Orzesznik jadalny, orzesznik owocowy, orzesznik pekanowy… w skrócie zwany jest po prostu pekanem. Mowa oczywiście o egzotycznym drzewie orzechowym. Orzechy pekan wspierają pracę mózgu i serca. Nie smakują przy tym jak lekarstwo – wręcz przeciwnie. Mają pyszny, delikatny, maślany smak, który potrafi uzależnić. Dowiedz się więcej o roślinie pekan i jej owocach.

Orzeszki pekan – skąd pochodzą?

Pekan to gatunek orzecha, który pochodzi z Ameryki Północnej. Sam wyraz „pekan” został zapożyczony z języka Indian Algonkinów. W mowie tego ludu wyraża on trudność z jego rozłupaniem. Tłumaczy się to jako „orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią” lub „coś do zmiażdżenia tylko narzędziem”. 

Orzeszki pekan zawitały do Europy w XVI wieku. Przywiózł je tutaj hiszpański podróżnik. Z czasem, drzewa rozprzestrzeniły się po południowej Europie, Afryce i Azji. W północnej Europie są praktycznie niespotykane z powodu dużej wrażliwości tej rośliny na mróz.

Jak rośnie drzewo pekan?

Orzechy pekan są owocem długowiecznego drzewa liściastego, które potrafi dorastać nawet do 40 metrów wysokości. Jest to najwyższy ze wszystkich gatunków orzesznika. Drzewo pekan jest smukłe, a jego korona pokaźnie rozłożysta. Liście mają przeciętne rozmiary i jajowaty kształt. 

Zobacz też:
Czy maltitol jest bezpieczny dla zdrowia? E965 – lepszy zamienniku cukru?

W zależności od odmiany drzewa jego owoce mogą być prawie idealnie okrągłe lub mocno wydłużone. Orzechy pekan najczęściej mają jednak owalny kształt i osiągają do 6 cm długości. Właściwy owoc tego drzewa jest skryty w zewnętrznej okrywie i twardej łupinie. Przypomina orzech włoski, lecz jest mniej pofałdowany i bardziej podłużny.

Orzech pekan – warunki uprawy

Pekan kwitnie w maju i owocuje przez długie miesiące – aż do listopada. Jego kwiaty są wiatropylne. To piękne drzewo upodobało sobie żyzne, wilgotne grunty – doliny rzek i tereny zalewowe nizin. Pekan wymaga ziemi żyznej, przepuszczalnej, bogatej w próchnicę, o obojętnym odczynie. Najlepiej rośnie w słońcu lub półcieniu. 

Pekan rodzi orzechy dopiero po 5–10 latach od posadzenia. Drzewa te mogą żyć setki lat i owocować każdego roku. Zdarzają się jednak osobniki plonujące nadmiernie, jednak owocami złej jakości

Orzeszki pekan – przechowywanie

Od razu po zbiorze orzechy pekan muszą zostać dokładnie osuszone, ponieważ w swojej świeżej postaci posiadają dość sporą wilgotność. Proces suszenia orzeszków pekan powinien odbywać się zdala od promieni słonecznych – w wentylowanych pomieszczeniach i temperaturze pokojowej.

Po dwóch tygodniach takiego leżakowania orzechy są gotowe do spożycia. Najlepiej przechowywać je w lodówce – tam mogą leżeć nawet do pół roku. W temperaturze pokojowej zachowują swoją zdatność przez około 4 miesięcy. Po dłuższym czasie tracą większość swoich prozdrowotnych właściwości. Natomiast kwasy tłuszczowe jełczeją i stają się całkowicie niekorzystne dla zdrowia.

Zobacz też:
Batony proteinowe - zdrowy zamiennik czy wysokokalorycza przekąska?

Orzechy pekan – wartości odżywcze

Nikogo nie powinno dziwić, że podstawowym składnikiem tych orzechów są tłuszcze. Stanowią one aż około 70 % ich zawartości. Te owoce zawierają też spore ilości magnezu, cynku, potasu, miedzi i manganu. Zawarte w orzechach pekan antyoksydanty i witaminy są także cennymi dla ciała składnikami. 

Jak wszystkie orzechy, pekan są tłuste i kaloryczne, co jednak nie oznacza, że powinno się ich unikać. Nawet osoby przebywające na diecie odchudzającej powinny zadbać o to, by ich jadłospis zawierał orzechy pekan!

Orzechy pekan – kalorie i dokładny skład

Tak prezentuje się szczegółowy skład orzechów pekan, podany na 100 gramów owoców:

  • energia – 690 kcal;
  • białko – 9 g;
  • tłuszcze – około 72 g;
    • nasycone tłuszcze – 6 g,
    • jednonienasycone kwasy tłuszczowe – 40 g,
    • wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 20 g,
    • omega-3 – 0,76 g,
    • omega-6 – 15 g,
  • węglowodany – 14 g;
    • cukry – 4 g,
  • błonnik – 9,5 g;
  • magnez – 120 mg;
  • potas – 410 mg;
  • cynk – 5 mg;
  • miedź – 1 mg;
  • mangan – 3,5 mg;
  • witamina E – 1 mg;
  • spora zawartość witamin z grupy B.

