Ocena

Rukiew wodna ma lecznicze właściwości, które znano już od czasów starożytnych. Jest to jedna z najzdrowszych roślin na świecie. Niepozorne liście kryją w sobie ogrom witamin i minerałów. Koniecznie wkomponuj rukiew w swój codzienny jadłospis i ciesz się jej dobroczynnym działaniem na skórę i włosy. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, gdzie kupić rukiew wodną i jak ją wykorzystać w kuchni. 

Rzeżucha wodna 

Rukiew wodna to roślina wieloletnia, która pochodzi z Europy i Azji. Z czasem rozprzestrzeniła się na wszystkie kontynenty. W Polsce jest raczej rzadko spotykana w naturalnych warunkach. W przeszłości uprawiano jej więcej. Dziś można ją znaleźć na niektórych zachodnich obszarach kraju.

Jak wygląda rukiew wodna?

Zalicza się ją do roślin kapustowatych. Rukiew wodna naturalnie występuje wzdłuż brzegów rzek, w rowach i różnych terenach podmokłych. Łodyga się rozgałęzia, pokłada i lubi być częściowo zanurzona w wodzie. Osiąga nawet do metra wysokości. Rzeżucha wodna może mieć liście o różnych kształtach – jajowate, eliptyczne lub lancetowate. Zbierają się one w kępki i zakończone są piłkowanymi brzegami. To właśnie w jej liściach znajdziesz najwięcej wartości odżywczych.

Zobacz też:
Grzyby shitake – zdrowie ukryte pod kapeluszem. Jakie właściwości mają japońskie grzyby?

Rukiew wodna – uprawa

Uprawa rukwi wodnej jest stosunkowo prosta. W warunkach domowych wystarczy wysiać ją do doniczek wiosną lub latem. Pamiętaj o odpowiednim nasłonecznieniu i obfitym podlewaniu. Jeśli uda ci się kupić gotowe opakowanie świeżej rukwi, możesz spróbować ją ukorzenić. Najzdrowsze łodygi przenieś do zbiorniczka z wodą i poczekaj, aż wypuszczą korzenie. Następnie posadź roślinki w przepuszczalnym podłożu. Rukiew wodna musi mieć stały dostęp do wody i stać w umiarkowanym nasłonecznieniu.

Rukiew wodna – właściwości zdrowotne

Rukiew wodna ma niesamowite właściwości odżywcze i lecznicze. 

Wartości odżywcze rukwi wodnej

W 100 gramach liści znajduje się:

  • 250 µg witaminy K;
  • 160 µg witaminy A;
  • 0,12 µg witaminy B2;
  • 0,13 µg witaminy B6;
  • 0,2 µg witaminy B3;
  • 43 µg witaminy C;
  • 330 µg potasu;
  • 120 µg wapnia;
  • 21 µg magnezu;
  • niewielkie ilości żelaza, cynku, fosforu, sodu i siarki oraz witamin D i E.

Rukiew wodna zawiera zaledwie 11 kcal w 100 gramach. Ma też w składzie:

  • 2,3 g białka;
  • 0,1 g tłuszczu;
  • 1,29 g węglowodanów;
  • 0,5 g błonnika.

Rukiew wodna – jakie dolegliwości leczy?

Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji umieściło rukiew wodną na pierwszym miejscu rankingu zdrowej żywności. Jest to prawdziwa skarbnica substancji odżywczych i jedno z najzdrowszych warzyw świata. Powszechnie stosuje się rzeżuchę wodną jako remedium na poniższe dolegliwości:

  • awitaminoza;
  • osłabienie organizmu;
  • infekcje i stany zapalne układu oddechowego;
  • kaszel;
  • bóle głowy;
  • stany zapalne jamy ustnej;
  • zaparcia;
  • bóle dziąseł;
  • nieświeży oddech;
  • problemy związane z trawieniem;
  • brak apetytu.
Zobacz też:
Erytrol – produkt idealny na diecie i nie tylko!

