Nerkowiec to najbardziej popularna, ale nie jedyna nazwa tego drzewa. Można spotkać też nazwy:

  • nanercz zachodni;
  • nerkowiec zachodni;
  • orzech nanerczowy;
  • orzech cashew. 

Jest to tropikalny gatunek rośliny, z którego pozyskuje się orzechy nerkowca. Nazwa tej pysznej przekąski pochodzi właśnie od jej kształtu – przypomina ludzką nerkę. Dziś każdy ma ją na wyciągnięcie ręki w większości sklepów spożywczych. Czy owoce nerkowca są zdrowe? Jak i gdzie rosną? Za ile można je kupić i w jaki sposób najlepiej je jeść? Na wszystkie te pytania (i nie tylko) odpowiemy w naszym artykule!

Orzechy nerkowca – jak rosną?

Światowa produkcja nerkowców wynosi obecnie 4 miliardy ton rocznie! Jednak wciąż jest to za mało, żeby sprostać ogromnemu popytowi na te orzechy. Z tego powodu ceny nerkowców są dość wysokie. Ich uprawa stanowi dziś podstawę bytu wielu ubogich rodzin w tropikalnych krajach.

Zobacz też:
Właściwości i zastosowanie miodu manuka. Czy naprawdę jest tak zdrowy?

Drzewo nerkowca produkuje drobne, pachnące kwiaty. Mają one odcienie żółtego lub zielonego. Każdy z nich ma 10 pręcików, z których przeważnie tylko jeden jest w stanie zrodzić owoc. Ten natomiast jest dość osobliwy. Jak wyglądają owoce nerkowca? Nie przypominają wcale innych popularnych orzechów.

Drzewo nerkowca

Rośnie dziko i w komercyjnych uprawach, głównie na obszarach Ameryki Południowej. Drzewo nerkowca dorasta do 8 metrów wysokości. Wygląda bardzo okazale – rozgałęzia się już dość nisko i imponuje piękną, regularną koroną. Czy wiesz, że jest ono blisko spokrewnione z drzewem mango? 

Drzewo nerkowca jest obecnie uprawiane na największą skalę w Brazylii, Indiach, Wietnamie i Wybrzeżu Kości Słoniowej. Pochodzenie orzechów nerkowca wpływa też na ich smak. Brazylijskie są większe i słodkawe. Natomiast te z Indii są mniejsze i bardziej chrupkie.

Owoce nerkowca

Jak rosną jadalne części nerkowca? Owoce tego drzewa złożone są z dwóch części – jabłka nanerczowego i owocu właściwego. Pierwsza część jest właściwie zgrubieniem łodygi. Z wyglądu przypomina jabłko lub podłużną paprykę (to zależy od wielkości). Wyrasta z niej właściwy owoc nerkowca – pestkowiec z jednym nasionem, czyli pysznym orzechem.

Jabłka nanerczowe, czyli część owocu nerkowca

Jabłka nanerczowe mają gruszkowaty kształt. Występują w różnych barwach – od żółtej po intensywny, ciemny pomarańcz. Dorastają przeważnie do 10 centymetrów długości i 5 cm średnicy. Są to owoce jadalne, ale bardzo trudno dostępne. Można je kupić tylko lokalnie, prosto ze zbiorów. Jest to spowodowane ich delikatną skórką. Wystarczy lekko nacisnąć owoc, by wyleciał z niego obficie sok.

Zobacz też:
Jak przestać jeść słodycze? Poznaj skuteczne sposoby, jak oduczyć się jedzenia słodkości

Owoce właściwe

Właściwe owoce nerkowca przypominają kształtem pazur lub właśnie – nerkę. W każdej łupinie znajduje się jeden orzech nerkowca. Należy obierać je w specjalnych rękawiczkach ochronnych. Zewnętrzna warstwa zawiera drażniący skórę olej. Dopiero po obraniu, prażeniu i ugotowaniu są one gotowe do spożycia.

Czy orzechy nerkowca są zdrowe?

To, że orzechy nerkowca są pyszne, wie prawie każdy. Ale czy są zdrowe? Oczywiście! Jak wszystkie orzechy, zawierają sporą ilość tłuszczów. Są to jednak tłuszcze zdrowe, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto zamienić niezdrowe, przetworzone przekąski pełne tłuszczów nasyconych na te wspaniałe orzechy!

Orzechy nerkowca – wartości odżywcze

Być może znasz je tylko jako kaloryczne przekąski. Jednak to wcale nie powód, by ich unikać! Jak każde orzechy, nerkowce zawierają bogactwo cennych składników odżywczych. Kluczem do zdrowia i pięknej sylwetki jest to, by z nimi nie przesadzać. W 100 gramach orzechów nerkowca znajduje się:

  • około 44 g tłuszczów, w tym:
    • około 24 g kwasów jednonienasyconych;
    • około 8 g kwasów wielonienasyconych;
  • niecałe 20 g białka;
  • około 30 g węglowodanów, w tym:
    • 5-6 g cukrów prostych;
  • 3 gramy błonnika pokarmowego.

