Czy wiesz, że orzechy laskowe klasyfikuje się jako jadalny owoc krzewów? Orzeszki rosną na wielu gatunkach leszczyn. Różnią się między sobą wielkością, smakiem i wartościami odżywczymi. Orzeszki laskowe mają bardzo wiele zastosowań. Są powszechnie wykorzystywane w przemyśle cukierniczym, piekarniczym, spożywczym, a nawet kosmetycznym. Olej pozyskiwany z tych orzechów świetnie nadaje się do wyrobu farb oraz produktów pielęgnacyjnych do ciała i włosów. Sprawdź, dlaczego warto włączyć te zdrowe owoce leszczyny do swojego jadłospisu. Przeczytaj o nich więcej!

Orzech laskowy – drzewo

Orzeszki laskowe znajdziesz w wielu miejscach Europy i Polski. Te powszechnie dostępne w sklepach pochodzą z typowo uprawnych odmian leszczyny. Są to przeważnie mieszańce leszczyny południowej, pospolitej i pontyjskiej. Większość upraw drzew orzechów laskowych znajduje się w Turcji. Duży udział w eksporcie orzeszków mają także tereny Włoch, Kaukazu i Azji Mniejszej.

Leszczyna, czyli skąd wyrastają orzechy laskowe?

Leszczyna to rodzaj drzew i krzewów należących do rodziny brzozowatych. Częściej znajdziesz je w krzewiastej formie. Jednak starsze osobniki bardziej przypominają rozłożyste drzewo. Niektóre gatunki tworzą znacznie bardziej wyrazisty drzewostan. Drzewo orzecha laskowego jest giętkie i lekkie – chętnie używa się go do tworzenia beczek, łuków czy tyczek. Leszczyna jest też popularnym surowcem w branży artystycznej. 

Zobacz też:
Ogórki kiszone – przepis babci. Poznaj sekret najsmaczniejszych ogórków!

Orzechy laskowe – właściwości

Duża ilość witaminy E sprawia, że orzechy laskowe są chętnie wykorzystywane w kosmetyce. Jest to składnik, który wspaniale wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Orzeszki dodaje się go do perfum, środków myjących, lakierów i farb do włosów oraz produktów do opalania i kremów odmładzających.

Orzechy laskowe jako składnik żywności

Owoce leszczyny to pyszny dodatek do słodkich przekąsek. W przemyśle cukierniczym orzechy laskowe są często dodawane do: 

  • czekolad;
  • batonów;
  • ciast, chałwy i innych deserów. 

Jest to też ciekawy dodatek do likierów i dań wytrawnych. Zależy ci na skorzystaniu z prozdrowotnych właściwości orzechów laskowych? Lepiej spożywać ich nieprzetworzoną formę, bez dodatku cukrów i tłuszczów. 

Orzechy laskowe – właściwości prozdrowotne

Czy słyszałeś już wcześniej, że orzechy laskowe mają też właściwości lecznicze? Spożywanie większych ilości będzie dobre dla osób chorych na anemię, małych dzieci i osób starszych. Choroby serca, objawy przepracowania i wyczerpania nerwowego również mogą dzięki nim ustępować. Mogą także chronić przed miażdżycą, otyłością, zmęczeniem i złym samopoczuciem.

Właściwości orzeszków laskowych a skorupka

Aby skorzystać ze wszystkich witamin i właściwości orzechów laskowych, kupuj je w łupinach. Twarda skorupka stanowi naturalną ochronę przed ciepłem, powietrzem, światłem i zanieczyszczeniami. Orzechy przewożone, sprzedawane i przetrzymywane luzem w postaci obranej są podatne na proces utleniania. Tracą wówczas znaczną część swoich składników odżywczych.

Co zawierają orzechy laskowe?

