Walka o zdrowie zaczyna się w jelitach – to prosta zasada, o której nie możesz zapominać. Żyje w nich około ok. 1,2 tys. gatunków mikrobów, których ilość z pokolenia na pokolenie spada. Dlaczego? To skutek zmiany stylu życia i coraz częstszego sięgania po przetworzoną żywność oraz antybiotyki. A im uboższa flora bakteryjna jelit, tym mniejsza staje się twoja odporność. Jeśli zatem chcesz zadbać o swe zdrowie, musisz zadbać o jelita. Im więcej dobrych bakterii w nich zagości, tym lepiej dla ciebie. Jak możesz osiągnąć ten cel? Wykorzystując moc naturalnych probiotyków. 

Czym są probiotyki? 

Probiotyki to żywe kultury bakterii lub drożdży, które mają bardzo dobry wpływ na florę bakteryjną twoich jelit. Składa się ona z bakterii pożytecznych oraz tych, które odpowiadają za pojawienie się różnych dolegliwości zdrowotnych. Jeśli istnieje między nimi równowaga, wszystko jest dobrze. Gorzej, gdy pożyteczne bakterie znajdą się w mniejszości. 

Zobacz też:
Lekkie i pyszne ciasto marchewkowe fit – przepis

Dzięki bakteriom probiotycznym utrzymanie równowagi między dobrymi i złymi bakteriami stanie się łatwiejsze, co pozwoli ci uniknąć wielu dolegliwości. Zrównoważona flora bakteryjna to jednocześnie mniej problemów z przemianą materii czy wrzodami. To również silniejsza odporność organizmu i skuteczniejsza ochrona przed wieloma infekcjami.

Dla zdrowia twoich jelit największe znaczenie mają dwa szczepy bakterii: bifidobakterie oraz bakterie kwasu mlekowego. 

Bifidobakterie

Bakterie te mają ogromny wpływ na zdrowie dzieci, u których stanowią aż 90% mikroflory jelitowej. Choć w przewodzie pokarmowym dorosłych pojawiają się w mniejszej ilości, wciąż odgrywają bardzo ważną dla zdrowia rolę. 

Bifidobakterie zaliczają się do najważniejszych drobnoustrojów żyjących w ludzkim przewodzie pokarmowym. Dzięki nim będziesz lepiej chroniony przed zaparciami oraz zbyt wysokim pH jelit, ustrzeżesz się wielu problemów ze zbyt wysokim cholesterolem i uporasz z zaburzeniami żołądkowo–jelitowymi. 

Gdzie znajdziesz takie probiotyki? W suplementach diety oraz w takich produktach spożywczych, jak kiszonki czy fermentowane produkty mleczne.

Bakterie kwasu mlekowego

O tym, że bakterie kwasu mlekowego mają rewelacyjny wpływ na ludzkie zdrowie, wiadomo od dawna. Dziś wiadomo, że mikroorganizmy te mogą cię skutecznie chronić przed namnażaniem się chorobotwórczych bakterii i grzybów. Dzięki nim w procesie fermentacji cukrów powstaje kwas mlekowy, z którego wsparcia powinieneś korzystać m.in. w trakcie leczenia antybiotykami. Jeśli chcesz wzmocnić organizm tym kwasem, możesz sięgnąć po kiszone warzywa, fermentowane napoje mleczne oraz kwas chlebowy.

Kiedy powinieneś sięgnąć po produkty probiotyczne?

Moc probiotyków możesz wykorzystać w chwili, gdy w twoim przewodzie pokarmowym naruszona zostanie równowaga między dobrymi i złymi bakteriami. Swiadczyć mogą o tym m.in: 

  • problemy ze wzdęciami, biegunkami i zaparciam;
  • pogorszenie wyglądu skóry;
  • gorszy nastrój, niepokój i problemy ze snem;
  • wzrost masy ciała;
  • rosnący apetyt na niezdrowe produkty spożywcze.
Zobacz też:
Co można, a czego nie wolno jeść przy dnie moczanowej?

