Diety przychodzą i odchodzą – nieustannie pojawiają się nowe, które rzekomo mają zdziałać cuda. Nie powinno więc nikogo zdziwić, że powstały też diety oparte na różnicach pomiędzy różnymi grupami krwi. Zastanawiasz się, co ma za sobą wspólnego grupa krwi a dieta? Okazuje się, że całkiem sporo. Składniki produktów spożywczych reagują z twoimi krwinkami po przeniknięciu do krwiobiegu. Mogą zachodzić między nimi reakcje korzystne lub niekorzystne. Sprawdź, jakie jedzenie jest zalecane dla twojej grupy krwi. Poznaj optymalne jadłospisy dla każdej z grup!
Dieta zgodna z grupą krwi – czy warto się tym zainteresować?
Znajomość swojej grupy krwi jest przydatna nie tylko podczas transfuzji i przeszczepów. Przeciwciała zawarte w twojej krwi bardzo silnie reagują przeciwko antygenom innych grup. Według teorii lektynowej grupa krwi a dieta również są ze sobą powiązane. Zawarte w żywności związki mogą współgrać z twoimi przeciwciałami lub wręcz przeciwnie – szkodzić twojemu organizmowi. Reakcje te nie są tak silne, jak w przypadku kontaktu z wirusem lub bakterią. Mogą jednak wpłynąć na twoje zdrowie i samopoczucie.
Grupa krwi a dieta – badania naukowe
Badania naukowe potwierdzają, że grupa krwi a dieta to istotna zależność. Peter D’Adamo stworzył teorię lektynową. Głosi ona, że gdy spożywasz produkty zawierające lektyny niezgodne z twoją grupą krwi, doprowadzasz do aglutynacji. Prostszymi słowami – krwinki się ze sobą zlepiają, co może prowadzić do wielu różnych problemów zdrowotnych. Nie oznacza to, że niektóre produkty są jednoznacznie złe. Jest bowiem żywność, która może szkodzić tobie, a innym będzie pomagać. Jak widzisz, grupa krwi a dieta to dość skomplikowana relacja i warto się z nią zapoznać.
Grupy krwi a dieta – podział produktów
Naukowcy opracowali specjalny podział produktów żywnościowych na 3 grupy:
- wskazane – po których lektyny wchłaniane do krwiobiegu nie powodują żadnej reakcji układu odpornościowego;
- neutralne – lektyny mogą sporadycznie wywołać niewielką reakcję twojego układu odpornościowego;
- przeciwwskazane – lektyny z żywności powodują gwałtowną reakcję układu immunologicznego.
Czy są dowody na skuteczność diety zgodnej z grupą krwi?
Dieta zgodna z grupą krwi to zdecydowanie coś, co warto rozważyć, lecz nie trzymaj się jej kurczowo za wszelką cenę. Skuteczność takiego odżywiania nie została potwierdzona rzetelnymi badaniami naukowymi. Przede wszystkim, weź pod uwagę swoje samopoczucie i zdrowie przy układaniu jadłospisu.
Dieta zgodna z grupą krwi – opinie
Opinie na temat diety zgodnej z grupą krwi są różne. Niektórzy zachwalają sobie ten sposób żywienia. Pozwala osiągnąć dobre samopoczucie i smukłą sylwetkę bez uciążliwego liczenia kalorii i ważenia porcji. Wystarczy znać swoją grupę krwi, a dieta praktycznie układa się sama. Jasna tabela opracowana przez naukowców dokładnie opisuje dozwolone i niekorzystne produkty.
Grupa krwi a dieta zbilansowana
Ten sposób żywienia ma też jednak swoje wady. Poszczególne grupy krwi a dieta, która jest im przypisana, nie są sobie równe – najbardziej zbilansowana jest ta dla grupy B. Rygorystyczne przestrzeganie takiego jadłospisu wiąże się z eliminacją wielu cennych składników odżywczych. W niektórych przypadkach może to powodować poważne niedobory.