Orzechy laskowe, mimo sporej kaloryczności, są bardzo zdrowe. Warto dodać choć garstkę owoców leszczyny do swojej codziennej diety. Dlaczego? Znajdziesz w nich spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym omega-6), witaminy E i aminokwasów. Orzeszki laskowe zawierają też łatwo przyswajalne związki składników mineralnych. Przy zrównoważonej diecie możesz nimi zastąpić niektóre farmaceutyczne suplementy!

Zobacz też:
Pizza na diecie – Twoja przepustka do zdrowej radości z jedzenia

Orzechy laskowe – wartości odżywcze i kalorie

Jeśli jesteś na diecie, pewnie zastanawiasz się, ile kalorii mają orzechy laskowe? Kcal jest tu dość sporo – podobnie jak w większości orzechów. Jest to spowodowane sporą zawartością zdrowych tłuszczy. Wśród właściwości orzecha laskowego kcal to nie wszystko, co się liczy. Nie są to puste kalorie, a bardzo wartościowy rodzaj energii, który przyda ci się także na diecie. Poniżej przedstawiamy podstawowe wartości odżywcze orzechów laskowych (w 100 gramach owoców).

  • kcal – 660;
  • białko – 14,5 g;
  • węglowodany – 15 g;
  • tłuszcze – 63 g (z czego około 4,5 g to kwasy nasycone, około 6,5 g to kwasy wielonienasycone, a prawie 50 g to tłuszcze jednonienasycone). Orzeszki laskowe zawierają też spore ilości cennych kwasów omega-6 (aż około połowy dziennego zapotrzebowania!) i omega-3;
  • woda – 5 g.

Orzechy laskowe – witaminy

Co zawierają orzechy laskowe? Oprócz zdrowych tłuszczów orzeszki laskowe mają w sobie bogactwo innych wartościowych składników. Przedstawiamy listę witamin i minerałów ukrytych w małych skorupkach.

Orzechy laskowe – witaminy w 100 g owoców:

  • witamina C – 3 mg;
  • witamina B1 – 0,3 mg;
  • witamina B2 – 0,08 mg;
  • witamina B3 – 1 mg;
  • witamina B6 – 0,55 mg;
  • foliany – 0,072 mg;
  • witamina E – 38,70 mg.

Jak widzisz, orzechy laskowe wyróżniają się wśród innych orzechów ogromnym stężeniem witaminy E. Niemal 40 mg to aż 260% dziennego ludzkiego zapotrzebowania na tę witaminę!

Zobacz też:
Czym można posłodzić herbatę? Jeśli nie cukier, to co? Poznaj zdrowe zamienniki!

Orzeszki laskowe – makro- i mikroelementy

Orzechy laskowe – dzienne zapotrzebowanie na makroelementy zawarte w 100 gramach:

  • fosfor – 48%;
  • wapń – 18%;
  • magnez – 44% (kobiety), 33% (mężczyźni);
  • potas – 13%.

Orzeszki laskowe – dzienne zapotrzebowanie na mikroelementy zawarte w 100 gramach owoców leszczyny:

  • jod – 11%;
  • żelazo – 19% (dla młodych kobiet), 43% (dla mężczyzn i starszych kobiet);
  • miedź – 143%;
  • cynk – 30% (kobiety), 22% (mężczyźni);
  • mangan – 230% (kobiety), 180% (mężczyźni).

Orzechy laskowe – cena

Czy miałeś świadomość, że roczna światowa produkcja orzechów laskowych sięga nawet 600-750 ton? To naprawdę ogromne ilości! Jednak nie ma się tu czemu dziwić – to przepyszne i bardzo zdrowe orzechy. Są dość łatwo dostępne i możesz je kupić w:

  • supermarketach;
  • sklepach ze zdrową żywnością;
  • osiedlowych „spożywczakach”.

Możesz też zamówić większą ilość przez internet – z dostawą prosto do domu.

