Dla jednych zakwaszenie organizmu to poważne zagrożenie, dla innych – sztuczny problem. Co musisz wiedzieć na temat równowagi kwasowo–zasadowej i jej wpływu na twoje zdrowie? 

Równowaga kwasowo-zasadowa – czym grozi jej naruszenie? 

Twój organizm lubi równowagę, a na wszelkie jej zakłócenia reaguje w gwałtowny sposób. Szczególnie ważna jest równowaga pomiędzy kwasami i zasadami, którą sprawdza się poprzez badanie pH płynów ustrojowych. Jest to wskaźnik kwasowości, który powinien utrzymywać się na poziomie 7,37 – 7,45. Nie jest to wartość przypadkowa, ponieważ ludzka krew ma pH 7,4. Oznacza to, iż jest ona lekko alkaliczna (zasadowa), gdyż jej pH jest wyższe niż 7. Jeśli utrzymujesz pH na takim poziomie, w twoim organizmie procesy fizyczno-chemiczne będą przebiegać bez zakłóceń. Czym grozi naruszenie tej równowagi? 

Zobacz też:
Węglowodany proste i złożone w diecie. Czy cukry proste trzeba wyeliminować?

Czy nadmiar kwasów w organizmie jest niebezpieczny? 

Gdy jedni lekceważą problem i uznają go za wyimaginowaną chorobę, inni biją na alarm i ostrzegają przed skutkami zakwaszenia organizmu. Gdy pH twojej krwi spada poniżej 7,35, zaczyna się kwasica choroba, która może oznaczać dla ciebie nie tylko szereg uciążliwych dolegliwości, ale i poważnych zagrożeń. Szczególnie niebezpieczna jest sytuacja, gdy pH krwi spadnie poniżej 6,8. I choć kwasica to nie to samo co zakwaszenie organizmu, które – zdaniem sporej grupy lekarzy – jest mitem, wiedza na temat diety zasadowej może ci się przydać. 

Co powoduje zakwaszenie organizmu? 

Zastanawiasz się, jak zakwasić organizm? Przede wszystkim niewłaściwą dietą. Jeśli w twoim menu często pojawia się przetworzona żywność oraz tłuste potrawy, jeśli słodycze towarzyszą ci niemal każdego dnia, ryzyko pojawienia się tego problemu znacznie wzrasta. Jeśli do takiej diety dodasz spore ilości kawy, codzienną porcję stresu i brak aktywności fizycznej, na utrzymanie prawidłowego pH krwi masz niewielkie szanse. 

Jakie składniki twojej diety w największym stopniu przyczyniają się do zakwaszenia organizmu? 

Na „czarnej liście” znajdują się: 

  • mięso i wędliny;
  • jaja i nabiał;
  • produkty zbożowe;
  • słodycze.

Czy da się samodzielnie sprawdzić, czyorganizm jest zakwaszony? 

Objawy zakwaszenia organizmu są dość zróżnicowane, dlatego wczesne wykrycie problemu może ci sprawić spore trudności. Jeśli jednak nauczysz się uważniej obserwować swoje ciało, a dodatkowo będziesz regularnie korzystać z prostych badań kontrolnych, monitorowanie pH krwi nie będzie ci sprawiać problemów. 

Zobacz też:
Orzechy laskowe – co kryje się w tej małej, brązowej skorupce? Poznaj prozdrowotne właściwości owoców leszczyny

Zakwaszony organizm – objawy, których nie możesz lekceważyć 

Gdy w twoim organizmie zostaje zaburzona równowaga kwasowo-zasadowa, zaczynasz odczuwać liczne dolegliwości. Są to m.in.:

  • ból głowy i mięśni;
  • bóle stawów i kości;
  • problemy ze skórą;
  • uczucie zmęczenia i senności; 
  • większa podatność na infekcje wirusowe i grzybicze; 
  • wypadające włosy.

Ignorowanie objawów zakwaszenia może być dla ciebie poważnym zagrożeniem. Zdaniem wielu osób, silne zakwaszenie sprzyja rozwojowi chorób nowotworowych. Może też doprowadzić do takich chorób, jak gruźlica czy stwardnienie rozsiane. Powinieneś też pamiętać, że powyższe objawy towarzyszą wielu chorobom, dlatego dobrze zrobisz, gdy skonsultujesz się ze swoim lekarzem. 

Jakie badanie pomoże ci w porę wykryć zakwaszenie organizmu?