Orzechy nerkowca – kcal

Ile kalorii mają orzechy nerkowca? Ze względu na sporą zawartość tłuszczu są dość kaloryczne. W 100 gramach nerkowca znajduje się około 550 kcal. Z tego powodu powinieneś zachować umiar w ich dziennym spożyciu.

Orzechy nerkowca – właściwości

Dzięki swojemu fantastycznemu składowi nerkowce mają mnóstwo dobroczynnych właściwości. Orzechy nerkowca:

  • wzmacniają układ sercowo-naczyniowy;
  • działają prewencyjnie na miażdżycę;
  • mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie szkodzą cukrzykom;
  • wspierają pamięć i koncentrację;
  • usprawniają metabolizm;
  • zapewniają prawidłowe krzepnięcie krwi;
  • zmniejszają poziom złego cholesterolu;
  • działają antyoksydacyjnie – niwelują wolne rodniki i odmładzają wygląd skóry;
  • widocznie poprawiają kondycję włosów i paznokci.
Zobacz też:
Kalarepa – niedoceniane źródło witamin i minerałów!

Orzechy nerkowca – dlaczego warto je jeść?

Dlaczego warto włączyć orzechy nerkowca do swojej codziennej diety? Przede wszystkim dlatego, że znakomicie uzupełniają dietę w witaminy i składniki mineralne. Jeżeli nie masz na nie alergii, nie będzie już żadnych wymówek, aby ich unikać! Osoby na diecie redukcyjnej również powinny uzupełniać nimi swój jadłospis. Nienasycone kwasy tłuszczowe i białko dają długotrwałe uczucie sytości, co pomaga walczyć z bezmyślnym podjadaniem.

Orzechy nerkowca – cena, sposób jedzenia i przechowywania

Cena orzechów nerkowca waha się w granicach 20-50 zł za kilogram. Wszystko zależy od ich pochodzenia i jakości. W sklepach dostępne są orzechy surowe, prażone, solone oraz w słodkich lub słonych panierkach. Możesz eksperymentować z różnymi smakami, lecz pamiętaj, że najwięcej wartości odżywczych zawiera wersja bez dodatków.

Gdzie kupić orzechy nerkowca i na co uważać?

Gdzie można kupić orzechy nerkowca? Znajdziesz je w każdym większym sklepie spożywczym oraz w sklepach z ekologiczną żywnością. Warto zajrzeć też do internetu. Możesz tam znaleźć naprawdę świetne oferty. Pamiętaj, aby zawsze zwracać uwagę na świeżość orzechów. Pleśń, która na nich rośnie, jest bardzo szkodliwa dla zdrowia.

Orzechy nerkowca – połówki czy całe?

Jeść orzechy w całości, połówki, a może drobno posiekane? Czy jest między nimi jakaś różnica? Jako przekąska bez żadnych dodatków orzechy nerkowca najlepiej smakują w całości. Jednak jeśli planujesz dodawać orzechy do dań, możesz też kupić wersje krojone. Jest to szczególnie korzystna opcja dla osób, które są zabiegane i mają mało czasu na gotowanie. 

Zobacz też:
Syrop z kwiatów czarnego bzu – naturalny środek na zdrowie

Siekane orzechy świetnie sprawdzą się:

  • do sałatek;
  • dań indyjskich i tajskich;
  • jako ozdoba deserów.

Orzechy nerkowca w innych formach

Ich smak jest dość uniwersalny i pasuje do wielu słodkich i słonych potraw. Nie przepadasz za nerkowcami, a chcesz cieszyć się ich właściwościami? Wrzuć kilka orzechów do miksera podczas robienia owocowego koktajlu. Nawet ich w nim nie poczujesz!

Namoczone orzechy nerkowca można też przerobić na mleko roślinne. Wystarczy zblendować je na gładką masę z wodą. Z nerkowców tworzy się też przepyszne sery wegańskie. Jest to na tyle proste, że możesz podjąć się tego w domu!

Orzechy nerkowca – ile dziennie?

W przypadku każdych orzechów musisz zachować umiar. Jedzenie nerkowców w dużych dawkach może być niekorzystne. Duża ilość tłuszczu i kalorii prowadzą bowiem do otyłości. Aby cieszyć się wszystkimi korzystnymi właściwościami orzechów nerkowca, trzeba ograniczyć ich spożycie. Najlepiej zjadać jedną garść nerkowców codziennie lub kilka razy w tygodniu. Pamiętaj, że powinien to być zamiennik niezdrowych przekąsek, a nie dodatek do nich.
Orzechy nerkowca powinny na stałe zagościć w twojej diecie. Świetnie nadają się dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Uzupełniają białko i witaminy, a do tego można też z nich stworzyć pyszny, roślinny ser! Bez względu na twój sposób odżywiania z pewnością skorzystasz na takim dodatku do swojego jadłospisu. Nerkowce działają korzystnie na serce, układ nerwowy, wygląd skóry, włosów i paznokci, a nawet na odchudzanie. Garść tych orzechów spożywana codziennie pomoże ci cieszyć się pełnią zdrowia przez długie lata!

Zobacz też:
Trawa cytrynowa – do kuchni i nie tylko

Zobacz także:

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz wszystkie artykuły