Bakterie probiotyczne będą cię wspierać, gdy: 

  • zażywasz antybiotyki;
  • musisz obniżyć pH w jelitach;
  • chcesz poprawić pracę jelit i pozbyć się problemów ze wzdęciami;
  • chcesz złagodzić objawy choroby Leśniowskiego-Crohna;
  • chcesz zmniejszyć ilość bakterii chorobotwórczych i gnilnych;
  • walczysz z atopowym zapaleniem skóry;
  • chcesz zmniejszyć ryzyko rozwoju infekcji układu moczowego;
  • zależy ci na wzmocnieniu układu odpornościowego;
  • chcesz się szybciej uporać ze zbędnymi kilogramami.

Prebiotyki i probiotyki – czym się różnią? 

Obok probiotyków często pojawiają się prebiotyki. O ile w probiotykach najważniejsze są żywe mikroorganizmy, tak w prebiotykach ich miejsce zajmują substancje stymulujące (np. błonnik lub skrobia). Bardzo dobrymi prebiotykami okazują się na przykład roślinne oligosacharydy, doskonale sprawdzające się w roli naturalnej pożywki dla probiotycznych bakterii. 

Naturalne probiotyki i prebiotyki będą cennym wsparciem dla twojego organizmu. 

Jakie źródła prebiotyków powinieneś włączyć do swej diety? 

Na liście tych najskuteczniejszych znajdują się: 

  • czosnek;
  • cebula;
  • pory;
  • szparagi;
  • banany;
  • karczochy;
  • cykoria.

Probiotyki naturalne i ich moc 

Naturalny probiotyk może się okazać rewelacyjnym lekiem na wiele przypadłości. Te wartościowe kultury bakterii sprawią, że twój przewód pokarmowy zacznie lepiej funkcjonować. Dzięki temu twoje jelita będą w stanie lepiej wchłaniać witaminy, co przełoży się na ogólny stan twojego zdrowia. A przecież silniejszy układ odpornościowy to tylko jedna z  wielu korzyści, jakie możesz osiągnąć dzięki włączeniu probiotyków do swej diety. 

Dzięki probiotykom możesz zadbać o naturalną florę bakteryjną jelit. Nieprawidłowa dieta, przewlekły stres lub sięganie po leki mogą przyczynić się do jej zaburzeń, co może stać się początkiem poważnych problemów ze uzdrowiem. Co powinieneś włączyć do swej diety, by skuteczniej wspierać odporność organizmu?

Zobacz też:
Jak suszyć grzyby? 4 sprawdzone sposoby

Dieta pełna probiotyków – co jeść, by cieszyć się zdrowiem? 

Probiotyki w jedzeniu pojawiają się dość często. Lista produktów, w których znajdują się te cenne dla jelit mikroorganizmy może cię zaskoczyć długością i różnorodnością. Jeśli zatem nie chcesz korzystać z kapsułek lub płynów z apteki, możesz je zastąpić zdrową żywnością. Co możesz wybrać zamiast probiotyku z apteki? Jak się okazuje, produkty probiotyczne o wyjątkowej skuteczności znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. 

Domowe sposoby na naturalne probiotyki 

Dobre naturalne probiotyki mogą powstać w twoim domu. To:

  • kiszona kapusta – dzięki naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej wspiera florę bakteryjną twoich jelit. Jednocześnie kiszona kapusta wspiera cię solidną porcją witaminy C oraz takich składników mineralnych, jak żelazo, potas, mangan i miedź;
  • kiszone ogórki – nie brak w nich bakterii kwasu mlekowego, dzięki czemu stają się sojusznikami zdrowych jelit. Dzięki nim możesz poprawić trawienie, oczyścić organizm ze szkodliwych toksyn oraz wzmocnić organizm sporą ilością witaminy C i B;
  • zakwas z buraków – jest rewelacyjnym źródłem bakterii probiotycznych oraz witamin A, C, K i B6. Z jego wsparcia możesz skorzystać przy problemach z anemią, przy zaburzeniach pracy jelit oraz przy ogólnym osłabieniu organizmu;   
  • ocet jabłkowy – pobudza produkcję enzymów trawiennych i pomaga w walce z cukrzycą. Dzięki fermentacji octowej stanowi też dobre źródło ważnych dla twojego zdrowia bakterii probiotycznych. 