Pozytywny wpływ rukwi wodnej na organizm

Rukiew wodna ma bez wątpienia silne właściwości prozdrowotne. Zawiera antyutleniacze, które wskazują na jej możliwość działania antynowotworowego. Nie jest to całkowicie pewna informacja. Jednak zdecydowanie poprawia funkcjonowanie narządów wewnętrznych. Działa też widocznie odżywczo na skórę i włosy.

Rukiew wodna – przepisy

Rukiew wodna ma wyrazisty, lekko pieprzowy, a zarazem słodki smak. Możesz użyć jej do podkreślenia smaku wielu dań. Jest bardzo uniwersalna. Właściwości rukwi wodnej wykorzystasz najlepiej, jeśli będziesz spożywać ją na surowo. Możesz dodawać ją do sałatek, kanapek i wszelkich przekąsek. Wywar z rukwi wodnej może być odżywczą płukanką do włosów lub płynem do przemywania skóry. 

Przepisy na rukiew wodną w potrawach:

  • zrób z niej zupę na lekkim wywarze lub dodaj garstkę liści do zup z innych warzyw. Rukiew wodna doskonale wzbogaci smak kremów z zielonych lub białych warzyw;
  • dodaj liście do soków owocowych lub smoothies – zyskają dzięki temu niepowtarzalny, ciekawy smak;
  • skuś się na królewski przysmak z wesela księcia Williama i księżnej Catherine – miniaturowe tarty z rukwią wodną i szparagami;
  • rzeżucha wodna jest pysznym dodatkiem do past warzywnych, które możesz wykorzystać na kanapkę lub do krakersów;
  • eksperymentuj do woli – jest to bardzo uniwersalna roślina. Możesz ją dodać do zapiekanek warzywnych, lekkich sosów, hummusu, gorących grzanek, wrapów lub pieczonych warzyw.

Rzeżucha wodna – dawka i przeciwwskazania

Mimo iż jest to prawdziwy superfood, naukowcy zalecają trzymać się dziennej dawki 80-100 gramów rukwi wodnej. W nadmiarze może działać drażniąco na drogi moczowe. Raczej nie jest zalecana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Zobacz też:
Czym są poliole? Czy cukier alkoholowy jest dobrą alternatywą dla białego cukru?

Rukiew wodna – gdzie kupić?

Rzeżucha wodna raczej nie występuje w Polsce na dziko. Jeśli chcesz skorzystać z jej właściwości prozdrowotnych, musisz kupić nasiona rukwi wodnej i zasiać je w domu. Ewentualnie możesz szukać już wyrośniętej rośliny w sklepie, jednak o wiele trudniej spotkać ją w takiej formie. Gdzie kupić rukiew wodną? Najpewniejsze źródło to sklepy ekologiczne i te ze zdrową żywnością. Prawdopodobnie kupisz ją też w hipermarketach i w sklepach internetowych – w formie nasion lub suszonych liści. Możesz też bez większego problemu wyhodować kiełki rukwi wodnej z nasion.

Rukiew wodna – cena

Cena rukwi wodnej wynosi około 13 zł za 100 gramów suszonego produktu. Znacznie taniej kupisz nasiona rukwi wodnej. Zapłacisz około 1-4 zł za pojedyncze opakowanie. Wyhodowanie kiełków jest bardzo proste i satysfakcjonujące. Już w przeciągu kilku dni lub tygodni będziesz cieszyć się rukwią wodną z własnej uprawy!
Rukiew wodna to prawdziwa bomba odżywcza. Jej liczne właściwości zdrowotne sprawiają, że jest to bezwzględnie jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Skorzystasz najpełniej z jej właściwości, jeśli będziesz spożywać ją na surowo. Dodaj ją do swojej diety na stałe – uprawa w doniczce jest naprawdę prosta! Aby mieć pod ręką rukiew wodną, nasiona wystarczy kupić i zasiać. Będzie to bardziej opłacalne od gotowego produktu. Dodawaj rzeżuchę wodną do sałatek, kanapek i zup, aby wzbogacić ich smak. Przy regularnym stosowaniu szybko zauważysz jej zbawienny wpływ na cały twój organizm – od wątroby po włosy.

Zobacz też:
Sok z aronii – sposób na zdrowie w zasięgu ręki

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz wszystkie artykuły