Słodkie batoniki, czekoladki i owocowe cukierki poprawiają nastrój, dodają energii, a jednocześnie zwiększają ryzyko nadwagi, cukrzycy i innych chorób. Czy można pogodzić miłość do łakoci z troską o zdrowie? Tak – wystarczy kilka prostych sztuczek kulinarnych, dzięki którym zdrowe, ale nadal pyszne przekąski zaczną zajmować coraz ważniejsze miejsce w twoim menu.

Słodkie pułapki. Jak cukier wpływa na nasze zdrowie? 

Cukier to popularny dodatek do wielu potraw. Pojawia się w deserach i domowych wypiekach, nie brak go też w płatkach śniadaniowych oraz owocowych jogurtach. Słodycze, owocowe soki ze sklepowych półek czy wszechobecne napoje gazowane – takie źródła cukru otaczają nas każdego dnia. I choć słodki kryształ może świetnie smakować, jego nadmiar w diecie nie jest wskazany. Co więcej, istnieją badania, według których substancja ta może działać uzależniająco. Z jakich jeszcze powodów warto jej unikać? 

Negatywne skutki słodkiej diety

Gdy sacharoza za często pojawia się w menu, twój organizm jest bardziej narażony na problemy zdrowotne. Pamiętaj, że cukier nie bez powodu nazywany jest „cichym zabójcą”. Lista chorób związanych z jego nadmiarem jest długa.

Prym wiedzie oczywiście cukrzyca, będąca jedną z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Tylko w Polsce zmaga się z nią około 3 milionów osób, a z każdym rokiem pacjentów przybywa. Cukrzyca to częstsze infekcje, zmęczenie i senność. To również ryzyko powikłań, które mogą okazać się śmiertelnym zagrożeniem. 

Zobacz też:
Co zjeść na kolację? Kilka prostych propozycji

Innymi skutkami częstego sięgania po cukier są:

  • kłopoty z ciśnieniem;
  • większe ryzyko rozwoju miażdżycy;
  • osłabienie serca;
  • próchnica i zbyt wczesna utrata zębów;
  • nadwaga i otyłość;
  • większa skłonność do rozwoju choroby nowotworowej.

Co zyskasz, rezygnując ze słodyczy? 

Zastanawiasz się, czy warto zrezygnować z cukru i słodkich przekąsek? Szukasz dodatkowej motywacji? Zobacz, jak wiele możesz zyskać! Rezygnacja z cukru to:

  • niższy poziom trójglicerydów we krwi, a tym samym – mniejsze ryzyko pojawienia się problemów z nadwagą;
  • lepsza praca jelit;
  • mniej problemów z oczyszczaniem organizmu ze szkodliwych toksyn;
  • większa wrażliwość na inne smaki. 

Fit desery dla dużych i małych 

Czy rezygnacja z cukru i słodyczy musi oznaczać, że słodkie przysmaki całkowicie znikną z twojego menu? Nie! Na portalach poświęconych zdrowej diecie znajdziesz wiele przepisów na pyszne i dietetyczne desery.

Kokosowe batoniki 

Jednym z najlepszych dowodów na to, że możesz jeść słodycze i nie szkodzić sobie, jest przepis na kokosowe batoniki bounty. Najważniejszym składnikiem są tu wiórki kokosowe, uznawane za bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Aby powstał z nich batonik, niezbędny jest dodatek miodu oraz oleju kokosowego. Z ich połączenia powstaje masa, którą oblejesz roztopioną gorzką czekoladą. 

Marchewkowe ciasto 

Inną recepturą, z której pewnie często będziesz korzystać, jest ta na marchewkowe ciasto w wersji fit. Proste zmiany składników sprawiają, że deser staje się o wiele zdrowszy. Jeśli mąkę pszenną zastąpisz orkiszową, a cukier – miodem, osiągniesz wspaniałe efekty. W cieście pojawia się jednocześnie wiele cennych dla zdrowia składników. Imbir i cynamon mają świetny wpływ na metabolizm, z kolei marchew zawiera dużą dawkę przeciwutleniaczy i błonnika. Słodki przysmak będzie zatem przyjazny i dla twojego zdrowia, i dla sylwetki. Inne zdrowe przepisy znajdziesz na https://kcalmar.com/blog/

Zobacz też:
Mleko migdałowe – świetny zamiennik mleka krowiego!

Zdrowe i lekkie alternatywy dla cukru 

A czym możesz zastąpić cukier? Do najpopularniejszych rozwiązań zaliczają się: 

  • stewia – roślina z Ameryki Południowej;
  • ksylitol – słodki dodatek pozyskiwany z kory brzozy;
  • syrop klonowy – kanadyjki przysmak z pni klonów;
  • syrop daktylowy – zdrowsza alternatywa dla cukru.

Rosnące zainteresowanie zdrowym stylem życia oraz dietą sprawiają, że po wolne od cukru desery sięgamy coraz częściej. Chcesz zadbać o swoją formę i sylwetkę? Doceń dietetyczne przysmaki, które świetnie smakują bez konieczności słodzenia.

O autorze

Adam Zieliński

Student ostatniego roku medycyny kultywujący rodzinne tradycje i wartości związane z wykonywaniem zawodów medycznych. Chęć i możliwość niesienia pomocy innym to więcej niż profesja, to prawdziwa pasja, podobnie jak dzielenie się zdobytą wiedzą. Prywatnie mąż i tata dwuletniego letniego syna, dla którego chce być wzorem do naśladowania.

Zobacz wszystkie artykuły