Zdrowa dieta powinna skutkować tym, by twojemu organizmowi nie brakowało niezbędnych składników odżywczych. Ważna jest tutaj różnorodność posiłków i pewność, że dostarczają one wystarczająco dużo mikro- i makroelementów. Dieta najczęściej kojarzy się z odchudzaniem, ale właściwie są to zasady odżywiania i dbałość o jakość spożywanych produktów. Nie wszystkie osoby modyfikujące dietę robią to w celu zrzucenia kilogramów, ponieważ czasem sposób odżywiania ma przekładać się na zdrowie i dobre samopoczucie. Poniżej przedstawimy kilka porad dotyczących zdrowej diety.

Zasady zdrowej diety. Uważaj na to, co jesz!

  1. Staraj się jeść produkty, które nie są przetworzone. Im większe przetworzenie żywności, tym bardziej negatywnie będzie na nią reagował twój organizm.
  2. Unikaj fast foodów i gotowych dań. Na przetworzone produkty twój organizm może źle zareagować. Taka żywność może negatywnie wpłynąć na mikroflorę organizmu, stan jelit, trzustki i wątroby.
  3. Zdrowe odżywianie oznacza jadłospis stworzony z produktów bliskich naturze i znanym ci pochodzeniu. Sprawdzą się tutaj oczywiście warzywa i owoce.
  4. Jeżeli celem twojej zdrowej diety jest zgubienie kilogramów, to postaw na składniki o jak najmniejszej gęstości energetycznej. Mowa o produktach, które mają mało kalorii, a jednocześnie dużą gęstość odżywczą.
  5. Eksperci twierdzą, że produkty bogate w błonnik mają bardzo dobry wpływ na regulowanie masy ciała. Dzięki temu twój posiłek będzie sycący i unikniesz podjadania, którego wpływ na organizm opisujemy poniżej.
Zobacz też:
Dieta niskotłuszczowa – przykładowy jadłospis w diecie, przeciwwskazania

Zdrowa dieta i jej filar. Jedz określoną wcześniej liczbę posiłków

Ta zasada odnosi się do często występującego problemu podjadania. Jeżeli jesteś wystarczająco syty, to jedz 3 posiłki dziennie, jeżeli twój organizm domaga się większej ich liczby, to zaplanuj dodatkowy posiłek. Podjadanie nie ma pozytywnego wpływu na twój organizm. U osoby dorosłej nadmierna podaż energii przy niewielkiej aktywności fizycznej powoduje zwiększenie masy ciała, a to tworzy dalsze problemy ze zdrowiem (choroby nowotworowe i choroby układu sercowo-naczyniowego).

Jakie powinny być odstępy między posiłkami?

Warto zapisywać sobie, co i kiedy jesz. Dzięki temu będziesz mógł określić, jak dużo posiłków było pełnowartościowych, a ile z nich to podjadanie. Po pewnym okresie takiego sprawdzania będziesz mógł wyeliminować niepełnowartościowe posiłki. Pamiętaj również, że regularność posiłków jest ważna. Staraj się jeść w odstępach około 3-4 godzin.

Uważaj z cukrem

Nie każdemu z łatwością przychodzi całkowite wyeliminowanie słodyczy z diety. W takim wypadku najlepiej zdecydować się na jakąś alternatywę. Słodycze mają negatywny wpływ na zdrowie, więc trudno uznać je za część zdrowej diety. Ich spożywanie wpływa na pracę organów wewnętrznych i układu trawiennego. Zbyt częste objadanie się nimi prowadzi do nadwagi, a ta ma bardzo zły wpływ na pracę serca, stawów i kręgosłupa.

Alternatywą dla słodyczy mogą być suszone owoce, wśród których można wymienić:

  • daktyle;
  • figi;
  • rodzynki;
  • żurawinę;
  • banany.

Nie zawierają one dużo wody, co sprawia, że uczucie słodkości jest bardzo wyraźne. Kolejną alternatywą mogą być owoce świeże i pieczone oraz koktajle owocowe. Jeżeli nie możesz się powstrzymać przed zjedzeniem słodyczy, to po prostu wybierz się na spacer, aby spalić kalorie.

Zobacz też:
Dieta tłuszczowa – jadłospis i efekty. Dla kogo będzie najlepsza, a kto powinien jej unikać?

Nie objadaj się na noc

Ostatni posiłek dnia jedz najpóźniej na 2 godziny przed snem. Postaraj się, aby twoja kolacja była lekkostrawna i niezbyt obfita. Organizm źle reaguje na przejadanie się na noc. To czas, w którym ma on odpoczywać, a nie pracować. Dużo osób narzeka na poranne zmęczenie, którego przyczyną może być właśnie zbyt obfity posiłek zjedzony przed snem.

Dobierz odpowiednią ilość makroskładników w posiłkach

Białka, tłuszcze i węglowodany potocznie określa się jako makroskładniki. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływają na prawie wszystkie funkcje twojego organizmu. Jak się dowiedzieć, czy dostarczasz wystarczającą ilość makroskładników do swojego ciała i pod tym względem przestrzegasz zdrowej diety? To proste! Musisz spożywać posiłki różnorodne, które nie wyłączają jakiejś grupy produktów. Jeżeli wdrożysz zbilansowaną dietę, nie masz powodów do obaw.

Ogranicz węglowodany, zwiększ spożycie tłuszczów

Węglowodany były przez wiele lat uważane za najważniejszy element diety i podstawowe źródło energii organizmu. Są one jednak podstawą właściwie tylko przy dużej aktywności fizycznej. To intensywny wysiłek fizyczny wpływa na zapotrzebowanie na ten składnik. Węglowodany wskazane są więc tym, którzy dużo trenują lub wykonują wymagające prace fizyczne.

Ograniczając spożycie węglowodanów, trzeba zastąpić je innym składnikiem odżywczym, czyli tłuszczem. Pamiętaj, że tak naprawdę to węglowodany, a nie tłuszcze w znacznym stopniu wpływają na tycie, więc te ostatnie mogą być ważnym składnikiem zdrowej diety. Większa ilość tłuszczów ograniczy fluktuację insuliny, co doprowadzi do większego poziomu energii i braku napadów głodu.

Zobacz też:
Produkty stosowane w diecie ketogenicznej

Zdrowa dieta to podstawa w codziennym funkcjonowaniu. Dzięki niej organizm nie będzie narażony na otyłość. Zmiana nawyków żywieniowych pozytywnie wpłynie na twoje zdrowie i samopoczucie!

Zobacz także:

O autorze

Barbara Wójcik

Absolwentka studiów medycznych z wieloletnim doświadczeniem zawodowym. Lata pracy jako lekarz rodzinny nauczyły ją wrażliwości, odpowiedzialności za podejmowane decyzje terapeutyczne i umiejętności uważnego słuchania pacjenta. Prywatnie zajmuje się wychowywaniem swojej 5 letniej córki i udzielaniem porad na forach medycznych.

Zobacz wszystkie artykuły