Nietolerancja histaminy to prawdziwy problem dla osób nią dotkniętych. Kontakt z alergenem może być niebezpieczny. W naszym artykule przedstawimy najważniejsze zasady i ograniczenia, jakie niesie dieta antyhistaminowa. Dotyczą one osób, u których została stwierdzona nietolerancja na histaminę lub ich organizm nie jest zdolny do skutecznej obrony przed jej nadmiarem. Sprawdź, co warto wiedzieć o tym rodzaju diety.
Czym jest histamina i jaka jest rola histaminy w organizmie?
Należy zacząć od tego, czym tak właściwie jest histamina. To hormon, który powstaje w naturalnych procesach w organizmie człowieka. Dodatkowo możesz dostarczać ją sobie z zewnątrz, ponieważ jest zawarta w lekach i pokarmach. Histamina w swoim prawidłowym działaniu wspiera proces gojenia się stanów zapalnych, wspomaga krążenie, reguluje bicie serca i ciśnienie krwi. Wspiera także pracę jelit i przemianę materii. Dopiero w dużych ilościach staje się szkodliwa.
Różne przyczyny występowania nietolerancji histaminy – wrodzone i nabyte
Przed nadmiarem histaminy w ciele człowieka chroni enzym DAO, który w jelitach odpowiada za jej rozkład. Kiedy w wyniku nieprawidłowości brakuje enzymu diaminooksydazy, ilość histaminy niebezpiecznie wzrasta, powodując reakcję alergiczną. Oprócz tego za nietolerancją histaminy mogą stać różnego rodzaju choroby, niedobory witamin, prowadzony styl życia (w tym nadmierny stres) i inne przyczyny wpływające na blokowanie powstawania enzymu DAO.
Typowe objawy nietolerancji histaminy skutecznie obniżają jakość życia chorego
Nietolerancja histaminy powstaje, kiedy jest jej w organizmie zbyt dużo. Jej nadmiar nie jest rozkładany i usuwany. Ciało broni się i pojawiają się charakterystyczne objawy. Powinny być ważnym ostrzeżeniem. Niektóre z objawów są w miarę łagodne, ale kiedy występują stale, są bardzo męczące i uciążliwe. Wręcz utrudniają normalne funkcjonowanie.
Diagnoza rozpoznania nietolerancji obejmuje nie tylko obserwację objawów. Konieczne są także badania
Typowe dla nietolerancji histaminy reakcje alergiczne mogą zostać początkowo mylnie zinterpretowane, a tym samym osoba dłużej pozostaje niezdiagnozowana. Będą to:
- kichanie, wodnisty katar;
- kaszel;
- swędząca wysypka, pokrzywka;
- bóle głowy, bóle brzucha;
- nudności i wymioty.
Mogą pojawić się także bardziej niebezpieczne symptomy takie jak:
- biegunka, która podobnie jak wymioty odwadnia i prowadzi do niedoborów składników mineralnych;
- duszności;
- zaburzenia rytmu serca.
Lekarz prowadzący zleci badania w kierunku niedoboru enzymu DAO. Będzie zapewne chciał wykluczyć także inne choroby o podobnych objawach.
Dieta antyhistaminowa to sposób na leczenie nietolerancji histaminy
Najskuteczniejszą metodą leczenia jest dieta antyhistaminowa polegająca na eliminowaniu ze swojego jadłospisu produktów, które są źródłem tego hormonu. O tym, czego unikać i jakie nawyki należy nabyć, pisze w swojej książce „Dieta antyhistaminowa” Heide Steigenberger. W poradniku tym znajdziesz praktyczne zasady i przykładowe jadłospisy diety niskohistaminowej, które będą smaczne, pożywne i bezpieczne. Dietetyka już niejednokrotnie dowiodła, że właściwym odżywianiem można skutecznie walczyć z wieloma chorobami.
Źródła histaminy, czyli jakich produktów należy koniecznie unikać?
Histaminę wytwarzaną w naturalnych procesach możemy znaleźć w niektórych produktach spożywczych. Będą to na przykład:
- sery żółte, pleśniowe i podpuszczkowe i zawarte w nich aminy;
- wędliny poddane procesowi suszenia i wędzenia;
- kiszonki;
- wino i ocet.
Są to produkty, których charakterystyczne walory smakowe uzyskuje się w procesie ich fermentacji.
Inne niedozwolone artykuły spożywcze w jadłospisie
Stężenie histaminy podnoszą truskawki, owoce cytrusowe czekolada, pieczarki, ryby o ciemnym mięsie (makrela, tuńczyk). Winne będą także konserwanty, aromaty i dodatki do żywności. Pamiętaj, że za pomocą pożywienia łatwo możesz podnieść poziom histaminy aż do tego niebezpiecznego, wywołującego reakcję alergiczną.
Z czego stworzyć zdrową dietę antyhistaminową i jak dodatkowo wspierać swój organizm?
Dozwolone w diecie antyhistaminowej składniki, z których możesz korzystać, powinny być świeże i nieprzetworzone. Będziesz mieć wtedy pewność, że nie zawierają konserwantów koniecznych do przedłużania terminu przydatności. Produkty świeże nie będą zepsute, czyli bakterie nie zdążą rozpocząć swojego procesu, w którym zwiększa się ilość histaminy. Ponadto zalecana jest dodatkowa suplementacja i wzbogacenie swojej diety w witaminę C, żelazo i witaminy z grupy B. Ważny jest także odpoczynek, w tym sen i unikanie stresu.
Bezpieczne produkty o niskiej zawartości histaminy
W swojej książce „Dieta antyhistaminowa” autor przedstawił całą gamę produktów, w których zawartość histaminy jest niska i bardzo niska. Dania z nich skomponowane nie będą stanowiły zagrożenia wystąpienia objawów. Dobrze tolerowane będą:
- młode sery takie jak twaróg, świeże produkty mleczne;
- jajka;
- białe mięso (drób);
- białe ryby (dorsz, sandacz, sola);
- wędlina drobiowa;
- warzywa (marchew, brokuł kalafior, kapusta, buraki ogórek, papryka ziemniaki);
- owoce (jabłka, morele, brzoskwinie, mango);
- ryż, kukurydza, amarantus, płatki owsiane.
Ścisłe przestrzeganie zasad diety antyhistaminowej pozwala skutecznie unikać przykrych, bolesnych i krępujących objawów alergii. Z upływem czasu uregulowana dieta może je nawet całkowicie wyeliminować, a tym samym poprawić ogólny stan zdrowia. To znacząco wpłynie na poprawę jakości życia i codziennego funkcjonowania.
Zobacz także:
- Mleko bez laktozy – czy jest zdrowe? Czy warto zamienić zwykłe mleko na bezlaktozowe?
- Dlaczego magnez nazywany jest pierwiastkiem życia?
- Dieta bez laktozy – co jeść przy nietolerancji laktozy a czego unikać?
- Co wolno jeść przy skazie białkowej
- Dieta przy Helicobacter pylori – leczenie zakażenia. Jaką stosować dietę? Co jeść, a czego unikać?