Jeszcze większy problem pojawia się, gdy po prostu nie lubisz produktów przypisanych twojej grupie krwi. Zawężony wybór mają też wegetarianie, weganie i osoby z alergiami pokarmowymi. Grupa krwi a dieta to nie jedyna zależność, o której trzeba pamiętać przy układaniu swojego jadłospisu. Ważny jest przede wszystkim zdrowy bilans substancji odżywczych i indywidualne odczucia.
Grupy krwi a dieta
Jak powinna wyglądać dieta zgodna z grupą krwi? Ten sposób odżywiania jest stosunkowo mało rygorystyczny. Polega na wykluczeniu niektórych produktów niekorzystnych. W ich miejsce wprowadź więcej żywności, która nie reaguje z twoim układem odpornościowym. Lektyny niezgodne z twoją grupą krwi mogą:
- utrudniać sprawne działanie układu odpornościowego;
- zaburzać proces trawienia i wchłaniania się substancji odżywczych do organizmu;
- powodować przepuszczalność jelit i nadżerki;
- stymulować proces rozrostu narządów i powstawania nowotworów;
- przyczyniać się do powstania stanu autoagresji twojego układu odpornościowego.
W teorii, gdy grupa krwi a dieta ze sobą współgrają, cały organizm powinien działać sprawnie. Najbardziej znanymi lektynami są chociażby gluten i laktoza. Wiele osób wykazuje nietolerancję na te substancje. Może wynikać to właśnie z grupy krwi.
Dieta gr. krwi 0
Jeżeli masz właśnie tę grupę krwi, istnieje większe prawdopodobieństwo wrzodów żołądka i jelit. U osób z grupą krwi zero często pojawia się niedoczynność tarczycy, nietolerancja laktozy i celiakia. Dieta gr krwi 0 może zawierać sporo mięsa i ryb, ponieważ te osoby świetnie je trawią. Należy jednak ograniczyć pszenicę, nabiał, kukurydzę, ziemniaki i ziarna. Dobrze sprawdzi się u ciebie dieta wysokobiałkowa, z ograniczeniem węglowodanów.
Grupa krwi 0 a dieta – produkty wskazane:
- baranina, cielęcina, jagnięcina, wołowina;
- dorsz, łosoś, makrela, pstrąg, sardynki, tuńczyk, śledź;
- masło i ewentualnie jogurt, ser kozi lub owczy, sojowe zamienniki nabiału;
- oliwa z oliwek, olej lniany i z pestek dyni;
- orzechy włoskie, siemię lniane, pestki dyni;
- fasola pinto, adzuki i czarne oczko;
- śliwki, figi, morwa;
- brokuła, cebula, chrzan, papryka, czosnek, dynia, jarmuż, szpinak, botwina, pietruszka, rzepa, por.
Dieta dla grupy krwi A – jadłospis
Jeśli chodzi o grupę krwi A, dieta mięsna nie idzie z nią w parze. Twój układ pokarmowy nie radzi sobie zbyt dobrze z trawieniem białka zwierzęcego i nabiału. Najlepsza dla grupy krwi A dieta powinna częściowo lub całkowicie wyeliminować białko zwierzęce. Mięso spożywane w nadmiarze może powodować u ciebie ospałość, niski poziom energii i stopniowy rozwój otyłości. Nie powinno być u ciebie natomiast żadnych problemów z trawieniem produktów zbożowych.
Dieta dla grupy krwi A – jadłospis ze wskazanych produktów:
- dorsz, karp, łosoś, makrela, ślimaki, sardynki;
- sojowe zamienniki nabiału;
- oliwa z oliwek, olej lniany i z pestek dyni;
- orzeszki ziemne i masło orzechowe, pestki dyni, siemię lniane;
- fasola adzuki, pinto oraz czerwona i zielona soczewica;
- amarantus, gryka, owies, wafle ryżowe, mąka i makaron ryżowy;
- brokuły, cebula, dynia, karczochy, marchew, szpinak, czosnek, kalarepa, por, sałata rzymska, chrzan, cykoria;
- ananas, jagody, borówki, figi, cytrusy, jeżyny, morele, śliwki, żurawina, rodzynki.
