Trzyetapowa dieta South Beach polega na stopniowym wdrażaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Utrzymują one ciało w zdrowiu i dobrej kondycji przy jednoczesnym stopniowym obniżaniu masy ciała. Gwarantuje osiągnięcie upragnionej wagi i trwania w niej bez efektu jo-jo. W dosłownym tłumaczeniu nazywana jest dietą mórz południowych. Jest jedną z niewielu stworzonych diet niskowęglowodanowych z naciskiem na zdrowe tłuszcze i białka.

Jakie są najważniejsze założenia diety South Beach i kto jest ich twórcą?

Została opracowana przez amerykańskiego kardiologa Arthura Agatstona w roku 1993 na potrzeby jego pacjentów z chorobami serca i cukrzycą typu 2. Szybko zyskała zwolenników, ponieważ poza poprawą ogólnego stanu zdrowia ułatwiała znaczną utratę wagi. Sam autor stał się rozchwytywany i występował w różnych programach, by opowiadać o swoim nowatorskim planie żywieniowym, który wielu pacjentów tak zachwalało. W konsekwencji powstała książka „Dieta mórz południowych”, opisująca dokładnie jej zasady.

Zobacz też:
Dieta sokowa – słynie z oczyszczania organizmu. Czy naprawdę jest taka skuteczna?

Ogólne zasady stosowania diety plaż południowych

Dieta South Beach opiera się na kilku ważnych założeniach. Przede wszystkim nie liczymy kalorii, za to dokładnie sprawdzamy indeks glikemiczny poszczególnych produktów. Powinien być niski, poniżej 50. Dania składające się z takich składników sprawiają, że poziom cukru we krwi wzrasta powoli i powoli spada. Dzięki temu po spożytym posiłku dłużej mamy energię do działania.

Kolejną zasadą jest ilość posiłków w ciągu dnia – 3 główne i 2 lekkie. Unikamy w ten sposób przejadania się podczas jednego posiłku i podjadania pomiędzy głównymi daniami. Koniecznie zaczynamy dzień od śniadania.

Skąd czerpać tłuszcze, białko i węglowodany

Tłuszcze w diecie powinny zdrowe, jednonienasycone i wielonienasycone pochodzące z warzyw, orzechów, ryb i nasion. Wyeliminuj z diety tłuszcze trans i żywność wysoko przetworzoną. Oprócz tego dieta stawia na węglowodany złożone zawarte w roślinach strączkowych, pełnoziarnistych makaronach i mąkach. Organizm dłużej je trawi, a więc dłużej pozostajesz syty. Zawierają też więcej błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia.

Białko powinno pochodzić z chudego mięsa, ryb, nabiału i roślin.

Zaczynamy z przytupem. Dieta South Beach faza 1 to najtrudniejszy etap odchudzania

Cała dieta South Beach podzielona jest na trzy fazy. Etap 1 jest to tzw. etap wprowadzający. Jest najtrudniejszy, ponieważ polega na oczyszczeniu organizmu poprzez odstawienie słodyczy, produktów mącznych, owoców, kawy i herbaty, czyli tego wszystkiego, co najbardziej lubimy. Pierwsza faza trwa 2 tygodnie. Dodatkowo na stopień trudności tej fazy wpływa spadek samopoczucia. Brak w diecie konkretnych produktów powoduje osłabienie, poczucie ciągłego zmęczenia i rozdrażnienia. Należy więc pamiętać o suplementacji witamin i minerałów. Nagrodą niewątpliwie jest znaczny spadek masy ciała od 4 do 6 kg.

Zobacz też:
Dieta wegetariańska – jak skomponować smaczną i zbilansowaną dietę roślinną? Poznaj główne zasady wegetarianizmu!

Produkty dozwolone w jadłospisie pierwszego etapu

Ten etap jest ubogi w węglowodany, które napędzają mózg i mięśnie, stąd chwilowe osłabienie. Te składniki mogą pochodzić tylko z warzyw i roślin strączkowych. Mięso i wędliny wybieraj tylko chude. Jedz ryby i owoce morza. Pij wodę, soki warzywne i herbaty ziołowe. Pamiętaj o orzechach i nasionach, w których zawarte są tłuszcze. Po dwóch tygodniach widać znaczną różnicę, a kolejny etap jest zdecydowanie łatwiejszy.      

