W chorobie znanej jako SIBO dieta odgrywa kluczową rolę! Dowiedz się jakie efekty przynosi dieta low-FODMAP, czyli sposób żywienia dla osób cierpiących na przerost bakteryjny jelita cienkiego. Jej działanie jest udowodnione klinicznie! Podajemy przykładowy jadłospis.

Czym jest SIBO? Objawy SIBO

SIBO (po angielsku Small Intestinal Bacterial Overgrowth) jest definiowane jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego. Na skutego zaburzonej homeostazy w jelicie cienkim dochodzi do zaburzonego wchłaniania makroskładników z pożywienia. Zbyt duża ilość i aktywność bakterii sprawia dyskomfort i ból brzucha spowodowany nadmierną ilością gazów. Poza tym przerost bakterii w jelicie cienkim powoduje objawy takie jak wzdęcia, biegunka, bóle stawów i problemy skórne. Może prowadzić do zakłócenia prawidłowego wchłaniania pokarmu i uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego. Właśnie dlatego jelitowa dieta w SIBO jest tak ważna.

Przyczyny choroby SIBO

Do czynników wywołujących przerost bakterii w jelicie cienkim możemy zaliczyć podeszły wiek, częste stosowanie antybiotyków lub leków na zgagę, zapalenia trzustki, niewydolność nerek i obniżoną odporność organizmu. Poza tym do rozwinięcia się SIBO często prowadzą choroby już występujące takie jak:

  • celiakia;
  • niedokwaśność żołądka;
  • cukrzyca;
  • choroba Crohna;
  • marskość wątroby;
  • zaburzenia motoryki jelita cienkiego.
Zobacz też:
Dna moczanowa – dieta, która pomoże w leczeniu podagry. Sprawdź, co jeść przy dnie moczanowej, a czego unikać!

Wylecz SIBO optymalną dietą low-FODMAP

Objawy choroby można złagodzić, stosując dostosowaną do SIBO dietę, która zawiera niewielką ilość węglowodanów łatwo fermentujących. To właśnie one są źródłem problemów trawiennych. Taka dieta nazywa się FODMAP. Skrót FODMAP pochodzi od pierwszych liter nazw fermentujących związków. Należą do nich oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole. W leczeniu SIBO dieta ma na celu ograniczenie namnażania się bakterii w jelicie cienkim. Pacjenci z SIBO powinni przez całe życie stosować się do diety o niskiej zawartości FODMAP.

Co łączy dietę SCD, GAPS i LFD?

Najbardziej skuteczne diety na SIBO to:

  • SCD, czyli dieta specyficznych węglowodanów (po angielsku specific carbohydrate diet) polega na ograniczeniu spożywania węglowodanów złożonych, przetworzonych wędlin oraz warzyw i owoców z puszki;
  • dieta GAPS wyklucza z żywienia m.in. zboża, cukier, produkty przetworzone, warzywa skrobiowe, rośliny strączkowe oraz nabiał;
  • dieta low-FODMAP (LFD – Low Fodmap Diet) jest dietą, w której eliminuje się słabo wchłanialne, za to łatwo fermentujące węglowodany.

Wspólną cechą wszystkich stosowanych w trakcie leczenia SIBO diet jest zmniejszenie fermentacji bakteryjnej i przywrócenie właściwego funkcjonowania układu pokarmowego.

Protokół dr Siebecker

Jedna z czołowych specjalistek w dziedzinie leczenia choroby SIBO, doktor Allison Siebecker, stworzyła skuteczny protokół żywieniowy. Jest on oparty o zasady diety SCD, GAPS i FODMAP. Stanowi efekt wieloletniej pracy z pacjentami cierpiącymi na zespół przerostu bakterii w jelicie cienkim. Doktor Siebecker zaleca rozpocząć leczniczą dietę od protokołu GAPS lub SCD, a następnie rozszerzyć spis posiłków o produkty określone jako low-FODMAP.

Zobacz też:
Biała dieta po wybielaniu zębów – czym jest, jak układać menu? Produkty zalecane i przeciwwskazane

Leczenie SIBO. Dieta na zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego.

Wspomaganie leczenia SIBO dietą low-FODMAP oraz zdrowym odżywianiem ma sens. Skuteczność żywienia, które bazuje na niskiej zawartości produktów FODMAP, jest udowodniona klinicznie. Dieta FODMAP składa się z trzech etapów.