Najlepsze naturalne probiotyki dla dzieci 

Dzięki probiotykom możesz też budować odporność swojego dziecka. Jeśli nie wiesz, co włączyć do jadłospisu malucha, możesz sięgnąć po produkty probiotyczne z apteki, wśród których nie brak kropel dla dzieci. Możesz też sięgnąć po takie produkty, jak kefir, zsiadłe mleko czy maślanka. Najłatwiej będzie ci przekonać malucha do naturalnego jogurtu, który w połączeniu z płatkami i owocami może się przemienić w pyszny i zdrowy deser. 

Zobacz też:
Jak obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne?

A co z tymi najmłodszymi? 

Im możesz podać mleko modyfikowane dla niemowląt, w którym prebiotyki i probiotyki pojawiają się coraz częściej. Mleko takie nie jest wprawdzie w stanie zastąpić mleka matki, w którym żywych kultur bakterii jest znacznie więcej, jednak obecność jednego lub dwóch szczepów bakterii probiotycznych zwiększa jego wartość i pozwala budować odporność małego organizmu.

Probiotyczne napoje dla dużych i małych 

Dobrymi źródłami probiotyków mogą się też okazać niektóre napoje. Jeśli chcesz wspierać odporność organizmu, sięgnij po:

  • kombuchę – napój z czarnej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany. Kombucha pomoże ci w odchudzaniu oraz w oczyszczaniu organizmu z toksyn, świetnie sprawdzi się też przy problemach z nadciśnieniem oraz zbyt wysokim cholesterolem. Napój ten możesz też wykorzystać przy bezsenności, przewlekłym zmęczeniu i problemach z wątrobą; 
  • Rejuvelac – fermentowany napój, który możesz przygotować z kiełkujących nasion pszenicy, żyta, jęczmienia lub prosta. Jest on dobrym źródłem probiotyków, kwasu mlekowego oraz witamin z grupy B. Rejuvelac możesz też wykorzystać jako bazę do kiszonek lub jako bazę do wegańskich serów;
  • kwas chlebowy – pełen probiotyków napój, który pomoże ci zadbać o odporność oraz usprawnić pracę przewodu pokarmowego; 
  • jogurty i kefiry na bazie napojów roślinnych (np. mleka owsianego lub migdałowego).

Orientalna i zdrowa dieta probiotyczna

Jeśli chcesz dbać o zdrowie, a jednocześnie odkrywać nowe smaki, możesz też sięgnąć po azjatyckie specjały. W roli naturalnych probiotyków świetnie sprawdzają się:

  • miso – gęsta zupa uwielbiana w Japonii, w której najważniejszym składnikiem jest sfermentowana soja;
  • kimchi – jedna z najsłynniejszych potraw z Korei, w której znajdziesz kiszone i sfermentowane warzywa, m.in. kapustę pekińską, czosnek, marchewkę.
Zobacz też:
Dania lekkostrawne – idealne rozwiązanie dla osób z problemami jelitowymi. Jakie produkty powinny znaleźć się w lekkostrawnym obiedzie i kolacji?

Produktów spożywczych, które doskonale sprawdzają się w roli naturalnych probiotyków, jest sporo. Im prędzej nauczysz się z nich korzystać, tym lepiej dla ciebie i twojego układu odpornościowego.

Zobacz także:

About the Author

Mirosława Jankowiak

Absolwentka Technikum Gastronomicznego w Bytomiu i historii na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Miłośniczka podróży, przyrody i aktywnego wypoczynku. Podróżnicze i historyczne pasje łączy z pracą przewodnika turystycznego. W wolnym czasie poszerza swoją wiedzę na temat zdrowego stylu życia i diet, ze szczególnym uwzględnieniem diety roślinnej.

View All Articles