Co można włączyć do diety w fazie 2 diety South Beach

W fazie drugiej utrata wagi jest mniej spektakularna, bardziej stopniowa. Ta faza trwa tak długo, aż zostanie uzyskana zaplanowana masa ciała. U każdego będzie to inny okres. Dozwolonych jest więcej produktów. Dołącz do żywienia:

  • produkty mleczne;
  • płatki śniadaniowe;
  • makarony razowe;
  • pieczywo pełnoziarniste;
  • ziemniaki;
  • ryż dziki i brązowy;
  • stopniowo owoce;
  • sporadycznie gorzką czekoladę i czerwone wino;
  • dozwolone są mozzarella, groszek.

Pamiętaj o niskim IG produktów, aktywności fizycznej i stałej kontroli wagi. Jest to także etap, w którym kształtujesz nowe nawyki żywieniowe.

Faza 3 South Beach, etap diety na całe życie

Po osiągnięciu wymarzonej wagi następuje faza trzecia, którą z powodzeniem możemy stosować przez resztę życia. Bazując na wcześniejszych zasadach, pilnujemy wagi, żeby ustrzec się przed efektem jo-jo. To już nie jest dieta, a raczej styl życia. Powinna nastąpić stabilizacja uzyskanych wcześniej efektów. Trzecia faza nie jest restrykcyjna. Dozwolone jest jedzenie wszystkiego, ale w niewielkich ilościach. Podstawą codziennego planu żywienia są wciąż produkty o niskim IG, zdrowe tłuszcze i węglowodany złożone.   

Zobacz też:
Dieta owsiankowa (dieta owsiana) – zasady odchudzania i jadłospis

Przeciwskazania stosowania diety South Beach według dietetyka

Jak każda dieta, także ta powinna być stosowana z rozwagą i najlepiej pod kontrolą lekarza dietetyka. Dieta Soutch Beach jest dosyć uniwersalna, chociaż z pewnością będzie trudna do zastosowania osobom, które lubią produkty pszenne. Pamiętać także należy o dodatkowej suplementacji tych składników mineralnych, których dieta dostarcza zbyt mało.

Dieta South Beach jest jedną z bezpieczniejszych, jednak nie wszyscy mogą ją stosować

Według badań nie powinny tej diety stosować osoby chore na cukrzycę i z wahaniami glukozy, ponieważ jej podstawowe założenie to stałe spożywanie jedzenia o niskim IG. Nie jest to także dieta dla cierpiących na choroby nerek i wątroby. Ze względu na zawartość tłuszczów spożywanych z olejami, orzechami i nasionami wzrasta ryzyko podniesienia cholesterolu, dlatego nie jest zalecana dla pacjentów, u których jego poziom jest już zbyt wysoki.

Zasady diety South Beach opracowane przez Arthura Agatstona pozwalają na utratę zbędnych kilogramów i uchronienie się przed efektem jo-jo. Oczywiście to wszystko pod warunkiem trzymania się jej podstawowych reguł. Dieta mórz południowych chwalona jest nie tylko za skuteczność w walce z nadwagą, ale także za ogólną poprawę jakości życia. Zapewne jest to spowodowane unikaniem niezdrowych produktów i utrzymaniem szczupłej sylwetki. Jednocześnie potrawy komponowane z dozwolonych produktów są bardzo smaczne i zapewniają różnorodność przygotowywanych dań. Dieta nie jest monotonna, dlatego łatwiej ją stosować i zamienić w zdrowe przyzwyczajenie na stałe.

Zobacz też:
Dieta bogatoresztkowa – bezcenny błonnik w jadłospisie

Zobacz także:

O autorze

Barbara Wójcik

Absolwentka studiów medycznych z wieloletnim doświadczeniem zawodowym. Lata pracy jako lekarz rodzinny nauczyły ją wrażliwości, odpowiedzialności za podejmowane decyzje terapeutyczne i umiejętności uważnego słuchania pacjenta. Prywatnie zajmuje się wychowywaniem swojej 5 letniej córki i udzielaniem porad na forach medycznych.

Zobacz wszystkie artykuły