Grupa krwi B – dieta
Jeśli to właśnie twoja grupa krwi, a dieta nigdy nie była dla ciebie w centrum zainteresowania – to normalne i typowe u osób z grupą B. Twój układ trawienny doskonale radzi sobie praktycznie z każdym typem pożywienia. Dieta dla grupy krwi B jest najbardziej bogata i zróżnicowana ze wszystkich. Masz silny układ odpornościowy i pokarmowy. Mało jest dla ciebie produktów zakazanych. Niektóre mogą jednak powodować wzrost wagi, szczególnie przy niedostatecznym urozmaiceniu.
Grupa krwi B a dieta – wskazane produkty:
- jagnięcina, baranina, królik, dziczyzna;
- łosoś, halibut, dorsz, flądra, makrela, sardynki, szczupak, jesiotr;
- chude mleko i jogurty naturalne, kefir, twaróg, sery owcze;
- oliwa z oliwek;
- soja;
- orkisz, owies, proso, otręby owsiane, mąka ryżowa, płatki owsiane i wafle ryżowe;
- bakłażan, botwinka, brokuły, brukselka, buraki, kapusta, kalafior, marchew, papryka, pietruszka, ziemniaki;
- ananas, banany, jeżyny, śliwki, winogrona, papaja.
Grupa krwi AB – dieta
Jak zapewne już się domyślasz, jest to połączenie grup A i B. Dla grupy krwi AB dieta składa się z nabiału (typowego dla B) oraz zbóż (znanych z grupy A). Jesteś jednak znacznie bardziej narażony na infekcje i zakażenia. Możesz odczuwać trudności z trawieniem niektórych produktów. Powinieneś unikać większości produktów zakazanych dla obu tych grup.
Grupa krwi AB a dieta – wskazane produkty:
- baranina, indyk, jagnięcina, królik;
- makrela, dorsz, pstrąg, sardynki, szczupak, ślimaki, jesiotr;
- jogurt naturalny, śmietana, kefir, mleko i ser owczy, sojowe alternatywy nabiału;
- oliwa z oliwek, olej z orzechów włoskich;
- orzeszki ziemne i masło orzechowe, orzechy włoskie, kasztany;
- fasola czerwona, fasola pinto, soczewica zielona;
- orkisz, owies, proso, ryż, żyto;
- bakłażan, brokuły, buraki, kalafior, ogórki, kapusta włoska, pietruszka, słodkie ziemniaki, seler;
- ananas, cytryna, figi, grejpfrut, śliwki, winogrona, wiśnie, żurawina.
Zależność pomiędzy grupą krwi a dietą jest niewątpliwie ciekawym tematem. Nie został on jednak dokładnie przebadany naukowo. Dlatego należy do niego podchodzić ostrożnie i rozważnie. Twoja grupa krwi a dieta zalecana do niej na podstawie teorii lektynowej mogą do siebie pasować i skutkować lepszym zdrowiem – ale nie muszą. Co robić, jeśli wprowadzasz do swojego jadłospisu zmiany według listy? Bacznie obserwuj reakcję swojego organizmu. Zwróć uwagę, kiedy czujesz się dobrze i jesteś w pełni sił, a kiedy doskwiera ci gorsze samopoczucie. Pamiętaj, aby przede wszystkim zapewnić sobie wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Zobacz także:
- Świadome odżywianie – zdrowa żywność i jej wpływ zdrowie i samopoczucie
- Semiwegetarianizm – na czym polega ta dieta i dla kogo będzie najlepsza?
- Dieta w Hashimoto – dlaczego musisz na nią zwracać uwagę?
- Dieta Montignaca – łatwe odchudzanie. Nie licz kalorii, jedz produkty o niskim indeksie glikemicznym! Przykładowy jadłospis
- Ile czeka się na wyniki krwi? Morfologia i inne badania krwi