Zbilansowana dieta bogata w produkty o niskim indeksie glikemicznym powinna być ściśle przestrzegana. Dzięki temu problem metaboliczny może zmniejszyć złe samopoczucie. To, co ląduje na talerzu, powinno być jak najmniej przetworzone. Insulinooporność, dieta o niskim indeksie glikemicznym czy cukrzyca – to hasła coraz częściej wpisywane przez internautów do wyszukiwarek. Sprawdź, czy zauważyłeś u siebie wymienione poniżej objawy!

Czym jest insulinooporność?

Insulina to hormon, który jest produkowany przez trzustkę. Pełni bardzo ważne funkcje i wpływa istotnie na cały organizm. Odpowiada za stężenie glukozy we krwi. Zaburzenie metaboliczne, jakim jest insulinooporność, sprawia, że tkanki reagują nieprawidłowo na działanie insuliny. Wprowadzona w błąd trzustka produkuje jeszcze więcej insuliny, niż ma to miejsce u zdrowego człowieka. W takim przypadku może pojawić się choroba, jaką jest cukrzyca typu 2. Jeśli taki stan trwałby przez dłuższy czas, to wówczas następują kolejne etapy choroby. Może wystąpić stan przedcukrzycowy, a później – nawet cukrzyca.

Objawy insulinooporności

Lista objawów insulinooporności jest długa, ale nie zawsze można przypisać je bezpośrednio temu schorzeniu. Najczęstsze z nich, to:

  • bóle głowy i stawów (często powracające);
  • ciągłe uczucie zmęczenia, osłabienie;
  • senność (występująca najczęściej po posiłku);
  • częste uczucie głodu;
  • trudność w redukcji masy ciała;
  • pogorszony nastrój;
  • problemy z koncentracją;
  • zmiany skórne (rogowacenie ciemne).
Zobacz też:
Dieta wątrobowa – zalecenia żywieniowe dla osób z chorobą wątroby. Poznaj zasady i przykładowy jadłospis!

Kogo najczęściej dotyka insulinooporność?

Stężenie insuliny we krwi w niektórych przypadkach pojawia się częściej. Sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka i udaj się do specjalisty, aby wykluczyć lub potwierdzić insulinooporność. Dieta, która ma niższy indeks glikemiczny, nie musi być wprowadzana zapobiegawczo, choć obfituje w zdrowe produkty. Warto dokładnie się przebadać i zmierzyć poziom glukozy we krwi.

Osoby bardziej narażone na to schorzenie, to:

  • osoby z nadwagą i otyłością;
  • jedzące niezdrowo;
  • narażone na nadmierny stres;
  • z chorobami tarczycy (nadczynność, niedoczynność czy Hashimoto);
  • za krótko śpiące;
  • popadające w skrajności w diecie (zbyt szybkie chudnięcie, bardzo obfite przejadanie się);
  • prowadzące siedzący tryb życia.

Jak zdiagnozować insulinooporność?

Wykonywany jest specjalny test, w którym sprawdzane jest stężeniu glukozy we krwi oraz poziom insuliny na czczo. Badanie wygląda następująco:

  1. Pobranie krwi na czczo.
  2. Pacjentowi podaje się glukozę w ilości 75 gramów.
  3. Badanie krwi wykonuje się po 1 godzinie, a następnie powtarza się pobranie krwi po dwóch godzinach od spożycia glukozy.
  4. Wskaźnik HOMA-IR, czyli sprawdzenie ilości insuliny we krwi, na podstawie wyniku badania.
  5. Insulinooporność jest potwierdzona przy wyniku powyżej 2,0.

Insulinooporność – dieta i zalecenia

Dieta oraz spożycie dużej ilości wody pozwolą trzymać w ryzach skaczący poziom insuliny. Zdrowa dieta i odpowiednio dobrany jadłospis to klucz do sukcesu, kiedy problemem jest insulinooporność.