Są to oczywiście wartości przybliżone i orientacyjne. Dokładny skład orzechów waha się w zależności od ich pochodzenia, gleby i warunków uprawy.

Orzechy pekan – właściwości

Orzechy pekan zawierają największą ilość antyoksydantów spośród wszystkich gatunków orzechowatych. Substancje te, w połączeniu z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, pomagają zredukować zły cholesterol, a podwyższyć poziom dobrego HDL w organizmie. Orzeszki pekan posiadają znakomitą zdolność pochłaniania wolnych rodników. Wraz z witaminą E i cennymi minerałami ta właściwość pomaga zapobiegać powstawaniu chorób cywilizacyjnych:

Zobacz też:
Orzechy laskowe – co kryje się w tej małej, brązowej skorupce? Poznaj prozdrowotne właściwości owoców leszczyny

Co ciekawe, orzechy pekan pomagają łagodzić objawy napięcia przedmiesiączkowego. Połączenie ich wszystkich składników działa korzystnie na redukcję skurczów, zmian nastroju, uczucia niepokoju, drażliwości, lęku i bolesnych dni. Z orzechów pekan skorzystają też kobiety przechodzące przez okres menopauzy. Połączenie miedzi i cynku zwiększa masę kości i zapobiegają osteoporozie.

Pamiętaj, że orzechy pekan zawierają najwięcej właściwości prozdrowotnych w formie surowej. Prażone, solone, kandyzowane, przyprawiane – są pyszne, lecz dużo mniej zdrowe. Regularne spożywanie jednej garści bez żadnych dodatków odczuwalnie wpływa na cały organizm – od wewnątrz, jak i na zewnątrz. Te amerykańskie przysmaki wpływają też korzystnie na wygląd skóry.

Pekan – orzechy i drzewo – zastosowanie

Największym światowym hodowcą drzew pekan są Stany Zjednoczone. Mniejsze ilości pochodzą też z Meksyku, Australii, Izraelu, Republiki Południowej Afryki, Chin i Argentyny. Te drzewa są wartościowe nie tylko ze względu na swoje pyszne, chrupiące owoce. To także popularna roślina ozdobna.

Drewno orzecha pekan jest cenione ze względu na swoją twardość. Tworzy się z niego meble czy podłogi. W zamierzchłych czasach służyło też do produkcji broni. Co ciekawe, wydziela wspaniały aromat podczas palenia. Z tego powodu jest czasem wykorzystywane do wędzenia.

Jeśli chodzi o same orzechy pekan, można je zjadać na różne sposoby. Są pyszną i zdrową przekąską w formie surowej, jednak to nie koniec ich zastosowania:

  • robi się z nich pralinki, z których słynie Nowy Orlean;
  • w całych Stanach Zjednoczonych są bardzo popularnym dodatkiem do rozmaitych deserów. Najpopularniejszym z nich jest ciasto pekanowe;
  • możesz dodawać je do musli, owsianek i jogurtów oraz słodkich wypieków;
  • pokruszone orzechy pekan to ciekawy dodatek do sałatek i ciepłych dań wytrawnych.
Zobacz też:
Smoczy owoc – wszystko, co musisz wiedzieć o pitajach

Orzechy pekan – gdzie kupić?

Pekan niestety nie należą do najpopularniejszych orzechów w Polsce. Można je jednak bez problemu kupić w niektórych supermarketach lub pewniej – w hipermarketach. Często dostępne są też w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością. Jeśli w twojej miejscowości są one raczej ciężko dostępne, warto zaopatrzyć się w nie przez Internet. Istnieje wiele dostawców, którzy dowożą praktycznie każdą ilość tych orzechów pod wskazany adres – szybko i w korzystnej cenie.

Orzechy pekan – cena

Cena orzechów pekan może być różna, w zależności od ich pochodzenia, jakości itp. W sklepach można dostać orzechy zarówno obrane, jak i w skorupkach. Lepiej wybierać te pierwsze, ponieważ łuskanie ich jest trudne i uciążliwe. Zawsze wybieraj owoce ciężkie, o zbliżonym do siebie rozmiarze. Uważaj jednocześnie na pleśń – jest bardzo szkodliwa dla układu trawiennego. Cena orzechów pekan waha się od 70 do nawet 150 zł za jeden kilogram. Pamiętaj, że ich świeżość jest zawsze ważniejsza niż koszt!
Zamień niezdrowe, przetworzone, słodkie lub słone przekąski na pyszne orzechy pekan! Warto spożywać je zamiennie z innymi podobnymi produktami. W ten sposób urozmaicisz swoją dietę o prawdziwe bomby zdrowych kwasów tłuszczowych, minerałów i witamin. Tak wzbogacony jadłospis pomoże ci zadbać o zdrowy wygląd i świetne samopoczucie.

Zobacz także:

Zobacz też:
Awokado – jakie właściwości i wartości odżywcze ma „gruszka aligatora”?