nie musisz tego robić.
Fioletowe ziemniaki – przepisy
Przepisów na fioletowe ziemniaki jest naprawdę bez liku. Możesz traktować te warzywa tak samo, jak zwykłe kartofle lub bataty. Warto urozmaicić nimi swoją dietę ze względu na ich unikalne właściwości, jak również pyszny smak. Możesz przyrządzić je razem z innymi odmianami ziemniaków, aby samemu przekonać się o różnicach pomiędzy nimi. Wyjdą z nich pyszne i odżywcze dania, na przykład:
- puree;
- chipsy;
- frytki;
- talarki;
- sałatki;
- pieczone ziemniaki;
- gotowane tradycyjnie (jako dodatek do obiadu);
- zapiekanki.
Fioletowe ziemniaki a dieta
Są to warzywa niskokaloryczne. Świetnie sprawdzą się więc dla osób na dietach redukcyjnych. Jeżeli zależy ci na utracie wagi, znacznie lepiej spożywać je w formie gotowanej. Tak przyrządzone fioletowe ziemniaki dadzą ci uczucie sytości utrzymujące się przez długi czas.
Możesz śmiało włączyć je do swojej diety. Niebieskie ziemniaki doskonale łączą się z innymi kolorowymi warzywami korzennymi oraz z mięsami. Ich lekko orzechowy, delikatny smak przywodzi na myśl pieczone kasztany.
Fioletowe ziemniaki – gdzie kupić?
Fioletowe ziemniaki są zdecydowanie trudniej dostępne niż jasne odmiany czy nawet bataty. Bez problemu kupisz je w większych hipermarketach – wszędzie tam, gdzie znajdziesz większy wybór produktów spożywczych. Możesz kupić fioletowe ziemniaki również w sklepach internetowych lub od mniejszych, lokalnych dostawców. Nie ma ich jednak w stałej ofercie żadnych znanych w Polsce sklepów. Niestety, nie zyskały sobie jeszcze tak dużej popularności, jak chociażby bataty.
Fioletowe ziemniaki – cena
Cena fioletowych ziemniaków to przeważnie około 5-10 zł za kilogram. Jest nieco wyższa ze względu na małą dostępność tych warzyw. Wiele zależy od tego, gdzie je kupisz. Jeżeli zamawiasz w sieci, musisz też doliczyć koszt wysyłki – co w wielu przypadkach może się nie opłacać. Warto więc poczekać na okazję w lepiej zaopatrzonym supermarkecie, który masz w pobliżu.
Fioletowe ziemniaki należą do wspaniałych, lecz niestety mało znanych dobrodziejstw natury. Fakt – są nieco droższe niż zwykłe kartofle w białej odmianie, która jest w Polsce najpopularniejsza. Cena jest jednak usprawiedliwiona mniejszą dostępnością i bardziej odżywczym składem tych warzyw. Nie powinieneś jednak szukać wymówek. Niech ziemniaki truflowe zagoszczą na twoim stole, ponieważ ich przygotowanie jest bardzo proste, a dzięki nim urozmaicisz swój jadłospis. Nawet jeżeli nie masz do nich stałego dostępu, warto przynajmniej raz w życiu spróbować, jak smakuje to zdrowe, kolorowe i pyszne warzywo.
Zobacz także:
- Jajko – wartości odżywcze. Co dokładnie kryje się pod jego skorupką?
- Frytki z batatów – zdrowa odsłona ulubionego przysmaku dzieci i dorosłych!
- Z czego powinien składać się praktyczny zestaw garnków?
- Dieta ziemniaczana – przykładowy jadłospis na odchudzanie
- Mąka z tapioki – idealny zamiennik mąki pszennej dla alergików i nie tylko!