Sprawdź, o czym należy pamiętać. To przede wszystkim:

  • regularność posiłków – powinny być o stałych porach;
  • ograniczenie cukrów prostych – co oznacza ograniczenie lub najlepiej wykluczenie niezdrowych cukrów, znajdujących się w wielu produktach spożywczych;
  • spożywanie śniadań białkowo-tłuszczowych – w przypadku insulinooporności źle dobrany jadłospis może pogorszyć samopoczucie;
  • indeks glikemiczny – kluczowa jest tu ilość spożywanych węglowodanów; w takim przypadku niezbędna jest pomoc dietetyka;
  • więcej warzyw niż owoców w diecie – warzywa z reguły mają niski indeks glikemiczny; owoce w niektórych przypadkach mogą znacząco podnieść poziom glukozy we krwi;
  • tłuszcze w posiłkach – zarówno z tłuszczy, jak i z węglowodanów pobierana jest energia; należy pilnować bilansu;
  • ograniczenie podjadania między posiłkami – nawet najmniejszy dodatkowy posiłek może zaburzyć wypracowany plan żywieniowy;
  • aktywność fizyczna – mało ruchu oraz otyłość pogarszają stan osób z insulinoopornością; ruch to naturalne lekarstwo, dlatego też z jego pomocą można naturalnie wspomagać leczenie tej choroby.
Zobacz też:
Dieta Dąbrowskiej, czyli post warzywno-owocowy. Na czym polega i dlaczego jest tak kontrowersyjna?

Dieta – podstawa w leczeniu insulinooporności

Każdy posiłek jest ważny, szczególnie w schorzeniu takim, jakim jest insulinooporność. Dieta, która jest zalecana w tym przypadku, to pięć posiłków dziennie. Najlepiej jeść co 3–4 godziny. Cukier we krwi nie będzie gwałtownie skakał oraz zniknie ryzyko nagłych napadów głodu. Należy zawsze sprawdzić skład produktów. Zwróć również uwagę na soki czy jogurty, które często są dosładzane.

Pamiętaj, że zdrowy styl życia jest niezbędny, aby masa ciała była w normie. Ograniczanie podjadania w przypadku insulinooporności jest istotne. Jeśli dieta nie jest przestrzegana, to trzustka jest niemal ciągle obciążona podwyższonym poziomem insuliny, spowodowanym zaburzeniem planu dietetycznego! Dieta w insulinooporności, a także w codziennym życiu, to najważniejszy fundament dla zdrowia!

Jakie produkty spożywcze są polecane w insulinooporności?

Poznaj podstawowe produkty polecane, gdy doskwiera insulinooporność, są to:

  • napoje: woda, herbata (bez cukru);
  • białko: jajka, nabiał (jogurty naturalne, niedosładzane);
  • węglowodany (bogate w błonnik): kasza (gryczana, jaglana, jęczmienna), ryż brązowy, komosa ryżowa, rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica, ciecierzyca), pieczywo pełnoziarniste;
  • tłuszcze: oliwa z oliwek, awokado, olej lniany, pestki dyni, pestki słonecznika, masło, orzechu włoskie, tłuste ryby morskie;
  • warzywa (bez ograniczeń, zadbaj o ich różnorodność);
  • owoce: grejpfruty, truskawki, agrest, jeżyny, borówki, jagody, wiśnie, porzeczki;

Insulinooporność – co należy wiedzieć?

Odpowiednia dieta w insulinooporności pomoże skutecznie zmniejszyć nieprzyjemne objawy związane z tym schorzeniem. Niezależnie od tego, czy wybierzesz pomoc dietetyka, catering, czy sam skupisz się na poznawaniu potrzeb organizmu, to najważniejsze jest zrobienie kroku do przodu i zadbanie o swoje zdrowie. Nie pozwól, by pokonała cię insulinooporność. Dieta dla osób z tym problemem powinna zacząć się od zmiany nawyków żywieniowych.

Zobacz też:
Dieta bez węglowodanów – na czym polega

Zobacz także:

About the Author

Alicja Ławiak

Od zawsze interesuje się zdrowym odżywianiem. Za pomocą samej diety dzięki własnym przepisom, schudła w pół roku po porodzie 10 kg. Od roku wegetarianka. Odkrywa nowe smaki, dzięki przyprawom, które jak twierdzi: „To podstawa w gotowaniu. Lubi przeglądać blogi kulinarne, czerpiąc w ten sposób inspiracje w kuchni.

View All Articles