Słodkie batoniki, czekoladki i owocowe cukierki poprawiają nastrój, dodają energii, a jednocześnie zwiększają ryzyko nadwagi, cukrzycy i innych chorób. Czy można pogodzić miłość do łakoci z troską o zdrowie? Tak – wystarczy kilka prostych sztuczek kulinarnych, dzięki którym zdrowe, ale nadal pyszne przekąski zaczną zajmować coraz ważniejsze miejsce w twoim menu.
Słodkie pułapki. Jak cukier wpływa na nasze zdrowie?
Cukier to popularny dodatek do wielu potraw. Pojawia się w deserach i domowych wypiekach, nie brak go też w płatkach śniadaniowych oraz owocowych jogurtach. Słodycze, owocowe soki ze sklepowych półek czy wszechobecne napoje gazowane – takie źródła cukru otaczają nas każdego dnia. I choć słodki kryształ może świetnie smakować, jego nadmiar w diecie nie jest wskazany. Co więcej, istnieją badania, według których substancja ta może działać uzależniająco. Z jakich jeszcze powodów warto jej unikać?
Negatywne skutki słodkiej diety
Gdy sacharoza za często pojawia się w menu, twój organizm jest bardziej narażony na problemy zdrowotne. Pamiętaj, że cukier nie bez powodu nazywany jest „cichym zabójcą”. Lista chorób związanych z jego nadmiarem jest długa.
Prym wiedzie oczywiście cukrzyca, będąca jedną z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Tylko w Polsce zmaga się z nią około 3 milionów osób, a z każdym rokiem pacjentów przybywa. Cukrzyca to częstsze infekcje, zmęczenie i senność. To również ryzyko powikłań, które mogą okazać się śmiertelnym zagrożeniem.
Innymi skutkami częstego sięgania po cukier są:
- kłopoty z ciśnieniem;
- większe ryzyko rozwoju miażdżycy;
- osłabienie serca;
- próchnica i zbyt wczesna utrata zębów;
- nadwaga i otyłość;
- większa skłonność do rozwoju choroby nowotworowej.
Co zyskasz, rezygnując ze słodyczy?
Zastanawiasz się, czy warto zrezygnować z cukru i słodkich przekąsek? Szukasz dodatkowej motywacji? Zobacz, jak wiele możesz zyskać! Rezygnacja z cukru to:
- niższy poziom trójglicerydów we krwi, a tym samym – mniejsze ryzyko pojawienia się problemów z nadwagą;
- lepsza praca jelit;
- mniej problemów z oczyszczaniem organizmu ze szkodliwych toksyn;
- większa wrażliwość na inne smaki.
Fit desery dla dużych i małych
Czy rezygnacja z cukru i słodyczy musi oznaczać, że słodkie przysmaki całkowicie znikną z twojego menu? Nie! Na portalach poświęconych zdrowej diecie znajdziesz wiele przepisów na pyszne i dietetyczne desery.
Kokosowe batoniki
Jednym z najlepszych dowodów na to, że możesz jeść słodycze i nie szkodzić sobie, jest przepis na kokosowe batoniki bounty. Najważniejszym składnikiem są tu wiórki kokosowe, uznawane za bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Aby powstał z nich batonik, niezbędny jest dodatek miodu oraz oleju kokosowego. Z ich połączenia powstaje masa, którą oblejesz roztopioną gorzką czekoladą.
Marchewkowe ciasto
Inną recepturą, z której pewnie często będziesz korzystać, jest ta na marchewkowe ciasto w wersji fit. Proste zmiany składników sprawiają, że deser staje się o wiele zdrowszy. Jeśli mąkę pszenną zastąpisz orkiszową, a cukier – miodem, osiągniesz wspaniałe efekty. W cieście pojawia się jednocześnie wiele cennych dla zdrowia składników. Imbir i cynamon mają świetny wpływ na metabolizm, z kolei marchew zawiera dużą dawkę przeciwutleniaczy i błonnika. Słodki przysmak będzie zatem przyjazny i dla twojego zdrowia, i dla sylwetki. Inne zdrowe przepisy znajdziesz na https://kcalmar.com/blog/.
Zdrowe i lekkie alternatywy dla cukru
A czym możesz zastąpić cukier? Do najpopularniejszych rozwiązań zaliczają się:
- stewia – roślina z Ameryki Południowej;
- ksylitol – słodki dodatek pozyskiwany z kory brzozy;
- syrop klonowy – kanadyjki przysmak z pni klonów;
- syrop daktylowy – zdrowsza alternatywa dla cukru.
Rosnące zainteresowanie zdrowym stylem życia oraz dietą sprawiają, że po wolne od cukru desery sięgamy coraz częściej. Chcesz zadbać o swoją formę i sylwetkę? Doceń dietetyczne przysmaki, które świetnie smakują bez konieczności słodzenia.
Zobacz także:
- Tagatoza i maltitol – czy znasz te zamienniki cukru?
- Cukier kokosowy – zdrowy hit czy modny kit? Sprawdź, jaki ma indeks glikemiczny i czy może zastąpić biały cukier
- Lekkie i pyszne ciasto marchewkowe fit – przepis
- Czym są poliole? Czy cukier alkoholowy jest dobrą alternatywą dla białego cukru?
- Sorbitol – czy jest kaloryczny? W jakich produktach znajdziesz sorbitol?