Cena orzechów laskowych bywa różna, w zależności od ich pochodzenia i jakości. Owoce leszczyny w skorupce dostaniesz już nawet za 15-20 zł za kilogram. Łuskane orzechy laskowe są zdecydowanie droższe. Ich cena waha się od 30 do 50 zł za kg. Droższe są wersje prażone lub solone. Natomiast najzdrowsze są oczywiście orzechy w formie jak najmniej przetworzonej, bez żadnych dodatków smakowych.

Jak obrać orzechy laskowe ze skorupki?

Jeśli w twoje ręce trafiły orzechy laskowe w skorupkach, to przed zjedzeniem trzeba je oczywiście rozłupać. Masz orzechy bez skorupki, lecz z brązową skórką? Warto ją z nich ściągnąć. Ta ciemna skórka nadaje orzechom lekko gorzki, nieco nieprzyjemny posmak. Jeśli to ci nie przeszkadza, wystarczy że ściągniesz łupinę. Natomiast dla wydobycia pełnej głębi smaku warto usunąć też skórkę. Jak obrać orzechy laskowe? 

Zobacz też:
Rukiew wodna – prawdziwy superfood wśród roślin. Stosuj ją w kuchni i w kosmetyce!

Najprościej i najskuteczniej użyć w tym celu dziadka do orzechów. Jest to niedrogie narzędzie, które przyda się do każdego rodzaju orzechów. Jeżeli będziesz go miał pod ręką, możesz też użyć młotka lub tłuczka. Ułatwisz sobie rozłupywanie wcześniejszym namoczeniem orzechów w wodzie. Zmiękczoną skorupkę możesz spróbować ściągnąć nożykiem lub nawet rozgnieść dłońmi.

Jak obrać orzechy laskowe z ciemnej skórki?

Masz w domu orzechy łuskane? Przeważnie pozostaje na nich ciemna, gorzka skórka, której trudno się pozbyć. Możesz namoczyć łuskane orzechy przez kilka godzin. Łupinkę będzie dość łatwo ściągnąć palcami. Szybszym sposobem jest jednak prażenie orzechów w piekarniku lub na patelni.

Jak obrać orzechy laskowe – krok po kroku:

  1. Wsyp orzechy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia lub suchą patelnię. Ich ilość jest dowolna – ważne, by leżały swobodnie. Nie kładź ich jeden na drugim.
  2. Wstaw blachę z orzechami do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Jeśli używasz patelni, postaw ją na średnim ogniu.
  3. Pilnuj swoich orzechów laskowych, ponieważ łatwo o ich przypalenie. Może wystarczyć niższa temperatura lub krótszy czas grzania. Orzechy są gotowe, gdy skórka staje się ciemniejsza i zaczyna pękać.
  4. Pozwól orzechom lekko przestygnąć. Następnie przełóż je do ściereczki, skręć ją od góry i intensywnie pocieraj. Takie tarcie sprawi, że przyprażona skórka sama odpadnie. Wystarczy kilka minut takiego tarcia, aby orzechy były już obrane.
  5. Na koniec przesyp zawartość szmatki do rzadkiego sitka – w ten sposób pozbędziesz się łupin. Gotowe! W sitku powinny zostać same obrane orzechy.
Zobacz też:
Jak komponować zdrowe zbilansowane posiłki?

Orzechy laskowe to pyszny dodatek do diety. Możesz jeść je bez dodatków, jako zdrową przekąskę lub w połączeniu z suszonymi owocami bądź innymi bakaliami. Orzeszki laskowe w kuchni sprawdzą się jako dodatek do słodkich deserów, ale mogą być też częścią wytrawnych sosów lub dań. Te pyszne orzechy stanowią zdrowe uzupełnienie jadłospisu. Nie tylko smak przemawia za ich jedzeniem, ponieważ wykazują liczne właściwości lecznicze. Skorzysta z nich całe twoje ciało – łącznie ze skórą i włosami. Orzechy laskowe pomogą ci zadbać o zdrowe wnętrze i piękny wygląd.

Zobacz także:

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz wszystkie artykuły