  1. Pierwsza faza trwa od 6 do 8 tygodni i polega na wyeliminowaniu produktów bogatych w FODMAP, czyli cukrów, które słabo się wchłaniają w jelitach i łatwo fermentują. Do kolejnego etapu można przejść, gdy objawy SIBO zaczynają ustępować.
  2. Druga faza polega na stopniowym wprowadzeniu do menu produktów spożywczych bogatych w FODMAP. Ważne jest, aby na typ etapie obserwować reakcje organizmu na wprowadzanie poszczególnych pokarmów.
  3. Trzeci etap diety polega na powrocie do normalnego sposobu odżywiania, ale z wykluczeniem tych produktów, które wywoływały dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Leczenie SIBO – dieta polecana przez specjalistów

Wiele osób zmagających się z SIBO zauważyło znaczną poprawę zdrowia po zastosowaniu odpowiedniej diety. Poniżej znajduje się przykładowy jadłospis na jeden dzień. Jest on oparty o produkty mające niską zawartość fermentujących cukrów, czyli tych, które są dozwolone w diecie FODMAP.

Śniadanie

Chleb gryczany z chudą szynką i sałatą.

II śniadanie

Płatki owsiane z mlekiem migdałowym, truskawkami i syropem klonowym.

Obiad

Pieczony łosoś z sałatką z pomidorków koktajlowych i szpinaku.

Podwieczorek

Sałatka z serem feta bez laktozy, ogórka, pomidora, sałaty lodowej i oliwą z oliwek. Do tego bezglutenowy chleb tostowy.

Kolacja

Jajecznica ze szczypiorkiem smażona na maśle z chlebem orkiszowym.

Zobacz też:
Dieta wikingów (dieta nordycka) – najzdrowszy skandynawski pomysł na większe pokłady siły

Jaka dieta low FODMAP? Co jeść przy SIBO?

Produkty spożywcze, które można jeść w trakcie diety low FODMAP:

  • chude mięsa, ryby, drób;
  • jaja;
  • wybrane warzywa i owoce;
  • nasiona;
  • orzechy;
  • niektóre rośliny strączkowe.

Produkty o niskiej zawartości FODMAP to między innymi:

  • płatki owsiane;
  • produkty mleczne bez laktozy;
  • makaron bezglutenowy;
  • tofu;
  • komosa ryżowa;
  • stewia;
  • gorzka czekolada;
  • fasolka szparagowa;
  • ziemniaki;
  • oliwki;
  • papryka;
  • ogórki;
  • marchew;
  • sałata;
  • szczypiorek;
  • wszystkie owoce jagodowe;
  • melon;
  • pomarańcze;
  • cytryna;
  • kiwi.

SIBO – dieta eliminacyjna

Dieta elementarna w SIBO wyklucza spożywanie następujących pokarmów o wysokiej zawartości FODMAP:

  • przetworzone mięso;
  • cukier;
  • znaczna część nabiału;
  • przetwory warzywne i owocowe;
  • produkty zawierające gluten;
  • nasiona roślin strączkowych;
  • słodziki;
  • słodycze, które zawierają fruktozę;
  • niektóre warzywa skrobiowe.

Na liście produktów o wysokiej zawartości FODMAP są na przykład ciecierzyca, soczewica, miód, orzechy nerkowca, pistacje, szparagi, brokuły, czosnek, cebula, gruszki, morele i brzoskwinie. Zakazane są również suszone owoce i owoce z puszki. Napoje oznaczone jako high FODMAP to piwo, wino, rum i mocne herbaty.

Czy konieczna jest konsultacja dietetyczna? Podsumowanie

SIBO, czyli zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego, jest trudną do wykrycia chorobą. Często też myli się ją z zespołem jelita drażliwego (IBS). Trzeba jednak pamiętać, że każda dieta eliminacyjna może prowadzić do niedoborów w organizmie. Z tego powodu w przypadku SIBO dieta również powinna być skonsultowana z lekarzem lub dietetykiem.

Zobacz także:

Zobacz też:
Dieta oczyszczająca dodaje energii i poprawia samopoczucie – dowiedz się, jak powinno wyglądać prawidłowe usuwanie toksyn z organizmu

O autorze

Natalia Sikora

Jej talent do pisania odkryła nauczycielka języka polskiego już w szkole podstawowej. Pasjonuje ją temat wpływu odżywiania na zdrowie. W tej dziedzinie ciągle się rozwija przez udział w kursach dietetycznych. Aby odkrywać nowe smaki, wyrusza do Azji i Ameryki Południowej. Fanka diety śródziemnomorskiej.

Zobacz wszystkie artykuły