Jak możesz sprawdzić swoje pH? W wielu publikacjach znajdziesz wzmianki o papierku lakmusowym, za pomocą którego sprawdzisz pH moczu i ustalisz, w jakim stopniu zakwaszony jest twój organizm. Papierek taki znajdziesz w każdej aptece, a dzięki dołączonym do niego informacjom nie tylko prawidłowo przeprowadzisz badanie, ale też bez problemu odczytasz jego wynik. Musisz jednak pamiętać, iż pH moczu to nie pH krwi, które możesz sprawdzić tylko w laboratorium analitycznym. 

Zakwaszenie organizmu – leczenie dietą pomaga? 

Ponieważ skutki zakwaszenia organizmu mogą być poważne, musisz w odpowiednim momencie podjąć te kroki, dzięki pozwolą ci odzyskać równowagę kwasowo-zasadową. Zastanawiasz się, jak odkwasić organizm? 

Zakwaszenie organizmu – dieta alkaliczna i jej najważniejsze zasady  

Jeśli chcesz odzyskać równowagę kwasowo–zasadową, musisz zmienić sposób odżywiania się. Ogranicz spożycie mięsa, unikaj przetworzonej żywności, częściej jedz warzywa oraz owoce – to podstawowe zasady. 

Zobacz też:
Ksylitol – jak oddziałuje na Twoje zdrowie? Czy warto zamienić na niego cukier?

Najlepsze efekty osiągniesz w chwili, gdy zaczniesz przestrzegać diety alkalicznej (zasadowej). Jej twórcą jest Robert O. Young, który ma prostą receptę na utrzymanie odpowiedniego pH. Wystarczy, że w twojej codziennej diecie 80% produktów spożywczych będzie posiadać odczyn alkaliczny (powyżej 7pH), a pozostałe 20% kwasowy (poniżej 7pH). 

Na czym powinna się opierać dieta na zakwaszony orgaznim?

Na liście produktów zasadotwórczych pojawiają się m. in:

  • warzywa (a w szczególności jarmuż, brokuł, zielona pietruszka);
  • owoce (np. cytryna, arbuz, kiwi, truskawki,daktyle);
  • czosnek;
  • zielona herbata;
  • kiełki;
  • maślanka;
  • kasza jaglana i gryczana. 

Czy taka dieta pomoże na zakwaszony organizm? Jedni twierdzą, że tak i są jej gorącymi zwolennikami. Nie brak jednak i głosów krytycznych. Osoby podchodzące z dystansem do diety alkalicznej uważają, że pH żywności ma niewielki wpływ na pH krwi, a za obniżenie tego wskaźnika odpowiada kwasica metaboliczna, związana z innymi chorobami (np. z cukrzycą).

Czy styl życia powoduje zakwaszenie organizmu?

To, jaki styl życia prowadzisz, ma równie istotny wpływ na stan twojego zdrowia, zatem samo koncentrowanie się na diecie nie da ci zbyt wiele. Zakwaszony organizm często jest skutkiem stresu i braku odpowiedniego wypoczynku. Jeśli chcesz utrzymywać prawidłowe pH, musisz nauczyć się relaksować oraz pamiętać o codziennej porcji ruchu. Dobre wyniki osiągniesz dzięki lekkim ćwiczeniom fitness oraz spacerom, możesz też postawić na rowerowe wycieczki lub  jogging. 

Zobacz też:
Ciasto drożdżowe – przepis babci. Upiecz idealny placek drożdżowy!

Co jeszcze możesz zrobić? Zrezygnuj z używek, które mogą mieć negatywny wpływ nie tylko na równowagę kwasowo-zasadową, ale i na ogólny stan twojego zdrowia. Pamiętaj też o wypijaniu około 2 litrów wody dziennie oraz o tym, by częściej przebywać na świeżym powietrzu.

Na zakwaszenie organizmu najlepsza będzie zbilansowana dieta oraz odpowiednia ilość wypoczynku. Dzięki temu odzyskasz równowagę kwasowo-zasadową, poprawisz swoją formę i unikniesz wielu poważnych chorób.

Zobacz także:

O autorze

Mirosława Jankowiak

Absolwentka Technikum Gastronomicznego w Bytomiu i historii na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Miłośniczka podróży, przyrody i aktywnego wypoczynku. Podróżnicze i historyczne pasje łączy z pracą przewodnika turystycznego. W wolnym czasie poszerza swoją wiedzę na temat zdrowego stylu życia i diet, ze szczególnym uwzględnieniem diety roślinnej.

Zobacz wszystkie artykuły